Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Κάτοικοι του Βύρωνα ζητούν οι δήμοι να εκδίδουν τα βιβλιάρια πρόνοιαςΑπόσπασμα του κειμένου :
"Για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση εμείς  οι άνεργοι  και άποροι ανασφάλιστοι  κάτοικοι του Βύρωνα, αλλά και απλοί πολίτες που υπογράφουμε το κείμενο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ανασφάλιστο πληθυσμό της χώρας, υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας. Θεωρούμε απαράδεκτο και εντελώς αδικαιολόγητο σε Δήμους της Αττικής, να υποβάλλονται χιλιάδες άνεργοι και άλλοι δικαιούχοι της Πρόνοιας στις ταλαιπωρίες, που σας εκθέσαμε.  Οι συμπολίτες μας, που έχουν άμεση ανάγκη από τα βιβλιάρια της Πρόνοιας,  εμποδίζονται να ασκήσουμε ζωτικά δικαιώματά τους. Οι θλιβερές αυτές καταστάσεις  θα είχαν τουλάχιστον μετριασθεί και μερικές πιθανώς θα είχαν εκλείψει αν όλοι οι Δήμοι Αττικής είχαν αναλάβει το μερίδιο των υποχρεώσεων, που τους αναθέτει ο νόμος, για την έκδοση βιβλιαρίων υγείας και τις άλλες συναφείς υπηρεσίες της Πρόνοιας. Εάν οι περισσότεροι Δήμοι της Αττικής δεν είχαν ζητήσει 2ετή αναστολή για την εκπλήρωση αυτών των καθηκόντων, δεν θα είχαμε αυτό το κατάντημα. Διότι δεν θα υπήρχε η συγκεντροποίηση αυτού του τεράστιου  όγκου δουλειάς, οι υποδομές θα μπορούσαν να αντέξουν και αυτός ο τεράστιος συνωστισμός και η πολύμηνη ταλαιπωρία χιλιάδων ανασφάλιστων πολιτών στις υπηρεσίες Πρόνοιας του Δήμου Αθηναίων θα είχε υποχωρήσει. Η δουλειά θα είχε αποκεντρωθεί και όλος αυτός ο διασυρμός θεσμών και ο εξευτελισμός  πολιτών θα είχε αποφευχθεί."
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των υπογραφώνΔήμαρχο Βύρωνα
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Δημοτικές Παρατάξεις Βύρωνα

Κοινοποίηση:
Σωματείο Εργαζομένων Βύρωνα
Σύλλογο «Ρόζα Ιμβριώτη»
Ένωση Συνταξιούχων Βύρωνα

Κύριε Δήμαρχε,
Κυρία Πρόεδρος του Δ. Σ,
Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Όπως ασφαλώς ξέρετε, εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόστηκαν τις προηγούμενες  δεκαετίες και εξακολουθούν να εφαρμόζονται και σήμερα από τη σημερινή κυβέρνηση, οι άνεργοι και άποροι πολίτες του Βύρωνα, και όχι μόνο, που έχασαν τα δικαιώματα της κοινωνικής ασφάλισης, δεν αντιμετωπίζουν μόνο το δράμα της ανεργίας και τα άλλα σχετικά προβλήματα επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους , αλλά επί πλέον, με τις απαράδεκτες και χρονοβόρες διαδικασίες, τις ευθύνες δημοτικών αρχών Αττικής αλλά και τις ακατάλληλες δημόσιες υποδομές που υπάρχουν στο Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια, αδυνατούν να αποκτήσουν  τα βιβλιάρια Υγείας της Πρόνοιας, τα οποία, βάσει του Καλλικράτη έπρεπε από το 2012 να εκδίδονται από τους Δήμους. Το γεγονός αυτό είχε και έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες,  στη ζωή και  την προστασία της υγείας χιλιάδων άνεργων και άπορων ανασφάλιστων  συμπολιτών μας, που έχουν δικαιώματα στην απόκτηση βιβλιάριων Πρόνοιας για δωρεάν νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς και διάφορα επιδόματα,  τα οποία κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορούν να εκδώσουν.   

Ποιές είναι οι βασικές αιτίες που χιλιάδες άνεργοι, άποροι, ανάπηροι και άλλοι δικαιούχοι δεν μπορούν να ασκήσουν σήμερα τα δικαιώματά τους, να πάρουν δηλ. τα βιβλιάρια υγείας από την Πρόνοια; Πρώτον είναι οι τριτοκοσμικές υποδομές των δημοτικών υπηρεσιών Πρόνοιας στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας στις οποίες έχει ανατεθεί το έργο αυτό, για λογαριασμό όλων σχεδόν των άνεργων και άπορων του Λεκανοπεδίου και το εξαιρετικά ολιγάριθμο υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου Αθηναίων, που καλείται να σηκώσει ένα τεράστιο όγκο δουλειάς. Δεύτερον, η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των βιβλιαρίων. Τρίτον οι απαράδεκτες συνθήκες,  οι ανύπαρκτοι όροι ενημέρωσης των πολιτών, η ανεπαρκής διάρθρωση και επάνδρωση των υπηρεσιών καθώς και ο πρωτόγονος όσο και  συγκεντρωτικός τρόπος οργάνωσης  της δουλειάς,  ο αυταρχισμός και η περιφρόνηση της κρατικής γραφειοκρατίας απέναντι στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των πολιτών. Την ευθύνη για το καθεστώς αυτό φέρει ακέραιη η κυβέρνηση, ο υπουργός  Υγείας, ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Σγουρού. Αυτά είναι τα πολιτικά κέντρα εξουσίας, που τελικά,  συμπυκνώνουν και εκφράζουν σήμερα την αγριότητα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και οδηγούν στην ταλαιπωρία και τον εξευτελισμού των πολιτών και των υπολειμμάτων των λεγόμενων δημοκρατικών και κοινωνικών θεσμών.

Κάτω από αυτές τις τριτοκοσμικές συνθήκες, η έκδοση βιβλιαρίων υγείας από την Πρόνοια συνιστά τελικά ένα σισύφειο έργο, ένα βασανιστήριο για χιλιάδες συμπολίτες μας, που απαιτεί συνεχή πληρωμή εισιτηρίων από απένταρους ανέργους, υπερήλικες και ανάπηρους  και ένα συνεχή και ατελέσφορα πήγαινε έλα, που τελικά καταλήγει σε ένα καταφανή κατατρεγμό  των πολιτών χωρίς αποτέλεσμα. Είναι φανερό ότι αν διατηρηθούν οι υπάρχουσες υποδομές και συνθήκες, η έκδοση των βιβλιαρίων υγείας της Πρόνοιας για χιλιάδες άνεργους θα διαρκέσει μάλλον πενταετίες!...Αν οι Δήμοι είχαν αναλάβει το μέρος των καθηκόντων, που τους αναλογεί, το έργο θα είχε αποκεντρωθεί και οι  δραματικές αυτές καταστάσεις όπως και η στέρηση τελικά των δικαιωμάτων των ανασφάλιστων και των άλλων ευπαθών ομάδων θα είχε αποφευχθεί.

Για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση εμείς  οι άνεργοι  και άποροι ανασφάλιστοι  κάτοικοι του Βύρωνα, αλλά και απλοί πολίτες που υπογράφουμε το κείμενο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ανασφάλιστο πληθυσμό της χώρας, υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας. Θεωρούμε απαράδεκτο και εντελώς αδικαιολόγητο σε Δήμους της Αττικής, να υποβάλλονται χιλιάδες άνεργοι και άλλοι δικαιούχοι της Πρόνοιας στις ταλαιπωρίες, που σας εκθέσαμε.  Οι συμπολίτες μας, που έχουν άμεση ανάγκη από τα βιβλιάρια της Πρόνοιας,  εμποδίζονται να ασκήσουμε ζωτικά δικαιώματά τους. Οι θλιβερές αυτές καταστάσεις  θα είχαν τουλάχιστον μετριασθεί και μερικές πιθανώς θα είχαν εκλείψει αν όλοι οι Δήμοι Αττικής είχαν αναλάβει το μερίδιο των υποχρεώσεων, που τους αναθέτει ο νόμος, για την έκδοση βιβλιαρίων υγείας και τις άλλες συναφείς υπηρεσίες της Πρόνοιας. Εάν οι περισσότεροι Δήμοι της Αττικής δεν είχαν ζητήσει 2ετή αναστολή για την εκπλήρωση αυτών των καθηκόντων, δεν θα είχαμε αυτό το κατάντημα. Διότι δεν θα υπήρχε η συγκεντροποίηση αυτού του τεράστιου  όγκου δουλειάς, οι υποδομές θα μπορούσαν να αντέξουν και αυτός ο τεράστιος συνωστισμός και η πολύμηνη ταλαιπωρία χιλιάδων ανασφάλιστων πολιτών στις υπηρεσίες Πρόνοιας του Δήμου Αθηναίων θα είχε υποχωρήσει. Η δουλειά θα είχε αποκεντρωθεί και όλος αυτός ο διασυρμός θεσμών και ο εξευτελισμός  πολιτών θα είχε αποφευχθεί.

Υπογραμμίζουμε τις ευθύνες της παρούσας δημοτικής αρχής Βύρωνα γιατί αντί από την αρχή να αναλάβει  τις υπηρεσίες Πρόνοιας και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των άνεργων δημοτών του Δήμου μας, αυτή αγνόησε τις ανάγκες των άνεργων και των άπορων συμπολιτών μας και τα  καθήκοντα που θέτει η ζοφερή κοινωνική κατάσταση για χιλιάδες ανθρώπους του λαού μας. Ζητούμε από τον Δήμο Βύρωνα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να αναλάβει τις υπηρεσίες Πρόνοιας και την έκδοση των σχετικών βιβλιαρίων υγείας καθώς και όλες τις άλλες συναφείς υπηρεσίες της Πρόνοιας κλπ ώστε να μπει ένα τέρμα στην  ταλαιπωρία εκατοντάδων δημοτών του Βύρωνα, στα συνεχή έξοδα μετακίνησης ανέργων, μόνο και μόνο γιατί ο Δήμο έχει αποποιηθεί,  χωρίς καμιά επαρκή δικαιολογία, τα αυτονόητα καθήκοντα, που έχει απέναντι στους χιλιάδες άνεργους και άπορους ανασφάλιστους, στις οικογένειες και τα παιδιά τους. Ως πολίτες, που βρίσκονται κοντά στον αγώνα και τις ανάγκες των άνεργων συμπολιτών μας, ως άνεργοι, και άποροι, ανασφάλιστοι, ανάπηροι, και δικαιούχοι των παροχών Πρόνοιας, υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας. Απαιτούμε τα δικαιώματά μας για δωρεάν κρατική νοσοκομειακή, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους και άπορους πολίτες και ζητάμε από τον Δήμο να ανταποκριθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση  στα καθήκοντά του.  

Με τιμή

Άνεργοι και άποροι ανασφάλιστοι του Βύρωνα
και πολίτες 
Ακολουθούν 112 υπογραφές