Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Σωματείο εργαζομένων Δήμου: Αλήθειες-μισές αλήθειες και ανακρίβειες από την Δημοτική Αρχή

Σωματείο εργαζομένων: Το 2023 πρόβαλε στις ζωές μας. Παλεύουμε για ζητήματα που δεν λύθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν, να αλλάξουν την κατάσταση στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Βύρωνα για τους εργαζόμενους αλλά και τους δημότες.

Δυστυχώς η παρακαταθήκη του 2022 είναι μεγάλη σε προβλήματα. Η ασφάλεια και η υγιεινή των εργαζομένων με πολλά ζητούμενα. Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας δόθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις του σωματείου και μόνο το 2022 δόθηκαν έγκαιρα όπως ορίζει ο νόμος. Ακόμα, η Δημοτική Αρχή μας οφείλει τα ΜΑΠ του 2019. Το αίτημα για δημιουργία αποδυτηρίων ανδρών και γυναικών παραπέμπεται για χρόνια στις καλένδες, με κάποιες εργασίες να πραγματοποιούνται σπασμωδικά μόνο και μόνο για τον εφησυχασμό των εργαζομένων χωρίς ενδείξεις ολοκλήρωσής τους. Ο εμβολιασμός των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση κάτω από διαμαρτυρίες για το χρόνο που έγινε αλλά και για το ποιοι εργαζόμενοι τον δικαιούνται. 

Οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις οι οποίες, όπως ορίζει ο νόμος, πρέπει να γίνονται μια φορά το χρόνο ύστερα από αγώνα του σωματείου μας και κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά. Άρχισαν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς χωρίς να ολοκληρωθούν ποτέ, αφήνοντας μια σειρά σημαντικών εξετάσεων καρδιολογικές, οφθαλμολογικές, ακουογράμματα και άλλες ανολοκλήρωτες. Το αίτημα του σωματείου να παραχωρηθεί χώρος που θα μετατραπεί σε αξιοπρεπές ιατρείο του γιατρού εργασίας για την εξέταση των εργαζομένων και χώρο φύλαξης των ατομικών ιατρικών φακέλων των εργαζομένων δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. 

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή κωφεύει στο αίτημά μας να μας κοινοποιηθεί η έκθεση επαγγελματικού κινδύνου. Η αποκομιδή των απορριμμάτων και των τριών ρευμάτων ανακύκλωσης γίνονται καθημερινά με το φόβο να μην λείψει κάποιος εργαζόμενος ή να χαλάσει κάποιο όχημα μιας και που η αναπλήρωση και των δυο είναι δυσαναπλήρωτη. Μεγάλες οι ελλείψεις και στο κομμάτι του οδοκαθαρισμού στον καθαρισμό πλατειών, γυμναστηρίων, σχολείων και των δημοτικών κτηρίων αφού και σε αυτό το τομέα υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού.  

Παρελήφθησαν τέσσερα οχήματα για τη συλλογή βιοαποβλήτων τα οποία όμως είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθούν μιας και ο όγκος τους είναι πολύ μεγάλος για τους περισσότερους δρόμους του Δήμου μας. Από τα τέσσερα οχήματα μόνο ένα είναι σε χρήση τα υπόλοιπα είναι παροπλισμένα παρά τις τυμπανοκρουσίες στην παραλαβή τους. Τα απορριμματοφόρα των βιοαποβλήτων είναι παραχωρημένα από την περιφέρεια και η ιδιοκτησία τους παραμένει στην περιφέρεια.  

Η συνεχής έλλειψη προσωπικού υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Θα θέλαμε να επισημάνουμε για άλλη μια φορά πως όσος μηχανολογικός εξοπλισμός και αν έρθει, αν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι να τα λειτουργήσουν είναι δώρο άδωρο. Χρειάζεται μόνιμο προσωπικό σε όλες τις ειδικότητες του χώρου. Με 2μηνα δεν λύνεται κανένα πρόβλημα.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να ασκούν καθήκοντα της ειδικότητας τους, όχι να γίνονται passepartout για όλες τις δουλειές. Για παράδειγμα οδηγοί να κάνουν τους χειριστές μηχανημάτων έργων, συνεργείο αποκομιδής απορριμμάτων να βγαίνει με έναν εργάτη κάτι που για λόγους ασφαλείας είναι ανεπίτρεπτο ,διπλοβάρδια εργάτη σε απορριμματοφόρο, εργάτες γενικών καθηκόντων σε απορριμματοφόρα. Η αυθαιρεσία σε ημερήσια διάταξη, αρκεί να βγει όπως όπως η δουλειά. 

Αυτή η κατάσταση, εκτός του ότι είναι παράνομη (πολλάκις έχουμε καλέσει το ΣΕΠΕ), εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων και στρώνει το έδαφος για ατυχήματα που ουκ ολίγα έχουμε στον κλάδο. Το συνεργείο οχημάτων χρειάζεται να ενισχυθεί με προσωπικό και να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας (χειριστής γερανογέφυρας, συντήρηση του μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού). Τέλος αγορά σύγχρονου εξοπλισμού που θα καλύπτει τις ανάγκες του συνεργείου. Τα απορριμματοφόρα μέχρι να αντικατασταθούν, πρέπει να συντηρούνται και να πληρούν όλους τους όρους ασφαλείας ( φάροι- κάμερες, βομβητές όπισθεν κλπ). Η πλύση των κάδων γίνεται περιστασιακά όταν υπάρχουν διαθέσιμοι εργαζόμενοι, κατά κύριο λόγο, μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου και προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Αντικατάσταση των παλαιών δύσχρηστων κάδων και επαρκή κάλυψη με καινούργιους κάδους στο σύνολο της πόλης.  

Είναι απαραίτητο, όσο ποτέ άλλοτε, να τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας για το μάζεμα των λαϊκών αγορών, κάτι το οποίο δεν γίνεται και βάζει σε κίνδυνο τις ζωές εργαζομένων και πολιτών. Το μάζεμα των λαϊκών αγορών διέπεται από συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου ΦΕΚ 3203 β τεύχος 23-6-2022 , αλλά και από την ανάγκη διασφάλισης της εργασίας των εργαζομένων σε αυτές. 

Οι λαϊκές θα πρέπει να μαζεύονται κατά το διάστημα που ορίζει ο νόμος και όχι όποτε αυθαίρετα ο καθένας αποφασίζει. Κατά την ώρα εργασίας θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να φορούν τα ενδεδειγμένα Μέσα Ατομικής Προστασίας απαρέγκλιτα και τα οποία η Δημοτική Αρχή πρέπει να παρέχει σε όλους από την πρώτη στιγμή που αναλαμβάνουν υπηρεσία. Κατά την ώρα του μαζέματος της λαϊκής θα πρέπει να υπάρχει οδική σήμανση, έτσι ώστε να μην εισέρχονται στο χώρο αποκομιδής της λαϊκής αυτοκίνητα με κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών.

Απαιτούμε από την δημοτική αρχή την διασφάλιση των όρων για την αποκομιδή της λαϊκής αγοράς και την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας. Οι αναθέσεις στους ιδιώτες, τομέων και της καθαριότητας καλά κρατούν στο Δήμο Βύρωνα ( αδρανή υλικά, ανακύκλωση μπαταριών, ρούχων, λαδιών κλπ). Αλήθεια είναι η έλλειψη προσωπικού. Μισή αλήθεια είναι, άρα και ανακρίβεια, τα όσα γίνανε για να καλυτερεύσουν οι συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων, όπως διατείνεται η Δημοτική Αρχή. Ίσως αν είχαμε κάνει τις οφθαλμολογικές εξετάσεις να βλέπαμε τα πράγματα καλύτερα, μα όσα γυαλιά κι αν βάλουμε αποκλείεται να τα δούμε όπως η δημοτική αρχή μιας κι εκείνη βλέπει μια άλλη εικονική πραγματικότητα. Διεκδικούμε: 

• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μία ενιαία μόνιμη σχέση εργασίας με πλήρη και ενιαία μισθολογικά, ασφαλιστικά εργασιακά δικαιώματα. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας. 

• Αποτροπή των απολύσεων. Οι εργαζόμενοι με ασφαλιστικά μέτρα να παραμείνουν στην εργασία, η δημοτική αρχή να συνεχίσει να υποστηρίζει στα δικαστήρια, τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, σύμφωνα και με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.  

• Αύξηση στο μισθό και την υπερωριακή απασχόληση. Μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας από τον ιδιωτικό τομέα, της διετίας 2016-2017 και καταβολή των μισθολογικών κλιμακίων για όσους έχουν συμπλήρωση τον απαιτούμενο χρόνο. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.  

• Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.  

• Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια. Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Καμία αλλαγή προς το χειρότερο του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να συνταξιοδοτούνται μετά από 28 χρόνια εργασίας με πλήρη σύνταξη.  

• Αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια μετά τα συνεχή θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. Άμεση παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α., νομοθετική αναγνώριση του Εργατικού Ατυχήματος και της Επαγγελματικής Ασθένειας στους Ο.Τ.Α. Α βαθμού. Να διαμορφωθεί χώρος αποδυτήρια εργαζομένων με ντουλάπες, νιπτήρες, πλυντήριο για το ρουχισμό των εργαζομένων, ώστε να μη μεταφέρονται τα κάθε λογής μικρόβια στο σπίτι 

• Καμιά συμμετοχή ιδιωτών στην διαχείριση των απορριμμάτων.

 Δ.Σ.