Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Σοβαρές οι πολιτικές ευθύνες όσων ψήφισαν το Νέο Πολεοδομικό Σχέδιο Βύρωνα

Η ώρα της ψηφοφορίας με τις άδειες καρέκλες

Η δημοτική αρχή "Στάση Βύρωνα" μαζί με τρεις παρατάξεις της συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης ενέκρινε τη Β1 φάση του Νέου Πολεοδομικού Σχέδιου Βύρωνα στη συνεδρίαση 22/1/2020 του δημοτικού συμβουλίου. Με την πολιτική ευθύνη των παρατάξεων Κατωπόδη, Γώγου, Σωτηρόπουλου και Μπαντή δόθηκε το πράσινο φως για τροποποίηση σε χειρότερη μορφή της συνοικίας μας και του δάσους με την παρουσία μόνο 22 δημοτικών συμβούλων -προερχόμενων από αυτές τις παρατάξεις- από τους συνολικά 41 δημοτικούς συμβούλους.

Οι σύμβουλοι των τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Αριστερή Παρέμβαση, Λαϊκή Συσπείρωση, Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση, Πρωτοβουλία Πολιτών) αποχώρησαν. Διότι, είτε διαφώνησαν με τη διαδικασία (παρότι μονοθεματικό δεν δόθηκε ο λόγος στους δημοτικούς συμβούλους παρά μόνο με το ζόρι και για 2 λεπτά), είτε γιατί δεν γινόταν σαφές και με ακρίβεια τι ψηφιζόταν κατ' άρθρο (αφού δεν δόθηκε το χρονικό περιθώριο να διατυπωθούν και να παρουσιαστούν συγκεκριμένα και γραπτά οι τροποποιήσεις που αναφέρθηκαν ότι γίνονται αποδεκτές από τη μελετητική εταιρεία), είτε γιατί αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν για συγκεκριμένα μέτρα δεν μπήκαν καν σε συζήτηση ή ψηφοφορία, είτε γιατί διαφωνούσαν επί της ουσίας. 

Η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, μελέτησε το Νέο Πολεοδομικό Σχέδιο Βύρωνα συνεκτιμώντας το γενικότερο μνημονιακό περιβάλλον, τις στοχεύσεις για πέρασμα σε επενδυτές όλης της δημόσιας περιουσίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων και τους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων για την εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων. Έτσι, διαβάζοντας τους χάρτες, τα σχέδια και τις μελέτες, αλλά βλέποντας και πίσω από τις γραμμές, καταλήξαμε στα συμπεράσματα που περιγράψαμε στις 2 πρώτες μας σχετικές ανακοινώσεις ότι το σχέδιο καταδικάζει την περιοχή μας στα συμφέροντα που αντιμετωπίζουν την πόλη ως χώρο για κέρδη και όχι ως χώρο που οι κάτοικοι χρειάζεται να ζουν και να κυκλοφορούν με συνθήκες που εξασφαλίζουν ποιότητα ζωής και κάλυψη κοινωνικών αναγκών. Καταλήξαμε ότι το σχέδιο χρειάζεται να αποσυρθεί, γιατί με ευθύνη των δημοτικών αρχών συντάχτηκε με λάθος κατευθύνσεις.

Προσπαθήσαμε στη διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου να διευκρινίσουμε θέματα, να πάρουμε απαντήσεις, να επισημάνουμε την ανάγκη μιας άλλης οπτικής για πόλη προσαρμοσμένη στον άνθρωπο και τις ανάγκες του με σεβασμό στο περιβάλλον και τη φύση, να παρέμβουμε ώστε να μην περάσει αβασάνιστα το Νέο Πολεοδομικό Σχέδιο. Αυτό όμως, με τη διαδικασία fast truck συζήτησης που επέλεξε η δημοτική αρχή δεν έγινε κατορθωτό. Ειδικά με την κατ' άρθρο συζήτηση.

Για αυτό και αποχωρήσαμε δηλώνοντας ότι καταψηφίζουμε το Νέο Πολεοδομικό Σχέδιο Βύρωνα. Καταθέσαμε σε νέο έγγραφο προς το δήμο, τις παρατηρήσεις και ενστάσεις μας επί της ουσίας της μελέτης και επί της διαδικασίας συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο. Οι κατευθύνσεις και πολύ σημαντικές πλευρές του Σχεδίου εγκρίθηκαν ως έχουν, ενώ σε ελάσσονες περιπτώσεις που έγιναν κάποιες τροποποιήσεις, αναμένουμε να δούμε αν δημοσιευτούν στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, πως ακριβώς διατυπώνονται, αφού η συζήτηση ήταν χαοτική και οι θέσεις μεταξύ δημοτικής αρχής, εταιρείας και υπεύθυνου τεχνικής υπηρεσίας διέφεραν αρκετά και σε αρκετές πλευρές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως, στην κατ’ άρθρο ψήφιση της εισηγητικής πρότασης δημοτικής αρχής και εταιρείας για το νέο ΓΠΣ, δεν έγινε καθόλου σαφές αν θα γραφτεί ότι το όριο που σχετίζεται με το ανοιχτό Οικοδομικό Τετράγωνο (Ο.Τ.) 524 στον Καρέα θα είναι «…κοντά με το όριο της αναδάσωσης του έτους 2015» όπως αναφέρει το σχέδιο ή «…θα ταυτίζεται με αυτό το όριο» όπως ακούστηκε.

Ενώ, δεν μπήκε καν σε συζήτηση το αυτονόητο: «Πρώτα να κατοχυρωθούν, χαρακτηριστούν και προστατευτούν οι δασικές εκτάσεις με τους δασικούς χάρτες και να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του δάσους της περιοχής που κινδυνεύει από τα συμφέροντα που το επιβουλεύονται και μετά να τακτοποιηθούν οι όποιες εκκρεμότητες με τη ρυμοτομική γραμμή». Αποτέλεσμα, της συζήτησης η δημοτική αρχή και μελετητική εταιρεία να αφήνουν περιθώριο για επέκταση της πόλης προς το βουνό!

Για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (ΣΜΑ), αποσύρθηκε μεν όλο το υποστηρικτικό κομμάτι της εισήγησης που επιχειρηματολογούσε το «γιατί να υπάρχει χωροθέτηση στον Υμηττό», όμως σύμφωνα με την δήλωση του δημάρχου «η χωροθέτηση θα γίνει τελικά στον Υμηττό αν δεν βρεθεί άλλος χώρος». Στην πράξη δηλαδή ανατράπηκε προηγούμενη απόφαση δημοτικού συμβουλίου που έκρινε ότι ο ΣΜΑ πρέπει να απομακρυνθεί από τον Υμηττό.

Για το κυκλοφοριακό δεν έγινε αποδεκτή η αφαίρεση των εισηγητικών προτάσεων για θέσπιση/επιβολή εισιτηρίου στην δημοτική συγκοινωνία και χρηματικού κόμιστρου στην ελεγχόμενη στάθμευση, με την προφορική αιτιολογία από την εταιρεία, ότι «…θα αφορούν δημότες άλλων περιοχών», ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία δήλωσε αναρμόδια να προτείνει βελτίωση της δημοτικής συγκοινωνίας.

Εν κατακλείδι, η συζήτηση όπως αυτή διεξήχθη στο δημοτικό συμβούλιο για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως το νέο ΓΠΣ, ήταν μια συζήτηση άρπα-κόλλα, ή αλλιώς «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε». Το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα δεσμεύσει τις χρήσεις γης ανά γειτονιά, την ποιότητα ή μη της ζωής μας, θα καθορίσει τις υποδομές για τις κοινωνικές ανάγκες, τους ελεύθερους χώρους, το κυκλοφοριακό, το συγκοινωνιακό όπως και την αντιμετώπιση θετική ή αρνητική του Υμηττού, για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Το σχέδιο για το νέο Πολεοδομικό, που η πρώτη φάση της μελέτης του κόστισε 750.000 ευρώ, άργησε περίπου 10 χρόνια να έρθει για συζήτηση και απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και ξεπετάχθηκε σε μία συνεδρίαση. Οι επόμενες συνεδριάσεις του δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό, θα αφορούν εξειδικεύσεις της ψηφισμένης φαστ τρακ εισήγησης που βλάπτει περαιτέρω τη συνολική ποιότητα ζωής στην πόλη μας.

Ζούμε σε μια περιοχή που γειτνιάζει με το δάσος του Υμηττού και η ευθύνη μας για την προστασία του είναι τεράστια. Έχουμε επίγνωση για τις πληγές του και τα συμφέροντα που καραδοκούν και το λυμαίνονται και μνήμη για τους αγώνες των κατοίκων για την προστασία του. Για να μη γίνουν μέσα στο δάσος οι αυτοκινητόδρομοι, οι κόμβοι και οι σήραγγες, ή ο παιδικός σταθμός και ο σταθμός μεταφόρτωσης από τις δημοτικές αρχές στο όνομα των κοινωνικών αναγκών, ή το Συνοδικό Μέγαρο της εκκλησίας, οι εγκαταστάσεις των στρατοπέδων κλπ.

Επιπρόσθετα, ζούμε την εποχή που οι κερδοσκόποι εμφανίζονται ως επενδυτές, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων ως ανάπτυξη και οι νόμοι της αγοράς επελαύνουν καταστρέφοντας το περιβάλλον. Η αλόγιστη χρήση της γης για οικοδόμηση, η τσιμεντοποίηση και η λεηλασία των ελεύθερων χώρων είναι ο προσανατολισμός των διοικούντων. Αυτή η πολιτική έχει δημιουργήσει τραγικές συνέπειες στις ζωές μας με την αποψίλωση των δασών, τον περιορισμό του πράσινου και των ελεύθερων χώρων, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Απαιτείται όλοι οι κάτοικοι του Βύρωνα, οι φορείς και οι συλλογικότητες να αντισταθούμε σε αυτήν την πολιτική και τους σχεδιασμούς του πολιτικού κατεστημένου για την λεηλασία του δημόσιου χώρου και των δασών από τα οικονομικά συμφέροντα προτάσσοντας τις ανθρώπινες ανάγκες. Να μπλοκάρουμε κάθε σχέδιο που θα πλήξει το δημόσιο χώρο και το περιβάλλον. Να διεκδικήσουμε την πόλη που μας ανήκει!


Γενάρης 2020