Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Πρόταση ψηφίσματος για την οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό

Αριστερή Παρέμβαση: Ερώτηση και πρόταση ψηφίσματος, προς το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Το ναυάγιο του Δεξαμενόπλοιου “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ” στις 10/9/17 εξελίχθηκε σε οικολογική καταστροφή απροσδιόριστων διαστάσεων για τον κόλπο του Αργοσαρωνικού και συνολικά για το παράκτιο μέτωπο της Αττικής των 5 εκατομμυρίων κατοίκων με δραματικές άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και τη ζωή που τρέφεται από αυτήν, όπου πιθανόν θα απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες τοξικών ουσιών.

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων την επόμενη μέρα, ότι δήθεν η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, η ρύπανση των υδάτων επεκτάθηκε από τη Σαλαμίνα στη Φρεαττύδα και την Πειραϊκή, ενώ οι κηλίδες είναι πλέον εμφανείς στις παραλίες της Αττικής, από τον Άγιο Κοσμά και το Ελληνικό έως και την Ανάβυσσο. Όλοι οι οικονομικά εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι κάτοικοι της Αττικής χάνουν μια βασική διέξοδό τους στη θάλασσα και πολλοί εργαζόμενοι το βιοπορισμό τους. Η οικολογική καταστροφή στην πιο πολυσύχναστη θάλασσα της Ελλάδας είναι τεράστια και δεν αφορά μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον του τόπου, ενώ τεράστιες είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις αν λάβει κανείς υπόψη του και το κόστος για την “αποκατάσταση” της περιοχής. 

Αυτή η καταστροφή δεν είναι το μόνο πλήγμα στο περιβάλλον το τελευταίο διάστημα. Το καλοκαίρι ζήσαμε τη νέα πυρκαγιά στον Υμηττό και τις καταστροφικές φωτιές σε πολλές περιοχές της χώρας. Όλα αυτά είναι στιγμιότυπα από το προσεχές μέλλον. Μιας κατάστασης που είναι αποτέλεσμα της ασύδοτης δράσης των εφοπλιστών και των οικονομικών συμφερόντων που λεηλατούν το περιβάλλον για το κέρδος. Μιας ασυδοσίας που χαρίζει όλο και περισσότερα στους “επενδυτές”. Μιας μνημονιακής πολιτικής που δίνει ανθρώπους και χώρο βορρά στις απαιτήσεις των δανειστών, της ΕΕ και του ΔΝΤ. 

Απαιτούμε:

• Πραγματικό καθαρισμό από την πετρελαιοκηλίδα και την πλήρη απορρύπανση και αποκατάσταση των ακτών και της θάλασσας. 

· Απομάκρυνση των βαριών βιομηχανιών, διυλιστηρίων, εταιριών ανακύκλωσης που έχουν εγκατασταθεί και επιβαρύνουν επί δεκαετίες το περιβάλλον της περιοχής, του Σαρωνικού και του λεκανοπεδίου. Απόδοση ευθυνών και τιμωρία των υπεύθυνων. Να πληρώσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο για όλες τις ζημιές που έχουν προκληθεί και θα προκληθούν στη συνέχεια! 

· Συγκρότηση δημόσιας υπηρεσίας απορρύπανσης για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων ρυπάνσεων, των έκτακτων περιστατικών, των πετρελαιοκηλίδων. 

· Αύξηση των μέτρων ασφαλείας, έλεγχοι και κονδύλια, για την προστασία του περιβάλλοντος από κάθε είδους ρυπογόνες και επικίνδυνες δραστηριότητες.

· Αυστηροί έλεγχοι για την ασφάλεια και την αξιοπλοΐα των πλοίων από το δημόσιο, χωρίς εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών και εφοπλιστών, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. 

· Άμεσος έλεγχος της αλιείας στο Σαρωνικό.

· Άμεση κατάργηση όλων των μνημονιακών και καταστροφικών νόμων για το περιβάλλον.

· Ανθρώπινες συνθήκες ζωής, πράσινο, καθαρό αέρα, ελεύθερες παραλίες, ενάντια στην ασύδοτη επιχειρηματική δράση που καταστρέφει ανθρώπινες ζωές και φυσικό περιβάλλον. 

26/9/2017 
Για την Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
Ο δημοτικός σύμβουλος, Σταύρος Τζιορτζιώτης

Σημείωση :
Η πρόταση υιοθετήθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα στη συνεδρίασή του ημ. 27/9/2017