Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ-ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ-ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ Ν. ΡΩΜΑΝΟΥ



ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

  Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς και τραγικού γεγονότος. Ένας νέος άνθρωπος αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το ίδιο του το σώμα ως όπλο για να διεκδικήσει ένα από τα πιο βασικά δικαιώματα του ανθρώπου. Το δικαίωμα στην μόρφωση.

  Ο Νίκος Ρωμανός (φίλος του δολοφονηθέντος Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου) εκτίει ποινή φυλάκισης δεκαπέντε ετών για την συμμετοχή του στην ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης. Μέσα από τις φυλακές κατάφερε να επιτύχει στις πανελλήνιες εξετάσεις και να εισαχθεί στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον νόμο οι έγκλειστοι φοιτητές δικαιούνται εκπαιδευτικές άδειες για να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα στις σχολές τους. Κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό στην περίπτωση του Ρωμανού.


  Το κράτος, φέρεται όπως το περιέγραψε ο μέχρι πριν λίγες μέρες αντιπρύτανης του Α.Π.Θ., Γιάννης Τζιφόπουλος «Φοβάμαι ότι πρέπει να φασιστοποιηθούμε όσοι είμαστε σε θέση εξουσίας, αλλιώς δεν καταλαβαίνει ο Έλληνας. Εάν παραφέρεσαι να τρως μια σφαλιάρα για να συμμαζεύεσαι.» Μόνο που σε αυτή την περίπτωση ο κρατικός μηχανισμός φαίνεται να προχωράει ένα βήμα παραπέρα. Δείχνει ξεκάθαρα με την επιλεκτική μη εφαρμογή των νόμων, που ο ίδιος θέσπισε, ότι πλέον κάθε φωνή που αντιτίθεται, κάθε φωνή που θα φωνάζει για το δίκιο θα φιμώνεται και θα καταστέλλεται.
Η επίθεση που εφαρμόζεται στο πρόσωπο του Ρωμανού αποσκοπεί να τρομοκρατήσει και να «συμμορφώσει»  κάθε αγωνιζόμενο και πληττόμενο κομμάτι της κοινωνίας αλλά κυρίως της νεολαίας. Είναι ενταγμένη στο κλίμα αυταρχισμού, καταστολής και περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων, που χρησιμοποιείται για να περάσουν τα μέτρα της οικονομικής βίας στο λαό. Για αυτό βγάζουν παράνομες τις απεργίες, επιστρατεύουν, κτυπούν τις διαδηλώσεις, απολύουν όποιον διεκδικεί, εμποδίζουν τη σύγκλιση φοιτητικών συνελεύσεων και σέρνουν μαθητές στα δικαστήρια για τις κινητοποιήσεις.
 
Αυτή η επίθεση βέβαια στα δημοκρατικά δικαιώματα δεν είναι καθόλου άσχετη με την γενικότερη οικονομική και κοινωνική επίθεση που διαπράττει η κυβέρνηση με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο καπιταλισμός φαίνεται πως δεν έχει άλλο τρόπο για να ξεπεράσει τη κρίση του από τον αυταρχισμό, το φασισμό, τους πολέμους και την φτώχεια
Αυτή η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (και ειδικά στο χώρο της παιδείας) αποτελεί απλώς συνέχεια της πολιτικής που πιστά ακολουθεί η κυβέρνηση στο μέτωπο της παιδείας τα τελευταία χρόνια. Το νέο λύκειο, με την εντατικοποίηση, η τράπεζα θεμάτων, η αλλαγή του τρόπου προαγωγής, η απόρριψη, οι επανειλημμένες εξετάσεις, τα απίστευτα οικονομικά βάρη σε φροντιστήρια για τα οικονομικά ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, η εξώθηση από το σχολείο προς την κατάρτιση, η κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, η θεσμοθέτηση της μαθητείας-απλήρωτης εργασίας, οι απολύσεις εκπαιδευτικών, η διείσδυση επιχειρηματιών στα πανεπιστήμια, η αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και άλλα πολλά τέτοια παραδείγματα δείχνουν τον δρόμο για το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Μια ανώτατη παιδεία μόνο για τους γόνους των πλούσιων οικογενειών σε ιδιωτικά πανεπιστήμια με ταξικούς φραγμούς που θα απαγορεύουν στους υπόλοιπους να σπουδάσουν αλλά και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον με σταθερή δουλειά που να καλύπτει τις ανάγκες τους.

  Η ταυτόχρονη επίθεση στην παιδεία και στα δημοκρατικά δικαιώματα επιχειρεί μια νεολαία  υποταγμένη και στα μέτρα τους. «Αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο από το χέρι μας κατηγορούν τώρα ότι μείναμε αμόρφωτοι» έλεγε ο Μπρεχτ και δεν θα μπορούσε να είναι πιο ακριβής για την σημερινή κατάσταση. Θέλουν τη νεολαία αμόρφωτη, αδύναμη, με βαρύ συναίσθημα ότι η κατάσταση που ζει είναι με δική της ευθύνη και κάθε διαφορετική φωνή να καταπνίγεται σε ένα όργιο καταστολής.
Οι μαθητές τώρα πρέπει να βγουν μπροστά, ως πρωτοπόρο κομμάτι της κοινωνίας, μαζί με τους εργαζόμενους και τους φοιτητές και να παλέψουν για τα  σύγχρονα δικαιώματά τους  στο σήμερα σε μόρφωση-δουλειά-ελευθερίες αλλά και για ένα καλύτερο αύριο ισότητας και ελευθερίας έξω από το σύστημα του κέρδους και του ανταγωνισμού .
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ, ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΣΤΙΣ 13:00