Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Ενημέρωση για τις προβληματικές ασφαλτοστρώσεις και τη στάση της δημ. αρχής, θέσεις Αριστερής Παρέμβασης-τοποθέτηση και βίντεο

Στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 13/2 συζητήθηκε με καθυστέρηση το θέμα που είχαμε ζητήσει με την επιστολή μας από 6/12/2022 που είναι αναρτημένη εδώ.
Η συζήτηση ήταν αποκαλυπτική για τη στάση της δημοτικής αρχής που  δεν θέλησε να παρθεί απόφαση ο δήμος να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τις προβληματικές ασφαλτοστρώσεις 2010-2011. Το βίντεο από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου βρίσκεται εδώ και η συζήτηση για αυτό το θέμα ξεκινά από το 41'.20''.

Παρακάτω είναι βίντεο με τη δική μας τοποθέτηση στον κύκλο συζήτησης των επικεφαλής των παρατάξεων. 

Αν δεν μπορείτε να δείτε το βίντεο πατήστε εδώ

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και αφορούσε τις δυνατότητες νομικών ενεργειών για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος στο έργο ασφαλτοστρώσεων εργολαβίας 2010-2011 (εποχής Χαρδαλιά) συνολικού προϋπολογισμού 3,8 εκ. €. Είχαμε ζητήσει τη συζήτησή του στις 6/12/2022  για υλοποίηση απόφασης δημοτικού συμβουλίου που εκκρεμεί από το Μάρτη του 2020, προκειμένου να εξεταστούν και να παρθούν αποφάσεις για τις εκτεταμένες κακοτεχνίες που παρουσιάστηκαν σε δρόμους και εντοπίστηκε ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες προδιαγραφές.  Η προθεσμία για αξιώσεις του δήμου λήγει το Μάιο του 2023 και άρα το θέμα είχε καθυστερήσει να εξεταστεί 3 τουλάχιστον χρόνια από την απόφαση και εξετάζεται μόλις λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας.

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής μέσω του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Καραγιάννη ήταν να μη γίνει καμιά ενέργεια.

Δήλωσε σε ερώτησή μας ότι δεν έχει υπολογίσει το κόστος για την αποξήλωση των πλακών και την εκ νέου μπετόστρωση το 2017 στους δρόμους που παρουσιάστηκαν οι αποκολλήσεις και ότι το διεκδικούμενο ποσό θα είναι μικρό.

Θυμίζουμε ότι το έργο τελείωσε το 2011, παραλήφθηκε με προσωρινό πρωτόκολλο το 2012 και οριστικά το 2013 και το αμέσως επόμενο διάστημα παρουσίασε σε 4 δρόμους, (Βρυούλων, Παναγή Τσαλδάρη, Αρύββου και Νεοπτολέμου) εκτεταμένες καταστροφές και ρηγματώσεις του οδοστρώματος. Εμφανίστηκαν αποκολλήσεις, ρηγματώσεις και θρυμματισμοί των αντιολισθητικών πλακών, φθορές και διαβρώσεις του υποστρώματος. Με ενέργειες και αναφορές των κατοίκων από το 2014 το πρόβλημα αντιμετωπιζόταν μερικά με τοποθέτηση ασφάλτου στα σημεία που υπήρχαν οι αποκολλήσεις πλακών, αλλά τα προβλήματα συνεχώς αφορούσαν μεγαλύτερη έκταση. 

Το 2017 μετά από παρεμβάσεις των κατοίκων καλέστηκε από το δήμο πραγματογνώμονας μηχανικός του ΤΕΕ που συνέταξε πόρισμα. Το πόρισμα καταγράφει μη τήρηση προδιαγραφών.  Συγκεκριμένα εκτός των άλλων αναφέρει ότι: α. το πάχος των  πλακών αντί να είναι 5 cm ήταν  3,5 cm και το γεγονός ότι από  κρατικό εργαστήριο ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εκδόθηκε πιστοποιητικό (αριθμ. 50567/5.9.2017) ότι οι πλάκες ήταν άλλης κατηγορίας από την προβλεπόμενη, β. ότι διαπιστώθηκε ότι το υπόστρωμα δεν ήταν διαφορετικών στρώσεων όταν υπερέβαινε το πάχος των 2,5 εκ, όπως προβλεπόταν στις προδιαγραφές  και μάλιστα ακόμα και όταν χρειαζόταν πάχος 6-8 εκ. είχε καλυφθεί μόνο με μια στρώση.

Το 2017 οι συγκεκριμένοι δρόμοι ανακατασκευάσθηκαν πλήρως με άλλη εργολαβία με μπετόστρωση με ραβδώσεις και αντιολισθηρή επιφάνεια.

Τελικά  δημοτική αρχή, ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας, ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας που είχε και την επίβλεψη κρίνουν ότι δεν υπάρχει επαρκής λόγος για προσφυγή, προκειμένου να υπερασπίσει ο δήμος το δημόσιο συμφέρον έναντι της εργοληπτικής εταιρείας. Για αυτό το πασιφανώς διαπιστωμένο κακής κατασκευής  έργο εποχής Χαρδαλιά συγκλίνουν με διαφορετικά επιχειρήματα να μην κάνουν το  παραμικρό και να μην αναζητήσουν δίκιο και ευθύνες. Υποβαθμίζεται η πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ, αποσιωπάται το πόρισμα του κρατικού εργαστηρίου, προσπερνιέται η ταλαιπωρία των κατοίκων, υποτιμάται το οικονομικό κόστος για το δημόσιο.

Είναι χαρακτηριστική η σπουδή της δημοτικής αρχής με καθυστερήσεις, κωλυσιεργία και με κάθε τρόπο να μην πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο για την προσφυγή και διεκδίκηση αποζημίωσης κατά του εργολάβου του έργου, επικαλούμενη ότι το συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα. Εμπόδισαν με κάθε είδους τρόπο το να γίνει ψηφοφορία ακόμα και με γνωμοδοτικό χαρακτήρα και επέμεναν μέχρι τέλους. Ενώ, τελικά είπαν να παραπεμφθεί το θέμα για απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή που θα συνεδρίαζε υποτίθεται άμεσα, όπου με τη γνωστή δική τους σύνθεση έχοντας πλειοψηφία θα το καταψηφίσει. Ωστόσο και στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής το απέσυραν, ενώ ήταν θέμα. Προφανώς με τις καθυστερήσεις και την όλη στάση τους για το θέμα υπονομεύεται και η όποια προετοιμασία για επιτυχή έκβαση διεκδικήσεων του δήμου από τον εργολάβο.

Για μια ακόμα φορά θα επαναλάβουμε ότι τα έργα του δήμου πρέπει να γίνονται για τις ανάγκες των κατοίκων και όχι για τα συμφέροντα των εταιρειών. Ο δήμος να πάψει να είναι μεσάζοντας των κατασκευαστικών. Σκοπός των έργων, έλεγχος και επίβλεψη τους για το δημόσιο συμφέρον και όχι για τα κέρδη της ολιγαρχίας και το πολιτικό προφίλ των δημοτικών αρχόντων. 

Η συνέχεια της πολιτικής της δημοτικής αρχής Χαρδαλιά (Ν.Δ.) και της δημοτικής αρχής Κατωπόδη (ΣΥΡΙΖΑ),  με τη διαχείριση των υποδομών του δήμου και με το ράβε-ξήλωνε για το θεαθήναι, δεν υπηρετεί την ποιότητα ζωής στην πόλη μας, αλλά αντίθετα φέρνει ταλαιπωρία και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος.

Όλα αυτά μαρτυρούν ότι χρειάζεται να γίνουν βαθιές τομές. Να πάψουν οι αναθέσεις δημόσιων έργων σε ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες. Να πάψει το δημόσιο να υπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να αποτελεί τον πιο χουβαρντά πελάτη τους. Δημιουργία δημόσιας κατασκευαστικής εταιρείας για τα δημόσια έργα και υποδομές.    

Αγώνας και οργάνωση των κατοίκων με συλλογικότητες για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας κόντρα στα συμφέροντα του κεφαλαίου και  την πολιτική που υπηρετούν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και τοπικές αρχές με την ουσιαστική συναίνεση της εναλλασσόμενης δήθεν «αντιπολίτευσης».