Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Απαιτούμε αθώωση του Ν. Χαραλαμπόπουλου και παύση κάθε δίωξης της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων

Ψήφισμα Αλληλεγγύης στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και τον διωκόμενο αγωνιστή Νίκο Χαραλαμπόπουλο


Στις 7/3/2024 δικάζεται ξανά, εξ αναβολής, με διώκτη τον ελληνικό στρατό, ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος, στο τριμελές πλημμελειοδικείο Χίου. Η κατηγορία είναι πάλι αυτή της «συκοφαντικής δυσφήμισης», τρία μόλις χρόνια μετά την αντίστοιχη δίκη στην Αλεξανδρούπολη, τον Μάιο του 2021, με την ίδια κατηγορία, που κατέληξε την πανηγυρική αθώωσή του και μια ηχηρή πολιτική νίκη του αντιπολεμικού κινήματος απέναντι στους μηχανισμούς του στρατού. 

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει το ίδιο κοινότοπο και έωλο σκεπτικό της ατομικής δίωξης ενός αγωνιστή με τη μορφή της «συλλογικής ευθύνης», στην προσπάθεια να χτυπηθεί η συλλογική δράση του αντιπολεμικού κινήματος και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η δράση της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης, στις οποίες έχει υπάρξει επί χρόνια μέλος. Ο Ν.Χ. κατηγορείται ως υπεύθυνος και «υποκινητής» ψευδών καταγγελιών, με μοναδικό πειστήριο ότι το τηλέφωνο επικοινωνίας της Επιτροπής τύχαινε εκείνο τον καιρό να είναι στο όνομά του, όπως συμβαίνει στο πλαίσιο της κυκλικής εναλλαγής, αν και είναι γνωστό ότι η χρήση του γίνεται από συνέλευση μελών με ισότιμα καθήκοντα, εξουσιοδοτημένη από τις συλλογικότητες αυτές, επίσης στο πλαίσιο διαρκούς εναλλαγής καθηκόντων. 

Ποτέ, καμιά «τιμή και υπόληψη» κανενός στελέχους του ελληνικού στρατού, όπως ισχυρίζεται στη μήνυσή της η στρατιωτική ιατρός, δε θίχτηκε από τη δημόσια έκθεση πραγματικών γεγονότων που εξιστορούν οι στρατευμένοι στις καταγγελίες τους. Οι στόχοι είναι πάντα άλλοι: να πειθαρχήσουν δια του φόβου οι στρατευμένοι και να φιμωθούν όσοι εναντιώνονται στους κρατικούς και στρατιωτικούς σχεδιασμούς που πλήττουν φαντάρους, πολίτες, γυναίκες και άνδρες, μετανάστες και μετανάστριες. Αυτή η δίωξη, όπως και οι προηγούμενες, δεν είναι μια προσωπική διαφορά μεταξύ ιδιωτών. Είναι μια ακόμα απόπειρα του στρατού να πλήξει το αντιπολεμικό κίνημα, να υποτάξει και να τρομοκρατήσει τη στρατευμένη νεολαία, να σιγήσει τις φωνές που αντιστέκονται. 

Γι’ αυτό, στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες με το Νίκο Χαραλαμπόπουλο και απαιτούμε τη νέα αθώωσή του για τις άδικες κατηγορίες που αντιμετωπίζει, όπως έχει συμβεί έως τώρα σε κάθε επιχείρηση δίωξης της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος. Απαιτούμε να σταματήσει κάθε απόπειρα καταστολής και φίμωσης οποιασδήποτε συλλογικότητας του αντιπολεμικού κινήματος και κάθε αγωνιστή και αγωνίστριας του. 

Να αθωωθεί ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος! 

Κάτω τα χέρια από το αντιπολεμικό κίνημα.

26/1/2024