Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Για το χωριό του Άη-Βασίλη διοργανωμένο στα Θέατρα Βράχων από ιδιωτική εταιρεία

ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΕΣ

Η εταιρεία Thessaloniki Brand, που εμφανίζεται ως Ν.Π. ιδιωτικού δικαίου και ΜΚΟ με εξειδίκευση στις δημόσιες σχέσεις και τη διοργάνωση εκδηλώσεων, φεστιβάλ και άλλων δράσεων σχετικών με τον πολιτισμό, δημοσιοποίησε ότι από 7/12/2022 έως 8/1/2023 διοργανώνει «Το πρώτο Ελληνικό χωριό του Αη Βασίλη – GreekSanta’s Village» στα Θέατρα Βράχων υπό την αιγίδα και τη συνεργασία των Δήμων Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού. Η γενική είσοδος θα είναι 7 € και για τα παιδιά από 9-15 ετών 3,5 €, με εκπτώσεις σε οικογενειακά και ειδικές κατηγορίες. Στο χώρο θα υπάρχουν κατασκευές και ανιματέρ, αλλά και διάφορα περίπτερα πώλησης προϊόντων, ενώ από όσο ενημερωθήκαμε θα υπάρχουν έξτρα τιμές για το καρουζέλ και το παγοδρόμιο

Για την τσουχτερή τιμή, που ανεβάζει το κόστος μόνο της εισόδου, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, για μια 4μελή οικογένεια σε 18,30 € (με την έκπτωση του οικογενειακού εισιτηρίου και το κόστος κράτησης), ήδη υπάρχουν πολλά επικριτικά σχόλια στην ανάρτηση για την εκδήλωση στη σελίδα του Facebook του δήμου Βύρωνα, ενώ άνθρωποι συνδεόμενοι με την εταιρεία που πουλάει υπηρεσίες σε πελάτες, ανάμεσά τους και σε δήμους και περιφέρειες, απαντούν «Όχι άλλη γκρίνια» και άλλα παρόμοια για να παρουσιάζουν ότι όποιος δεν έχει να πληρώσει, είναι γκρινιάρης και μίζερος.

Ε! Λοιπόν θα κριτικάρουμε και εμείς τα κακώς κείμενα, και ας μας πουν ότι χρονιάρες μέρες πρέπει να τα καταπίνουμε όλα και να μη σκεφτόμαστε το κοριτσάκι με τα σπίρτα, παρόλο που μας φέρνει αντιμέτωπους και με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα δεν ενημερώθηκε νωρίτερα για τη συνδιοργάνωση του δήμου και δεν υπάρχει έγκρισή του. Όταν δε στην πρόσφατη συνεδρίασή του ημ. 29/11 ζητήσαμε να υπάρξει ενημέρωση, η δημοτική αρχή θέλησε να το αποφύγει, λέγοντας ότι δεν είναι θέμα προς συζήτηση. Μάλιστα όταν ζητήσαμε ως Αριστερή Παρέμβαση να υποβάλλουμε ερώτηση για το θέμα, μας έγινε μια ανοίκεια επίθεση με φράσεις «χαλαρώστε» και «παίρνετε το λόγο χωρίς να σας έχει δοθεί», λες και ειδικά η Αριστερή Παρέμβαση πρέπει στις συνεδριάσεις να ζητά να κάνει ερώτηση με γραπτό αίτημα ή με sms(!!). Επίσης, ενημερώνουμε ότι και στην Επιτροπή Πολιτισμού δεν κατατέθηκαν πολιτιστικές πληροφορίες και οικονομικά στοιχεία για τη σύμβαση, λόγω του ότι τη σύμβαση υπέγραψε το Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού των δήμων Βύρωνα & Δάφνης-Υμηττού.

Τελικά, με τις ψήφους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης το θέμα μπήκε προς συζήτηση αλλά αυτή έγινε μετά τα μεσάνυχτα. Μάθαμε ότι υπεγράφη μια σύμβαση με την εταιρεία, που της παραχωρείται ο χώρος έναντι ενός κλιμακωτού ποσοστού επί των εισπράξεων των εισιτηρίων και την παραλαβή κάποιων δωρεάν εισιτηρίων. Δηλώσαμε τη διαφωνία μας για το κόστος εισόδου, αφού θα μπορούσε, όπως σε άλλες παρόμοιες διοργανώσεις, να υπάρχει δωρεάν είσοδος για όλους, ενώ μέσα θα υπάρχουν έτσι και αλλιώς εταιρείες που θα έχουν πρόσθετες υπηρεσίες επί πληρωμή. Εδώ να θυμίσουμε ότι παγίως ως Αριστερή Παρέμβαση ζητάμε οι εκδηλώσεις του δήμου ή στους χώρους του δήμου να είναι δωρεάν για όλους και για αυτό δεν αποδεχόμαστε την επιλεκτική δωρεάν είσοδο στα Θέατρα Βράχων μόνο για ορισμένους/ες και για αυτό δεν παραλαμβάνουμε ποτέ τα δωρεάν εισιτήρια  για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Βράχων που δίνονται στους/τις δημοτικούς συμβούλους.

Θεωρούμε ότι η διασκέδαση παιδιών και μεγάλων αυτές τις γιορτινές μέρες είναι μια ανάσα χαράς και ξενοιασιάς, απαραίτητη ακόμα περισσότερο αυτή τη δύσκολη εποχή για τις χιλιάδες οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές στερήσεις. Πολιτεία, κυβέρνηση, περιφέρειες, δήμοι έχουν υποχρέωση να προσφέρουν δωρεάν ποιοτικές εκδηλώσεις για όλους, ώστε να μην υπάρχει παιδάκι που θα πικραθεί και παραπονεθεί γιατί δεν πήγε, και γονιός που θα στενοχωρηθεί γιατί δεν μπόρεσε να δει το παιδί του αυτά που είδαν τα άλλα παιδιά.

Ο δήμος Βύρωνα, όπως κάνει και με τις άλλες εορταστικές εκδηλώσεις στις διάφορες πλατείες, θα μπορούσε να διοργανώσει και κάτι πιο μεγάλο και ανοιχτό και στον χώρο του Λόφου Κοπανά σε συνεργασία με καλλιτέχνες και ψυχαγωγούς παιδιών, υπερασπίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του Λόφου, που είναι υπό αμφισβήτηση από ιδιώτες αυτή την περίοδο.

Παράλληλα, αναδεικνύεται ένα γενικότερο θέμα περιεχομένου των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που εμπλέκεται ο δήμος. Με τι κριτήρια επιλέγονται, ποιοι είναι οι  διοργανωτές, αν εξυπηρετούν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τον πολιτισμό και ποιο, γιατί επιλέγονται οι ενοικιάσεις και οι εξωτερικές παραγωγές και δεν κάνουν παραγωγές οι ίδιοι οι δήμοι; 

Από την άλλη μεριά, με τη δημιουργία και λειτουργία του Διαδημοτικού Δικτύου ως αστικής εταιρείας που διαχειρίζεται υποθέσεις και υποδομές του δήμου και χρησιμοποιεί το προσωπικό του, ανακύπτει τελικά θέμα αν αυτό το Δίκτυο χρησιμεύει για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων σε πολιτισμό ή πρέπει να ενσωματωθεί στις υπηρεσίες του δήμου, αφού η διαχείριση των θεάτρων μετατρέπεται χωρίς κριτήρια μέσω του Δικτύου σε μια ιδιωτική υπόθεση, όπου σημασία έχει απλώς να υπάρχουν έσοδα από την “αξιοποίηση” του χώρου. Εμείς θεωρούμε ότι χρειάζεται να σταματήσει η ανεξέλεγκτη λειτουργία του Διαδημοτικού Δικτύου και να περάσουν όλες οι λειτουργίες και το προσωπικό του στον δήμο

Σκαλί-σκαλί, βήμα-βήμα, η δημοτική αρχή που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει διαμεσολαβητής εταιρειών οικονομικών συμφερόντων προς τους κατοίκους. Δεν μπορεί ο δήμος να μετατρέπεται σε σπόνσορα ιδιωτικών εταιρειών που οργανώνουν εκδηλώσεις και αναφέρουν ότι είναι υπό την αιγίδα του και σε συνεργασία μαζί του. Δεν μπορεί η ιστοσελίδα του δήμου να προβάλλει την εκδήλωση της εταιρείας ωσάν να είναι συνδιοργανωτής. Δεν μπορεί ταυτόχρονα όλα αυτά να  συμβαίνουν ερήμην του  δημοτικού συμβουλίου.

4/12/2022