Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Aνακοίνωση για τα δημοτικά τέλη του 2017ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Την Τετάρτη 7/9/2016 πραγματοποιήθηκε Δημ. Συμβούλιο για τον καθορισμό των δημοτικών τελών του έτους 2017. Η δημοτική αρχή εισηγήθηκε τη διατήρηση στα ύψη των δημοτικών τελών, όπως είχαν καθοριστεί πριν την επιβολή των μνημονίων, την εποχή Χαρδαλιά. Η «Στάση Βύρωνα» αποφάσισε τη συνέχιση της φοροληστείας των λαϊκών νοικοκυριών με μόλις 13 ψήφους σε σύνολο 41 δημοτικών συμβούλων, εκμεταλλευόμενη τις πολλές απουσίες και δημοτικών συμβούλων παρατάξεων της «αντιπολίτευσης». Και όλα αυτά όταν και από την κυβέρνηση συνεχίζεται η φοροληστεία με τους άλλους άμεσους και έμμεσους φόρους σε ένα περιβάλλον ανεργίας, απληρωσιάς, ακρίβειας, μειώσεων μισθών και συντάξεων.
Συγκεκριμένα τα δημοτικά τέλη παραμένουν στα υψηλά προηγούμενα επίπεδα, με εξαίρεση τα τέλη για την κατάληψη των δημόσιων-κοινόχρηστων χώρων, που μειώθηκαν κατά 20%, που αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις εστίασης που βγάζουν τραπεζοκαθίσματα. Αντίστοιχη μείωση στο 30 % είχαν ωφεληθεί και πέρυσι αυτές οι επιχειρήσεις. Αντίθετα οι κατοικίες επιβαρύνονται με τα ίδια ποσοστά για δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και ΤΑΠ. Δηλαδή, για Τέλη Καθαριότητας και Φωτισμού 1,35€/τ.μ. για οικίες και 3,70€/τ.μ. για καταστήματα, για Δημοτικό Φόρο (Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων-Φ.Η.Χ)  0,25 €/τ.μ. και για Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π)  0,35%ο. Και όλα αυτά για ένα σπίτι, για το οποίο πληρώνουμε και το χαράτσι με την ονομασία ΕΝΦΙΑ, που ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε όταν θα έβγαινε Κυβέρνηση.
Αναφορικά με το Δημοτικό Φόρο (ΦΗΧ) ο συντελεστής του φόρου αυτού καθορίζεται με απόφαση του δημ. συμβουλίου, από 0,02 έως 0,07 € ετησίως ανά τ.μ., σύμφωνα με το νόμο. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση ο ΦΗΧ έχει φτάσει να είναι αυξημένος συνολικά κατά 1250% από τον κατώτερο και 357% από τον ανώτερο συντελεστή.  Η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ,  πιστή στην υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής, επέλεξε να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα πάλι όλους τους δημοτικούς φόρους, όταν σε πολλούς λογαριασμούς της ΔΕΗ φτάνουν να είναι μεγαλύτερο ποσό από το ποσό για το ρεύμα.
 Τα έσοδα του Δήμου μόνο από τα Δημοτικά Τέλη καθαριότητας και φωτισμού θα ανέλθουν το 2016 σε 4.950.372 από 4.376.614 που ήταν το 2015,  αυξημένα σε σχέση με το 2015 κατά 573.758 €, ήτοι 13%. Το δε 2017 προβλέπεται να φτάσουν τα 5.347.947 € αυξημένα κατά 7,4%  σε σχέση με το 2016. Δηλαδή έχουμε μία αύξηση εσόδων κατά 22,19% (971.333 €) από το 2015 έως το 2017.
Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι θα μπορούσε να γίνει μείωση των δημ. τελών, αλλά η Δημ. Αρχή Κατωπόδη επέλεξε να τα διατηρήσει στα ίδια επίπεδα, συντασσόμενη πλήρως  με την κυβερνητική πολιτική και επιχειρηματολογία. Ισχυρίστηκε ότι αν μειώσουμε τα τέλη δεν θα μπορούμε να κρατήσουμε την πόλη καθαρή, δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε τους εργαζόμενους, κ.α. Αλήθεια, τα ίδια δεν ακούμε και από τα κυβερνητικά στελέχη για να δικαιολογήσουν και αυτοί με τη σειρά τους τα μνημόνια και την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζουν υπέρ του κεφαλαίου, μια πολιτική υποταγμένη στην αποπληρωμή του άδικου και δυαβάσταχτου χρέους που οι ισχυροί του χρήματος καρπώνονται και όχι ο λαός;
Τα δημοτικά τέλη είναι ένα επιπλέον χαράτσι. Το μόνο που παίρνει υπόψη του είναι το εμβαδόν, ούτε την οικονομική δυνατότητα του κατοίκου, ούτε την παλαιότητα, την αξία, τον όροφο και την κατάσταση του σπιτιού. Αυτή η πολιτική είναι ταξική, φορτώνει τα βάρη στους  εργαζόμενους και τους φτωχούς, διευκολύνει τους οικονομικά ισχυρούς να συνεχίζουν την απομύζηση, αποδέχεται τα μνημόνια.  τις περικοπές που κάνει η κυβέρνηση προς δήμους, πολιτική που επιβάλει το κεφάλαιο η Ε.Ε, και το ΔΝΤ .

Ως Αριστερή Παρέμβαση επαναλαμβάνουμε ότι θεωρούμε άδικο  το σύστημα φορολόγησης της λαϊκής κατοικίας, και αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του. Η κινητοποίηση των κατοίκων και η οργάνωσή μας σε λαϊκές συνελεύσεις και επιτροπές, μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη μέρα για την εργατική τάξη και τα φτωχούς της γειτονιάς μας. Να μην φορολογείται με κανένα τρόπο μέχρι 80 τετρ. μέτρα η κατοικία για μονομελή οικογένεια και 20  τετρ. μέτρα για κάθε επιπλέον μέλος. Προτείναμε μείωση των δημ. τελών και φόρων κατά 35% από φέτος με προοπτική την κατάργηση τους,  διότι έχουμε αύξηση της ανεργίας και μεγάλη μείωση μισθών και συντάξεων. Αύξηση της φορολογίας στα κέρδη, στις τοπικές μεγάλες επιχειρήσεις, στις τράπεζες, στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στα είδη πολυτελείας.