Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Νεαπόλεως 25, http://aristeriparemvasivyrona.blogspot.com, arpa_vyrona@yahoo.gr

Γενάρης 2012

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΕΡΑΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΑΘΛΗΣΗΣ.


Η ΜΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΑ ΝΤΑΜΑΡΙΑ.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. Νομικού Προσώπου του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού του Δήμου Βύρωνα, με παρουσία και συμφωνία του δημάρχου Βύρωνα, αποφασίστηκε (αρ. απόφασης 55) η έγκριση της εγκατάστασης 2 κεραιών κινητής τηλεφωνίας της Cosmote σε δημοτικούς αθλητικούς χώρους. Η μία στο δημοτικό στάδιο, που είναι δίπλα τα 2 ανοικτά γήπεδα μπάσκετ και το κλειστό γυμναστήριο, και η άλλη στο Αθλητικό Κέντρο της Εργάνη, που είναι δίπλα στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία του συγκροτήματος.
Η απόφαση αυτή, στο όνομα της είσπραξης από το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου 14.800 € το χρόνο, δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των παιδιών των σχολείων και των κατοίκων της περιοχής.
 Είναι γνωστές οι κινητοποιήσεις των κατοίκων για την απομάκρυνση των κεραιών και οι τοποθετήσεις των επιστημόνων για την επικινδυνότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, θυμίζουμε ότι στο σχετικό νόμο υπάρχει διάταξη για αποστάσεις από τα σχολεία και μείωση της έντασης της εκπομπής της ακτινοβολίας και ότι υπάρχει αμφισβήτηση από ειδικούς των ορίων εκπομπής που έχουν καθοριστεί ως ασφαλή για την υγεία. Όλα αυτά μας κάνουν ιδιαίτερα ανήσυχους για την απόφαση του δήμου, που θεωρούμε ότι πρέπει να ανακληθεί. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να εκθέτει μαθητές, αθλούμενους και κατοίκους σε συνεχή εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας για να εισπράξει χρήματα.

Θυμίζουμε ότι με αγώνες των κατοίκων των δήμων Υμηττού και Ηλιούπολης είχε αφαιρεθεί προ καιρού κεραία κινητής τηλεφωνίας από την ίδια περιοχή των Νταμαριών και τότε όλοι νοιώθαμε ανακουφισμένοι και πιο ήσυχοι για τα παιδιά και τα νήπια που πήγαιναν σε αυτά τα σχολεία.

Ενώ, πρόσφατες είναι και οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Μεταμόρφωσης για την απομάκρυνση 4 κεραιών κινητής τηλεφωνίας των 3 εταιρειών γύρω από την πλατεία Κολλημένου (Τσιρακοπούλου). Τότε, μετά την παράσταση των κατοίκων στο δημοτικό συμβούλιο, η δημοτική αρχή δήλωνε ότι στηρίζει τους αγώνες των κατοίκων και δεν θα έδινε τη δική της απαιτούμενη έγκριση για τη μονιμοποίηση της εγκατάστασης των κεραιών, μάλιστα είχε δεσμευτεί με απόφαση δημ. συμβουλίου να καλύψει οικονομικά τη δικαστική προσφυγή των κατοίκων. Όμως, όλα αυτά αποδείχτηκαν ψεύτικες υποσχέσεις. Εκτός από 1-2 πανό του δήμου για το θέμα, στην πράξη έγιναν τα ανάποδα.

Ο δήμος δεν κάλυψε τα έξοδα του δικηγόρου ούτε για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, οπότε δεν μπόρεσε να προχωρήσει περαιτέρω η δικαστική οδός για την απομάκρυνση των κεραιών. Από πλευράς δήμου δεν επρόκειτο για απλή ολιγωρία, αφού την ίδια ώρα είχε χορηγό για τα φεστιβάλ εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Η διγλωσσία είναι εμφανής. Καταψηφίζει την αδειοδότηση εγκατάστασης κεραιών από ιδιώτες και δηλώνει στους κατοίκους της Μεταμόρφωσης στο ΚΑΠΗ του δήμου στις 30/11/11 ότι αγωνίζεται ενάντια στις κεραίες και την ίδια ώρα εγκαθιστά ο ίδιος ο δήμος κεραίες σε δημοτικούς χώρους.

Πρόκειται για μια πολιτική, που κριτήριο έχει ό,τι εισπράξουμε, εκχωρώντας δημόσιους χώρους στις μεγάλες εταιρείες, που δουλεύουν με σκοπό το κέρδος, θυσιάζοντας υγεία και ότι άλλο χρειαστεί. Τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής και της λογικής τα ζούμε στις μέρες μας. Ο δήμος με το να σύρεται πίσω από τους χορηγούς, τις εταιρείες και τα οικονομικά συμφέροντα, υπονομεύει την υγεία και τις ζωές. Να μην το ανεχτούμε. Οι ευθύνες όλων των μελών του Δ.Σ., που πλην ενός, ψήφισαν την απόφαση είναι μεγάλες.

Καλούμε όλους τους συλλόγους εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων και τους αθλητικούς φορείς να γνωστοποιήσουν το θέμα στα μέλη τους και να πάρουν θέση.

Απαιτούμε :

- Ανάκληση της απόφασης του Ν.Π. του δήμου για την άδεια εγκατάστασης των συγκεκριμένων κεραιών.

- Την απαγόρευση εγκατάστασης κεραιών ανάμεσα σε σπίτια και δίπλα από σχολεία και αθλητικούς χώρους.

- Άμεση απομάκρυνση των ήδη εγκατεστημένων κεραιών και ενημέρωση όλων των κατοίκων για τα σημεία εγκατάστασης τους.

- Αλλαγή της κρατικής πολιτικής για την εγκατάσταση και την αδειοδότηση των κεραιών.

- Επανακαθορισμό των ορίων επιτρεπόμενης ακτινοβολίας, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ανεξάρτητων ειδικών επιστημόνων.

Η υγεία των κατοίκων πάνω από τα κέρδη των εταιρειών και τις εισπράξεις του δήμου.