Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

ΝΕΑ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ ΣΤΙΣ 14 ΙΟΥΛΗ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΤΑΜΑΡΙΑ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΝΕΑ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΝΤΑΜΑΡΙΑ ΣΤΙΣ 14 ΙΟΥΛΗ

Την Δευτέρα 14 Ιούλη 2008 μια ακόμα φωτιά ξέσπασε στο Βύρωνα. Λίγες μέρες μετά τη φωτιά στον Υμηττό, στην περιοχή των Γλυκών Νερών, και ένα χρόνο μετά την καταστροφική φωτιά στον Υμηττό, στην περιοχή γύρω από τον Κουταλά, έχουμε στην περιοχή του θέατρου Βράχων μια νέα πυρκαγιά.

Δίπλα από τα σχολεία του συγκροτήματος Εργάνη και σε κοντινή απόσταση από σπίτια, ο χώρος, που είχε σκαφτεί να γίνει κολυμβητήριο από την προηγούμενη δημ. αρχή και σταμάτησε μετά από ενέργειες του σημερινού δημάρχου, έχει μετατραπεί από την πλευρά του δήμου σε χώρο εναπόθεσης ξερών κλαδιών από κλαδέματα δέντρων και με τη συγκατάθεσή του σε πάρκινγκ μηχανημάτων και χώρο εναπόθεσης υλικών από εργολάβους. Η γύρω περιοχή γεμάτη ξερά χόρτα, χωρίς φροντίδα και καθαρισμό, αποτελεί εύκολο χώρο για ανάφλεξη και επέκταση μιας φωτιάς, ενώ πολύ κοντά βρίσκονται δέντρα που θα μπορούσαν να είχαν καεί. Ανεξάρτητα αν υπήρχε αυτανάφλεξη ή εμπρηστική ενέργεια, υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις που ευνοούσαν μια πυρκαγιά.
Δεν είναι άμοιρη ευθυνών η δημοτική αρχή του κ. Χαρδαλιά για την εξέλιξη αυτή. Όπως και το δάσος του Υμηττού έτσι και αυτή η περιοχή δίπλα από τα σχολεία μας και σε μικρή απόσταση από τον οικιστικό ιστό όχι μόνο έμεινε χωρίς καθαρισμό, φροντίδα και αποψίλωση από τα ξερά χόρτα, ενόψει του καλοκαιριού, αλλά μετατράπηκε σε πεδίο εύφλεκτης ύλης.
Οι δηλώσεις και προβεβλημένες διαφημίσεις από δήμο Βύρωνα και ΣΠΑΥ για φροντίδα του περιβάλλοντος και πετυχημένη προετοιμασία για το ενδεχόμενο φωτιάς, δυστυχώς και φέτος, αποδεικνύονται μόνο λόγια. Τα γεγονότα έρχονται να τους διαψεύσουν, όχι μόνο για την λειψή οργάνωση, φροντίδα και προετοιμασία για την προστασία του δάσους και για την έλλειψη συντήρησης και την εγκατάλειψη των δημόσιων ελεύθερων χώρων δίπλα ή εντός του αστικού ιστού, αλλά και για την ανεύθυνη χρησιμοποίηση αυτών των χώρων για φτηνές και εύκολες λύσεις εναπόθεσης υλικών. Είναι φανερό ότι δημιουργείται έτσι το υπόβαθρο για νέες καταστροφικές πυρκαγιές.
Η διαφημιστική προβολή από πλευράς δήμου και ΣΠΑΥ μιας ψεύτικης βιτρίνας και εικόνας για μέτρα και σχεδιασμό για την προστασία του περιβάλλοντος τραγικά αποδεικνύεται ότι αποτελεί επικοινωνιακή και μόνο πολιτική. Ακόμα και πριν από τις φετινές πυρκαγιές είναι φανερή η υποτίμηση τους για μέτρα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος με την περιστολή των δαπανών του προϋπολογισμού του δήμου Βύρωνα για το πράσινο, αλλά και με την αντιμετώπιση των αναγκαίων μέτρων για αναδάσωση, για φροντίδα, καθαρισμό, συντήρηση του δάσους και των ελεύθερων χώρων ως έκτακτες καλοκαιρινές και όχι ως μόνιμες και πάγιες ανάγκες.

Απαιτείται να παρθούν μέτρα για την διαφύλαξη, καθαρισμό, συντήρηση του δάσους και των χώρων πρασίνου. Να διατεθούν κονδύλια από το κράτος και το δήμο για αυτό το σκοπό. Να υπάρχει μόνιμο προσωπικό για αυτές τις ανάγκες. Να προστατευθούν οι χώροι πρασίνου και ο Υμηττός από τα σχέδια των εμπρηστών για οικιστική επέκταση της πόλης, νέους αυτοκινητόδρομους και κόμβους, κατασκευαστική εκμετάλλευση. Να σταματήσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για χωροταξικές αλλαγές στον Υμηττό και αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος.

15/7/2008