Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2004

ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ 2004

Η Αριστερή Παρέμβαση συμμετείχε την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2004, στη βίλα Στέλλα -Ν. Ηράκλειο σε παναττική σύσκεψη κινήσεων πόλης, και αριστερών συλλογικοτήτων, προκειμένου να συζητηθεί η δυνατότητα συντονισμού και ενότητας στη δράση όλων όσων δραστηριοποιούνται για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και μετά από αυτούς.
Η πρόσκληση έγινε από την εφημερίδα Αιχμή, εφημερίδα Παρέμβαση στο Ηράκλειο, εφημερίδα Οικολόγοι Εναλλακτικοί, Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της πόλης Ν. Σμύρνης, Αριστερή Παρέμβαση Περιστερίου. Μαζί τους όπως και με άλλες κινήσεις και συλλογικότητες από όλη την Αττική καταλήξαμε στην δημιουργία ενός ανοιχτού συντονιστικού με το παρακάτω πλαίσιο:
Καθημερινά όλο και περισσότερο καταλαβαίνουμε ότι οι συνέπειες από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων στη χώρα μας δεν θα είναι παροδικές καθώς θα σημαδέψουν αρνητικά τις επερχόμενες γενιές όσον αφορά την εργασία, το περιβάλλον, την οικονομία, τα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα, την κοινωνία στο σύνολό της. Αποδεικνύεται ότι η νέα μεγάλη εθνική ιδέα της ολυμπιάδας είναι πολιτική επιλογή κυβέρνησης, αντιπολίτευσης μεγαλοεργολάβων και πολυεθνικών.
Η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ σε πλήρη συνεργασία με τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, όχι μόνο συμμετέχει στους πολέμους τους αλλά με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες επιδιώκει να αναβαθμίσει την επιρροή του κεφαλαίου στη περιοχή, διεκδικώντας το ρόλο του χωροφύλακα στα Βαλκάνια και να επιβάλλει ένα νέο εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα στη χώρα μας σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τα σχέδια της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Τις συνέπειες αυτές πληρώνουν πρώτοι σήμερα οι εργαζόμενοι με 13 νεκρούς στα ολυμπιακά εργοτάξια και 65 νεκρούς σε όλα τα έργα στήριξης και εκατοντάδες τραυματίες.
Σήμερα είναι αναγκαίος ο συντονισμός και η ενότητα στη δράση όλων όσων αγωνίζονται ενάντια σε αυτές τις επιλογές. Συντονισμός και ενότητα στη δράση, που θα ξεκινάει από τη βάση και θα δηλώνει την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή με το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης, τα «μεγάλα» και «Ολυμπιακά» έργα. Έργα, που γίνονται σε βάρος των κοινωνικών αναγκών για δημόσια παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση. Ένας συντονισμός με αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά και λειτουργία, για την υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων ενάντια στην κρατική καταστολή, που επιχειρείται να γίνει μόνιμο φαινόμενο με τη δικαιολογία της «προστασίας» των Ολυμπιακών Αγώνων σήμερα, και την προστασία από την «τρομοκρατία» στο μέλλον.
Χρειάζεται ακόμη συντονισμός και ενότητα στη δράση για την προστασία και διεύρυνση των ελεύθερων χώρων, την ποιότητα ζωής, για πόλεις λειτουργικές και ανθρώπινες για όλους, ενάντια στο αδηφάγο κατασκευαστικό κεφάλαιο. Είναι ανάγκη η πάλη ενάντια στον «εθελοντισμό» και τις νέες ελαστικές εργασιακές σχέσεις της κοινωνίας των απασχολήσιμων χωρίς στοιχειώδη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Είναι ακόμη αναγκαίος ο αγώνας για να μπει φραγμός στις επεμβάσεις του παγκοσμιοποιημένου ιμπεριαλισμού και στο φαύλο κύκλο αίματος και βίας που έχει ανοίξει σε Βαλκάνια, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Ιράκ κ.λπ. παράλληλα με την αναβάθμιση και των μέσων κατά του «εσωτερικού» εχθρού, της εργατικής τάξης και της νεολαίας βλέπε «ολυμπιακή» μεραρχία».