Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

(από το μοίρασμα της ανακοίνωσης)

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

Δελτίο τύπου

Η Αριστερή Παρέμβαση παρακολούθησε και παρέμβηκε στο 1ο Φεστιβάλ Μεταναστευτικών Κοινοτήτων που διοργάνωσε το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και ο Δήμος Βύρωνα στις 3,4,5 Οκτώβρη 2008 .
Στο Φεστιβάλ ήταν καλεσμένοι και εκπρόσωποι κυβερνητικών φορέων, που προκάλεσαν αποδοκιμασίες των παραβρισκομένων. Στην έναρξη του Φεστιβάλ μίλησε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υφυπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Κασίμης. Η ομιλία του διακοπτόταν συνεχώς από συνθήματα για την εγκληματική στάση της κυβέρνησης στους μετανάστες.
Η Αριστερή Παρέμβαση, επίσης, μοίρασε εκατοντάδες αντίτυπα από την τετράγλωσση ανακοίνωσή της για τα προβλήματα των μεταναστών, συζήτησε μαζί τους και παρενέβη στις τρεις συζητήσεις του Φεστιβάλ.
Η συζήτηση στην επαφή με τους μετανάστες ανέδειξε τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες τους για την πολιτική του δήμου και τις δυσκολίες που ορθώνει στην έκδοση των χαρτιών και στην εξυπηρέτηση και βοήθεια των μεταναστών. Και εμείς ανάμεσα στα άλλα, εντοπίζουμε στην ανακοίνωση μας ότι :

«Και μέσω του δήμου τα προβλήματα των μεταναστών οξύνονται.
- Πληρώνουν στο δήμο μεγάλα ποσά σε παράβολα για την έκδοση των χαρτιών (μόνο στον προϋπολογισμό του 2008 προβλέπονται έσοδα του δήμου από παράβολα αλλοδαπών 250.000 ευρώ).
- Επιβαρύνονται με τα υπέρογκα δημοτικά τέλη, όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι, χωρίς να τους παρέχονται ισότιμα οι αντίστοιχες κοινωνικές υποδομές ή υπηρεσίες.
- Λόγω του πλήθους των εγγράφων που απαιτούνται στους δημ. παιδικούς σταθμούς γίνεται απαγορευτική η αποδοχή των παιδιών πολλών εργαζόμενων μεταναστών.
- Δεν βοηθιέται η ένταξη των παιδιών των μεταναστών στην εκπαίδευση, λόγω έλλειψης τμημάτων ένταξης στα περισσότερα σχολεία.
- Η δημοτική Αστυνομία επιδίδεται συστηματικά στη δίωξη των ξένων μικροπωλητών.
- Ακόμα και η λειτουργία κέντρου φιλοξενίας νέων προσφύγων στο Βύρωνα επιτρέπει μόνο 3μηνη παραμονή για ελάχιστα άτομα με βάση τις απαγορευτικές κατευθύνσεις του προγράμματος χρηματοδότησης από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Αριστερή Παρέμβαση είναι στο πλευρό των μεταναστών συμπολιτών μας, για να δημοσιοποιήσουμε και να πιέσουμε όλοι μαζί για τη λύση των προβλημάτων που σας απασχολούν.
Ελάτε σε επαφή μαζί μας και όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να παλέψουμε τόσο για τα γενικά ζητήματα όσο και τα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε κατηγορίας των κατοίκων της.»

Συν/νη : 1 ανακοίνωση μας στα Ελληνικά


8/10/2008
(από την παρέμβαση στην ομιλία του υφυπουργού της κυβέρνησης)