Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 26/1 ΩΡΑ 11 πμ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ



ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΑΛΗΣ
ΕΝΟΨΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΓΕΝΑΡΗ, 11 πμ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ 25

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Θέλουμε να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για τις θέσεις και τους στόχους πάλης, που πρέπει να προβληθούν αυτό το διάστημα και μπροστά στις δημοτικές εκλογές. Να εκφράσουμε τις πρώτες σκέψεις μας και να ακούσουμε τους προβληματισμούς σας για το τι χρειαζόμαστε και πως μπορούμε να το υπηρετήσουμε. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε να εκφραστούν οι αγωνίες και οι ανάγκες των πιο φτωχών στρωμάτων, οι προβληματισμοί των πιο πρωτοπόρων, η δυναμική των πιο ασυμβίβαστων και η αισιοδοξία των πιο τολμηρών μέσα στη περίοδο που κατατίθενται οι διαφορετικές οπτικές, δοκιμάζονται αντιλήψεις και κρίνονται στάσεις και προτάσεις.
Μας ξέρετε από τη δράση και τις θέσεις μας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γνωριστήκαμε μέσα στα κινήματα για τα τοπικά προβλήματα, μέσα στους εργατικούς αγώνες, μέσα στους μαζικούς φορείς της περιοχής, στη γειτονιά. Απασχολεί όλους μας το πώς μπορούμε να αναχαιτίσουμε τη βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. που οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες, συγκεντρώνει τον πλούτο σε όλο και λιγότερους, απλώνει τη φτωχοποίηση σε όλο και περισσότερους, γεννά τέρατα και μεθοδικά οδηγεί σε ένα σύγχρονο εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα σκοταδισμού, καταπάτησης δικαιωμάτων και ελευθεριών, την εποχή των δυνατοτήτων για παγκόσμια ευημερία. Το πώς μπορεί να δυναμώσει το ρεύμα και οι θέσεις των «από κάτω» στη μάχη ενάντια στο σύστημα της οικονομικής και πολιτικής κεντρικής και τοπικής εξουσίας για μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση, πολέμους, ανισότητες.

Στους δήμους με τον «Καλλικράτη», την επιτήρηση της τρόικας και τα μνημόνια έχει ανατεθεί ρόλος τοπικού κράτους με αυξημένες αρμοδιότητες, μειωμένους πόρους και εντεταλμένες κατευθύνσεις για αποδιάρθρωση – συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών και εξυπηρέτηση των συμφερόντων των οικονομικά ισχυρών. Ρόλος ιμάντα εφαρμογής των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών και συμβολής στη διατήρηση του πολιτικού – οικονομικού συστήματος.
 Ο δήμος του Βύρωνα στις τρεις θητείες με τη δημοτική αρχή, που στηρίζεται από τη ΝΔ, άσκησε μια αντιδημοκρατική-φοροεισπρακτική-πελατειακή-ρουσφετολογική πολιτική, κόντρα στα συμφέροντα της πλειοψηφίας των κατοίκων. Με άξονα την ανταποδοτική λειτουργία περιόρισε τον κοινωνικό ρόλο του δήμου στους τομείς της πρόνοιας, της συντήρησης των υποδομών, της ποιότητας ζωής των κατοίκων, της προστασίας των ελεύθερων και δημόσιων χώρων, της προστασίας και μέριμνας για το δάσος και το φυσικό περιβάλλον. Δεν αντιμετώπισε τα κοινωνικά προβλήματα των κατοίκων, δεν τους στήριξε.  Προτεραιότητά του ήταν η εξυπηρέτηση στα επιχειρηματικά-ιδιωτικοοικονομικά συμφέροντα. Αύξησε το χρέος του δήμου με τον υπέρογκο δανεισμό και υπερκοστολογημένα έργα βιτρίνας, μετακυλώντας το κόστος στους κατοίκους και βάζοντας το δήμο σε τροχιά χρεωκοπίας. Αποτέλεσμα ο δήμος Βύρωνα να είναι σε καθεστώς επιτήρησης από την τρόικα, που περιλαμβάνει δέσμευση για αύξηση δημοτικών φόρων. Λειτούργησε αντιδημοκρατικά και  με αδιαφάνεια. Η αξιωματική αντιπολίτευση στην ουσία ταυτίστηκε με την πολιτική της δημ. αρχής αλλά και οι παρατάξεις της αριστεράς δεν λειτούργησαν όλες αποκαλύπτοντας στο βαθμό που χρειαζόταν την πολιτική της, τις διαπλοκές της με το οικονομικό κατεστημένο και πρωτοστατώντας στους αγώνες για την ανατροπή της.
Είναι φανερό ότι όλες αυτές οι δεσμεύσεις και διαπλοκές του οικονομικού κατεστημένου με τους δήμους απαιτούν συνολικές συγκρούσεις με αυτή την πολιτική και τις κυβερνήσεις που την ασκούν,  απαιτούν απαγκίστρωση από τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και ένα άλλο συνολικό πλαίσιο λειτουργίας και σύγκρουσης με τον καπιταλισμό.
Είμαστε αισιόδοξοι. Την προηγούμενη περίοδο είχαμε και στο Βύρωνα, δημιουργία αρκετών νέων συλλογικών προσπαθειών και ανάπτυξη αγώνων. Συλλογικοτήτων που συσπείρωσαν αρκετούς κατοίκους, λειτούργησαν με δημοκρατικό τρόπο, ανέδειξαν πλούσιες μορφές δράσεων, ανέπτυξαν διεκδικήσεις, αγώνες, δράσεις αλληλεγγύης, εκδηλώσεις ενός άλλου πολιτισμού, φιλοσοφικών και πολιτικών και πολιτιστικών αναζητήσεων. Αυτές οι συλλογικότητες έδωσαν δείγματα γραφής για το τι μπορεί να καταφέρει η ενεργοποίηση και η συλλογική δράση των κατοίκων. Όμως, ακόμα μένουν πολλά να γίνουν και πολλοί περισσότεροι χρειάζεται να στρατευθούν στο δρόμο του αγώνα. Ως Αριστερή Παρέμβαση θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτές τις δράσεις για να προχωρήσει το δυνάμωμα των θεσμών-συλλογικοτήτων του κινήματος.
Με τη συμμετοχή μας στις δημοτικές εκλογές θέλουμε να συμβάλλουμε :
-          να ανατραπούν οι συσχετισμοί στο δημοτικό συμβούλιο και η αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική του.
-          να δυναμώσουν οι φωνές των κινημάτων και των συμφερόντων της λαϊκής πλειοψηφίας, να εκφραστούν μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο και να αποκαλύπτονται οι διαπλοκές του δημοτικού με το οικονομικό κατεστημένο.
-          να συγκροτούνται – ενισχύονται συλλογικά όργανα διεκδίκησης - λαϊκοί θεσμοί που βρίσκονται σε ανταγωνισμό με τους κρατικούς θεσμούς και τα τοπικά κράτη και επιβάλλουν τη λαϊκή θέληση.
Η εκλογική διαδικασία από τη μεριά μας θα επιδιώξουμε να φέρει στο κέντρο τις λαϊκές ανάγκες και τις σύγχρονες δυνατότητες. Να υπάρξει  ευρύτερη συσπείρωση του μαχόμενου- ριζοσπαστικού –δυναμικού του εργατικού και λαϊκού κινήματος για ανατροπή του σφαγείου κυβέρνησης, Ε.Ε., ΔΝΤ.  Να συμβάλλει στην ενίσχυση του ρεύματος της ανεξάρτητης, αντικαπιταλιστικής αριστερής προοπτικής. Στην ανάπτυξη των αγώνων και στην ανεξάρτητη δράση και των κατοίκων για τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους. Για εναντίωση στην βάρβαρη  πολιτική των μνημονίων, για αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κεντρική και τοπική εξουσία. Για να προβληθεί ένα πρόγραμμα στόχων πάλης που θα αντικατοπτρίζει τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες. Για όλα αυτά…..
Σας καλούμε να συζητήσουμε μαζί το πρόγραμμα στόχων και τη συμβολή όλων στο προχώρημα της λαϊκής οργάνωσης και πάλης, την Κυριακή 26/1/2014 ώρα 11 πμ στα γραφεία της Αριστερής Παρέμβασης, Νεαπόλεως 25.