Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Χρειάζεται μια δεύτερη πλημμύρα για να ευαισθητοποιηθεί η δημοτική αρχή; Και η απάντηση του Δήμου

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα: Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,

Στις 2/7/2021 είχα καταθέσει επιστολή προς το δημοτικό συμβούλιο για την οποία μία αναφορά προς συζήτηση είχε γίνει στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο της 7/7/2021, παρ’ όλο που δεν είχε συζητηθεί ως θέμα στην ημερησία διάταξη. Η επιστολή αφορούσε τη συντήρηση του αγωγού όμβριων υδάτων επί της οδού Ηρακλέους, ως αιτία η οποία προκάλεσε την καταστροφή της παρακείμενης οικίας μου από πλημμυρικά ύδατα και έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή της υπερήλικης μητέρας μου καθώς και της αδελφής μου στις 9/6/2021.

Παρ’ όλη την επιστολή μου προς την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου από 1/7/21 με αρ. πρωτ. 11742, όπου ζητούσα την άμεση ολοκλήρωση έργων επισκευής του αγωγού όμβριων και παρ’ όλη την προαναφερόμενη επιστολή μου προς το δημοτικό συμβούλιο με αρ. πρωτ. 11850-2/7/21, καμία εξέλιξη δεν υπάρχει προς τις εργασίες που αφορούν τον παρακείμενο αγωγό. Υπενθυμίζω πως στο δημοτικό συμβούλιο στις 7/7/21 ο αντιδήμαρχος κ. Καραγιάννης είχε αναφέρει γενικόλογα πως «...πολύ σύντομα θα λυθεί...». Η διαβεβαίωση αυτή τελικά δεν ευοδώθηκε καθώς παρήλθε όλη η καλοκαιρινή περίοδος και πλέον μπαίνουμε σε εποχή, όπου αναμένονται και πάλι έντονες βροχοπτώσεις.

Δεδομένου της απραξίας των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου σας ενημερώνω πως έχω υποβάλλει και σχετική αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, η οποία κοινοποιήθηκε στον δήμο από τις 30/7/2021. Από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου δεν υπάρχει καμία νεότερη συγκεκριμένη ενημέρωση, παρά μία προφορική γενικόλογη διατύπωση μετά από όχλησή μας πως αναμένεται «στο επόμενο 10ήμερο να γίνουν εργασίες».

Δεδομένου πως για την οδό Ηρακλέους:
- Σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης δεν υπάρχει διέξοδος των όμβριων υδάτων παρά μόνο από τον συγκεκριμένο αγωγό όμβριων.
- Δεδομένου πως οι 2 οικίες Ηρακλέους 4 και Ηρακλέους 6 δέχονται σε κάθε περίπτωση τον κύριο όγκο των νερών του δρόμου καθώς αυτά δεν μπορούν πλέον να διαφύγουν.
- Δεδομένου πως και άλλες παρακείμενες οικίες υπέστησαν μικρές ζημίες στα πλημμυρικά φαινόμενα της 9/6/2021 (π.χ. μικρός αποθηκευτικός χώρος επί της Ηρακλέους 7)
- Δεδομένου επιπλέον πως για την οικία μου ο κίνδυνος πλέον με ευθύνη της αμέλειας των υπηρεσιών του δήμου γίνεται συνεχής και αφορά και κίνδυνο κατά της ζωής και όχι μόνο
περιουσιακών στοιχείων.

Για ότι τυχόν συμβεί λόγω της συνεχούς αμέλειας των υπηρεσιών του δήμου επί της οικίας μου και επί των παρακείμενων οικιών σε περίπτωση νέας έντονης βροχόπτωσης καθιστώ πλέον το δήμο αποκλειστικά υπεύθυνο. Είμαι αναγκασμένος επίσης να επαναφέρω εν γνώσει του δημοτικού συμβουλίου το συγκεκριμένο θέμα και να αιτηθώ εκ νέου από το δημοτικό συμβούλιο να συζητήσει τα όσα έθετα στην από 2/7/21 επιστολή μου και να επιμεληθεί ώστε άμεσα να ολοκληρωθούν οι εργασίες επί του αγωγού όμβριων στην οδό Ηρακλέους.

Με εκτίμηση
Χατζηστέλιος Δημήτριος

#  #  #  #  #  #  #  # 

Ακολουθεί η απάντηση της Δημοτικής Αρχής, η οποία είναι αρνητική και απαράδεκτη για δύο λόγους: α. Διότι ένα έργο που κατασκευάστηκε από υπηρεσίες του Δήμου πριν πολλά χρόνια, έρχεται σήμερα η δημοτική αρχή νας μας πει ότι "δεν έχει την δυνατότητα να το επισκευάσει"!!  β. Διότι έχουν περάσει 3,5 μήνες και τώρα ανακάλυψε η δημοτική αρχή ότι "δεν μπορεί να το επισκευάσει (!!!) και είναι χρονοβόρα διαδικασία η ανάθεση σε ιδιωτικό συνεργείο". Αυτά κάνει η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου που προώθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η τωρινή φυσικά. Αυτά κάνει και η αποδοχή εκ μέρους της δημοτικής αρχής της καπιταλιστικής λογικής των ιδιωτικοποιήσεων. Μέχρι την επόμενη πλημμύρα... Ολόκληρη η επιστολή απάντησης, οι επισημάνσεις δικές μας:

Δήμος Βύρωνα: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ κ. ΧΑΤΖΗΣΤΕΛΙΟΥ 

Κύριε Χατζηστέλιο, Θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στον αγωγό όμβριων και για την καθυστέρηση της επισκευής του. Η επισκευή του αγωγού δεν μπορεί να γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία διότι δεν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και η τεχνογνωσία.

Θα πρέπει η αποκατάσταση να ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη. Γνωρίζετε ότι οι διαδικασίες στο Δημόσιο είναι χρονοβόρες, πρέπει να δημιουργηθεί κωδικός με το αντίστοιχο ποσό και να συμπεριληφθεί στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

Το ποσό των 17.000 € έχει συμπεριληφθεί στην αναμόρφωση η οποία ψηφίζεται από το ΔΣ την Δευτέρα και με την διαδικασία του κατεπείγοντος θα ανατεθεί, σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε εξωτερικό συνεργάτη για την αποκατάστασή του

Όσον αφορά την συντήρηση των αγωγών γίνεται ετησίως πριν τις βροχές και κατά την διάρκεια του έτους με τοπικές παρεμβάσεις όπου είναι αναγκαίο. Για την φετινή χρονιά προβλέπεται ο καθαρισμός να αρχίσει προς το τέλος του Οκτωβρίου, δεδομένου ότι υπογράφεται σύμβαση ύψους 15.000€

Θα ήθελα να ζητήσω εκ μέρους της διοίκησης ειλικρινά συγγνώμη για την ταλαιπωρία σας.

Με εκτίμηση 

Μ.Καραγιάννης Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών