Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ; ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2004

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

Οι σχολικές αίθουσες δεν επαρκούν. Πολλά κτίρια είναι παλιά και ακατάλληλα. Τα μεγάλα προαύλια, τα γυμναστήρια, οι αίθουσες εκδηλώσεων, οι αίθουσες ειδικών χρήσεων θεωρούνται πολυτέλεια.
Η υποδομή πάσχει. Φιλόδοξα αλλά και αμφισβητούμενα προγράμματα (π.χ. ολοήμερα σχολεία) υλοποιούνται ψευδεπίγραφα λόγω έλλειψης και υλικοτεχνικής υποδομής (τραπεζαρίες κ.α.).
Η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο με την προχειρότητα, που αντιμετωπίζονται οι πραγματικές ανάγκες για «προσωρινή» μεταστέγαση των δημοτικών σχολείων, που ανακατασκευάζονται από τον Ο.Σ.Κ.. Η δημοτική αρχή στη βιασύνη της να παρουσιάσει έργο αποφασίζει όπως - όπως, χωρίς σοβαρό και προγραμματισμένο τρόπο για φτηνές και εκ των ενόντων λύσεις. Αντί για ολοκληρωμένη έρευνα και εξεύρεση κατάλληλων χώρων στριμώχνει τους μαθητές σε άλλα σχολεία. Αποτέλεσμα στοίβαγμα με κλείσιμο κοινόχρηστων χώρων (όπως με τη μετακόμιση του 10ου δημ. σχολείου στο κτίριο των 5ου και 11ου δημ. σχολείων χωρίς τεχνική μελέτη με επιπτώσεις στην ασφάλεια, την υγιεινή αλλά και την λειτουργία των σχολείων, που προκάλεσε τη διαμαρτυρία και τις έντονες ανησυχίες των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Σημειώνουμε δε ότι, το παλιό κτίριο του 10ου μόλις κατεδαφίστηκε, ενώ υποτίθεται θα είναι έτοιμο τη νέα σχολική χρονιά.
Με βάση δε τα σχέδια για ανακατασκευή των σχολείων της Κολοκοτρώνη (4ο και 12ο) και των σχολείων της Αγ. Τριάδας, φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μια μακρόχρονη περίοδο αναμπουμπούλας στη λειτουργία των φιλοξενούντων αλλά και των φιλοξενουμένων σχολείων. Σχέδια που προβάλλονται σε προεκλογικές φιέστες, με υπουργούς και πολιτευτές παρουσία δημάρχου. Και καλά η δημοτική αρχή έχει τους λόγους της, βιάζεται να παρουσιάσει έργο. Οι υπόλοιποι εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων και φορέων, που στην επιτροπή παιδείας συναινούν στην προχειρότητα, με ποια ευθύνη αποφασίζουν να παραβιάζονται μελέτες και προδιαγραφές των σχολικών κτιρίων;
Και μη μας πουν κάποιοι «είσαστε μόνο άρνηση και κάντε προτάσεις». Εμείς προτείνουμε άλλη πολιτική που θα τολμά ριζικές αλλαγές και θα συγκρούεται με τα μεγάλα συμφέροντα. Η δική μας πολιτική πρόταση είναι εξεύρεση σχολικών χώρων με: α) απαλλοτρίωση οικοπέδων με αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες βάσει της εμπορικής αξίας των ακινήτων τους και β) ορθολογική αξιοποίηση υπαρχόντων χώρων. Και όλοι ξέρουν ότι, όπως οι ιδιώτες εργολάβοι βρίσκουν ελεύθερους χώρους προς οικοδόμηση, έτσι και ακόμα περισσότερο θα μπορούσε η δημοτική αρχή να βρει και να αξιοποιήσει χώρους για κοινωφελείς λειτουργίες. Η δημοτική εξουσία έχει τα στοιχεία, χαράζει την πολιτική της και παίρνει και την ευθύνη της. Όσο για διορθωτικές προτάσεις στη δική τους πολιτική, δεν διαθέτουμε. Ας μας πουν αυτοί αντεπιχειρήματα για τη δική μας πρόταση και ας κρίνουν οι δημότες αν είναι σαθρά ή όχι, αν υπακούν στις ανάγκες των δημοτών ή στα συμφέροντα των εργολάβων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: