Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Ανακοίνωση για τις καταστροφές στο άλσος Αγ. Τριάδας


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ
ΟΧΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ-ΦΥΛΑΚΗ
Χρόνια τώρα οι δημοτικές αρχές του Βύρωνα αφήνουν εγκαταλελειμμένους και χωρίς συντήρηση δημόσιους χώρους, ώστε να «ωριμάζει» το σχέδιο γενικής «ανάπλασής» τους με τα νέα πρότυπα τσιμέντου-πλαστικού και συνήθως στο όνομα της δήθεν πράσινης ανάπτυξης. Θύμα αυτής της πολιτικής και το άλσος Αγ. Τριάδας, μια μικρή όαση πρασίνου για παιδιά και μεγάλους. Παρά τα επανειλημμένα διαβήματα και τα 4 τελευταία χρόνια δεν αλλάζουν τις καμένες λάμπες με αποτέλεσμα να είναι σκοτεινό σε πολλά σημεία, δεν φροντίζουν για τη συνεχή φύλαξη και την επαρκή καθαριότητά του με συνέπεια φθορές, καταστροφές αλλά και το χώμα που παίζουν τα παιδάκια να είναι ανακατεμένο με ακαθαρσίες κατοικίδιων με ευθύνη και των κατόχων τους.  Ενώ, τα όργανα για το παιδικό παιχνίδι δεν επαρκούν και μένουν ασυντήρητα, με αποτέλεσμα να γίνονται πολλές φορές και επικίνδυνα.

Έτσι, φτάνουμε στην προεκλογική περίοδο που η δημοτική αρχή, Στάση Βύρωνα, προχωρά σε έργα διαμόρφωσης της παιδικής χαράς στο Άλσος, κόβοντας δένδρα, σκεπάζοντας το χώμα με άφθονο τσιμέντο και «φυτεύοντας» πανύψηλα κάγκελα για δήθεν προστασία των παιδιών. Ώστε να κατασκευάσουν μικρές περίκλειστες παιδικές χαρές  μέσα στην παιδική χαρά, προσθέτοντας και εσωτερικές περιφράξεις στην ήδη υπάρχουσα εξωτερική περίφραξη του Άλσους. Όλα τα παραπάνω, στο όνομα των ασφαλών προδιαγραφών, είναι σχέδια copy paste, που δεν λαμβάνουν υπόψη την ιδιαιτερότητα του χώρου που αποτελεί άλσος, ώστε fast track να απορροφηθούν χρήματα από την Περιφέρεια. Αυτός που θα ωφεληθεί δεν είναι στην πραγματικότητα τα παιδιά, αλλά οι εργολάβοι.
Οι κάτοικοι δεν θαμπώνονται από τα προεκλογικά έργα. Μπορούν να κρίνουν ότι οι ασφαλείς παιδικές χαρές σημαίνουν ασφαλή και συντηρημένα όργανα, καθαρός, ακίνδυνος και περιποιημένος χώρος, παρεμβάσεις που σέβονται το περιβάλλον και τη φύση. Δυστυχώς, βέβαια το πρόβλημα της μη συντήρησης παιδικών χαρών και της θυσίας δένδρων δεν αφορά μόνο το Άλσος Αγ. Τριάδας, αλλά και άλλες παιδικές χαρές. Όπως και έργων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας κ.α.,  που προκαλούν καταστροφές ή και κοπή δένδρων και γίνονται χωρίς έλεγχο και πρόστιμα από τις δημοτικές υπηρεσίες.
Επιμένουμε ότι μπορούν να υπάρχουν έργα για τις ανάγκες των κατοίκων και των παιδιών,  χωρίς σπατάλες στο δημόσιο χρήμα, με προστασία του περιβάλλοντος.
Απαιτούμε :
  • Άμεση αποξήλωση του μπετόν από το Άλσος. Να απομακρυνθούν τα κάγκελα. Να φυτευθούν νέα δέντρα στην  θέση των παλιών που κόπηκαν. Καθαριότητα, φύλαξη, συντήρηση στο Άλσος Αγ. Τριάδας.
  • Ασφαλείς συντηρημένες παιδικές χαρές και δημόσιοι χώροι. Μέριμνα και προστασία για το πράσινο.