Πέμπτη 1 Μαρτίου 2007

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Διεύθυνση: Νεαπόλεως 25 e-mail :arpa_vyrona@yahoo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Προς:
Êτους γονείς
Êκαι τους εργαζόμενους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών

Με αφορμή τη συμμετοχή της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα στο Νομικό Πρόσωπο των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών θα θέλαμε να επισημάνουμε ορισμένα ζητήματα:
1. Το 2001 και το 2003 μεταφέρθηκαν στο δήμο οι κρατικοί παιδικοί σταθμοί καθώς και οι σταθμοί των ΙΒΣΑ, ΠΙΚΑΠ, ΕΟΠ.. Η μεταφορά αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων και επαρκών χρηματικών πόρων για τη λειτουργία τους.
Σήμερα τα έσοδα των σταθμών προέρχονται αποκλειστικά από τροφεία και την κρατική επιχορήγηση η οποία αφορά την μισθοδοσία και τα λειτουργικά έξοδα. Οι γονείς καλούνται να πληρώσουν τη στιγμή που φορολογούνται και μάλιστα με αυξημένα δημοτικά τέλη. Στον οικονομικό προϋπολογισμό για το 2007, που εγκρίθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου, τα τροφεία παραμένουν παρά την πρότασή μας για κατάργησή τους. Αν ο δήμος κατέβαλε τα χρήματα αυτά τα τροφεία θα μπορούσαν να έχουν καταργηθεί.
Η δημοτική αρχή δεν προσανατολίζεται στη διεκδίκηση περισσοτέρων κονδυλίων από την κεντρική εξουσία για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, η ίδια μάλιστα δεν έχει καταβάλει στον προϋπολογισμό του, ούτε και το 2006, στο Νομικό πρόσωπο τα χρήματα που της αναλογούν.
Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί πρέπει να έχουν δημόσιο, δωρεάν, κοινωνικό χαρακτήρα για όλους. Δικαίωμα πρόσβασης να έχουν όλοι οι Βυρωνιώτες καθώς και οι μετανάστες, χωρίς την καταβολή τροφείων.
2. Στο Δήμο Βύρωνα λειτουργούν σήμερα εννιά παιδικοί σταθμοί, οι οποίοι φιλοξενούν εξακόσια περίπου παιδιά (βρέφη και νήπια). Οι θέσεις δεν φτάνουν για τις απαιτήσεις. Το σύνολο των σταθμών στεγάζεται σε νοικιασμένα κτήρια, τα οποία όμως δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών.
Ο δήμος προχώρησε στην κατασκευή του πρώτου ιδιόκτητου σταθμού στην περιοχή της Νεράιδας (απέναντι από το Ντάνκαν), ο οποίος όμως παρόλο που εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο (ένα μήνα πριν τις εκλογές) δε λειτουργεί. Η δημοτική αρχή δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πότε σκοπεύει να τον λειτουργήσει, αν θα μεταφέρει εκεί κάποιον παιδικό σταθμό ή θα ιδρύσει έναν καινούριο.
Πιστεύουμε ότι ο Δήμος θα πρέπει να έχει στον πολιτικό του σχεδιασμό την ανέγερση σύγχρονων ιδιόκτητων παιδικών σταθμών σε κάθε γειτονιά ώστε να καλύπτεται το σύνολο της ζήτησης και να διευκολύνονται οι κάτοικοι της πόλης. Είναι ανάγκη να μεταστεγαστούν σε νέα σύγχρονα ιδιόκτητα κτήρια οι σταθμοί που στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους. Τα οικόπεδα υπάρχουν αρκεί ο δήμος να έχει την πολιτική βούληση και θέληση να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση και την κατασκευή ιδιόκτητων σταθμών.
Μας βρίσκει αντίθετους η πρόθεση του δήμου για την κατασκευή Παιδικού Σταθμού (180 παιδιών) στην περιοχή των Αναπηρικών. Ο χώρος αυτός είναι δασικός, η ανέγερση ενός σταθμού θα καταπατήσει και θα καταστρέφει έναν από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου. Ο δήμος λειτουργεί ως καταπατητής και όχι ως προστάτης του δάσους όπως οφείλει να είναι. Η ίδρυση ενός σταθμού στην άκρη της πόλης δεν είναι βέβαιο ότι θα εξυπηρετήσει τους γονείς, οι οποίοι θα αναγκάζονται να μετακινούνται από την μια άκρη της πόλης στην άλλη για να μεταφέρουν τα παιδιά τους, αντίθετα η πόλη μας έχει ανάγκη από μικρούς σταθμούς σε κάθε γειτονιά.

3. Για μας οι Παιδικοί Σταθμοί δεν είναι παιδοφυλακτήρια, ιδρύματα μιας άλλης εποχής όπου απλά “προσέχουν” τα νήπια, αντίθετα έχουν παιδαγωγικό ρόλο αποτελούν έναν από τους φορείς κοινωνικής ενσωμάτωσης του παιδιού, εξομάλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Οι παιδικοί σταθμοί θέλουμε να προσφέρουν στα φιλοξενούμενα παιδιά ενιαία προσχολική αγωγή με βάση τις σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες, να αντισταθμίζουν τις κοινωνικές διαφορές.
Οι Παιδικοί Σταθμοί έχουν ανάγκη, αν θέλουν να επιτελούν το ρόλο τους, από συνεχή ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής και του παιδαγωγικού υλικού. Χρειάζονται για τις διάφορες δραστηριότητες αναλώσιμα υλικά τα οποία πρέπει να προσφέρονται δωρεάν στα παιδιά και όχι να καλούνται οι γονείς να τα καλύψουν βάζοντας για άλλη μια φορά το χέρι στην τσέπη.

4. Στους παιδικούς σταθμούς σήμερα απασχολούνται περίπου ογδόντα εργαζόμενοι. Πολύ λιγότεροι από τους απαιτούμενους. Οι εργαζόμενοι στους σταθμούς για να μπορούν να τελούν το παιδαγωγικό τους έργο έχουν ανάγκη από την τήρηση της αναλογίας παιδιών - παιδαγωγού. Η παραβίασή της δεν μπορεί να οδηγήσει σε καμιά παιδαγωγική ή μαθησιακή δραστηριότητα καθώς η παιδαγωγός το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προσπαθεί να διαχειριστεί την παρουσία των παιδιών. Για την τήρηση των αναλογιών, την εύρυθμη λειτουργία των σταθμών και τη διατήρηση του παιδαγωγικού τους χαρακτήρα απαιτείται άμεσα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
5. Πιστεύουμε ότι οι παιδικοί σταθμοί αποτελούν έναν ευαίσθητο τομέα κοινωνικής πολιτικής. Η δημοτική αρχή οφείλει να δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον για τη λύση των χρόνιων προβλημάτων τους.
Η Αριστερή Παρέμβαση θα συμβάλλει με όλους τους τρόπους, μέσα και έξω από το Νομικό Πρόσωπο και το Δημοτικό Συμβούλιο, για το δημόσιο, δωρεάν, κοινωνικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα τους, για την κατάργηση των τροφείων, για τη μεταστέγασή τους σε σύγχρονα κτήρια. Όλα αυτά απαιτούν και τη δική σας συμβολή, ενεργή δράση και διεκδίκηση, ενάντια σε όσους θέλουν τους σταθμούς απλά παιδοφυλακτήρια και τους δήμους επιχειρήσεις με τους δημότες πελάτες.

Μάρτης 2007