Δευτέρα 5 Απριλίου 1999

ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Όσα μας απασχολούσαν μέχρι χθές δείχνουν πιά πολύ «μικρά». Πόλεμος, δάκρυα και αίμα στην περιοχή μας. Και οι πλέον ευκολόπιστοι στην προπαγάνδα των κυρίαρχων για την ευημερία που υποσχόταν η πορεία της «παγκοσμιοποίησης» και των ολοκληρώσεων κατάλαβαν ότι η πολιτική της Νέας Τάξης Πραγμάτων είναι γραμμένη με το αίμα των λαών φέρνει προσφυγιά, πείνα, δυστυχία.

Μπροστά σ’ αυτή τη πραγματικότητα βλέπουμε τους μέχρι χθες θαυμαστές των Αμερικάνων και των Ευρωπαίων να πρωτοστατούν στους υβριστικούς χαρακτηρισμούς τους. Όμως ο όψιμος αντιαμερικανισμός όταν τα πράγματα είναι εξόφθαλμα και όταν δεν συνοδεύεται και από πράξεις και απαίτηση για να σταματήσει κάθε ταύτιση, συμμετοχή και υποστήριξη από την κυβέρνηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ είναι όχι μόνο ανεπαρκής αλλά και ύποπτα υποκριτικός. Ο αρχηγός της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής δηλώνει : «Λυπάμαι που η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απούσα» την στιγμή που οι χώρες της Ε.Ε. συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ και τους βομβαρδισμούς. Ποιόν κοροϊδεύουν, κάνοντας την γελοία προσπάθεια να εξωραΐσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέχει όλες τις διευκολύνσεις που χρειάζεται το ΝΑΤΟ για τις επιχειρήσεις του και είναι πρόθυμη να παρέχει και άλλες, τηρώντας κάποια προσχήματά που υπαγορεύονται από τα αντιπολεμικά αισθήματα του ελληνικού λαού αλλά και την ανάγκη προστασίας των οικονομικών επενδύσεων ελληνικών επιχειρήσεων στην Γιουγκοσλαβία.

Και το πιο τραγικό είναι ότι ο βομβαρδισμός των αμάχων, που φέρνει και εθνική εκκαθάριση των αλβανόφωνων του Κόσοβου και γίνεται στο όνομα της ειρήνης και της προστασίας τους αποφασίζεται και διατάσσεται από κυβερνήσεις και δυνάμεις που αυτοαποκαλούνται εργατικές και αριστερές ( Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα). Πόσο καχύποπτοι πρέπει να είμαστε λοιπόν με όλους αυτούς που στο όνομα των ιδανικών καταπατούν κάθε δικαίωμα; Οι αξίες της αριστεράς δεν συμβιβάζονται με τους βομβαρδισμούς, τις επεμβάσεις, ούτε βέβαια με την πολιτική, οικονομική, θρησκευτική, πολιτιστική καταπίεση των δικαιωμάτων των εθνοτήτων. Ομως δεν μπορεί από δήθεν προστάτες να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα η καταπίεση για ξένες επεμβάσεις ούτε μπορεί η κυβέρνηση να την επικαλείται μαζί με τον κίνδυνο της περιπέτειας για να μην καταδικάζει τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ αλλά να παρέχει όλες τις στρατιωτικές διευκολύνσεις στους ιμπεριαλιστές.

Από την περίοδο της αφαίρεσης δικαιωμάτων, τον αυταρχισμό, τη λιτότητα που υπαγορευόταν από τα συμφέροντα της μεγιστοποίησης των κερδών του κεφάλαιου περνάμε σε μία νέα περίοδο των πολέμων στην περιοχή και το ενδεχόμενο της επέκτασής τους και στην Ελλάδα. Νέα εποχή που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης και υπαγορεύεται και αυτή από την προώθηση των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών συμφερόντων των πολυεθνικών εταιρειών των ΗΠΑ και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι θυσίες από τους εργαζόμενους που σήμερα γίνονται στο όνομα της ένταξης στην ΟΝΕ, αύριο θα γίνονταν για να μείνουμε στην ΟΝΕ ή για την Ολυμπιάδα, τώρα θα γίνονται και για τους υπέρογκους εξοπλισμούς, για την άμυνα, την προετοιμασία για πόλεμο, θα απαιτούν την εθνική ομοψυχία, την πάταξη κάθε φωνής αμφισβήτησης της εξουσίας τους, για μια μακρόχρονη στερέωση της.

Οι καιροί δεν επιτρέπουν καμμιά ολιγωρία και καμμιά έκπτωση. Η τρομοκρατία που θέλουν να επιβάλλουν οι ολοκληρώσεις και το κεφάλαιο όχι μόνο στο λαό της Γιουγκοσλαβίας αλλά σε όλους τους λαούς «μην αντιστέκεστε, μην διαταράσσετε την υπάρχουσα κατάσταση, γιατί θα υπάρχει σκληρό τίμημα» δεν πρέπει να περάσει. Η αδυναμία τους είναι η συνείδησή μας, είναι η δική μας αντίστασή, είναι ο ανυποχώρητος αγώνας για τα δικαιώματά μας.

§ Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί τώρα.
§ Εξω το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. από τα Βαλκάνια. Να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις.
§ Καμμία ανοχή στις διευκολύνσεις στους φονιάδες των λαών. Καμμιά συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.
§ Όχι στις νέες εξοπλιστικές δαπάνες που μας αιχμαλωτίζουν και γεμίζουν τις τσέπες των πολεμικών βιομηχανιών τους.
§ Αλληλεγγύη όλων των λαών, πλήρη δικαιώματα στις μειονότητες, κόντρα στους εθνικισμούς και τα σχέδια για υποδαύλιση συγκρούσεων.
§ ΄Εμπρακτη συμπαράσταση στους δοκιμαζόμενους λαούς της Νέας Γιουγκοσλαβίας
§ Αγώνας για τα δικαιώματά μας στην ζωή, την ειρήνη, την πρόοδο, τον πλούτο που παράγουμε.

Η μόνη ελπίδα να σταματήσει η συνέχιση του πολέμου είναι η ένταση του αγώνα των λαών που θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις να ματαιώσουν τα σχέδια τους.

5.4.99