Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Για τη στάση της δημοτικής αρχής στο ψήφισμα για την επίθεση της Χ.Α. σε δημοτικό σχολείο

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΣΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ Χ.Α. ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ 

Καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα που συνεδρίασε στις 25/1/2017 μεταξύ άλλων και ένα ψήφισμα που αφορούσε καταγγελία της εγκληματικής οργάνωσης, Χρυσή Αυγή, για την επίθεση που έκανε σε δημοτικό σχολείο του Περάματος, ενάντια στη φοίτηση προσφυγόπουλων στα σχολεία. Το ψήφισμα έλαβε τέσσερεις ψήφους, του δημ. συμβούλου της Αριστερής Παρέμβασης Βύρωνα (Σταύρου Τζιορτζιώτη), του δημ. συμβούλου της Δύναμης Ελπίδας (Αλέξη Σωτηρόπουλου) και δύο ανεξάρτητων δημ. συμβούλων (Θανάση Κοσκινά και Τάσου Μαυρόπουλου).

Καταψήφισαν οι παρατάξεις της Δημοτικής Αρχής Στάση Βύρωνα (ΣΥΡΙΖΑ), Νέα Εποχή Βύρωνα (Νέα Δημοκρατία), Μαζί για το Βύρωνα (Νέα Δημοκρατία) και είχαν αποχωρήσει νωρίτερα από τη συνεδρίαση η Καθαρή Επιλογή και η Λαϊκή συσπείρωση, αν και είχε καταθέσει δικό της ψήφισμα για τη Χ.Α., που δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.

Η Δημοτική Αρχή και οι σύμβουλοι της αντιτάχτηκαν στο ψήφισμα, γιατί είχε αναφορά στις ευθύνες της κυβέρνησης. Ήθελαν να αφαιρεθεί το υπογραμμισμένο σημείο από την παρακάτω φράση: «Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Κυβέρνησης γιατί με τη στάση της αποθρασύνει τη Χ.Α. Της δίνει αέρα με την κοινή αποστολή βουλευτών της Χ.Α. με τον Υπουργό και τους κυβερνητικούς βουλευτές στο Καστελόριζο και τη Ρω, με τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ότι προτιμά τη σύγκλιση και τη στήριξη της Χ.Α. αν ενταχτεί στο κλίμα δημοκρατίας».

 Αποκαλυπτικά στη συνέχεια ήταν τα επιχειρήματα και η στάση από την πλευρά των συμβούλων της Δημοτικής Αρχής : «Ένα τέτοιο ψήφισμα πρέπει να είναι ομόφωνο...Δεν έχει νόημα να βγει από κάποια πλειοψηφία για να μην γίνουν παρανοήσεις... Να φύγουν κάποιες φράσεις…Να διαγραφούν οι αναφορές για την κυβέρνηση…Να γραφτεί μεμονωμένα στελέχη της κυβέρνησης κ.α.». Από την πλευρά της Νέας Εποχής ακούστηκαν: «είναι ένα ιδεολόγημα της Αριστερής Παρέμβασης και μόνο την πρώτη παράγραφο ψηφίζουμε».

 Μετά από συζήτηση και παρότι δεχτήκαμε να αντικαταστήσουμε τη συγκεκριμένη φράση με το «Μεμονωμένες ευθύνες έχουν και στελέχη της Κυβέρνησης», όπως εξ άλλου είχαν προτείνει σύμβουλοι της δημοτικής αρχής, όχι μόνο δεν το ψήφησαν, αλλά οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής ταυτίστηκαν με τους συμβούλους της Νέας Εποχής στην πρόταση της για να αποσπάσουν και να ψηφίσουν μαζί μόνο την πρώτη παράγραφο από την πρόταση ψηφίσματος που καταθέσαμε. Παρότι, η πρότασή μας είχε κατατεθεί 5 μέρες πριν τη συνεδρίαση, δεν μπήκαν στον κόπο αφού διαφωνούσαν να φτιάξουν έστω ένα δικό τους κείμενο. Η δήλωση της δημοτικής για ανάγκη ομόφωνης απόφασης πήγε περίπατο και δεν δίστασαν να διαλέξουν σύμμαχο ψηφίζοντας από κοινού οι παρατάξεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μια απλή φράση καταδίκης της συγκεκριμένης ενέργειας.

 Είναι φανερό ότι όπως στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο η μνημονιακή πολιτκή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι ταυτόσημη και ο καβγάς είναι για το ποιος θα την επιβάλλει από τους κυβερνητικούς θώκους, έτσι και στο τοπικό επίπεδο εκφράζονται οι αντίστοιχες συμμαχίες.