Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Αποτελέσματα δημοτικών εκλογών 8/10/2023 στο Βύρωνα


Οι κάλπες στο δήμο Βύρωνα την Κυριακή 8/10/2023 έκλεισαν μισοάδειες.  Μόνο το 45,89% των εκλογέων προσήλθε να ψηφίσει.

Το αποτέλεσμα έδωσε : 35,29% στην παράταξη Μπαντή (από 42,14% στις 2 παρατάξεις της ΝΔ το 2019), 21,72% (από 15,31%) στην παράταξη Σωτηρόπουλου (στήριξη από ΠΑΣΟΚ),  19,61% (από 22,03% το 2019) στην παράταξη Κατωπόδη (στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ), 12,31% (από 8,65% το 2019) στην παράταξη Γείτονα (στήριξη από ΚΚΕ),  6,93% στην παράταξη Δεμπόνου (διαφωνών της ΝΔ) και 4,15% (από 3,91%) στο συνδυασμό μας, «Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα – Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα,  Συνεργαζόμενες-οι, Αγωνιστική Εκλογική Συμπόρευση».

Ανακοίνωση για το αποτέλεσμα έβγαλε ο κοινός συνδυασμός μας και βρίσκεται εδώ

Περισσότερα στοιχεία για τα εκλογικά αποτελέσματα βρίσκονται στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ  εδώ



Μια πρώτη επισήμανση είναι ότι η αποχή ήταν ιδιαίτερα μεγάλη (αυξημένη 14,65% από το 2019) και τα αποτελέσματα των εκλογών καθορίστηκαν από τη συμμετοχή αριθμού μικρότερου του 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Εκφράστηκε μια αποστασιοποίηση που δεν δίνει μήνυμα ούτε υποστήριξης, αλλά ούτε και καταδίκης των ασκούμενων πολιτικών. 

Δεύτερη επισήμανση ότι υπήρξε πτώση του ποσοστού της Ν.Δ. κατά  1,75% από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Τρίτη ότι η διοίκηση Κατωπόδη στο δήμο Βύρωνα, επίσης, είχε πτώση κατά 3,66% από το 2019.

Ενώ αυξήθηκαν τα ποσοστά του Σωτηρόπουλου (κατά 6,41%), του Γείτονα (κατά  3,66) και 0,26% για το δικό μας συνδυασμό.

Εκτιμούμε ότι:

-          Η πτώση του ποσοστού του Μπαντή συνδέεται με την φθορά της πολιτικής της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα (ακρίβεια, πλημμύρες, φωτιές, αντεργατικοί νόμοι, κ.α.) και όχι εξαιτίας του ότι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. έμειναν ανικανοποίητοι από τη στάση της παράταξης Μπαντή στο δημ. συμβούλιο ή/και από τις θέσεις της για το παρόν και το μέλλον του Βύρωνα.

-          Η μείωση του ποσοστού της παράταξης Κατωπόδη εκφράζει κατά κύριο λόγο την απογοήτευση του κόσμου της για πολλά από αυτά που έκαναν, αλλά κυρίως για αυτά που δεν έκαναν ως δημοτική αρχή. Εκφράζει ταυτόχρονα και τη δυσαρέσκεια για την πολιτική του  ΣΥΡΙΖΑ  που δεν τον διαφοροποιούν επί της ουσίας από την πολιτική της Ν.Δ. που τον φέρνει πλέον πολύ κοντά με την πολιτική της Ν.Δ.,  γεγονός που φαίνεται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του.

-          Την φθορά και την απογοήτευση καρπώθηκε εν μέρει η παράταξη του Σωτηρόπουλου που φαίνεται ως άφθαρτος, μιας και δεν έχει διαχειριστεί τη δημοτική εξουσία μέχρι σήμερα, αλλά και η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση που προβάλλεται ως η κύρια αριστερή δύναμη με τη στήριξη του ΚΚΕ.   

Ο συνδυασμός μας κέρδισε την εκτίμηση 801 ανθρώπων και τους ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξή τους. Καταφέραμε, παρά τις οικονομικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες, αλλά και τα εμπόδια  που θέτει ο νόμος Βορίδη και παρά το αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα, να εξασφαλίσουμε 1 έδρα στο δημοτικό συμβούλιο.