Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Συνοπτική ενημέρωση για τις ψηφοφορίες επί των θεμάτων του δημοτικού συμβουλίου Βύρωνα ημ. 14/12/2022

Έγινε την Τετάρτη 14/12  δημοτικό συμβούλιο με αρκετά και σοβαρά θέματα. Το βίντεο εδώ. Δεν περιλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη το θέμα για την υλοποίηση απόφασης του δημοτικού συμβουλίου ημ. 9/3/2020 για την ενημέρωσή του σχετικά με τις ενέργειες που η Νομική Υπηρεσία προτείνει να γίνουν  μετά και την έκθεση του πραγματογνώμονα του ΤΕΕ για εκτεταμένες κακοτεχνίες και μη τήρηση προδιαγραφών σε έργο ασφαλτοστρώσεων. Τη συζήτηση είχαμε ζητήσει και είχαν επίσης, συνηγορήσει η Πρωτοβουλία Πολιτών και η ΡΕΚΒ. Το αναφέραμε  στην αρχή, είπαν ότι θα το βάλουν σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Ακολούθησε συζήτηση με τα εξής κατά σειρά θέματα:

Αίτημα για μείωση μισθώματος περιπτέρου.

Από το 23’.58 συζητήθηκαν μαζί τα 1-5

1.              Τέλη Καθαριότητας και Φωτισμού για το έτος 2023

2.              Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (Φ.Η.Χ.) για το έτος 2023

3.              Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) έτους 2023

4.              Καθορισμός Τελών Διαφήμισης έτους 2023

5.              Τέλη Χρήσης &  Κατάληψης Κοινοχρήστων Χώρων για το έτος 2023

Στο 31’.07’’-35’.44’’ κάναμε ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις. Ενημερώνουμε ότι υπάρχουν εταιρείες ενέργειας όπως μας απαντήθηκε που  καθυστερούν απόδοση δημοτικών τελών στο δήμο. Είναι οι Volton για 190.000 € για 19 μήνες και η ΚΕΝ για 22.800 € για 21 μήνες, κλπ. Κάναμε τοποθέτηση στο 45’.20’’- 49.04’.

Όλα αυτά τα θέματα μπήκαν μαζί για ψήφιση. Από τους παρόντες καταψήφισαν οι παρατάξεις Δύναμη Ελπίδας (4), Λαϊκή Συσπείρωση(3), ΑΡΠΑ(1), και Μαζί για τον Βύρωνα (4). Έκαναν αποχή οι παρατάξεις Νέα Εποχή, και οι ανεξάρτητοι(2). Υπέρ μόνο η δημοτική αρχή (6). Είχαν δηλώσει νωρίτερα αποχώρηση Πρωτοβουλία Πολιτών(3),  (2), ΡΕΚΒ (1) σε αυτά τα θέματα.  

Πέρασε δηλαδή με βάση το ν. Κλεισθένη του ΣΥΡΙΖΑ (ν. 4555/2018) σύμφωνα με τον οποίο στις ψηφοφορίες στο δημ. συμβούλιο δεν μετρούν τα λευκά, ούτε τα κατά για τα οικονομικά θέματα, αλλά έγκυρες θεωρούνται  μόνο οι ψήφοι που έχουν εναλλακτική πρόταση που υπακούει σε ισοσκέλιση του προϋπολογισμού.

Στο 52’. 40’’ ξεκίνησε η συζήτηση για την υπ’ αριθμόν 2377/2022 απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του ν. Θεοδωρικάκου, όπως ζητήσαμε οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Η απόφαση του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις Θεοδωρικάκου οι οποίες αλλοιώνουν τη σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής,  ενώ παράλληλα μεταφέρουν σε αυτές αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου.

Στο 2.05’.23’’-2.11’.39’’ κάναμε την τοποθέτησή μας ως Αριστερή Παρέμβαση

Φέραμε πρόταση (ΑΡΠΑ, ΡΕΚΒ, Πρωτοβουλία Πολιτών) για να έρχονται όλα τα θέματα που πέρασαν στις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβούλιου. Εγκρίθηκε με τις ψήφους  της Λαϊκής Συσπείρωσης και συμβούλων άλλων παρατάξεων. Καταλάβαμε ότι δεν θα συμμορφωθεί η δημοτική αρχή που έκανε αποχή.

Στο 3.36’.40’’ ξεκίνησε η συζήτηση για το Τεχνικό πρόγραμμα

Η Αριστερή Παρέμβαση μίλησε στο 4.29’.30’’- 4.40’.19’’

Το τεχνικό πρόγραμμα ψηφίστηκε με 7 υπέρ από τη δημοτική αρχή, αποχή από Νέα Εποχή και Πρωτοβουλία Πολιτών και με 13 κατά από όλες τις παρατάξεις. Πέρασε με βάση τον Κλεισθένη και αυτό.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό από το 4.49’.30’’ μέχρι τέλος.  

Εμείς μιλήσαμε στο 5.23’.54’’- 5.28’.22’’

Καταψήφισαν Δύναμη Ελπίδας, Λαϊκή Συσπείρωση, Αριστερή Παρέμβαση, ΡΕΚΒ, αποχή έκανε η παράταξη Μαζί για το Βύρωνα, αποχώρηση δήλωσαν πριν τη συζήτηση του θέματος η Νέα Εποχή και η Πρωτοβουλία Πολιτών και πέρασε με τις ψήφους της δημοτικής αρχής με βάση το ν. του ΣΥΡΙΖΑ γιατί οι άλλες δεν ψήφοι δεν μετρούν. Είναι δε ενδεικτικό ότι και να κατατεθεί άλλη πρόταση για τον πρϋπολογισμό χρειάζεται να έχει τη σύμφωνη γνώμη και εισήγηση των οικονομικών υπηρεσιών(!!) και να ακολουθεί  τις οδηγίες της κυβέρνησης και να καταρτίζεται βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ότι το πρόβλημα της αντιδημοκρατικής και διακοσμητικής λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων δεν προέρχεται μόνο από τους νόμους της Ν.Δ., αλλά και από τους νόμους το  ΣΥΡΙΖΑ.

Θα δημοσιεύσουμε την απομαγνητοφώνηση των τοποθετήσεών μας καθώς αναλυτικές θέσεις για τον προϋπολογισμό και τα δημοτικά τέλη.