Πέμπτη 1 Μαρτίου 2007

ΓΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ

Διεύθυνση: Νεαπόλεως 25 e-mail :arpa_vyrona@yahoo.gr



Προς το
Δημοτικό Συμβούλιο


Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,

Σας είναι γνωστό το μπλόκο του Βύρωνα και η εκτέλεση των νέων στην οδό Χρ. Σμύρνης. Τα πτώματα μεταφέρθηκαν και είναι θαμμένα στο νεκροταφείο του Βύρωνα σε χώρο που δεν είναι εμφανής και ούτε αναλογεί στην τιμή που οφείλουμε να δείχνουμε σε όσους έχασαν τη ζωή τους από τους γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
Προτείνουμε σε ένδειξη τιμής και μνήμης στην είσοδο του νεκροταφείου σε εμφανές σημείο να τοποθετηθεί προτομή και επιγραφή που αναφέροντας τα ονόματα τους να επισημαίνει ότι « Εδώ βρίσκονται θαμμένοι οι εκτελεσμένοι του μπλόκου του Βύρωνα, που έγινε στις 7 Αυγούστου 1944 από τους γερμανούς κατακτητές και τα τάγματα ασφαλείας».

Επίσης, να μελετηθεί από την τεχνική υπηρεσία τρόπος για να αναδειχτεί η επιγραφή που είναι στο σημείο της εκτέλεσης γιατί η σημερινή της κατάσταση υποβαθμίζει την προβολή του χώρου (π.χ. τοποθέτηση ειδικού φωτισμού, κ.α.)

Επιπρόσθετα, στις πλατείες Μαρτάκη, Κολλημένου, Εθν. Αντίστασης κ.α., που ακόμα δημιουργείται σύγχυση για τις πραγματικές τους ονομασίες, να τοποθετηθούν εμφανείς μεγάλες επιγραφές επί του πεζοδρομίου του κεντρικού δρόμου που να αναφέρουν το όνομα της πλατείας και τα στοιχεία του προσώπου (π.χ. ήρωας Εθνικής Αντίστασης, εκτελέστηκε την ……).


1/3/2007 Για την
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ




ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΟΡΤΖΙΩΤΗΣ