Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Πρόταση της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα στην Δημοτική Επιτροπή Πολιτισμού, για τη διοργάνωση κύκλου εκδηλώσεων σχετικά με την ανεξάρτητη σκηνή του Βύρωνα


Ο Βύρωνας και οι γύρω περιοχές, από την δεκαετία του 1980 υπήρξαν σημαντικό πεδίο όπου αναπτύχθηκε η ανεξάρτητη μουσική σκηνή, δηλαδή μια σκηνή όπου δεν πραγματώνεται με κυρίαρχους τους όρους της εμπορευματοποίησης, δεν επικοινωνείται μέσα από τους κυρίαρχους διαύλους διαμεσολάβησης και παράγεται κυρίως από κοινωνικά ενεργούς ανθρώπους.

Σημαντικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες της ανεξάρτητης σκηνής έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην περιοχή μας εμπλουτίζοντας με αυτά τα στοιχεία τη νεανική κυρίως κουλτούρα κάθε εποχής. Για παράδειγμα FFC, Razzastarr, Phase 3 στο Hip-Hop, Nightstalker στο Stoner, Στίγμα '90, Κουρέας και οι χειρότεροι πελάτες του, Ρελαντί στο ελληνόφωνο ροκ κ.ά.

Ο δήμος έχει χρέος να σταθεί δίπλα στην τοπική καλλιτεχνική δημιουργία και να την βοηθήσει να αναπτυχθεί προάγοντας τα στοιχεία της ισοτιμίας, της συλλογικής δουλειάς και της αλληλεγγύης, ανοίγοντας δρόμο για μια άλλη κουλτούρα απέναντι στην κυρίαρχη της ατομικής προβολής και του ανταγωνισμού που προάγεται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ.

Η πρότασή μας, αφορά έναν κύκλο εκδηλώσεων που θα αναδεικνύει την πρωτότυπη δουλειά ντόπιων καλλιτεχνών του είδους, με προοπτική να αποτελέσει έναν διαρκή θεσμό. Ενδεικτικά αρχικά θα μπορούσε να είναι ένα τριήμερο φεστιβάλ με υφολογικό άξονα ανά ημέρα. Π.χ. μία μέρα Ηip-hop, μία ημέρα αφιερωμένη στον σκληρό ήχο (Ηeavy Μetal και Stoner Rock), μια μέρα αφιερωμένη στο ελληνόφωνο ροκ, ή στην Jazz-ethnic σκηνή. Η είσοδος στις εκδηλώσεις θα πρέπει να είναι δωρεάν για το κοινό.

Μια τέτοια διοργάνωση μπορεί να προσφέρει στους καλλιτέχνες τόσο προβολή του έργου τους, αλλά ενδεχομένως και μέσα για να μπορούν να παράγουν/αναπαράγουν την τέχνη τους (Π.χ. εύλογη αμοιβή, πρόβλεψη για πολυκάναλη ηχογράφηση ή/και βιντεοσκόπηση των συναυλιών κ.λπ.), δεδομένου ότι στην πλειοψηφία τους οι ντόπιοι καλλιτέχνες προέρχονται από μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα.

Αν ο δήμος ενδιαφέρεται να θέσει σοβαρές βάσεις για την ανάπτυξη αυτής της νεολαιίστικης κατά κύριο λόγο δημοτικής πολιτιστικής πολιτικής, πρέπει να εξασφαλίζεται μια σημαντική ποιότητα στο προβαλλόμενο καλλιτεχνικό έργο, αλλά και η διοργάνωση να είναι αντίστοιχη των προδιαγραφών που τίθενται από τις ιδιαιτερότητες κάθε μουσικού είδους.

Επίσης αυτές οι διοργανώσεις, πρέπει να υλοποιούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να προάγεται τόσο η πολύπλευρη συμμετοχή των καλλιτεχνών όσο και τη συνεργασία μεταξύ των τόσο στο καλλιτεχνικό όσο και στο οργανωτικό επίπεδο δίνοντας χώρο στους καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε αποφάσεις, τόσο σε θέματα περιεχομένου, αισθητικής αλλά και οργανωτικά θέματα.