Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2005

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ 15 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

Δημοτική Αστυνομία: Προστασία ή καταστολή στη γειτονιά;

Οι πρώτοι 15 δημοτικοί αστυνομικοί στο δήμο μας

Από τις αρχές Νοέμβρη έχει αρχίσει η κανονική λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας με σύνολο 15 δημοτικών αστυνομικών. Το ερώτημα για εμάς είναι γιατί χρειαζόταν ένας τέτοιος μηχανισμός στο Δήμο του Βύρωνα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα; Έχουμε τόση εγκληματικότητα που δεν προφταίνει η ΕΛ.ΑΣ. και πρέπει ο Δήμος να κάνει τη δουλειά της; Η απάντηση είναι απλή: Ο Δήμος όλο και πιο πολύ μετατρέπεται σε ένα μηχανισμό μακριά από τις ανάγκες του πολίτη που δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Εμπλέκεται σε κοινωνικές δραστηριότητες τις οποίες όλο και περισσότερο καλείται ο δημότης να πληρώσει. Χρειάζεται λοιπόν σε αυτή τη μετατροπή τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα εισπράττουν απευθείας από τους δημότες και θα επιβάλλουν τις αποφάσεις της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, που με τη σειρά της όλο και περισσότερο εμπλέκεται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτές τις κατευθύνσεις προωθεί και η σημερινή Δημοτική Αρχή αλλά και η αντιπολίτευση στο δήμο. Την υλοποίηση του Δήμου σε τοπικό κράτος-εισπράκτορα και τους θεσμούς που χρειάζεται –όπως τη Δημοτική Αστυνομία– τους προετοίμασε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και τους πραγματώνει η σημερινή, σε πλήρη συμφωνία και με την παράταξη του κ. Κόνσουλα. Σε ένα τέτοιο εισπρακτικό και κατασταλτικό μηχανισμό θα εξελιχθεί με μαθηματική ακρίβεια και η Δημοτική Αστυνομία του Βύρωνα.

Εστιάζοντας στη μετεξέλιξη των Δήμων σε ένα τοπικό κράτος δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι μετά τις αρμοδιότητες σε θέματα παιδείας, υγείας, πρόνοιας, εργασίας, φορολογίας και ανταποδοτικότητας ο Δήμος εμπλέκεται και με το θέμα της καταστολής. Η εφαρμογή της αστυνόμευσης όμως δεν εξετάζει τις κοινωνικές αιτίες και ελλείψεις που γεννούν την παρανομία αλλά μόνο επιβάλλει μέτρα. Όλοι οι Δημοτικοί Άρχοντες που δεν έλυσαν ζητήματα στο δήμο για την καθαριότητα, για τους ελεύθερους χώρους, για το κυκλοφοριακό θεωρούν σημαντικό έργο την ίδρυση αυτού του σώματος. Στους γεμάτους αυτοκίνητα δρόμους του Βύρωνα λόγω έλλειψης υποδομών και πυκνοκατοίκησης είμαστε σίγουροι ότι αν η Δημοτική Αστυνομία ασχοληθεί με το παράνομο παρκάρισμα θα μεγαλώσει τα έσοδα του Δήμου. Το κυκλοφοριακό βέβαια δεν θα λυθεί γιατί δεν υπάρχει πρόνοια γι’ αυτό αλλά οι δημότες θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Εδώ αξίζει να επισημάνουμε ότι ενώ η Δημοτική Αστυνομία αποκτά αρμοδιότητες της ΕΛ.ΑΣ, το κόστος της κατά μεγάλο μέρος χρεώνεται στους Δήμους άρα σε εμάς τους δημότες, και ακόμη ότι ενώ λιγοστεύουν οι προσλήψεις μονίμων σε τομείς κοινωνικών αρμοδιοτήτων και προωθούνται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι προσλήψεις δημοτικών αστυνομικών όχι μόνο αυξάνονται αλλά εντάσσονται και στο κομμάτι της μόνιμης απασχόλησης.

Η Δημοτική Αστυνομία ακόμη έχει από το νόμο την ευθύνη μιας γενικότερης αστυνόμευσης αφού σ' αυτήν ανατίθεται «η ευκοσμία και ευταξία» με ό,τι περιεχόμενο μπορούν να έχουν, ενώ αποκτά δυνατότητα άσκησης ανακριτικών καθηκόντων και διενέργειας συλλήψεων. Δείγμα για το που μπορεί να φτάσει πήραν οι μουσικοί του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι στα εγκαίνια του Χριστουγεννιάτικου δένδρου πέρυσι τόλμησαν να πετάξουν φέιγ-βολάν ζητώντας να μην απολυθούν. Τότε δέχθηκαν επίθεση και προπηλακίσθηκαν και από τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων. Αλλά και στο δήμο του Ζωγράφου υπάρχουν καταγγελίες από την αντιπολίτευση για απαγόρευση της πολιτικής αφισοκόλλησης, ενώ στο δήμο της Αθήνας για παράνομες κλήσεις στο παρελθόν κ.ο.κ. Σημαντικό για το τι ρόλο μπορεί να παίξει αυτό το σώμα είναι ότι η εκπαίδευση των δημοτικών αστυνομικών γίνεται από την ΕΛΑΣ, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι προτάσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Κουκουλόπουλος) και της ΝΔ (Μπακογιάννη) ακόμη και για οπλοχρησία και για τη δυνατότητα αποστράτων αξιωματικών της αστυνομίας ως επικεφαλής των κατά τόπους δημοτικών αστυνομιών. Η Δημοτική Αστυνομία είναι περίπου αυτόνομη υπηρεσία καθώς δεν λογοδοτεί έναντι του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο προϊστάμενος της είναι υπεύθυνος έναντι του οικείου Δημάρχου, για την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής της υπηρεσίας.

Αστυνομία, συνοριοφύλακες στις μεγάλες πόλεις για να κυνηγούν τους μετανάστες, αστυνομικοί της γειτονιάς, Δημοτική Αστυνομία, διάφορα είδη σεκιουριτάδων αλλά και τα ΣΠΕ (Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας) που προβλέπεται να λειτουργήσουν σε δήμους με πάνω από 3000 κατοίκους, διαμορφώνουν ένα πολυεπίπεδο πλέγμα αστυνομοκρατίας στο επίπεδο της πόλης που δύσκολα πείθει πως πρόκειται απλώς για την ασφάλεια των πολιτών.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα από την αρχή ήταν αντίθετη στην ίδρυση ενός τέτοιου θεσμού καθώς και σε αστυνομικές και εισπρακτικές ιδιότητες που «κληρονομούνται» στην Αυτοδιοίκηση και κυρίως στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Καλούμε τους δημότες και τον κάθε δημοκρατικό πολίτη σε επαγρύπνηση ώστε να αντιταχθούν εγκαίρως απέναντι σε κάθε απόπειρα περαιτέρω σύνδεσης της Δημοτικής Αστυνομίας με αστυνομικές δραστηριότητες και τα Σώματα Ασφαλείας, σε κάθε προσπάθεια μετατροπής της σε σώμα περιορισμού της πολιτικής έκφρασης στην πόλη, καθώς και σε κάθε προσπάθεια μετατροπής της σε «μηχανισμό μαζικής είσπραξης» από τους δημότες είτε διαμέσου προστίμων, είτε διαμέσου δημοτικών τελών κ.λπ.

Επιδίωξη μας είναι ο διαρκής αγώνας για την κατάργηση αυτού του σώματος, ο διαρκής αγώνας ενάντια στη μετατροπή του Δήμου σε επιχείρηση και σε μέσο επιβολής αντιλαϊκών και αντεργατικών επιλογών.