Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Για τη μη εγγραφή όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ:
ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Διανύουμε πλέον το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτέμβρη και στο δήμο Βύρωνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η επιλογή των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, από τις αιτήσεις που είχαν καταθέσει οι γονείς μέχρι τις 9/6. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε απόγνωση εκατοντάδες οικογένειες.
Η Δημοτική Αρχή προβάλει τη δικαιολογία ότι δεν έχει τελειώσει ακόμη η δεύτερη επιλογή των Voucher από την Ε.Ε.Τ.Α.Α..  Αυτό όμως αποτελεί τη μια πλευρά του προβλήματος.  Αυτή τη στιγμή οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν με το 50% της δυναμικότητάς τους, άρα υπάρχουν κενές θέσεις παιδιών. Αν η δημοτική αρχή το κάνει αυτό, γιατί έχει αποφασίσει να κρατήσει  θέσεις, ώστε να παραχωρήσει ένα μεγάλο αριθμό σε  παιδιά που θα έχουν επιδότηση από το πρόγραμμα Voucher, το αποτέλεσμα θα είναι η μείωση της δυνατότητας των κατοίκων του Βύρωνα που δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, να μπουν τα παιδιά τους στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς.

Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση οδηγεί τους γονείς στην αγκαλιά των ιδιωτικών παιδικών σταθμών που είναι πανάκριβοι. Σε μια περίοδο άγριων μνημονιακών περικοπών στους μισθούς, με τη συνεχιζόμενη ανεργία να αυξάνεται, πολλοί γονείς αναγκάζονται να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να στείλουν το παιδί τους σε ένα σταθμό ώστε να μπορούν να δουλέψουν, αν έχουν δουλειά.
Η επιλογή για προτίμηση των παιδιών με Voucher (επιδότηση από πρόγραμμα ΕΣΠΑ) δεν είναι τυχαία. Ο δήμος εξασφαλίζει ζεστό χρήμα, αλλά ταυτόχρονα προωθείται η επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων, της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της Ε.Ε. για παροχή των δημόσιων υπηρεσιών πρόνοιας με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια της ανταποδοτικότητας και των νόμων της αγοράς. Ξεκινούν αφαιρώντας το δικαίωμα σε δωρεάν παιδικούς σταθμούς, αντικαθιστώντας το με τις έωλες προσωρινές και μερικές επιδοτήσεις, ώστε να γενικεύσουν την παροχή των υπηρεσιών πρόνοιας, υγείας, παιδείας επί πληρωμή. Επιχείρηση που οδηγεί μεθοδευμένα στην εκχώρηση μεγάλου μέρους αυτών των υπηρεσιών στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι απόρροια της νεοφιλελεύθερης λογικής της αγοράς, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, ο δήμος να λειτουργεί ως επιχειρηματίας με όρους αγοράς, που κυνηγά το εύκολο χρήμα, ενώ οι δημότες να αντιμετωπίζονται ως πελάτες.
Την ίδια στιγμή και παρά την εξαγγελία για τη φοίτηση των προνηπίων στα νηπιαγωγεία, δεν πάρθηκαν μέτρα ούτε είναι σε εξέλιξη σχεδιασμός από το Δήμο για την ίδρυση των απαραίτητων νηπιαγωγείων και για απαίτηση πρόσληψης μόνιμων νηπιαγωγών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.
Η σημερινή κατάσταση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τις ανάγκες που χρόνια έχουμε τώρα τονίσει: Δημόσιοι, Δωρεάν Παιδικοί Σταθμοί για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς και κριτήρια επιλογής. Αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση και κατάργηση των τροφείων.  Να ιδρυθούν σταθμοί σε ιδιόκτητα κτήρια  σε κάθε γειτονιά της πόλης.  Να γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις στις κτηριακές εγκαταστάσεις στα υπάρχοντα  οικήματα ώστε να είναι κατάλληλα. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να μονιμοποιηθούν οι τωρινοί εργαζόμενοι που χρόνια δουλεύουν με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις, ώστε να λειτουργούν οι σταθμοί με όλα τα παιδιά και τους απαραίτητους παιδαγωγούς από την 1η Σεπτέμβρη.
Να σταματήσουν οι δικαιολογίες. Να αναρτηθούν εδώ και τώρα τα αποτελέσματα επιλογής χωρίς καμία καθυστέρηση.
18/9/2017