Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βύρωνα κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων

αναδημοσίευση

Στο δημοτικό συμβούλιο ημ. 24/1/2023 καταθέσαμε ψήφισμα ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ που υιοθετήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα μετά από συζήτηση.  Το ψηφίσαμε εμείς , η Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη Σωτηρόπουλου και η παράταξη Κατωπόδη. Η παράταξη Μπαντή απείχε και ο Δεμπόνος αποχώρησε.

Η σχετική μας τοποθέτηση για ιδιωτικά ΑΕΙ από 1 h.41’.25’’ έως 1h.47’.25’’ στο βίντεο εδώ

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΙ

Η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες καταθέτει νομοσχέδιο  για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας που προβλέπει και την πλήρη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ιδιωτικά και επιχειρηματικά κριτήρια.  Το νομοσχέδιο θα αποτελέσει αντιδραστική τομή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας. Με τις λέξεις όπως «ελεύθερο», «μη κρατικό», «μη κερδοσκοπικό» επιχειρεί να συγκαλύψει αυτό που είναι ο διακαής πόθος του συστήματος εδώ και χρόνια.

Το άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπει τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας και η κυβέρνηση με την επίκληση του άρθρου 28 επιδιώκει έωλα να «ξεπεράσει τον σκόπελο» του άρθρου 16. Επικαλείται «κανόνες του διεθνούς δικαίου» ως «αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου» και μιλά για την ανάγκη να συμβαδίσουμε με τις «θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Έτσι, ένα ξένο Πανεπιστήμιο θα μπορεί να ιδρύσει παράρτημα στην Ελλάδα με ένα χρηματικό ποσό, ένα κτίριο και μερικούς κατόχους διδακτορικών. Παραμάγαζα που θα πουλάνε «φίρμα», εμπόριο γνώσης, και πτυχία που θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με εκείνα των δημόσιων ΑΕΙ.

 Το νέο νομοσχέδιο :

§     Πλήττει καίρια το δικαίωμα όλων σε καθολική δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση,  σπρώχνοντας ακόμα περισσότερο στην επιχειρηματική λειτουργία τα δημόσια πανεπιστήμια.

§     Αποτελεί επιπλέον χτύπημα στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων. Φθηνό, ευέλικτο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό.

§     Αυξάνει τους ταξικούς φραγμούς σε αυτούς/ές που θέλουν να σπουδάσουν, στους νέους και στις νέες των εργατικών συνοικιών- όπως αυτές του δήμου μας-  που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρυσοπληρώσουν τις σπουδές τους στα ιδιωτικά πανεπιστημιακά. Με τις ήδη υπάρχουσες κυβερνητικές επιλογές να μειώνονται οι εισακτέοι στα δημόσια πανεπιστήμια, να μένουν κενές θέσεις εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, να  κλείνουν πανεπιστημιακά τμήματα, να θεσμοθετείται ανώτατος χρόνος φοίτησης, το νομοσχέδιο δημιουργεί πελατεία για τα  αγοραία ιδιωτικά μαγαζιά παραπαιδείας που θα παρέχουν πτυχία  με αδιαφανείς διαδικασίες, σε όποιους έχουν να πληρώσουν δίδακτρα.

§     Είναι χτύπημα στην όποια ακαδημαϊκή ελευθερία έχει απομείνει στα πανεπιστήμια.

Υπερασπιζόμαστε την αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν πανεπιστήμιου και τα δικαιώματα και τις ανάγκες της νεολαίας και του λαού για μόρφωση, δουλειά, ελευθερία.

Γιατί πραγματικά ελεύθερο είναι εκείνο το πανεπιστήμιο στο οποίο θα μπορούν όλοι και όλες να έχουν πρόσβαση, χωρίς κανένα φραγμό χωρίς τράπεζες θεμάτων και Ελάχιστη βάση εισαγωγής. Ο πλούτος της γνώσης που παράγεται, τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής μας θα μπορούν να γίνουν κτήμα του καθενός και της καθεμιάς χωρίς περιορισμούς. Ένα πανεπιστήμιο στο οποίο η ανάπτυξη της γνώσης και η επιστημονική έρευνα θα στοχεύει στην κοινωνική ωφέλεια και την προστασία του περιβάλλοντος

Απαιτούμε την απόσυρση του αντισυνταγματικού νόμου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Διεκδικούμε την ολόπλευρη μόρφωση  που έχουν ανάγκη οι νέες και οι νέοι.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας

                                                                

Εκ μέρους του συνδυασμού

  Αριστερή Παρέμβαση-Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση, ανένταχτοι-ες, Αγωνιστική εκλογική Συμπόρευση                                

Ο δημοτικός σύμβουλος  Τζιορτζιώτης Σταύρος