Για το τεχνικό πρόγραμμα: Όπως μελετήσαμε το πρόγραμμα των τεχνικών έργων, είναι χαμηλών πτήσεων και μειωμένων προσδοκιών.
Πηγές χρηματοδότησης βέβαια, με βάση και ότι δεν υπάρχουν από την κεντρική κυβέρνηση κονδύλια, είναι τα πακέτα με τις περιορισμένες και στοχευμένες προδιαγραφές σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. Προδιαγραφές που καθορίζονται μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων. Έξυπνες πόλεις, πράσινη ανάπτυξη κλπ. Τι έξυπνες πόλεις τώρα και εδώ δεν έχουμε μία πρίζα για τους δημοτικούς συμβούλους για να μπορεί να έχουν τα βασικά; Πάντως εγώ καταλαβαίνω από αυτά που γίνονται συνολικά ότι οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζονται από το ποιος είναι πιο γενναιόδωρος στις προσφορές των λόμπι των εταιρειών.
Και μας έρχονται φορετά από την Ε.Ε. στην κυβέρνηση και από την κυβέρνηση στους δήμους που είτε είναι ΣΥΡΙΖΑ, είτε είναι της Νέας Δημοκρατίας τελικά λένε αυτά είναι τα πακέτα, αυτά θα εφαρμόσουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο.
Δεν υπάρχουν σε αυτά τα πακέτα ούτε κονδύλια για να γίνουν απαλλοτριώσεις χωρών για τις ανάγκες για σχολεία, ούτε για υποδομές, ούτε για τίποτα σχετικό με αυτά. Αποτέλεσμα με αυτά τα πακέτα όπως ακούστηκε και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ακόμα και από δημάρχους της Νέας Δημοκρατίας, ότι είναι όποιος προλάβει. Όποιος προλάβει για να πάρει από Τρίτσης, όποιος προλάβει από Φιλόδημος, όποιος προλάβει από Πράσινο Ταμείο και όποιος έχει ραβασάκι.
Αυτή λοιπόν είναι η κατάσταση με αυτές τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων που έχει οδηγήσει σε αυτό το τεχνικό πρόγραμμα και με την ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, να μην υπάρχει καμιά νέα απαλλοτρίωση, κανένα κονδύλι για αγορά χώρων για τις ανάγκες που είναι σοβαρές, κατά προτεραιότητα παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και λοιπά. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι και αυτό που ακόμα και το 4ο Δημοτικό βρίσκεται τόσα χρόνια μετά, να γράφετε ότι το κονδύλι είναι ακόμα για τη μελέτη.
Δεν υπάρχουν επίσης έργα για υποδομές για όμβρια, ενώ ακόμα πλημμυρίζουν δρόμοι και σπίτια, δεν υπάρχει τέτοια κονδύλια και τέτοια πρόβλεψη.
Κάλυψη άλλων αναγκών, όπως θα μπορούσε ας πούμε ο Βύρωνας, που αντί να είναι αυτό, που εγώ προσωπικά να σας πω ντρέπομαι, όταν βλέπω δημαρχείο ΑΒ Βασιλόπουλος και λέω σε τι πόλη ζούμε. Αντί, όπως οι γειτονικοί δήμοι της Καισαριανής, ή της Δάφνης- Υμηττού, να έχουμε ένα πολυχώρο δημοτικό, για λειτουργία του Δημαρχείου, φιλοξενία εκδηλώσεων, πολιτιστικών δράσεων γάμων κλπ. Τόσοι και τόσοι δήμοι έχουν τέτοιους χώρους γιατί όχι ο Δήμος Βύρωνα ; Πού είναι αυτό το όραμα για μία πόλη που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και στις δυνατότητές της εποχής μας;
Υπάρχουν οι απαραίτητες συντηρήσεις. Πολύ σωστά. Όμως δεν ξέρω πως συμβαίνει και όλες οι πλατείες πολύ γρήγορα απαξιώνονται. Δεν συντηρούνται και φτάνουν στην κατάσταση να λέτε την ξηλώνουμε την αναπλάθουμε. Και για αυτό έχουμε πάρα πολλές ενστάσεις, και φαίνεται ότι τελικά είχαμε και δίκιο και για τις αναπλάσεις τύπου Πλατείας Φατσέα, που το αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν είναι πλέον μία πλατεία, που μπορούν να παίζουν παιδιά, αλλά μία πλατεία για να απλώνονται τραπεζοκαθίσματα από τα καταστήματα επισιτισμού.
Δεν υπάρχει καμία νέα δέσμευση χώρου.
Η Κολοκοτρώνη δεν αναφέρεται εδώ και δεν προβλέπεται κάποιο κονδύλι.
Στη Βουτζά κατά τη γνώμη μας έπρεπε, επίσης, να υπάρχει κονδύλι, γιατί υπήρχε τέτοια δέσμευση όταν πήρατε τα λεφτά στην προηγούμενη αναμόρφωση προϋπολογισμού (από την Βουτζά για τη Νεράιδα) ότι θα μπαίνανε ξανά το 2023 για να προχωρήσει εκεί ο σχεδιασμός που έχει εξαγγελθεί. Τι θα γίνει με αυτό;
Επίσης και στη Νεράιδα, γιατί είναι μόνο το ποσό που πάει για την απαλλοτρίωση; Δεν έπρεπε στο χρόνο αυτό τον καινούργιο χρόνο να προχωρήσει και το έργο με τη μελέτη και την κατασκευή; Βέβαια η μελέτη θα μπορούσε να βγει και χωρίς κόστος από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Πού είναι λοιπόν το κονδύλι για να προχωρήσει η κατασκευή; Πάει για την άλλη τετραετία.
Σοβαρό θέμα στα τεχνικά έργα το θέμα με την απουσία αναφοράς για την Νικηφορίδη. Υπάρχει παλιά απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει τελειώσει το διαδικαστικό ζήτημα με τις δικαστικές αποφάσεις, απομένει μόνο η δημοσίευση, θα μπορούσε και θα έπρεπε να υπάρχει κονδύλι για να προχωρήσει η μετατροπή του χώρου σε πράσινο και θερινό σινεμά. Να πω ότι εντάξει δεν έχετε τώρα κονδύλια για αυτό το σχέδιο. Μα το άλλο που είναι ανέξοδο; Η τροποποίηση ρυμοτομικού γιατί δεν είναι στο πρόγραμμα; Τι θα πει ότι δεν είναι δικό σας ο χώρος; Είναι στόχος; Δεν χρειάζεται κονδύλι, πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες, αφού υπάρχει αυτή η απόφαση από παλιά για τροποποίηση του ρυμοτομικού. Στη Νεράιδα που έγινε τροποποίηση του ρυμοτομικού ήταν δικός σας ο χώρος ; Δεν ήταν δικό σας και όμως έγινε τροποποίηση και κατοχύρωσε το δημόσιο χαρακτήρα του ως χώρο πρασίνου. Γιατί όχι στη Νικηφορίδη;
Βλέπω βέβαια ότι κάποια επιταχύνονται όπως η Τμώλου. Δεν λέω ότι είναι προεκλογικά, κάποτε έπρεπε να γίνουν και αυτά, αλλά ίσως και για αυτό μπήκε η μπουλντόζα για να φαίνεται ότι κάτι γίνεται.
Για το θέμα του φωτισμού όλοι παραπονιούνται ότι υπάρχουν δρόμοι σκοτεινοί, όπως και στην Επταπύργου που μένω εγώ υπάρχουν σε πάρα πολύ μεγάλες αποστάσεις οι στύλοι και δεν εξασφαλίζουν επαρκή φωτισμό, όπως η Κολοκοτρώνη. Στη Σωσιπάτρη δεν υπάρχει καθόλου σε αυτό το δρόμο ένα φωτιστικό σώμα. Και έρχεστε τώρα και παίρνετε απόφαση στην οικονομική επιτροπή για να αναθέσετε τη μελέτη, λέει ότι η μελέτη (φωτοτεχνική) θα γίνει από την τεχνική εταιρεία βέβαια με κάποιες προδιαγραφές, αλλά δίνετε και την μελέτη και την κατασκευή και τη συντήρηση για 20 χρόνια (λάθος για 10 χρόνια) σε μία ιδιωτική εταιρεία για το φωτισμό του δήμου. Λέει ότι μειώνονται τα φωτιστικά κατά 200 και ρωτώ πού είναι τόσο επαρκής ο φωτισμός, και βγαίνουν 200 λιγότερα ; Γιατί εγώ βλέπω ότι κυρίως λείπουνε.
Θεωρούμε ότι και με τις ασφαλτοστρώσεις υπάρχει ένα πρόβλημα, πέρα από τις παλιές επί εποχής Χαρδαλιά, και στις νέες. Είναι ένα θέμα που τόσο γρήγορα μιλάτε πάλι για συντήρηση ασφαλτοστρώσεων, ενώ είναι επί της δικής σας θητείας. Οι ασφαλτοστρώσεις και μπετοστρώσεις είναι κατασκευές που πρέπει να γίνονται όχι για 3 και 5 χρόνια, αλλά είναι ένα έργο που πρέπει να γίνεται για διάρκεια.
Ολοκληρώνω λέγοντας το εξής: Ένα θέμα που θα μπορούσε, και δεν είναι θέμα κόστους, να ενταχθεί στον προγραμματισμό των τεχνικών υπηρεσιών είναι αυτό της αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων κτιρίων (το εξήγγειλε η κυβέρνηση, αλλά δεν το προχώρησε με νομοσχέδιο). Θα μπορούσε, όμως, ο δήμος Βύρωνα με πρωτοβουλία του, με την αξιοποίηση των τεχνικών υπηρεσιών, τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο, τα στοιχεία από τις δημοτικές υπηρεσίες που παρακολουθούν τα απλήρωτα τα δημοτικά τέλη να γίνει μια καταγραφή των εγκαταλελειμμένων κτιρίων για τις ανάγκες που υπάρχουν σε διάφορους τομείς και πεδία για το δήμο. Γιατί κάποιοι επιτήδειοι τα νέμονται, όπως γίνεται με το πάρκινγκ που έχουν κάνει στην Νικηφορίδη στο βενζινάδικο.