Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Προβλήματα στους Παιδικούς Σταθμούς-Ανακοίνωση από το σωματείο εργαζομένων του δήμου

Σωματείο εργαζομένων: Βρισκόμαστε ήδη στην μέση της σχολικής χρονιάς και διαπιστώνουμε ότι προβλήματα που ταλανίζουν τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βύρωνα συνεχίζουν να υπάρχουν. Προβλήματα για τα οποία, όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα έπρεπε η Δημοτική Αρχή να μεριμνήσει έτσι ώστε να έχουν δοθεί λύσεις. Συγκεκριμένα διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά:

Προβλήματα κτιριακά με άμεσες επιπτώσεις στην αρμονική φιλοξενία των παιδιών και την κάλυψη των αναγκών τους. Προβλήματα με την ποιότητα των υλικών για την παρασκευή των γευμάτων. Μη ποιοτικά είδη καθαριότητας. Ανεπάρκεια υποχρεώσεων προμηθευτών. Μαγειρεία κουζίνες σε πολλούς σταθμούς ακατάλληλες για την ετοιμασία και παρασκευή των γευμάτων που αφορούν την σίτιση των παιδιών. Αυλές χωρίς πιστοποιημένο εξοπλισμό και όργανα που θα πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών για κίνηση και ενίσχυση του ελεύθερου και αδόμητου παιχνιδιού. 

Η δημοτική αρχή δεν δημιούργησε τόσα χρόνια ούτε έναν νέο Παιδικό Σταθμό. Απαιτούμε από την κυβέρνηση και από την δημοτική αρχή:

· Μόνιμες προσλήψεις επιστημονικού, παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες. (Παιδαγωγοί, ειδικοί παιδαγωγοί για παράλληλη στήριξη στα νήπια που το έχουν ανάγκη, λογοθεραπευτής, νοσηλευτής, τεχνολόγος τροφίμων, τραπεζοκόμοι, καθαριστές, διοικητικός υπάλληλος). 

· Καμία απόλυση εργαζόμενου , μετατροπή των συμβάσεων με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ σε Αορίστου Χρόνου. Οι συνάδελφοι συμβασιούχοι δουλεύουν έως και πάνω από έντεκα χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. 

. Άμεση συντήρηση και βελτίωση των υποδομών. Γενναία χρηματοδότηση. Μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς στις γειτονιές του Βύρωνα.

. Πλήρη ανακαίνιση του 1ου -7ου-8ου βρεφονηπιακών σταθμών, βάψιμο όλων των προσόψεων των σταθμών και των αιθουσών όπου αυτό είναι αναγκαίο. Άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις σε καθημερινά τεχνικά θέματα που δυστυχώς χρονίζουν, υδραυλικά και ηλεκτρολογικά προβλήματα, ενδοεπικοινωνία κ.λπ.

· Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών. Να γίνουν εκείνες οι τεχνικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να είναι λειτουργικοί οι χώροι σε όλους τους παιδικούς σταθμούς. 

· Νέοι παιδικοί σταθμοί για την κάλυψη των αναγκών. Τα βρεφικά τμήματα που δημιουργούνται στους υπάρχοντες νηπιακούς σταθμούς, θα πρέπει να πληρούν όλες τις προδιαγραφές που ορίζονται από την νομοθεσία και όχι να αποτελούν μια πρόχειρη λύση.

· Αντικατάσταση σχολικού λεωφορείου λόγω παλαιότητας και έλλειψης κλιματιστικού. 

· Άμεση συντήρηση των αύλειων χώρων των Σταθμών . Να αντικατασταθούν όλα τα δάπεδα των αυλών, τα οποία έχουν φθαρεί και ανά πάσα στιγμή θα είναι αιτία ατυχημάτων. 

· Να διασφαλιστούν ποιοτικά Μέσα Ατομικής Προστασίας και επαρκή για τους εργαζόμενους .Διασφάλιση όλων των όρων υγιεινής και ασφάλειας για παιδιά και εργαζόμενους. 

· Να βρεθεί επιτέλους λύση στο θέμα της φύλαξης των κτιρίων αποτρέποντας βανδαλισμούς 

· Δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά. Επαρκή κρατική χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών ώστε όλα τα παιδιά να μπουν στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών, χωρίς voucher και προϋποθέσεις. 

· Η δυνατότητα του Δήμου και του κράτους να καλύψει τη βασική ανάγκη όλων των παιδιών στην προσχολική αγωγή κάθε χρόνο θα έπρεπε να είναι δεδομένη και όχι δεκάδες οικογένειες σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο, να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο και να αναζητούν απεγνωσμένα λύση για την προσχολική αγωγή και φροντίδα για τα παιδιά τους. 

· Η προσχολική αγωγή – εκπαίδευση είναι ζήτημα ανάγκης και όχι πολυτέλεια. 

Εδώ και τώρα Κυβέρνηση και Δήμος, ν’ αναλάβουν την ευθύνη ολοκληρωτικά και να διασφαλίσουν τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των παιδικών σταθμών με πόρους, μέσα, σύγχρονα κτίρια και αποκλειστικά μόνιμο επιστημονικό, παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό.

Το Δ.Σ.