Κυριακή 20 Απριλίου 2008

ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008

Για μια κοινή παρέμβαση και δράση στα ζητήματα της πόλης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Διανύουμε μια περίοδο σοβαρών αναδιαρθρώσεων στην πόλη, σαν απόρροια του μοντέλου καπιταλιστικής ανάπτυξης της Αθήνας, (εμπορευματοποίηση δημόσιων χώρων, μέτωπο παραλίας, νέοι δρόμοι, παραχώρηση ολυμπιακών ακίνητων στο κεφάλαιο, ανάπτυξη της πόλης προς τα βουνά κ.α.).

Η ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης του φυσικού περιβάλλοντος, οδηγεί στην καταστροφή του. Είναι η πολιτική που «στρώνει το έδαφος» για καταστροφικές πυρκαγιές, όπως σε Πάρνηθα και Πεντέλη. Προωθούνται από το κράτος μια σειρά θεσμικές αλλαγές ενίσχυσης αυτής της πολιτικής (αναθεώρηση άρθρου 24 του Συντάγματος, άρθρο 102 Σ για τις πολεοδομικές αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, Σ.Δ.Ι.Τ.).

Στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης συντελούνται μια σειρά από σημαντικές τομές στην λογική ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των δήμων και της ολοκλήρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης σαν τοπικό κράτος (νέος κώδικας δήμων και κοινοτήτων, σχέδιο «Καποδίστριας 2», πρόγραμμα «Θησέας», δημιουργία της ανώνυμης εταιρείας «Δήμος Α.Ε» από τους ΟΤΑ για την υλοποίηση έργων του Δ’ ΚΠΣ κ.α.)

Οι αλλαγές αυτές επιδρούν σε κάθε πλευρά της ζωής στην πόλη. Διαμορφώνουν δυσμενέστερους όρους στην εργασία, στην εκπαίδευση, στη διασκέδαση, στον ελεύθερο χρόνο, τις κοινωνικές σχέσεις, στη διαμονή, στην ίδια τη διαβίωση.
Οδηγούν σε παγίωση, όξυνση και δημιουργία νέων κοινωνικών και ταξικών φραγμών, εντείνουν την αδικία και την εκμετάλλευση σε βάρος του εργαζόμενου κόσμου.

Τα ελπιδοφόρα στοιχεία είναι ότι απέναντι σε αυτή την κατάσταση:

• σε όλο και περισσότερες περιοχές συγκροτούνται συλλογικότητες, με τη δική τους ιδιαίτερη φυσιογνωμία και χαρακτηριστικά η κάθε μία, που όμως κινούνται σε λογική αμφισβήτησης αυτής της κατάστασης και παρέμβασης στο σύνολο της κοινωνικής ζωής στην πόλη από αντικαπιταλιστική σκοπιά. 

• εμφανίζονται αγωνιστικές διεργασίες και αναπτύσσονται κινηματικές αντιστάσεις.

• έστω και με αποσπασματικό τρόπο αναζητούνται δρόμοι κοινής παρέμβασης και δράσης.

Ταυτόχρονα όμως πολλές τέτοιες διεργασίες αδυνατούν να συνολικοποιηθούν να διαμορφώσουν ένα συγκροτημένο μέτωπο ανάλογο της συνολικής επίθεσης που διαμορφώνεται.

Νομίζουμε ότι όσα αναφέρουμε πιο πάνω αναδεικνύουν και την αναγκαιότητα αλλά και τη δυνατότητα μιας πιο συνολικής παρέμβασης των σχημάτων με αντικαπιταλιστική αναφορά που δρουν στις γειτονιές.

Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία μια συντονισμένη δράση:
- Αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση της Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ, το κεφάλαιο και τις πολιτικές της Ε.Ε. στην πόλη, το περιβάλλον και την τοπική αυτοδιοίκηση.
- Εναντίωσης με τις δημοτικές εξουσίες που διαχειρίζονται και υλοποιούν αυτές τις πολιτικές.
- Κριτικής και αμφισβήτησης στο μοντέλο της πόλης από αντικαπιταλιστική πλευρά. Αγκαλιάζοντας όχι μόνο το πολεοδομικό – χωροταξικό κομμάτι αλλά το σύνολο της κοινωνικής δράσης στην πόλη.
- Αντιπαράθεσης στην επιχειρηματικοποίηση των δήμων, στην καπιταλιστική αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων, στην εμπορευματοποίηση κάθε πτυχής της κοινωνικής ζωής.
- Αντιπαράθεσης στην πολιτική που μέσω της διαμόρφωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης σαν τοπικό κράτος εντείνουν την κοινωνική εκμετάλλευση του εργαζόμενου κόσμου.
- Διαχωρισμού από λογικές διαχείρισης στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε αυτές επενδύονται με ένα «φιλολαϊκό μανδύα» (ΚΚΕ), είτε εμφανίζονται με αποδοχή και «ήπια» εφαρμογή της υπάρχουσας κατάστασης (ΣΥΝ).
Κρίνουμε ότι η δράση αυτή πρέπει:
- Να προωθεί την ανάπτυξη των αγώνων από τα κάτω και μορφών συγκρότησης λαϊκών ανταγωνιστικών θεσμών.
- Να είναι ανεξάρτητη από το κράτος και τους αστικούς θεσμούς
- Να χαρακτηρίζεται από αντιδιαχειριστική λογική στην ανάπτυξη της πάλης, τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και μορφών.

Θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη μιας σταθερής και οργανωμένης συνεύρεσης, ανταλλαγής εμπειρίας, κοινών επεξεργασιών και κυρίως κοινής παρέμβασης. Η παρέμβαση αυτή πρέπει να συμβάλει στο «άνοιγμα» νέων μετώπων και στην ενίσχυση μετώπων που ήδη εξελίσσονται. Πρέπει να στοχεύει στη μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση εργαζόμενου κόσμου και νεολαίας για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και διεκδίκησης μιας πόλης των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων μας.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να επιδιώξουμε κοινή δράση και με οποιεσδήποτε άλλες συλλογικότητες κινούνται σε μια αγωνιστική - διεκδικητική κατεύθυνση.

Σαν πρώτα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση προχωράμε στη διοργάνωση μιας διημερίδας με δύο θεματικές συζητήσεις που θα αφορούν, η πρώτη τους ελεύθερους χώρους, τα μέτωπα πάνω στα οποία πρέπει να παρέμβουμε, με ποια λογική και στόχευση και η δεύτερη τις αλλαγές και το χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από το νέο κώδικα δήμων και κοινοτήτων και τους δρόμους αντιπαράθεσης.

Επίσης, διαπιστώνοντας την ανάγκη για ένα διαρκή χώρο διαλόγου, ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων προχωράμε στη δημιουργία μιας ιστοσελίδας που από τη μια θα λειτουργεί σαν χώρος ανάρτησης επεξεργασιών, κειμένων, προτάσεων και πληροφόρησης της δράσης των σχημάτων και αφετέρου σαν χώρος συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων.

Η διαδικασία αυτή θέλουμε να εξελίσσεται διαρκώς φιλοδοξώντας να περιλαμβάνει το σύνολο των αντικαπιταλιστικών σχημάτων που δρουν στην πόλη

Το παραπάνω κείμενο μέχρι στιγμής υπογράφουν τα εξής σχήματα:

Αγωνιστική Κίνηση «Αντι-ΘΕΣΕΙΣ» (Αγία Βαρβάρα)
Ανεξάρτητη Αριστερή Συσπείρωση Αιγάλεω (ΑΝ.Α.Σ.Α)
Αριστερή Κίνηση Ιλίου-Πετρούπολης-Καματερού
Αριστερή Κίνηση Περιστερίου
Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της πόλης (Νέα Σμύρνη)
Αυτόνομη Αριστερή Συσπείρωση Χαλανδρίου
“Εκτός Σχεδίου” Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση (Νέα Ιωνία)
Μαχόμενη Αριστερή Δάφνη
Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια.