Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Καύσωνας στην Αττική. Η Περιφέρεια κλείνει τα πάρκα και αφήνει να λειτουργούν τα εμπορικά την Κυριακή

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση της περιφερειακής κίνησης Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική

Προκλητική και εκδικητική για τη φτωχολογιά η απόφαση της διοίκησης Πατούλη να κλείσει τα πάρκα λόγω καύσωνα το Σάββατο 15/7 από τη μια  αλλά να λειτουργήσουν κανονικά τα εμπορικά την Κυριακή 16/7

Δύο εικόνες ενός κόσμου της εκμετάλλευσης και της "αγοράς". 

Απέναντι στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για λίγη ξεκούραση και λίγες ανάσες δροσιάς στην πόλη, η πραγματικά διαστροφική απόφαση του Πατούλη – περιφέρειας Αττικής να κλείσει εν μέσω καύσωνα το Πάρκο Τρίτση,  το Πεδίον του Άρεως, το Λόφο Φινοπούλου και το Αττικό Άλσος!!!

Αντί για την ακριβώς αντίθετη λογική που θα έπρεπε να ανοίξει τα πάρκα σε 24 ωρη βάση με επιπλέον  μέτρα προστασίας και δυνατότητα υποδοχής κόσμου – με ασφάλεια για τους υποτιθέμενους κινδύνους φωτιάς που επικαλείται κλείνει τα πάρκα στους πολίτες της Αττικής. Κλείνει τη μοναδική διέξοδο δροσιάς σε όποιους πολίτες δεν έχουν κανένα άλλο τρόπο διαφυγής.

Ακριβώς ο κόσμος που αδυνατεί να φύγει προς τη θάλασσα με κόστη που έχουν απογειωθεί (μετακίνηση, καύσιμα, ακρίβεια στις υπηρεσίες στις παραλίες κλπ) καταδικάζεται από την απόφαση της περιφέρειας να μείνει στα τσιμέντα της πόλης που βράζουν με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ο Πατούλης – ως άλλη Μαρία Αντουανέτα («αν δεν έχουν  ψωμί ας φάνε παντεσπάνι») – νομίζει ότι η φτωχολογιά της Αττικής και όσοι εργαζόμενοι είναι καταδικασμένοι χωρίς άδειες να μείνουν στην πόλη τέρας αυτές τις μέρες θα έχουν τις διαφυγή στις βίλες και τις κοσμικές πισίνες, τις παραλίες και τη χλιδή που οι ίδιοι ζουν.

-                      Αφού με την ανάπτυξη τους έφτιαξαν πόλεις τέρατα μέσα στα τσιμέντα που πολλαπλασιάζουν τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και κρίσης που -  Αφού κοροϊδεύουν με αναπλάσεις εκατομμυρίων για να «φάνε λεφτά» οι μεγαλο-εργολάβοι και κολλητοί όπως το προκλητικό παράδειγμα του «μεγάλου περιπάτου» της Αθήνας του οποίου τα δέντρα – όπως ήταν φυσικό -  ξεράθηκαν…

-                      Αφού αντί για δημιουργία μεγάλων πάρκων διευρύνοντας τις ζώνες πρασίνου στην πόλη που είναι αναγκαίες για τον μετριασμό των θερμοκρασιών στην Αττική, θέλουν να συρρικνώσουν με κάθε τρόπο κάθε ελεύθερο χώρο στην πόλη και να κόψουν δέντρα και να βάλουν χέρι ακόμα και στα εναπομείναντα πάρκα μετατρέποντάς σε πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας και κερδοφορίας ιδιωτών.

-                      Κλείνουν τώρα και τα εναπομείναντα πάρκα στερώντας τον κόσμο από τη δυνατότητα μιας βόλτας σε λίγο πιο δροσερά μέρη.

Είναι ντροπή αυτή η απόφαση. Να ανακληθεί άμεσα.

Απαιτούμε τώρα να ανοίξουν τα πάρκα σε 24ωρη βάση και να ενισχυθούν οι παροχές για την αντιμετώπιση του καύσωνα με μέτρα προστασίας στους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς και να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι υποδοχής και υπηρεσίες για όσους πολίτες το έχουν ανάγκη.