Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Βύρωνα για την πρόσληψη προσωπικού μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βύρωνα στις 9/5/2022 με θέμα την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου ψηφίστηκε κωδικός που αφορά στην πρόσληψη δύο εργαζομένων μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ, (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ) στην υπηρεσία του νεκροταφείου, για το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Η ΚΟΙΝΣΕΠ τυπικά είναι αστικός συνεταιρισμός με κοινωνικό σκοπό και εμπορική ιδιότητα. Μέλη της μπορεί να είναι μεμονωμένοι πολίτες αλλά και νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις). Αποτελεί το όχημα για εύρεση φτηνού εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα, ανακύκλωση της ανεργίας και ανακατανομή της φτώχειας, ενίσχυση των αντιθέσεων, διάσπασης και κατακερματισμού των εργαζόμενων. Ταυτόχρονα διευκολύνεται η είσοδος ιδιωτών στις υπηρεσίες των ΟΤΑ και του Δημοσίου.

Οι ΚΟΙΝΣΕΠ αποτελούν επακόλουθο της υπό χρηματοδότησης των ΟΤΑ, της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια , την απαγόρευση των προσλήψεων και την αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής εργασίας με ελαστικές και πρόσκαιρες σχέσεις εργασίας. Όπου δοκιμάστηκαν, μειώθηκε παραπέρα η κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους, εμπορευματοποιήθηκαν έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες, μεθοδεύτηκε η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στους κατοίκους, που τις έχουν ήδη πληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

Κυβερνήσεις και Δημοτική Αρχή δεν έκαναν τίποτα όλα τα προηγούμενα χρόνια για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων ανάλογα με τις πραγματικές τους ανάγκες, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει ελάχιστοι μόνιμοι εργαζόμενοι στο χώρο του Νεκροταφείου, αλλά και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου μας. Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο , ακόμα περισσότερο ,για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και του ρουσφετιού, υλοποιώντας στην πράξη την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης. Αποτελεί συντηρητική τομή στην πολιτική πρόσληψης προσωπικού από μεριάς της Δημοτικής Αρχής, κάτι που ήδη εφαρμόζεται στην Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου μας.

Έτσι λοιπόν μετά από αυτή την απόφαση η Δημοτική Αρχή του Δήμου μας στηριζόμενη και στην Δημοτική παράταξη Νέα Εποχή αποδεικνύει ότι είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης
Υλοποιεί τις αποφάσεις όλων των τελευταίων κυβερνήσεων αλλά και την πολιτική της Ε.Ε με σκοπό την παραπέρα κερδοφορία μικρότερων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή μια τέτοια απόφαση η οποία επιλέγει τις προσλήψεις προσωπικού μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ ισχυροποιώντας ακόμα παραπέρα τις ήδη ελαστικές σχέσεις εργασίας στον Δήμο και παγιώνει τις εργολαβίες εκχωρώντας τομείς των υπηρεσιών του Δήμου στους ιδιώτες.

Γνωρίζουμε καλά πως ο αγώνας για δουλειά με δικαιώματα σ’ ένα σύστημα που στηρίζεται στα κέρδη και την εκμετάλλευση των εργαζομένων , είναι μια σκληρή ταξική πάλη είτε στην κρίση είτε στην λεγόμενη ανάπτυξη. Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου απαιτούν ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για όλους τους εργαζόμενους. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην αποδεχθούν άλλη μια ιδιωτικοποίηση με επιχειρηματικές μορφές στο Δήμο Βύρωνα. Είμαστε αντίθετοι με οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικές δράσεις στους ΟΤΑ και σε όλο το δημόσιο.

Για το Δ.Σ.