Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Αριστερή Παρέμβαση: Υμηττός, Εύβοια, Ελαφόνησος και πολλές ακόμα πυρκαγιές, αφανίζουν τα δάση μας


Μια ακόμα πυρκαγιά ξέσπασε στον Υμηττό τη νύχτα στις 12/8/2019. Ξεκίνησε από τους πρόποδες στην πλευρά της Παιανίας και έφτασε μέχρι την κορυφή. Κάηκαν ζώα, μεγάλη δασική έκταση, σπίτια και εγκαταστάσεις κεραιών. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για εμπρησμό, μερικοί για βραχυκύκλωμα σε κολώνες της ΔΕΗ.

Το Υπουργείο και η Ν.Δ. διατείνονται για αποτελεσματικότητα του κράτους στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, επειδή η φωτιά δεν κατέβηκε από την άλλη πλευρά και δεν έκαψε το δάσος στην Καισαριανή. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ συνδράμουν όπως κάθε φορά στην ίδια προπαγάνδα: «…Ο κρατικός μηχανισμός έδρασε επαρκώς, αλλά δεν βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες, η ζέστη, οι δυνατοί άνεμοι, το δύσβατο των περιοχών. Η πολιτεία έκανε ό,τι μπορούσε». 
 
Κάθε χρόνο, η ίδια τραγική ιστορία των πυρκαγιών που εξαφανίζουν χιλιάδες στρέμματα δασών, ενώ η οικοπεδοποίηση των καμένων δασικών εκτάσεων συστηματικοποιείται.  Τσιμουδιά οι κυβερνήσεις, τα συστημικά κόμματα, οι περιφερειακές αρχές, τα καθεστωτικά ΜΜΕ για τις ανεπάρκειες στην πρόληψη των πυρκαγιών, στο καθεστώς προστασίας των δασικών εκτάσεων, στη φύλαξη, καθαρισμό, συντήρηση των δασών.

Κουβέντα δεν λένε για το ότι δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ για πολεμικούς εξοπλισμούς, αλλά για τα μέσα πυρόσβεσης δίνουν ελάχιστα κονδύλια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα πυρόσβεσης (οχήματα, αεροπλάνα κλπ). Επίσης, οι ευθύνες των δημοτικών αρχών σε δήμους γύρω από τον Υμηττό, που προσέφυγαν στα δικαστήρια για να απελευθερωθεί η δόμηση σε τμήματα του βουνού, είναι εγκληματικές.

Μήπως άραγε τους νοιάζουν οι πυρκαγιές και η καταστροφή της φύσης; Μήπως τους ενοχλεί η κλιματική αλλαγή που συνήθως την αρνούνται; Όχι. Αυτό που τους νοιάζει είναι να αποχαρακτηρίζουν δασικές εκτάσεις για να τις κάνουν οικόπεδα, ξενοδοχεία ή άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Προέχει η καπιταλιστική ανάπτυξη από τον άνθρωπο και την φύση: Ας καταστρέφονται χιλιάδες στρέμματα δασών. Ας ιδιωτικοποιούνται οι παραλίες. Ας ρυπαίνονται οι θάλασσες! Ας μεγαλώνουν οι καταστροφικές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή. Σημασία έχει να 'ναι καλά, ο καπιταλισμός και το κέρδος.

Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία

Αυτές τις μέρες των καταστροφικών πυρκαγιών στην Εύβοια και την Ελαφόνησο, της πυρκαγιάς στον Υμηττό και των άλλων πυρκαγιών ανά την επικράτεια, να πούμε την αλήθεια: Για τις πυρκαγιές ευθύνεται κυρίως, η διαχρονική πολιτική επιλογή της ελληνικής πολιτείας και του κεφαλαίου, που επιδιώκει και προωθεί την καπιταλιστική ανάπτυξη και το κέρδος. Μόνο η απόφαση για δράση εναντίον της καπιταλιστικής ανάπτυξης και υπέρ της ουσιαστικής προστασίας της φύσης από την λεηλασία του κεφαλαίου, μπορεί να οδηγήσει σε ανάσχεση της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Το φυσικό περιβάλλον (Υμηττός, δασύλλια, κλπ) δεν είναι εμπόρευμα προς εκμετάλλευση, είναι κοινωνικό, δημόσιο αγαθό. Απαιτείται υπεράσπιση του σε αντιπαράθεση με την πολιτική που υπηρετούν οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και το κεντρικό κράτος.

Ο Υμηττός και κάθε γωνιά αυτή της χώρας, χρειάζεται ολοκληρωμένη προστασία-διαχείριση του δασικού οικοσυστήματος, με μέτρα πρόληψης–πυροπροστασίας, με καθαρισμούς, υλοτομίες, έργα υδρονομικής προστασίας στις λεκάνες απορροής, ώστε να μην έχουμε πλημμύρες. Με συντήρηση των δασικών δρόμων, οργάνωση της άμεσης πυρανίχνευσης και κατάσβεσης από ευέλικτες ομάδες δασοπυροσβεστών διάσπαρτες στα δασικά πυροφυλάκια, μέτρα αποκατάστασης των καμένων και υποβαθμισμένων δασών, κ.ά.

Χρειάζεται ένας Δημόσιος φορέας Δασοπροστασίας με μόνιμο προσωπικό, που θα έχει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, την ευθύνη για ό,τι αφορά την πυροπροστασία, πυρανίχνευση και πυρόσβεση.

Χρειάζεται πρόληψη κι όχι απλώς αντιμετώπιση-διαχείριση της καταστροφής και μάλιστα με μεθόδους στρατιωτικοποίησης της κατάσβεσης-διάσωσης. Όχι στην εξαγγελθείσα Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, με μηχανισμό «εκτάκτων» αναγκών στρατιωτικού τύπου και άμεση εμπλοκή ιδιωτικών επιχειρήσεων-χορηγών.

Χρειαζόμαστε την απόλυτη προστασία του Υμηττού και την αποκατάσταση όλων των καμένων εκτάσεων στην πρότερη μορφή και όχι με τσιμέντα, περιφράξεις και εκσκαφές. Όχι στην αλλαγή χρήσης κι υποβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων και σε κάθε νομοθέτημα που αμφισβητεί το δασικό χαρακτήρα και το δημόσιο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Υμηττού.

Απορρίπτουμε την τσιμεντοποίηση, τις διεκδικήσεις/καταπατήσεις, την επέκταση της αυθαίρετης δόμησης, τη μεταφορά «κοινωφελών» εγκαταστάσεων μέσα στο δάσος του Υμηττού από δήμους/κράτος, εκκλησία, επιχειρηματίες και ιδιώτες. Ζητούμε την απομάκρυνση του σταθμού μεταφόρτωσης και την κατεδάφιση των παράνομων κτηριακών εγκαταστάσεων στα στρατόπεδα.

Απορρίπτουμε τα σχέδια για νέους αυτοκινητοδρόμους στον Υμηττό και fast track «ανάπτυξη»-εμπορευματοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος (κορυφαίο αποκρουστικό παράδειγμα, η τσιμεντοποίηση του χώρου του αεροδρομίου του Ελληνικού για τη δημιουργία καζίνο και τουριστικών εγκαταστάσεων). 


Βύρωνας, Αύγουστος 2019