Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

H θέση μας για τον τρόπο διεξαγωγής των δημοτικών συμβουλίων την περίοδο του κορονοϊού

Η λήψη μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης με το ξέσπασμα της πανδημίας, είναι γνωστό ότι χαρακτηρίζεται από αλλοπρόσαλλες επιλογές. Παράλληλα, αποτέλεσε ευκαιρία που εκμεταλλεύονται ώστε να περάσουν απώτερους στόχους τους για νέα προνόμια στους οικονομικά ισχυρούς, ενίσχυση της θέσης τους, εδραίωση της εξουσίας τους μέσω περιορισμού ελευθεριών και δικαιωμάτων, διαχωρισμούς για "διαίρει και βασίλευε", απαγόρευση διαδηλώσεων, κινηματικών και πολιτικών δράσεων, συνελεύσεων σωματείων, εκλογών εργατικών οργανώσεων, κ.α. 

Ανάμεσα στα μέτρα που πέρασαν ήταν και η διεξαγωγή των συνεδριάσεων των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων με τηλεδιασκέψεις, αποκλείοντας τη συμμετοχή των πολιτών στις συνεδριάσεις. Ενώ στην επόμενη φάση, μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης (σχετική πρόσφατη εγκύκλιος Υπουργείου Εσωτερικών 643 Α.Π.: 69472/24.09.2021), η διεξαγωγή αυτών των συνεδριάσεων ορίστηκε να γίνεται μόνο με παρουσία συμβούλων που έχουν κάνει εμβόλιο ή έχουν νοσήσει με επίδειξη του αντίστοιχου πιστοποιητικού. 

Είναι φανερό ότι το μέτρο εντάσσεται στην πολιτική της κυβέρνησης για αποκλεισμούς και διαχωρισμούς, αλλά και στη γενικότερη επιδίωξη για συγκέντρωση εξουσίας στις περιφερειακές-δημοτικές αρχές και συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων των συμβουλίων. Την ίδια ώρα που μπαίνει αυτός ο περιορισμός για τις συνεδριάσεις των συμβουλίων, διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες, συναυλίες κ.α.. Ενώ, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι για τη μη μεταδικότητα δεν αρκεί κάποιος να έχει εμβολιαστεί ή να μην έχει νοσήσει και το πιο ασφαλές κριτήριο είναι η διεξαγωγή τεστ. 

Αυτή την ΚΥΑ εφαρμόζουν με θρησκευτική ευλάβεια οι διάφορες περιφερειακές και δημοτικές αρχές δεν υπαγορεύεται από κανένα υγειονομικό κανόνα. Υλοποιούν σχέδια περαιτέρω περιορισμού των όποιων ψηγμάτων δημοκρατικής λειτουργίας των συμβουλίων είχαν απομείνει (με δια περιφοράς αποφάσεις, με μη σύγκλιση συμβουλίων, με υποκατάσταση των ζωντανών συνεδριάσεων με τηλεσυσκέψεις, με φαστ τρακ διαδικασίες, αποκλεισμό συμμετοχής κατοίκων κλπ. Τώρα προχωρούν ακόμα περισσότερο σε υποβάθμιση της λειτουργίας και των συνεδριάσεων των συμβουλίων με μια επιχείρηση αποκλεισμού και συμβούλων. 

Απαιτούμε ζωντανές και ανοικτές συνεδριάσεις των συμβουλίων χωρίς αποκλεισμούς συμβούλων ή κατοίκων και με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Σε κατάλληλους χώρους με αποστάσεις, μάσκες και δωρεάν rapid test για όλους τους συμβούλους (εμβολιασμένους, έχοντας νοσήσει και ανεμβολίαστους), όχι μόνο γιατί κάτι τέτοιο ισχύει για μια σειρά δραστηριότητες (μετακίνηση με πλοίο, λειτουργία σχολείων κ.α.), αλλά και γιατί αποτελεί την πιο σωστή ένδειξη για την ασφάλεια των συμμετεχόντων. Δεν συμφωνούμε με το μικτό μοντέλο (με παρουσία για όσους έχουν πιστοποιητικό και με τηλεδιάσκεψη για ανεμβολιάστους). Η ζωντανή-ανοιχτή λειτουργία είναι αναγκαία για να σπάσει και η προσπάθεια λειτουργίας συμβουλίων θωρακισμένων από την επίδραση του λαϊκού παράγοντα. 

Η δημοτική αρχή Βύρωνα εφαρμόζει μέχρι τώρα αυτή την ΚΥΑ και ανέβαλε σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων που θα συζητείτο το θέμα. Από πλευράς της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα δημοσιοποιούμε τη θέση μας για τον τρόπο συνεδριάσεων τις περιόδους έξαρσης του κορονοϊού. 

Επιμένουμε στη διεξαγωγή των δημοτικών συμβουλίων ζωντανά και με τη δυνατότητα συμμετοχής, παρακολούθησης, παρέμβασης και από τους κατοίκους. Για την προστασία από τη μετάδοση του κορονοϊού : α. να επιλεγούν κατάλληλοι μεγάλοι χώροι με την αναγκαία διαμόρφωση πχ Άστρα, β. να μην υπάρξει κανενός είδους διαχωρισμός και αποκλεισμός ανεμβολίαστων, γ. Να φροντίσει ο δήμος για να υπάρχει εκείνη τη μέρα που γίνεται συμβούλιο κλιμάκιο στην περιοχή που να διεξάγει δωρεάν rapid test για όλους ώστε να προσέρχονται με ασφάλεια όσοι-ες δεν έχουν βρεθεί θετικοί, δ. να υπάρχει διαδικτυακή αναμετάδοση της συνεδρίασης, ε. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία των συμβούλων να γίνεται με την προϋπόθεση μόνο της ζωντανής παρουσίας τους. 

Αυτό το τελευταίο το θεωρούμε, επίσης, σημαντικό για να μην απαξιώνεται η διαδικασία διαλόγου και η δυνατότητα αλληλεπίδρασης και διαμόρφωσης γνώμης πριν την τελική ψηφοφορία που δίνει η διαζώσης συμμετοχή, σε αντίθεση με την τηλεσυμμετοχή που ευνοεί τη στημένη ψηφοφορία με βάση τη γραμμή των παρατάξεων και την διεκπεραιωτική παρακολούθηση μόνο τις στιγμές των ψηφοφοριών. Προσπαθούμε για μια τέτοια κοινή θέση και με άλλες παρατάξεις-συμβούλους.