Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Ένας ακόμα προϋπολογισμός: Τα δικά μας δικά τους και τα δικά τους δικά τους!

Την Πέμπτη 18/12 η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, αποτελούμενη από τις παρατάξεις Στάση Βύρωνα της δημοτικής αρχής (Α. Κατωπόδης-ΣΥΡΙΖΑ), Νέα Εποχή (Χρ. Γώγος-Ν.Δ) και Μαζί για τον Βύρωνα (Μ. Μπαντής-Ν.Δ), ψήφισε από κοινού τη φορολογική πολιτική που θα εφαρμόσει ο Δήμος με τον προϋπολογισμό για το 2021. Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός του 2021 ανέρχεται σε 36,27 εκατ. €, έναντι 36,73 εκατ. € το 2020. Παρουσιάζει μικρή μείωση εσόδων- εξόδων κατά 0,5 εκατ. € σε σχέση με πέρυσι. 

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του προέρχεται από τους κατοίκους και όχι από τους κεντρικούς πόρους. Οι τρεις παρατάξεις αποδέχτηκαν για μια ακόμα φορά την περικοπή των επιχορηγήσεων του κεντρικού κράτους προς τους δήμους (Κ.Α.Π. - Σ.Α.Τ.Α. κλπ). Η υπόλοιπη κεντρική χρηματοδότηση θα βασίζεται στο κυνήγι των ευκαιριακών επιδοτήσεων του ΕΣΠΑ, και άλλων ευκαιριακών χρηματοδοτικών προγραμμάτων που μεθοδικά προμοτάρει η Ε.Ε. και τα λόμπι της για συγκεκριμένα έργα και δράσεις. Με φανερή μεθόδευση, όταν σταματούν αυτά τα προγράμματα, η λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών που στηρίζεται σε αυτά να περνά εκβιαστικά είτε σε ιδιωτικές εταιρείες, είτε σε μικτές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, είτε σε αναζήτηση ΚΟΙΝΣΕΠ.  

Στην πράξη οι 3 παρατάξεις στήριξαν ένα προϋπολογισμό, που βασίζεται στη αφαίμαξη των κατοίκων, μέσω φόρων (δημοτικά τέλη, ΤΑΠ) και εισφορών από την παροχή υπηρεσιών με ανταποδοτικότητα (στο νεκροταφείο, στις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες κ.λ.π). Η ανταποδοτική λειτουργία απλώνεται στο σύνολο των υπηρεσιών, μετατρέποντας το Δήμο σε διαμεσολαβητή και επιχείρηση με το δημότη-πελάτη. Ακολουθούν κατά γράμμα τις κατευθύνσεις που χαράζει η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική των μνημονίων των Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. προς όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας. 

Τι κρύβει όμως το περιεχόμενο του προϋπολογισμού και στο σκέλος των εξόδων; Οι κοινωνικές παροχές ήταν και παραμένουν ανεπαρκείς και οι υπηρεσίες πρόνοιας υποχρημαδοτούνται και υποστελεχώνονται την ίδια στιγμή που και η πανδημία αποδεικνύει ότι μόνο ένα δημόσιο ποιοτικό καθολικό σύστημα υγείας, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κοινωνικών παροχών μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των αναγκών του λαού. Δεν προβλέπονται κοινωνικές παροχές σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία, σε ηλικιωμένους, σε άπορους, εξαρτημένους. 

Δεν προβλέπονται έργα υποδομής, όπως δημιουργία ελεύθερων χώρων, εξεύρεση χώρων για παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία (σήμερα επανέρχονται ξανά τα προκάτ). Το 4ο Δημοτικό Σχολείο κατεδαφίζεται αντί να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο με ανακατασκευή του για και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας), δεν προβλέπονται έργα για βελτίωση και επέκταση του αποχετευτικού δικτύου, αντισεισμική θωράκιση των σχολείων κ.α. Χώροι που είναι προς απαλλοτρίωση πάνω από μία δεκαετία, όπως ο χώρος επί των οδ. Νικηφορίδη, Χρυσοθέμιδος και Π. Τσαλδάρη στη Νεράιδα, έχουν βαλτώσει.

Μετά την κωλυσιεργία τόσων χρόνων η Δημοτική Αρχή προσθέτει σήμερα μια ακόμα ιδέα, ότι αν δεν βρει τους ιδιοκτήτες αυτού του χώρου, τότε θα προχωρήσει στην απαλλοτρίωση. Αλήθεια πως φέρνει τώρα αυτή την πρόταση, όταν πριν έλεγε ότι δεν προχωράει στην απαλλοτρίωση, γιατί θα υποχρεωθεί μετά να μετακυλήσει το κόστος στους περίοικους; Μήπως αυτό είναι σχέδιο για να χρεώσει την απαλλοτρίωση στους περίοικους είτε βρει, είτε δεν βρει τους ιδιοκτήτες; 

Τα δημοτικά τέλη είναι υπέρογκα και έχουν κεφαλικό χαρακτήρα 

Από τα 14,38 εκατ. € των τακτικών εσόδων το 56% αυτών προέρχεται από τους κατοίκους και το 44% από τους Κεντρικούς Πόρους, που και αυτοί προέρχονται από μέρους του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, από μέρος των εισπράξεων από ΦΠΑ και από μέρος των εισπράξεων του ΕΝΦΙΑ), δηλαδή από τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ακόμα και σε ανέργους. 

Όμως, το ποσό που προέρχεται από τους κατοίκους πάντοτε εισπράττεται, ενώ το ποσό που προέρχεται από κεντρικό κράτος συνήθως δεν αποδίδεται εξ ολοκλήρου μέχρι το τέλος του χρόνου και έτσι η υλοποίηση του προϋπολογισμού κυμαίνεται τα προηγούμενα χρόνια από το 70% μέχρι το 80%, άρα με την ίδια ρότα και φέτος θα φτάσει να υλοποιηθεί γύρω στα 25,3 με 29 εκ. €. Και όλο αυτό γιατί δεν εισπράττονται οι κεντρικοί πόροι. 

Μόνο από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού ο δήμος θα εισπράξει από τους κατοίκους 4,1 εκατ. €.. Τα τέλη αυτά είναι μειωμένα κατά 124.026 € μετά τη συμβολική μείωση σε 3,2 ευρώ/τ.μ από 3,7 €/τ.μ για τα καταστήματα, που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο μετά την πρόταση Μπαντή-Γώγου. Η πρόταση αυτή άφησε έξω τις κατοικίες που ο συντελεστής φορολόγησης παρέμεινε στα 1,35 €/τ.μ που είναι από τους πιο υψηλούς στο λεκανοπέδιο. Και αυτό παρότι το 2021 δηλώθηκαν 130.000 τ.μ. παραπάνω μέσω της διαδικασίας για τα αδήλωτα τετραγωνικά. 

Από το στοιχείο αυτό, φαίνεται ότι θα μπορούσε να γίνει μείωση των δημοτικών τελών, αλλά η Δημ. Αρχή Κατωπόδη μαζί με τις παρατάξεις Γώγου, Μπαντή επέλεξαν να τα διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα, συντασσόμενες πλήρως με την κυβερνητική πολιτική και επιχειρηματολογία. Η Δημοτική Αρχή ισχυρίστηκε ότι αν μειώσουμε τα τέλη δεν θα μπορούμε να κρατήσουμε την πόλη καθαρή, δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε τους εργαζόμενους κ.α. Αλήθεια, τα ίδια δεν ακούμε και από τα κυβερνητικά στελέχη για να δικαιολογήσουν και αυτοί με τη σειρά τους, την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζουν υπέρ του κεφαλαίου, μια πολιτική υποταγμένη πριν απ' όλα στην αποπληρωμή του άδικου και δυσβάσταχτου χρέους που οι ισχυροί του χρήματος καρπώθηκαν; Ενώ και τώρα στο όνομα της πανδημίας το κεφάλαιο επιδοτείται και πάλι, σε βάρος του λαού. 

Ως Αριστερή Παρέμβαση επαναλαμβάνουμε ότι θεωρούμε άδικο το σύστημα φορολόγησης της λαϊκής κατοικίας, και αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του. Η κινητοποίηση των κατοίκων και η οργάνωσή μας σε λαϊκές συνελεύσεις και επιτροπές, μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη μέρα για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της γειτονιάς μας. 

Απαιτούμε να σταματήσει η πολλαπλή φορολόγηση της κατοικίας και από το κεντρικό κράτος και από τους δήμους. Να μην φορολογείται με κανένα τρόπο η κατοικία μέχρι 80 τετρ. μέτρα για μονομελή οικογένεια και 20 τετρ. μέτρα για κάθε επιπλέον μέλος. Επαναφέραμε την πρόταση που είχαμε κάνει και παλιότερα για τη μείωση των δημ. τελών και φόρων κατά 30% από φέτος με προοπτική την κατάργηση τους, διότι έχουμε αύξηση της ανεργίας και μεγάλη μείωση μισθών και συντάξεων και λόγω της πανδημίας αυτά θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο. Αύξηση της φορολογίας στα κέρδη, στις τοπικές μεγάλες επιχειρήσεις, στις τράπεζες, στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στα είδη πολυτελείας. 

Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε τώρα για ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, κόντρα στις απαιτήσεις κεφαλαίου, κυβέρνησης, συστημικών παρατάξεων και Δημοτικών Αρχών.
Να μπει τέρμα στους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς του δήμου. 

Όχι στην πολλαπλή φορολόγηση της λαϊκής κατοικίας και την ανταποδοτική λειτουργία του δήμου. Να μειωθούν τώρα τα δημοτικά τέλη για την κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Αγώνας για Ψωμί Παιδεία Υγεία Ελευθερία.

Ιανουάριος 2021 

Αριστερή Παρέμβαση