Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Η διασφάλιση σύγχρονων  παιδικών σταθμών
 και η κοινωνική φροντίδα για το παιδί είναι υποχρέωση της πολιτείας.

1.140 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί που φιλοξενούν πάνω από 55.000 παιδιά κινδυνεύουν να κλείσουν μετά από καταγγελίες ιδιωτικών  παιδικών  σταθμών. Πρόκειται για τους πρώην  κρατικούς  παιδικούς  και βρεφονηπιακούς σταθμούς  που έχουν μεταφερθεί στην αρμοδιότητα των δήμων της χώρας και από το 2001-2003 λειτουργούν με την ευθύνη των δήμων. Η πλειοψηφία των δημοτικών αυτών σταθμών συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ μέσω της Δράσης Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής, όπου χιλιάδες οικογένειες καλύπτονται από το πρόγραμμα αυτό και δεν επιβαρύνονται οικονομικά. Σήμερα κινδυνεύουν να τεθούν εκτός λειτουργίας εάν δεν έχουν άδεια λειτουργίας.
Οι ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί έχουν καταθέσει καταγγελία στην Ελληνική Αστυνομία και ζητούν τον έλεγχο όλων των δημοτικών παιδικών σταθμών. Η καταγγελία αυτή δεν έχει ως στόχο την αναγκαία αναβάθμιση των δημοτικών παιδικών σταθμών, αλλά να αποσπάσει αποκλειστικά τα χρήματα του ΕΣΠΑ αποκλείοντας τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς από τη χρηματοδότηση,  ώστε να επωφεληθούν οι ιδιώτες πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα να ανοίξει ο δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών σταθμών μέσα από διαφορές μορφές όπως ΚΟΙΝΣΕΠ κ.λπ. 

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται το πρωτοφανές φαινόμενο η αστυνομία  να επισκέπτεται τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και να ζητά από τις διευθύνσεις των παιδικών σταθμών αναλυτικά στοιχεία νομιμότητας στη λειτουργία καθώς και στοιχεία για τη νόμιμη απασχόληση του προσωπικού.
Το σωματείο μας έχει πολλές φορές επισημάνει την ανάγκη οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί να στεγάζονται σε κατάλληλα κτήρια τα οποία  να πληρούν όλες τις προδιαγραφές, να υπάρχουν τα ανάλογα τετραγωνικά μέτρα ανά αίθουσα, κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι για το φαγητό και την υγιεινή των παιδιών, μέτρα πυρασφάλειας και αντισεισμικής προστασίας, κατάλληλοι αύλειοι χώροι καθώς επίσης ότι πρέπει να τηρούνται οι αναλογίες παιδιών – παιδαγωγών. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά χρειάζεται να δοθεί κρατική χρηματοδότηση που να επαρκεί για να καλυφτούν  οι αναγκαίες δαπάνες. Η χρηματοδότηση να προορίζεται αποκλειστικά για το σκοπό αυτό και οι  αιρετοί να ελέγχονται.
Είναι απαράδεκτο το 2014 να στεγάζονται δημοτικοί σταθμοί κάτω από τις πιλοτές πολυκατοικιών ή τμήματα βρεφών να είναι στους ημιώροφους κτηρίων ή να είναι ακατάλληλοι οι αύλειοι χώροι.
Καλούμε το υπουργείο Εσωτερικών να δώσει οριστική λύση στο θέμα της αδειοδότησης των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και να αποφευχθούν προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε παύση της λειτουργίας τους, φέρνοντας σε δεινή θέση πολλές λαϊκές οικογένειες και ανοίγοντας τις ορέξεις ιδιωτικών συμφερόντων.
Καλούμε τη δημοτική αρχή άμεσα να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να  εξασφαλιστεί η λειτουργία όλων των δημοτικών σταθμών, τηρώντας όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία  σε κατάλληλα κτήρια.  Δεκέμβριος 2014