Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ

Η Αριστερή Παρέμβαση κυκλοφορεί 4 γλωσση ανακοίνωση και παρεμβαίνει για τα προβλήματα των μεταναστών και τη μεταναστευτική πολιτική στο Φεστιβάλ Μεταναστευτικών Κοινοτήτων, που διοργανώνουν το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και ο Δήμος Βύρωνα στο Πάρκο Καραολή-Δημητρίου στο Βύρωνα από τις 3 -5 Οκτώβρη 2008.Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


Η Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα ιδρύθηκε πριν 14 χρόνια από ανθρώπους της αριστεράς (ανένταχτους ή ενταγμένους σε πολιτικές οργανώσεις) με στόχο τη παρέμβαση ενός ανεξάρτητου, ριζοσπαστικού πόλου στη συνοικία. Δραστηριοποιείται για γενικότερα πολιτικοκοινωνικά θέματα, θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής. Για τα θέματα που αφορούν τη ζωή μας στη συνοικία, όπως τη προστασία του δάσους του Υμηττού, την απόκρουση της αύξησης των δημ. Τελών, την προστασία των ελεύθερων χώρων, την απαίτηση για κάλυψη των αναγκών όλων των εργαζόμενων της γειτονιάς μας σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και άλλα.

Από την ίδρυση μας βάλαμε το θέμα των δικαιωμάτων των μεταναστών συμπολιτών μας. Αντιγράφουμε από διακήρυξη μας: «Αγωνιζόμαστε ενάντια στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία για ίσα δικαιώματα σε Έλληνες και Αλλοδαπούς εργάτες. Να δημιουργηθεί γραφείο υποδοχής μεταναστών που ζουν στην πόλη μας, που θα επιδιώκει την ενημέρωση και την παροχή κάθε βοήθειας που έχουν ανάγκη, όπως πρόσβαση στα κέντρα υγείας, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς. Στο Γραφείο αυτό να συμμετέχει και εκπρόσωπος των αλλοδαπών. Οι αλλοδαποί συνδημότες μας πρέπει να έχουν την πλήρη στήριξη από τον Δήμο για την διατήρηση των δικών τους παραδόσεων και εθίμων. Οι αλλοδαποί μετά από κάποιο διάστημα παραμονής στην πόλη να μπορούν να συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές.»
Ζητούσαμε, και εξακολουθούμε να ζητάμε, πλήρη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για τους μετανάστες, γιατί θεωρούμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν κοινά συμφέροντα και δεν πρέπει να διαχωρίζονται ανάλογα με το έθνος, τη θρησκεία και τη φυλή τους. Οι μόνοι που ωφελούνται από αυτές τις διακρίσεις είναι οι εργοδότες που μπορούν να εκμεταλλεύονται περισσότερο τους μισθωτούς, όταν αυτοί είναι διασπασμένοι.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχουν ανοικτά τα σύνορα για τη διακίνηση κεφαλαίων, νομοθετούν για το χαρακτηρισμό της μετανάστευσης των εργατών ως παράνομης. Στόχος τους ο εκφοβισμός και η μεγαλύτερη εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού. Με συνοριοφύλακες, λιμενικό και επαναπροωθήσεις πολλοί μετανάστες πληρώνουν με τη ζωή τους αυτή την πολιτική. Αλλά και όταν τα καταφέρνουν οι επιχειρήσεις σκούπας, οι συλλήψεις, τα κυνηγητά είναι καθημερινή απειλή. Τα κέντρα υποδοχής αποτελούν γκέτο, φυλακές που κάνουν ακόμα και τα ανήλικα παιδιά να προχωρούν σε απεργία πείνας για βελτίωση των συνθηκών.
Σήμερα οι μετανάστες, μαζί με τα προβλήματα τους σαν εργαζόμενοι, αντιμετωπίζουν και ιδιαίτερα προβλήματα, όπως το άγχος της πράσινης κάρτας, με τις κουραστικές, δαπανηρές και εξευτελιστικές διαδικασίες για τη χορήγηση της, δυσκολίες για την εξυπηρέτηση τους από τις κρατικές υπηρεσίες, διακρίσεις στη δουλειά τους, πιέσεις για να εργάζονται με χειρότερους όρους από τους ντόπιους συναδέλφους τους, ρατσιστικές επιθέσεις από συγκεκριμένες πολιτικές οργανώσεις κλπ.
Γνωρίζουμε ότι και μέσω του δήμου τα προβλήματα των μεταναστών οξύνονται.
- Πληρώνουν στο δήμο μεγάλα ποσά σε παράβολα για την έκδοση των χαρτιών.
- Επιβαρύνονται με τα υπέρογκα δημ. Τέλη, όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι, χωρίς να τους παρέχονται ισότιμα οι αντίστοιχες κοινωνικές υποδομές ή υπηρεσίες.
- Λόγω του πλήθους των εγγράφων που απαιτούνται στους δημ. παιδικούς σταθμούς γίνεται απαγορευτική η αποδοχή των παιδιών πολλών εργαζόμενων μεταναστών.
- Δεν βοηθιέται η ένταξη των παιδιών των μεταναστών στην εκπαίδευση, λόγω έλλειψης τμημάτων ένταξης στα περισσότερα σχολεία.
- Η δημοτική Αστυνομία επιδίδεται συστηματικά στη δίωξη των ξένων μικροπωλητών.
- Ακόμα και η λειτουργία κέντρου φιλοξενίας νέων μεταναστών στο Βύρωνα επιτρέπει μόνο 3μηνη παραμονή για ελάχιστα άτομα με βάση τις απαγορευτικές κατευθύνσεις του προγράμματος χρηματοδότησης από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Αριστερή Παρέμβαση είναι στο πλευρό των μεταναστών συμπολιτών μας, για να δημοσιοποιήσουμε και να πιέσουμε όλοι μαζί για τη λύση των προβλημάτων που σας απασχολούν.
Ελάτε σε επαφή μαζί μας και όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να παλέψουμε τόσο τα ζητήματα που απασχολούν τη γειτονιά μας όσο και τα ιδιαίτερα προβλήματα που απασχολούν κάθε κατηγορία των κατοίκων της.
Οκτώβρης 2008


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΑ