Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Κοινή εκλογική κάθοδος Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα & Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | Οι παρατάξεις Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα (ΑΡΠΑ) και Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα (ΡΕΚ) ανακοινώνουν την κοινή τους συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023. 

Την τετραετία 2019-2023, παρά τις επιμέρους διαφορές που μπορεί να υπάρχουν, οι δύο παρατάξεις κρατήσαμε κοινή στάση μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο στη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων, αναδεικνύοντας την καταστροφική για τα λαϊκά στρώματα πολιτική διαχείριση της δημοτικής αρχής, που σε πλήρη εναρμόνιση με την κυβέρνηση της ΝΔ και την ουσιαστική συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ, εφάρμοσε πιστά τις μνημονιακές νεοφιλελεύθερες επιταγές και τις αντεργατικές-αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολιτικές που χρόνια τώρα με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων, μετατρέπουν τους δήμους σε μακρύ χέρι του κράτους και σε επιχειρήσεις με τους δημότες-πελάτες, συρρικνώνοντας, ξεπουλώντας και εκχωρώντας στους ιδιώτες ό,τι έχει απομείνει από τα δημόσια αγαθά και τις δημόσιες, κοινωνικές υπηρεσίες.

Μαζί και με άλλες-ους αγωνίστριες-ές συμπολίτες μας βρεθήκαμε στα κινήματα που αναπτύχθηκαν: στις κινητοποιήσεις για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και του Κ.Υ. Βύρωνα κατά την περίοδο της πανδημίας, στην μεγάλη πορεία ενάντια στην αστυνομική καταστολή στους δρόμους του Βύρωνα μετά τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, στον αγώνα για την προστασία του Υμηττού, την σωτηρία του λόφου Κοπανά, ενάντια στην υπουργούπολη στην ΠΥΡΚΑΛ, στις διαδηλώσεις για την τιμωρία των ενόχων του εγκλήματος των Τεμπών, στην υπεράσπιση των εργατικών και κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, σε εργατικούς αγώνες και σε αντιπολεμικές-αντιφασιστικές κινητοποιήσεις. Στηρίξαμε συλλογικότητες αγώνα, που υπερασπίζονται τον δημόσιο χώρο από την εμπορευματοποίηση, την ιδιωτικοποίηση, τον μαρασμό.

Έχοντας να αντιμετωπίσουμε το ιδιαίτερα αντιδραστικό πλαίσιο του ν. Θεοδωρικάκου που μετέτρεψε τη μειοψηφία εντός του δημοτικού συμβουλίου σε πλειοψηφία, εκχωρώντας όλες τις κρίσιμες αποφάσεις στις επιτροπές -οικονομική και ποιότητα ζωής- που ελέγχονταν απόλυτα από την εκάστοτε δημοτική αρχή, ανεξαρτήτως της δύναμής της (στον Βύρωνα η απερχόμενη δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ είναι μειοψηφία διαθέτοντας μόλις 9 στους 41 δημοτικούς συμβούλους), επιδιώξαμε να είμαστε χρήσιμοι για τους κατοίκους και ενωτικοί με τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς, για να βάλουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική της τοπικής και κεντρικής εξουσίας. Ενώ ο νόμος Βορίδη εντείνει την συγκεντρωτική λειτουργία των δήμων με το αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα του κόφτη 3%, της μείωσης των συμβούλων και υποχρεωτικά των 3/5 τους στην δημ. αρχή.

Η επόμενη περίοδος θα είναι ακόμα πιο αρνητική για τα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα, καθώς η Ν.Δ επιδιώκει -με την κυβέρνηση- και με όχημα τις δημοτικές περιφερειακές εκλογές- να λεηλατήσει ακόμα περισσότερο μισθούς, συντάξεις, δημόσια κοινωνικά αγαθά, δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, τη δημοκρατία, τις ελευθερίες, το περιβάλλον, το δικαίωμα στη στέγαση. Θεωρούμε πως είναι αναγκαία η συγκέντρωση δυνάμεων και η κοινή παρέμβαση των αριστερών, μαχητικών, ριζοσπαστικών, αντικαπιταλιστικών παρατάξεων ώστε να συμβάλουν στο να αναχαιτιστεί η αντιλαϊκή επίθεση τόσο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο όσο και στην τοπική μας κοινωνία, τον Βύρωνα.

Επιδιώκουμε με την παρέμβαση μας μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, με την αγωνιστική συμπόρευση με άλλους/ες αγωνιστές/ριες να δημιουργήσουμε φραγμό στην επίθεσή τους συμβάλλοντας έτσι στην ανατροπή των αντιλαϊκών, αντεργατικών βάρβαρων πολιτικών σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Η εκλογική συνεργασία μας βασίζεται στη συλλογικότητα, τη συναγωνιστικότητα και την ισοτιμία. 

Βύρωνας, 07-08 -2023