Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Κοινή ανακοίνωση 25 αριστερών, ριζοσπαστικών αντικαπιταλιστικών κινήσεων πόλης για το συνέδριο της ΚΕΔΕ

Κοινή ανακοίνωση Συντονισμού Αριστερών Ριζοσπαστικών Αντικαπιταλιστικών Κινήσεων δήμων.

Ένα ακόμα συνέδριο της ΚΕΔΕ γίνεται μακριά από τον κόσμο και μακριά από τα προβλήματά του.

Από τις 21 έως 23/11/2022 θα γίνει στο Βόλο το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με θέματα : -Τα οικονομικά των δήμων και την πρότασή τους για τον νέο τρόπο και τα κριτήρια κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, - Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στη λειτουργία τους, - Η προώθηση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Μοντέλο Λειτουργίας του Κράτους και της «Αυτοδιοίκησης», -Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμό των Δήμων, - Η ανάγκη ενίσχυσης με νέο μόνιμο προσωπικό, η Αξιοποίηση των Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, κλπ.

Προς το παρόν δεν έχουν σταλεί ή δημοσιευτεί οι εισηγήσεις ή το πρόγραμμα του Συνεδρίου. Αλλά, με βάση τις προηγούμενες αποφάσεις της ΚΕΔΕ, με την ισχυρή πλειοψηφία των δημάρχων της Ν.Δ. και με τη συναινετική στάση των αιρετών ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι φανερό ότι θα έχουμε μια επικύρωση της γραμμής για στήριξη των πολιτικών της Ε.Ε. και της κυβέρνησης από το συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Της ΚΕΔΕ του «Ναι» στο δημοψήφισμα για το νέο μνημόνιο που τελικά υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, της ΚΕΔΕ που αποτυπώνει τη γραμμή της κυρίαρχης πολιτικής για τους δήμους στην κάθε περίοδο, της ΚΕΔΕ που δεν έχει αρθρώσει λέξη αντίθεσης στην αντιλαϊκή πολιτική όλα αυτά τα χρόνια και δεν έχει κάνει, εκτός από δηλώσεις και συναντήσεις, την παραμικρή δράση για να υπερασπίσει ούτε καν την οικονομική επιβίωση των δήμων.

Το φετινό συνέδριο διεξάγεται εν μέσω σχεδίου εκτεταμένης φτωχοποίησης του λαού με το κύμα ακρίβειας και τους παγωμένους ή και κουτσουρεμένους μισθούς και συντάξεις. Εν μέσω συμμετοχής της χώρας μας στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας με κίνδυνο μεγαλύτερης εμπλοκής και με αύξηση των ήδη υπέρογκων στρατιωτικών δαπανών. Διεξάγεται μετά από την έξαρση της πανδημίας που άφησε πάνω από 40.000 νεκρούς και φανέρωσε την ανάγκη για ισχυρές κοινωνικές υπηρεσίες και ένα δημόσιο,  σύγχρονο και στελεχωμένο πλήρως σύστημα υγείας.

Όμως, οι δήμοι εξακολουθούν και εφαρμόζουν τις μνημονιακές αντιλαϊκές πολιτικές που συμφώνησαν οι κυβερνήσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αποδέχτηκαν το καθεστώς επιτροπείας, τις περικοπές των χρηματοδοτήσεων των ΣΑΤΑ και ΚΑΠ, την υλοποίηση  μόνο χρηματοδοτούμενων επιλεγμένων από διάφορα προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ έργων και υπηρεσιών. Συναίνεσαν στη συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών, τη μείωση του προσωπικού. Συνέβαλαν στην επέκταση και μονιμοποίηση της φτηνής και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Επιλέγουν ΣΔΙΤ. Εμπορευματοποιούν τους δημόσιους χώρους. Παρέχουν υπηρεσίες με αντίτιμο και ομνύουν στην ανταποδοτική λειτουργία. Φορτώνουν δημοτικά τέλη που πλέον και αυτά είναι δυσβάστακτα για τους κατοίκους.


Τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια καθορίζουν την οικονομική τους δράση και έχουν ανοίξει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση σειράς υπηρεσιών, αλλά και χώρων και λειτουργιών, παρότι θεωρητικά θα έπρεπε να τα προστατεύουν για το δημόσιο συμφέρον. Και όλα αυτά ενώ είναι σε εξέλιξη μεγάλο φαγοπότι των βαρώνων των σκουπιδιών με τη διαχείριση των απορριμμάτων που θα φέρει ακόμα μεγαλύτερα βάρη στους κατοίκους και μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος, όπως με την προώθηση της καύσης των σύμμεικτων. Ο δήμος-επιχείρηση, που λειτουργεί για την αναδιανομή και συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερους, είναι το μοντέλο που έχει επιβληθεί.

Καμιά αυτοδιοίκηση δεν εκφράζουν πλέον εδώ και χρόνια οι δήμοι. Οι αντιδημοκρατικοί νόμοι που καθορίζουν τη λειτουργία τους, όπως ο Καλλικράτης και ο Κλεισθένης, συμπληρώθηκαν με τις πρόσφατες διατάξεις της Ν.Δ. και έχουν ολοκληρώσει τη συγκεντρωτική-δημαρχοκεντρική λειτουργία τους, μετατρέποντας τα δημοτικά συμβούλια σε διακοσμητικά όργανα. Ο δε νόμος Βορίδη έρχεται με μια ακόμα καλπονοθεία να αλλοιώσει περισσότερο τη λαϊκή θέληση, να αποκλείσει τις ενοχλητικές φωνές και να ευνοήσει το μάντρωμα των απείθαρχων στις παρατάξεις των μεγάλων κομμάτων.

Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να υπάρξει αριστερή και φιλολαϊκή διαχείριση των δήμων, με αυτό το ασφυκτικό αντιλαϊκό πλαίσιο και το ρόλο των δήμων ως ιμάντα του κεντρικού κράτους,.

Επιμένουμε ότι για μας κριτήριο είναι οι λαϊκές ανάγκες και θα συνεχίσουμε να αντιπολιτευόμαστε αυτή την αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική των δήμων και της ΚΕΔΕ.

Στηρίζουμε τις συλλογικότητες των κατοίκων, τις λαϊκές συνελεύσεις, τις εργατικές λέσχες, τις δομές αλληλεγγύης,  τις επιτροπές αγώνα που αγωνίζονται για τα λαϊκά συμφέροντα, την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων και του περιβάλλοντος, τη στήριξη του πολιτισμού, την πρόσβαση στον αθλητισμό, όλα όσα δικαιούμαστε. Στοχεύουμε να συγκροτηθούν στις γειτονιές όργανα επιβολής της λαϊκής βούλησης, που θα υπηρετούν τα συμφέροντα των εργατικών και φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, σε αντιπαράθεση με τους κρατικούς θεσμούς επιβολής των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Όργανα που θα λειτουργούν ως πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση με την εξουσία στις συνελεύσεις, με δημοκρατία, αιρετότητα και ανακλητότητα. Που θα αξιοποιούν τις παραδόσεις της «λαϊκής αυτοδιοίκησης» και των «λαϊκών συνελεύσεων» της Ελεύθερης Ελλάδας, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση, διακρίσεις.

Παλεύουμε για πόλεις και χωριά που θα  μπορούμε να ζούμε και να κυκλοφορούμε με:

· Επαρκείς και σύγχρονες υποδομές ώστε να μην κινδυνεύουν ζωές από πλημμύρες, χιόνια, φωτιές.

· Έργα και υπηρεσίες καθαριότητας, ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού, πρασίνου που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες χωρίς οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων, από τις υπηρεσίες των δήμων, χωρίς ανάθεσή τους σε εταιρείες. Έξω οι ιδιώτες από όλες τις δραστηριότητες των δήμων (σκουπίδια, ανακύκλωση, πράσινο, ελεύθεροι χώροι, κλπ). Να μην επιβαρυνθούν οι κάτοικοι με το «τέλη ταφής» απορριμμάτων. Όχι στο χαράτσωμα των λαϊκών κατοικιών με τα πανάκριβα δημοτικά τέλη.

· Κατάλληλες δομές ώστε να μην υπάρχουν άστεγοι, ευάλωτοι χωρίς κοινωνική προστασία και παιδιά εκτός παιδικών σταθμών. Σύγχρονα σχολεία και παιδικοί σταθμοί που να καλύπτουν όλα τα παιδιά.

· Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πρόνοιας για όλους τους κατοίκους.

· Ελεύθεροι δημόσιοι χώροι και πλατείες χωρίς εμπορευματοποίηση. Προστασία των δημόσιων χώρων, της γης και του περιβάλλοντος από την ασυδοσία του κεφαλαίου. Το φυσικό περιβάλλον  να μην γίνεται βορρά για το κέρδος, αλλά να προστατεύονται τα δάση, το πράσινο, τα βουνά, οι παραλίες, οι θάλασσες, τα ποτάμια, οι λίμνες, ο αέρας που αναπνέουμε, οι χώροι από την τσιμεντοποίηση και την υπερβάλλουσα δόμηση.

· Χώροι πολιτισμού και αθλητισμού για τη στέγαση και ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της ερασιτεχνικής ενασχόλησης χωρίς  αντίτιμο.

· Δημόσιες δωρεάν συγκοινωνίες που θα καλύπτουν τις ανάγκες και οδικοί άξονες που δεν θα είναι ιδιωτικοί.

· Κανένα σχολείο, παιδικός σταθμός, ΚΑΠΗ χωρίς θέρμανση το χειμώνα. Ενίσχυση των κατοικιών που δεν μπορούν να πληρώσουν ρεύμα ή/και να ζεσταθούν. Τέρμα στην παρακράτηση Δημοτικών Τελών από τους ιδιώτες παρόχους.

· Γειτονιές αλληλεγγύης και αρμονικής ζωής με δικαιώματα και ελευθερίες για όλους χωρίς διαχωρισμούς προσφύγων, μεταναστών, ντόπιων και διακρίσεις καταγωγής, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας. Ρατσισμός, ξενοφοβία και φασιστικές επιθέσεις  δεν χωρούν στις γειτονιές μας. Άσυλο και στέγη σε όλους τους πρόσφυγες, όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Όχι στις εξώσεις των προσφύγων. Έξω τα ΜΑΤ από τις γειτονιές μας-Όχι στην αστυνομοκρατία.

· Άνθρωποι που θα έχουν δουλειά με μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.

· Επαρκής και προσιτή στέγαση (κατοικία, ρεύμα, θέρμανση, νερό) για όλους-ες. Φθηνή στέγη για την εργατιά και τη νεολαία. Μαζικό δημόσιο πρόγραμμα κατασκευής εργατικών κατοικιών, όχι στην εκδίωξη και την ακρίβεια των ενοικίων και των κατοικιών με την τουριστικοποίηση και τα airbnb.

Αγωνιζόμαστε για :

§ Κατάργηση του Καλλικράτη, όλων των μνημονιακών νόμων που αφορούν τους δήμους, του ν. Βορίδη. Όχι στους αποκλεισμούς υποψηφιοτήτων μεμονωμένων υποψήφιων. Κατάργηση των υπερεξουσιών δημάρχου και οικονομικής επιτροπής και επιτροπής ποιότητας ζωής.

§ Να καταργηθεί η δέσμευση για ισοσκελισμένους και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και κάθε μορφής επιτροπεία των δήμων. Επαρκής χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να ακυρωθούν όλες οι μειώσεις πόρων στους δήμους που επέφεραν τα μνημόνια τα τελευταία χρόνια. Απόδοση άμεσα όλων των χρημάτων που χρωστάει το κεντρικό κράτος. Γενναία αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για τις ανάγκες των δήμων. Άμεση αναθεώρηση των προϋπολογισμών και σύνταξη νέων με βάση τις λαϊκές ανάγκες.

§ Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στους δήμους. Καμία υπηρεσία δήμων σε ιδιώτες υπεργολάβους και ΚΟΙΝΣΕΠ. Όχι στις ποικίλες μορφές ελαστικής απασχόλησης. Όχι στα προγράμματα «κοινωφελούς» εργασίας.

14/11/2022

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΩΝ, ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΗΣ

1.    Αγ. Ανάργυροι-Καματερό: Ανυπότακτη Πόλη, Αντικαπιταλιστική παρέμβαση στις γειτονιές Αγ. Αναργύρων Καματερού 

2.    Αγρίνιο: Ανυπότακτο Αγρίνιο

3.    Αθήνα: Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας

4.    Αθήνα: Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα - Ανταρσία σε κυβέρνηση–Ε.Ε.–κεφάλαιο

5.    Αμπελόκηποι-Μενεμένη: Ανυπακοή στις γειτονιές των Αμπελοκήπων-Μενεμένης

6.    Βριλήσσια: Αντίσταση και Ανατροπή - Βριλήσσια

7.    Βύρωνας: Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα

8.    Γλυφάδα: Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας

9.    Δάφνη-Υμηττός: Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής Δάφνης-Υμηττού Μ.ΑΡΙ.Δ.Α.

10.  Ελληνικό-Αργυρούπολη: Εκτός Πλάνου Αντικαπιταλιστική Κίνηση Ελληνικού Αργυρούπολης

11.  Ζωγράφου: Κίνημα στην πόλη του Ζωγράφου

12.  Ηλιούπολη: Μαχόμενη Ηλιούπολη

13.  Ηράκλειο Αττικής: Κόκκινη Ρωγμή στο Ηράκλειο Αττικής

14.  Θέρμη: Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής

15.  Ιωάννινα: Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα

16.  Καισαριανή: Ανυπότακτη Καισαριανή

17.  Καλλιθέα: Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση Καλλιθέας "Μια Πόλη στο Δρόμο"

18.  Νέα Ιωνία: Εκτός Σχεδίου-Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία

19.  Νέα Σμύρνη: Μια πόλη Ανάποδα-Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης

20.  Νίκαια-Ρέντης: Ανταρσία στην Κοκκινιά της Προσφυγιάς και της Αντίστασης

21.  Πάτρα: Αριστερή Παρέμβαση στην Πάτρα

22.  Πειραιάς: Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση Πειραιά-Ανταρσία στο Λιμάνι

23.  Περιστέρι: Αριστερή Κίνηση Περιστερίου

24.  Πρέβεζα : Ανυπότακτη Κίνηση για τα Χωριά και την πόλη της Πρέβεζας

25. Μαρούσι: Εκτός των Τειχών, Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση Αμαρουσίου