Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Βίντεο και ενημέρωση από τη συνέντευξη τύπου για την αποστολή στη Λέσβο


ΠΟΛΥΜΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ, ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

«ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ – ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ -ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ» 

Συνέντευξη τύπου δόθηκε για την αποστολή στο Β. Αιγαίο από τις αριστερές αντικαπιταλιστικές κινήσεις περιφερειών και πόλεων που πήραν την Πρωτοβουλία να μεταφέρουν στα νησιά μήνυμα διεθνιστικής ταξικής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και στους κατοίκους που κρατάνε γερά. Την αποστολή στηρίζουν 12 περιφερειακές και 31 δημοτικές κινήσεις που συνυπογράφουν κοινή ανακοίνωση με τις θέσεις τους.  

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε από τη Μαρία Μπικάκη μέλος της Αριστερής Παρέμβασης Βύρωνα ο στόχος της αποστολής των κινήσεων που βρίσκονται σε ανοικτή σύγκρουση με την πολιτική περιφερειακών και δημοτικών αρχών, που θέλουν να ξεφορτωθούν τους πρόσφυγες, μιλώντας μόνο για προβλήματα που δημιουργούν τα στρατόπεδα στους κατοίκους. Ανέφερε : Απαιτούμε να καταργηθούν τα στρατόπεδα, γιατί λέμε όχι στον εγκλεισμό των προσφύγων. Η αποστολή μας μπαίνει σφήνα στην εικόνα που προβάλλουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ για ανερχόμενη αντιπροσφυγική υστερία. Αποτελεί συνέχεια στις πολύμορφες παρεμβάσεις των κινήσεων για τα δικαιώματα των προσφύγων, που ξεκίνησαν από το πρώτο κύμα που έφτασε στη χώρα το 2015.

Αντίθετα στα λεγόμενα περί κόπωσης της αλληλεγγύης, οι κινήσεις σταθερά και επίμονα στέκονται δίπλα στους πρόσφυγες, απαιτώντας την παροχή ασύλου, τη διαμονή τους σε κατοικίες μέσα στις πόλεις με ανθρώπινες συνθήκες και την ένταξή τους με ίσα δικαιώματα στον κοινωνικό ιστό. Στην κοινή μας ανακοίνωση για την αποστολή δηλώνουμε «Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι στις γειτονιές μας στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά».

Ζητάμε την ελεύθερη μετακίνηση και τον απεγκλωβισμό από τα νησιά, γιατί είναι ανθρώπινο δικαίωμα των ίδιων των προσφύγων και όχι για να μην ζουν δίπλα μας. Αναδεικνύουμε ότι για τα προβλήματα που δημιουργούνται με την επίταξη περιουσιών και τις ζημιές γύρω από τα στρατόπεδα υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα της Ν.Δ., η Ε.Ε. και όχι οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες. Επιμένουμε να συνδέουμε την προσφυγιά με την πάταξη των αιτιών που τη γεννούν, τους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς και τους πολέμους και να αγωνιζόμαστε ενάντια στη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς. 


Ο Κώστας Τουλγαρίδης περιφερειακός σύμβουλος από την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική παρουσίασε το πρόγραμμα. Η αποστολή συμβούλων και μελών των κινήσεων στο νησί της Λέσβου για επαφή με τους πρόσφυγες, συζητήσεις με τους κατοίκους και τους εργαζόμενους ξεκινά από την Παρασκευή 28/2 και συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή 1/3. Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν μαζί με τα μέλη και το σύμβουλο της Περιφερειακής κίνησης στο Βόρειο Αιγαίο, Νίκο Μανάβη, άλλοι 19 σύμβουλοι και εκπρόσωποι των κινήσεων από τις παρακάτω περιοχές: 

Αττική: Κώστας Τουλγαρίδης, Ανατολική Μακεδονία/Θράκη: Περεντίδης Θόδωρος, Δυτ. Ελλάδα: Χρήστος Κοσίνας, Θεσσαλία: Τάχου Εύη, Τζαβέλλας Νίκος, Κεντρ. Ελλάδα: Θανάσης Αγαπητός, Αγ. Ανάργυροι: Νίκα Γιωργία, Αθήνα: Πέτρος Κωνσταντίνου, Ντίνα Ρέππα, Μένου Κική, Αργυρίου Νίκος, Μεγαλοοικονόμου Θόδωρος, Βύρωνας: Μαρία Μπικάκη, Ν. Σμύρνη: Ζέρβας Δημήτρης και Ντίνα Κάκκαλη, Καλλιθέα: Γιώργος Μουρμούρης, Κερατσίνι-Δραπετσώνα: Ακρίτας Καλούσης , Φραντζέσκα Ανδρουλιδάκη. Την αποστολή θα συνοδεύουν και εθελοντές πρόσφυγες μεταφραστές.

Το πρόγραμμα της αποστολής περιλαμβάνει: Παρασκευή απόγευμα συνάντηση με τα σωματεία εργαζομένων της Λέσβου και συνέντευξη τύπου με τα τοπικά ΜΜΕ, Σάββατο πρωί περιοδεία στην πόλη και συζήτηση με τους κατοίκους με μοίρασμα της κοινής ανακοίνωσης των κινήσεων, Σάββατο απόγευμα εκδήλωση-συζήτηση των κινήσεων με τους κατοίκους, Κυριακή επίσκεψη στη Μόρια και στο Καρατεπέ, συζήτηση με τους πρόσφυγες και μοίρασμα ανακοίνωσης στις γλώσσες τους. 

Ο Πέτρος Κωνταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, αναφέρθηκε στο «διεθνές πείραμα» της Μόριας της άρχουσας τάξης, των καπιταλιστών και των ιμπεριαλιστών για να καταδικάζουν τα θύματα των πολέμων τους σε γκέτο, φυλάκιση και απομόνωση , να πετύχουν κλειστά σύνορα και φράχτες. Η Μυτιλήνη έδωσε από το 2015 διεθνιστικό μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και συνεχίζει με τις δράσεις του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες από εργαζόμενους και άλλους κατοίκους, που ξετυλίγονται όπως και σε όλες τις περιοχές.

Αναφέρθηκε επίσης, στις κινητοποιήσεις των ίδιων των προσφύγων όπως των 700 γυναικών προσφύγων και την κινητοποίηση των αφγανών προσφύγων που ακολούθησε για το δικαίωμα στο άσυλο. Μίλησε για τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης με τα στρατόπεδα και τα κλειστά σύνορα για τους πρόσφυγες, που στέλνει πυραύλους patriot, αλλά δεν έχει λεφτά για ντόπιους και πρόσφυγες παρά μόνο για καταστολή και φράκτες. Δήλωσε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για το δικαίωμα στο άσυλο και τις ελευθερίες των προσφύγων, για να στεγαστεί και ο τελευταίος πρόσφυγας σε σπίτια μέσα στις πόλεις. 

Η Ντίνα Ρέππα, δημοτική σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, μίλησε για τη σημασία αυτής της αποστολής που είναι κόντρα στη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που είναι σε εξέλιξη η απόπειρα να φτιάξει στα νησιά και νέα στρατόπεδα-φυλακές των καταδιωγμένων των πολέμων για φυλάκιση των προσφύγων, επιτάσσοντας ολόκληρες περιοχές.

Αυτή η πολιτική ενισχύει τις ξενοφοβικές και φασιστικές απόπειρες. Και αποτελεί συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε και στην συμφωνία Ε.Ε.–Τουρκίας. Αναφέρθηκε στη διαδήλωση αλληλεγγύης εκατοντάδων νέων, εργαζόμενων και κατοίκων στη Λέσβο ενάντια στην αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης για το δικαίωμα στην ελευθερία. Και αυτό το μήνυμα διεθνιστικής-ταξικής αλληλεγγύης κόντρα στη μισανθρωπιά θα μεταφέρουμε στα νησιά, μιλώντας με τους πρόσφυγες και τους κατοίκους. 

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ακόμα ο δημοτικός σύμβουλος της Ανυπότακτης Καισαριανής, Μιχάλης Μιλτσακάκης και ο Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου από την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα που θα συμμετέχει στην αποστολή. Παρακάτω βίντεο από τη συνέντευξη: