Πέμπτη 1 Μαρτίου 2001

ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΡΑΟΛΗ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΚΑΡΑΟΛΗ & ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:
Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Βυρωνιώτες και Βυρωνιώτισσες
Τους τελευταίους 2 μήνες παρακολουθούμε όλοι την καταστροφή του πάρκου-νησίδας της Καραολή & Δημητρίου και την διαδικασία ανάπλασης του από τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Η Δημοτική Αρχή διαφημίζει την ανάπλαση αυτή ως σημαντικό δημιουργικό έργο. Εμείς αναρωτιόμαστε ωστόσο τι ήταν ακριβώς αυτό το οποίο «διέτασσε» την καταστροφή του παλαιότερου πάρκου και την εξολοκλήρου ανακατασκευή του;
Ήταν μήπως η εγκατάλειψη του πάρκου και από την προηγούμενη δημοτική αρχή και από την νυν; Είναι κοινή ομολογία ότι η νησίδα της Καραολή ποτέ δεν είχε επί της ουσίας συντηρηθεί και προσεχτεί ιδιαίτερα. Ούτε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ούτε η νυν είχαν ασχοληθεί πέρα από το τυπικό κλάδεμα των δέντρων και τον οδοκαθαρισμό. Ούτε ο μηχανισμός αυτόματου ποτίσματος εχίε συντηρηθεί ούτε οι λοιποί χώροι. Όσοι είναι περίοικοι και περνούσαν τις πρωινές ώρες από εκεί ξέρουν ότι ο χώρος είχε μεταβληθεί σε υπαίθρια τουαλέτα, σε βόθρο ελλείψει δημοσίων αποχωρητηρίων (πράγμα που ισχύει και για άλλες περιοχές της πόλης).
Ήταν μήπως ότι ο κόσμος απαιτούσε αυτού του είδους την ανάπλαση; Γιατί απ’ όσο γνωρίζουμε κανέναν κάτοικο δεν ρώτησε ούτε ενημέρωσε η Δημοτική Αρχή για το τι ακριβώς θέλει να κάνει. Για ένα έργο έκτασης κανένας κάτοικος της περιοχής με έναν θεσμικό τρόπο δεν είχε γνώμη. Στο προεκλογικό του πρόγραμμα ο κ. Χαρδαλιάς μιλούσε για επιτροπές γειτονιάς και άλλα τινά. Θα τα ξαναδούμε και στο επόμενο...
Ήταν μήπως ότι ως έργο από τα ταμεία της Ε.Ε. τίθεται πως πρέπει εντελώς να ανασκευαστεί; Θαυμάστε λογική που πηγάζει κατ’ αρχάς από τα κοινοτικά κονδύλια. Ένα έτοιμο πάρκο το οποίο θέλει ελάχιστα χρήματα για τη συντήρηση του, την επέκταση των πεζοδρομίων του, τον φωτισμό του και για κάποιες άλλες μικροπαρεμβάσεις ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ! Πρέπει να καταστραφεί και να φτιαχθεί εκ νέου! Και σύμφωνοι, η Ε.Ε. αυτό διατάζει. Η Δημοτική Αρχή θεωρεί όμως λογικό αυτό το πλαίσιο και αντί να εξοικονομήσει ελάχιστους πόρους για μια μικρή αλλαγή δηλώνει αίτηση σε ένα κοινοτικό κονδύλιο και καταστρέφει όλο το πάρκο στα «εξ ων συνετέθει»; Λες και όλη η αρχιτεκτονική του δομή ήταν άχρηστη! Ακόμα και αν η νησίδα δεν τσιμεντοποιηθεί και παραμείνει πράσινη όπως τη θυμόμαστε, έχουμε παράλογη σπατάλη πόρων και καταστροφή ενός παραδοσιακού χώρου της πόλης.
Μήπως τελικά είναι ότι η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να κερδίσει εντυπώσεις με μεγάλες αναπλάσεις αντί να ασχολείται με την εξασφάλιση νέων ελευθέρων χώρων; Γιατί τελικά τι είναι έργο στο Βύρωνα των 120.000 περίπου κατοίκων; Το να χάνονται κοινόχρηστοι χώροι όπως στην Πλ. Φατσέα (Ολύμπου & Φλέμινγκ) ή στο τέρμα Αγ. Αρτεμίου που ο μοναδικός πρόσφορος χώρος για πλατεία στην πιο επιβαρυμένη περιοχή του Βύρωνα απέκτησε οικοδομική άδεια; Η μήπως το περιαστικό πράσινο να συρικνώνεται είτε από ιδιώτες εργολάβους που εγκαθιστούν ιδωτικά πάρκινγκ (Κουταλάς, άλσος Γρανικού) ή από χρήσεις που επιδιώκει ο Δήμος (παιδικός σταθμός σε δασική έκταση στα αναπηρικά) για να μη διαθέσει χρήματα γαι την αγορά οικοπέδου εντός οικιστικού σχεδίου; Φαίνεται ότι για την Δημοτική Αρχή είναι πιο εύκολο να καταφεύγει στη γνωστή τακτική έργων-αναπλάσεων που βοηθάν τους εργολάβους, τη δημόσια εικόνα του εκάστοτε δημάρχου δεν λύνουν όπως σε καμία περίπτωση τα προβλήματα ελεύθερων χώρων της πόλης και των κατοίκων.
Απαιτούμε άμεσα:
- Την αποτελεσματική συντήρηση των κομματιών της Καραολή & Δημητρίου που έχουν απομείνει (στην αρχή και το τέλος της νησίδας) και όχι την συνέχιση της καταστροφής τους.
- Τη δημιουργία δημοσίων αποχωρητηρίων και στην Καραολή και σε άλλους ελεύθερους χώρους τα οποία δεν θα λειτουργούν ανταποδοτικά με κερματοδέκτες όπως στο Δήμο Αθηναίων.
- Την άμεση εξεύρεση ελεύθερων χώρων εντός οικιστικού ιστού και το σταμάτημα περιορισμού του περιαστικού πρασίνου ειδικά στις περιοχές κάτω και πλησίον της Κατεχάκη.
Συμπολίτες και συμπολίτισσες,
Η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα από το 1994 επισημαίνει τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο δήμο από την δόμηση και τη μη δημιουργία ελευθέρων χώρων, από τη συνεχή καταστροφή του περιαστικού πρασίνου και του Υμηττού, από την καταστροφή της πολεοδομικής ιστορίας της πόλης. Μόνο η δράση και η κινητοποίηση των πολιτών και των κατοίκων που έχουν άμεσο συμφέρον από την αισθητική και τη χρήση της πόλης τους έχουν την δυνατότητα να αποτρέψουν τη συνέχιση αυτών των φαινομένων.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ