Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Κινήσεις πόλεων και περιφερειών και ανάμεσά τους η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα με κοινή τους ανακοίνωση αντιτίθενται στη διάλυση - ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών που περνάει μέσα από την αξιολόγηση και τις απολύσεις στο δημόσιο.
Παρακάτω το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης.ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
ΚΙΝΗΜΑ  ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ-ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ & ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ των μνημονίων και της φτώχειας, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες απολύσεις δημόσιων και δημοτικών υπαλλήλων, μέσω του κατάπτυστου νόμου 4250/2014 για την αξιολόγηση στο δημόσιο. Σύμφωνα με αυτόν, το 15% των υπαλλήλων πρέπει οπωσδήποτε να χαρακτηριστεί «άχρηστο», προκειμένου να δοθεί άλλοθι σε επικείμενες απολύσεις, και σε μισθολογικές μειώσεις μιας και η αξιολόγηση θα συνδεθεί με το μισθό. Επιπλέον ολόκληρες υπηρεσίες μπορούν να ξεκληριστούν αν κριθούν «επιζήμιες» ή μη αποδοτικές, καθώς ο επιμερισμός των ποσοστών και μέσω αυτού το 15% των «ακατάλληλων», μπορεί να αφορά ολόκληρα τμήματα και συνδέεται με το γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης και της ΕΕ για το σμίκρυνση του Δημοσίου. Με απλά λόγια δηλαδή, συνδέεται με τα σχέδιά τους να καταργήσουν και τα τελευταία ψήγματα κοινωνικού κράτους και εργασιακών δικαιωμάτων ταυτόχρονα.

Η αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα θα χτυπήσει διπλά και τριπλά τους εργαζόμενους, σε όποια θέση κι αν βρίσκονται. Πρώτον, γιατί θα στείλει χιλιάδες από αυτούς στην ανεργία. Δεύτερον, γιατί εγκαθιδρύει καθεστώς τρομοκρατίας, ανασφάλειας και ανθρωποφαγίας στους χώρους εργασίας, καθώς ο εργαζόμενος γίνεται όμηρος προϊσταμένων και διευθύνσεων. Τρίτον, γιατί οι απολύσεις στις υπηρεσίες των δήμων και του δημοσίου σημαίνουν περαιτέρω υποβάθμιση των υπηρεσιών ή/και ξεπούλημά τους στους ιδιώτες και μετακύλιση του κόστους σε όλους εμάς.
Το σχέδιο αυτό επιχειρείται να εφαρμοστεί στους δήμους και τις δημοτικές υπηρεσίες, όπου το προσωπικό είναι ήδη εξαιρετικά μειωμένο. Δεν πάει πολύ καιρός, που απολύθηκαν οι σχολικοί φύλακες. Οι ανάγκες στους δήμους καλύπτονται με εργαζόμενους μιας χρήσης, ενώ οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Οι τεχνικές υπηρεσίες, η καθαριότητα, οι παιδικοί σταθμοί, η Βοήθεια στο Σπίτι κ.α., αποτελούν εκλεκτά φιλέτα για τις επιχειρήσεις και περιττό βάρος για την κυβέρνηση και το δήμο- επιχείρηση του Καλλικράτη.  Ιδού λοιπόν η ευκαιρία, μέσω της «αξιολόγησης» να ξεμπερδεύουν με τους εργαζόμενους και με το κόστος των κοινωνικών υπηρεσιών, και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσουν τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή ο δημότης θα καλεστεί να πληρώσει ακόμα περισσότερα είτε μέσω των δημοτικών τελών είτε απευθείας στον ιδιώτη που θα αναλάβει να καλύψει το κενό.
Ο αναβρασμός που ξέσπασε στον χώρο των ΟΤΑ αλλά και σε όλους τους χώρους του δημοσίου, με μαζικές συνελεύσεις εργαζόμενων και αποφάσεις ανυπακοής στη διαδικασία και μη παράδοσης των φύλων αξιολόγησης, ανάγκασε την κυβέρνηση να αναβάλει ήδη μια φορά την διαδικασία. Προσπαθώντας να πιάσει τους εργαζόμενους και το λαό στον ύπνο, όρισε τελική ημερομηνία παράδοσης την 15η Ιουλίου. Όμως οι όλο και περισσότερες αποφάσεις των σωματείων, μάλλον θα τους χαλάσουν τα σχέδια.  Ο μόνος δρόμος για να ακυρωθεί οριστικά ο νόμος, είναι ο αγώνας των ίδιων των εργαζομένων σε δημόσιο και δήμους.  Κοντά σε αυτούς χρειάζεται να βρεθούν οι επιτροπές αγώνα και οι λαϊκές συνελεύσεις,  να δημιουργηθούν νέες σε όλες τις γειτονιές των πόλεων. Να αναπτυχθεί ένα ρωμαλέο κίνημα:
·      κατοχύρωσης του δημόσιου χαρακτήρα όλων των δημοτικών υπηρεσιών και των εργαζόμενων σε αυτές και λειτουργίας τους για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και όχι των επιχειρηματικών συμφερόντων και του πολιτικού κατεστημένου. ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ –ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ
·     απαίτησης επάνδρωσης των δημοτικών υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
·     ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την εκμετάλλευση των κοινωνικών αγαθών από το κεφάλαιο.
Οι δημοτικές κινήσεις μας θα συμβάλλουν στις γειτονιές μας για το συντονισμό και τη στήριξη των δράσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων σε δήμους, σχολεία, νοσοκομεία και υπηρεσίες για να τους σταματήσουμε.
Καλούμε τις δημοτικές αρχές και τα δημοτικά συμβούλια, να πάρουν καθαρή απόφαση άρνησης εφαρμογής της αξιολόγησης και να μην προχωρήσουν σε καμία κίνηση που θα διευκολύνει την περαίωσή της.
Οι αριστερές αντικαπιταλιστικές κινήσεις που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε μέσα και έξω από τα δημοτικά συμβούλια, προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδια απόλυσης των εργαζόμενων και ξεπουλήματος των κοινωνικών υπηρεσιών.
KAΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΙΣ 9 ΙΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Ανατροπή στην πόλη και στο χωριό από την Ηγουμενίτσα
Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας
Αντικαπιταλιστική Αριστερά-Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία
Ανυπακοή στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης
Ανυπότακτη Πετρούπολη
Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση Πειραιά - Ανταρσία στο Λιμάνι
Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα για την αντικαπιταλιστική ανατροπή
Εκτός Σχεδίου - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση  στη Νέα Ιωνία
Εκτός των τειχών, Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Αμαρουσίου
Μαχόμενη ΑΡΙστερή Δύναμη Ανατροπής, Μ.ΑΡΙ.Δ.Α.- Δάφνης-Υμηττού
Μια Πόλη Ανάποδα-Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης
Φυσάει Κόντρα Αγ. Παρασκευής