ΑΡ.ΠΑ.: Ανακοινώσεις, παρεμβάσεις, ψηφίσματα, δημοσιεύσεις (2011-2013)

10/9/13
ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ Πως ξεκινάει η φετινή σχολική χρονιά ?

Για τους παιδικούς σταθμούς

Η κυβέρνηση, άφησε έξω από τους παιδικούς σταθμούς 30.000 παιδιά. Είχε αιτήσεις για 98.253 παιδιά και ανακοίνωσε ότι υπάρχουν θέσεις μόνο για 68.526. Έχει περάσει τη χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών σε κονδύλια του ΕΣΠΑ και από κει και πέρα άβυσσος. Θυμίζουμε ότι οι γονείς υποχρεώνονται να πληρώνουν «τροφεία» στους παιδικούς σταθμούς, αν έχουν πάνω από 30.000 οικογενειακό εισόδημα, αλλά και αυτοί, όπως και χιλιάδες άλλοι που είτε απλώς δεν χωρούσαν, είτε κρίθηκε ότι δεν προσκόμισαν πλήρη έγγραφα, δεν βρήκαν θέσεις στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς. Είναι η περίφημη δωρεάν παιδεία και η κοινωνική προστασία. Τι θα γίνει με τις οικογένειες που τα παιδιά τους δεν χώρεσαν στους παιδικούς σταθμούς ? Οι περικοπές του μνημονίου δεν έχουν έλεος.

Η δημοτική αρχή Βύρωνα
Άφησε έξω από τους παιδικούς σταθμούς 160 παιδιά. Δέχτηκε 754 αιτήσεις και ανακοίνωσε ότι θα πάρει τα 568. Απέρριψε αιτήσεις γιατί δεν καλύπτονταν μέσω ΕΣΠΑ, για μη σωστή συμπλήρωση δικαιολογητικών και γιατί απλώς οι θέσεις δεν χωρούσαν όλα τα παιδιά. Όσο για τα εναπομείναντα κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ, οι παράγοντες της δημοτικής εξουσίας έδωσαν κάποιες ακόμα θέσεις με αδιαφανή κριτήρια, προφανώς πουλώντας πελατειακές εξυπηρετήσεις για το αυτονόητο δικαίωμα της φύλαξης στους παιδικούς σταθμούς. Κριτήρια που δεν γνωστοποιήθηκαν ούτε στους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Νομικό Πρόσωπο των παιδικών σταθμών που έχει την ευθύνη τους.

Για τις υποδομές

Η κυβέρνηση
Μείωσε για μια ακόμα συνεχόμενη χρονιά τις προϋπολογιζόμενες δαπάνες για την παιδεία, συγκεκριμένα κατά 21% το 2013 σε σχέση με το 2012, γιατί έχει σε προτεραιότητα την ενίσχυση των τραπεζών και το ξεπλήρωμα των τοκογλύφων δανειστών. Έτσι έχουμε από τα χαμηλότερα ποσοστά δαπανών για τη δημόσια παιδεία στις χώρες της Ευρώπης. Προφανής ο συσχετισμός μείωσης δαπανών και υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας.

Η δημοτική αρχή Βύρωνα
Τις προηγούμενες χρονιές έστελνε στα σχολεία με μεγάλη καθυστέρηση και όχι καθ’ ολοκληρία τα χρήματα που στέλνει το Υπουργείο, μέσω των δήμων, για τις λειτουργικές δαπάνες και για τις δαπάνες συντήρησης. Χειρίζεται τα κονδύλια με πλήρη αδιαφάνεια, χωρίς εφαρμογή κριτηρίων και συντελεστών αναλογίας με βάση τον αριθμό των μαθητών, το μέγεθος των κτιρίων και τις ανάγκες τους με βάση την παλαιότητα τους. Έχει αρνηθεί να απαντήσει ακόμα και στις παραστάσεις και στα αιτήματα των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων για το πόσα χρήματα δικαιούται και προγραμματίζεται να πάρει κάθε σχολείο. Αποτέλεσμα να φαίνεται ότι χρειάζονται πελατειακές σχέσεις με τη δημοτική αρχή για να εξασφαλίζει κάθε διευθυντής ή σύλλογος γονέων τα χρήματα για το κάθε σχολείο και να υπάρχουν σχολεία που καμαρώνουν για τις υποδομές τους και άλλα που δεν έχουν τα στοιχειώδη.

Για το κτιριακό των σχολείων.

Η κυβέρνηση
Δεν διαθέτει κονδύλια για κατασκευή νέων σχολείων, ούτε για ανακατασκευές παλιών, ούτε δίνει τα απαραίτητα για τη συντήρηση στους δήμους στους οποίους έχει μεταβιβάσει την ευθύνη για τη συντήρηση των σχολείων. Επιδιώκει να μειώσει τις αναγκαίες δαπάνες με συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Έχει καταργήσει τον ΟΣΚ και αναθέτει, μέσω των δήμων, σε ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες την τυχόν κατασκευή σχολικών κτιρίων.

Η δημοτική αρχή Βύρωνα.
Για τους παιδικούς σταθμούς δεν έχει κάνει, παρά τις εξαγγελίες της, την προσπάθεια να υπάρχουν τα απαραίτητα κτίρια, ώστε να χωρούν όλα τα παιδιά του Βύρωνα. Ο τελευταίος παιδικός σταθμός κατασκευάστηκε πριν χρόνια.
Για τα δημοτικά στο συγκρότημα των σχολείων Αγ. Τριάδας προγραμματίζει να καλύψει τις ανάγκες αιθουσών κλείνοντας πάλι και περισσότερο το προαύλιο και στήνοντας 2 νέες αίθουσες προκάτ. Φτάνουμε το 2013 τα παιδιά να έχουν χαμηλότερες, πιο μικρές αίθουσες και μικρότερο αύλειο χώρο από τα λιγότερα παιδιά του συνοικισμού του Βύρωνα τη δεκαετία του 1930. Στο δημοτικό της οδ. Κολοκοτρώνη τόσα χρόνια ο δήμος δεν έχει φροντίσει να προχωρήσει σε οριστική λύση αναπαλαίωσης-συντήρησης και ενίσχυσης του κτιρίου, ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες προδιαγραφές και να αναδειχτεί-διατηρηθεί το ιστορικό κτίριο.
Στα γυμνάσια και λύκεια μέσα από τις συγχωνεύσεις, βάζοντας περισσότερα παιδιά σε κάθε τάξη, επιχειρούν να μπαλώσουν την έλλειψη επαρκών αιθουσών. Η δημοτική αρχή δεν αντέδρασε στις συγχωνεύσεις με αποτέλεσμα στο Βύρωνα στα 5 τελευταία χρόνια να έχει μειωθεί κατά το 1/3 ο αριθμός των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (από 6 γυμνάσια και 6 λύκεια έμειναν 4 γυμνάσια και 4 λύκεια), πρωταθλητές στους δήμους της χώρας στο κλείσιμο σχολείων. Αυθαίρετα η δημοτική αρχή τόσα χρόνια κρατούσε κλειστό το νέο σχολικό κτίριο (της οδ. Βυζαντίου), μιας και μετά τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις δεν της πέρασε να το κάνει δημαρχείο. Τώρα, για να καλύψει τη συναίνεσή της για τις συγχωνεύσεις, το δίνει για σχολική χρήση, ώστε να κατευνάσει και τα πνεύματα. Αλλά και πάλι κάτι δεν πάει καλά. Μεταφέρει σε αυτό το κτίριο που έχει τη μικρότερη αυλή και του λείπουν 2 αίθουσες το πολυπληθέστερο σχολείο (το συγχωνευμένο γυμνάσιο των 430 παιδιών) όταν είναι σε ηλικία που χρειάζονται ακόμα το παιχνίδι στο διάλλειμα. Εξετάζουν να κάνουν διάλλειμα στην αυλή εκ περιτροπής και να χρησιμοποιήσουν για αίθουσες τα εργαστήρια ή να καταργήσουν την αίθουσα εκδηλώσεων. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η δημοτική αρχή για λόγους προβολής επιλέγει σχολεία που ευνοεί και για τα άλλα αδιαφορεί.

Για το ανθρώπινο δυναμικό


Η κυβέρνηση
Δείχνοντας το ενδιαφέρον της για το μέλλον των παιδιών αφήνει 15.000 μαθητές των ΕΠΑΛ χωρίς καθηγητές στη μέση των σπουδών τους και βγάζει σε διαθεσιμότητα 2.500 καθηγητές. Ξεκινά τη σχολική χρονιά με χιλιάδες καθηγητές λιγότερους, αφού δεν προσλαμβάνει τους αναπληρωτές και δεν αναπληρώνει όσους βγήκαν σε σύνταξη.
Δείχνοντας τη μέριμνα της για τη φύλαξη της δημόσιας περιουσίας και την ευαισθησία της για την παιδεία, καταργεί-απολύει τους σχολικούς φύλακες και νομιμοποιεί για τη φύλαξη των σχολικών κτιρίων ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι, με ότι σημαίνει αυτό με την ύπαρξη των «πρόθυμων» ναζιστών, που θέλουν να επιτηρούν τα σχολεία και να μπουν στο μαθητικό περιβάλλον. Και όπως πάει, δεν αποκλείεται αύριο να μεταφέρει τη δαπάνη της φύλαξης των σχολείων στους γονείς.

Στο Βύρωνα
Έμειναν 70 μαθητές των ΕΠΑΛ Υμηττού και Καισαριανής, στα οποία πάνε και μαθητές-τριες του Βύρωνα, στη μέση των σπουδών τους, χωρίς τους καθηγητές τους. Χωρίς καν να μπορούν να δώσουν τις προγραμματισμένες επαναληπτικές εξετάσεις το Σεπτέμβρη. Από τα ΕΠΑΛ της περιοχής μας μπήκαν σε διαθεσιμότητα 10 καθηγητές των τομέων Υγείας και Πρόνοιας και του τομέα Γραφιστικής και Εφαρμοσμένων Τεχνών.
Με ελλείψεις εκπαιδευτικών ξεκινούν και τα δημοτικά και τα γυμνάσια και λύκεια.
Με φθορές και καταστροφές σε προαύλια και αίθουσες, που χρειάζονται άμεσα επανόρθωση βρέθηκαν τα δημοτικά της Αγ. Τριάδας και άλλα σχολικά κτίρια το Σεπτέμβρη, μετά την απόλυση των σχολικών φυλάκων.

Για τον προσανατολισμό της παιδείας.

Η κυβέρνηση
Με τους νόμους του καλοκαιριού και το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, υπακούοντας στις εντολές της Ε.Ε. και των μνημονίων, αλλάζει τον χαρακτήρα της μεταγυμνασιακής εκπαίδευσης. Όσα ζήσαμε, με τη δυνατότητα τα παιδιά των φτωχών στρωμάτων να έχουν μια ελπίδα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα γίνουν παρελθόν, αν δεν αντιδράσουμε. Οι ιδιωτικές σχολές θα έχουν νέα πεδία επέκτασης. Οι ανάγκες των επιχειρήσεων για φτηνή μισοειδικευμένη εργασία επιβάλλουν στο όνομα της «ανάπτυξης» την παραγωγή μονομερούς καταρτισμένου εργατικού δυναμικού. Μετά το Γυμνάσιο οι μαθητές θα έχουν 2 δρόμους. Το Γενικό Λύκειο που θα είναι ένα εξεταστικό κάτεργο. Για την πρόσβαση στην 3βάθμια εκπαίδευση θα μετρούν οι βαθμοί σε 39 εξεταζόμενα μαθήματα από την Α’ Λυκείου. Οι ρυθμοί και ο βαθμός δυσκολίας των εξετάσεων θα απαιτούν την παραπαιδεία από την αρχή. Έτσι, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών θα σπρώχνονται στο δεύτερο δρόμο της λεγόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης (ΕΕΚ) μέσα από διάφορους τυπικούς και άτυπους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, ΚΕΣ, Κολλέγια). Το τυπικό δημόσιο ΕΠΑΛ, θα εκπαιδεύει στο δουλεμπόριο. Θα απαιτεί για να πάρεις επαγγελματικά δικαιώματα να πάς και σε 4ο έτος «σπουδών» που είναι υποχρεωτική ανασφάλιστη εργασία 5 μέρες τη βδομάδα για 9 ευρώ τη μέρα σε επιχειρήσεις που θα επιδοτούνται από τους φόρους μας. Το «σύγχρονο» σχολείο θα εκπαιδεύει φτηνό, υπάκουο, ελαστικό εργατικό δυναμικό. Γυρνάμε στην εποχή που υπήρχαν οι παραγυιοί, μόνο που τώρα το ονομάζουν μαθητεία. Οι επιχειρήσεις θα απολύουν τους γονείς για να προσλαμβάνουν φτηνά τα παιδιά τους.

Η δημοτική αρχή Βύρωνα
Δεν έχει καμιά διάθεση να αντιταχτεί σε όλα αυτά που ρημάζουν το μέλλον των μαθητών και τα δικαιώματα εκπαιδευτικών και εργαζόμενων. Είναι υπάκουος εφαρμοστής των μνημονίων, παρά τις κατά περίπτωση αντιμνημονιακές κορώνες της. Προωθεί μάλιστα εντέχνως τη δημιουργία σχολείων 2 ταχυτήτων (προτύπων και μη) σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις Ε.Ε. και κυβέρνησης. Ας μην την αφήσουμε ανεξέλεγκτη να ρυθμίζει τις υποδομές και το τι γίνεται στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς στην πόλη μας.

Βυρωνιώτισσες και Βυρωνιώτες,

Το ποια παιδεία έχουμε, καθορίζει το μέλλον της κοινωνίας μας. Να μην επιτρέψουμε να περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αποδόμηση-διάλυση της δημόσιας παιδείας και η πολιτική της δημοτικής εξουσίας που υποβαθμίζει τις υποδομές των δημόσιων σχολείων και των δημοτικών παιδικών σταθμών στην πόλη μας.
Να στηρίξουμε και να αναπτύξουμε την ανεξάρτητη μαχητική δράση των ίδιων των κατοίκων και των συλλόγων και φορέων τους για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας.
Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι αγώνας όλης της κοινωνίας. Ας αγωνιστούμε μαζί για :
· Μόρφωση – εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, ουσιαστική, δημόσια και δωρεάν!
· 12χρονο σχολείο, υποχρεωτικό, δημόσιο και δωρεάν, ποιοτικά αναβαθμισμένο για όλα τα παιδιά.
· Δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά των εργαζόμενων και άνεργων.
· Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την «αναδιάρθρωση» της εκπαίδευσης.
· Καμιά συγχώνευση – κατάργηση σχολείου. 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια. Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση.
· Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα! Καμιά διαθεσιμότητα – υποχρεωτική μετάταξη – απόλυση. Να επιστρέψουν στα σχολεία όλοι οι απολυμένοι. Δημόσια και δωρεάν όλα τα κοινωνικά αγαθά
· Παιδεία, υγεία, ασφάλιση, ρεύμα και νερό για όλο το λαό. Όχι στη διάλυση – συρρίκνωση – ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!
ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΜΩΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΕ - ΔΝΤ

15/7/13
ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ
ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ήρθε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας, με το τέλος της σχολικής χρονιάς, πίνακας σχολείων για κατάργηση και για συγχωνεύσεις. Ανάμεσά τους προβλέπεται το κλείσιμο ενός Γυμνασίου και ενός Λυκείου στο Βύρωνα. Οι όροι με τους οποίους παρουσιάζεται από το Υπουργείο είναι «συγχώνευση», ενώ από το Δήμο «αναδιάρθρωση». Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δύο γυμνασίων (4ο και 5ο) θα συγκεντρωθούν σε ένα γυμνάσιο και δύο Λυκείων (4ο και 5ο ) σε ένα Λύκειο. Έτσι, θα προκύψουν τμήματα με περισσότερους μαθητές, λιγότερες ανάγκες για καθηγητές και για υποδομές και μείωση των δαπανών. Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε πριν από 2 χρόνια και για τέσσερα σχολεία στην Ανάληψη, όπου προέκυψαν δύο υπερμεγέθη σχολεία και πολλά εκπαιδευτικά προβλήματα. Συγχωνεύσεις σχολείων έχουν γίνει και σε αγροτικές περιοχές με τραγικά για τους μαθητές αποτελέσματα, αφού έκλεισαν σχολεία κοντά στον τόπο κατοικίας μαθητών που αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά δεκάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στα νέα τους σχολεία. Σε όλα τα συγχωνευμένα σχολεία έχει αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, σε βάρος της ποιότητας του μαθήματος και έχουν πολλαπλασιαστεί τα μαθησιακά και ψυχολογικά προβλήματα των παιδιών. Για αυτό άλλωστε και έχουμε πολλές κινητοποιήσεις μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών ενάντια στις συγχωνεύσεις, όπως έγινε και πρόσφατα στο Περιστέρι με αποτέλεσμα την ματαίωσή τους. Στο Βύρωνα, επίσης, έχουν αναστατωθεί οι σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονέων, έχουν εκδώσει ψηφίσματα ενάντια στις συγχωνεύσεις και έχουν κάνει πρώτες κινητοποιήσεις. Μάλιστα την Παρασκευή Παρασκευή 12/7 σε παράσταση στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπ. Αττικής βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ. Η δημοτική αρχή με τη συνηθισμένη τακτική της, όπως για όλα τα μέτρα των μνημονίων, κάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Δηλώνει ότι διαφωνεί, αλλά λέει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αποτρέψει τις συγχωνεύσεις. Προσπαθεί για να προλάβει και να ελέγξει τις κινητοποιήσεις, να στρογγυλέψει τα πράγματα και να χρυσώσει το χάπι. Ωστόσο, καθυστερεί την παράδοση του σχολικού κτιρίου της οδ. Βυζαντίου για κάλυψη των αναγκών των υπαρχόντων σχολείων.
Ο σχεδιασμός των συγχωνεύσεων, που ακολουθεί τις επιταγές των μνημονίων, εξυπηρετεί τα σχέδια κυβέρνησης, Ε.Ε., Δ..Ν.Τ. και στόχος τους δεν είναι μόνο η εξοικονόμηση δαπανών. Εξυπηρετεί και τα σχέδια για μεγαλύτερη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, για να μην υπάρχει δημόσια – δωρεάν με ελεύθερη πρόσβαση παιδεία, να μένουν αμόρφωτα τα παιδιά των φτωχών οικογενειών, να ελέγχουν τις συνειδήσεις, αλλά και να έχουν φτηνό, ευέλικτο και διαχειρίσιμο εργατικό δυναμικό για τις περίφημες ανάγκες της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων ή αλλιώς της λεγόμενης εθνικής οικονομίας. Παράλληλα, εξυπηρετούνται και όσοι θέλουν τη μεγέθυνση του ιδιωτικού τομέα και στην εκπαίδευση, για να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις που έχουν αυτό τον τομέα ως πεδίο κερδοφορίας. Ήδη στο πολυνομοσχέδιο προωθείται η απόλυση των σχολικών φυλάκων και η κατάργηση του κλάδου, καθώς και η κατάργηση κλάδων καθηγητών των ΕΠΑΛ—ΕΠΑΣ και η απόλυσή χιλιάδων εκπαιδευτικών, άρα και το κλείσιμο αυτών των σχολείων και η κατάργηση της επαγγελματικής δημόσιας παιδείας. Χιλιάδες μαθητές αυτών των ειδικοτήτων θα μείνουν ξεκρέμαστοι το Σεπτέμβρη. Έτσι, τα κάθε λογής ιδιωτικά ΙΕΚ θα επεκταθούν και όποιος θέλει επαγγελματική εκπαίδευση, να πηγαίνει αναγκαστικά σε ιδιωτικά και να πληρώνει. Με το νέο σύστημα που θέλουν να επιβάλλουν ο καθένας θα εκπαιδεύεται ανάλογα με το πόσα πληρώνει. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις προωθούν την απόλυση όσο γίνεται περισσότερων εκπαιδευτικών και μέσω της μη επαναπρόσληψης 10.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών, την «αξιολόγηση» των αποτελεσμάτων των δημόσιων σχολείων για να υποχρηματοδοτούνται ανάλογα από το δημόσιο, ώστε να αναζητούν χορηγίες με αντίστοιχο έλεγχό τους από τους ιδιώτες χορηγούς.
Είναι φανερό ότι τα μέτρα για την παιδεία δεν είναι ξεκομμένα με το κλείσιμο νοσοκομείων, τη συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών και δαπανών, το ξεπούλημα-ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου-δημόσιων οργανισμών, το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οι απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων και εκπαιδευτικών, η φορολογική ληστεία, η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων που προβλέπονται στο νέο πολυνομοσχέδιο με τη συμπίεση μισθών και συντάξεων τη διάλυση της δημόσιας υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών, την εξάπλωση της ανεργίας οδηγούν στην εξαθλίωση της πλειοψηφίας της κοινωνίας.
Μόνο η άμεση και συντονισμένη κινητοποίηση εκπαιδευτικών, γονέων μαθητών και όλων των εργαζόμενων, άνεργων και πληττόμενων λαϊκών στρωμάτων μπορεί να αποτρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης και να υπερασπίσει την ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών μας. Μόνο η κοινή πάλη για την ανατροπή της πολιτικής του σφαγείου κυβερνήσεων, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. και της εξουσίας των ισχυρών του χρήματος μπορεί να μας βγάλει από το τούνελ.  

 
9/6/13
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΝΥΧΤΑ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΗ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ

Τη νύχτα της Παρασκευής 7/9/2013 φασιστοειδή βρώμισαν τα γραφεία της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα με σπρέι ζωγραφίζοντας πάνω στην πινακίδα, τον εξωτερικό τοίχο, τη τζαμαρία και τα κάγκελα φασιστικά σύμβολα (κέλτικους σταυρούς) και υπογράφοντας ως Α.Μ.Ε. (ανένταχτοι μαιάνδριοι εθνικιστές).
Πρόκειται για οργάνωση, που δεν έχει εμφανιστεί στο φως της μέρας στην περιοχή μας. Η ομάδα αυτή αποτελεί άλλη μια εθνικιστική – νεοναζιστική οργάνωση. Είναι αυτή που στηρίζει τον Ανδρουτσόπουλο, γνωστό ως Περίανδρο, που είχε καταδικαστεί το 2010 από τον Άρειο Πάγο σε φυλάκιση για την δολοφονική επίθεση, ως υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής εναντίον του μέλους του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ, φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, προκαλώντας του βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, την περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων των χώρων της εκπαίδευσης το 1998. Αυτή η ομάδα και στο ιστολόγιο της προβάλλει απειλητικά συνθήματα και αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις σε γραφεία συλλογικοτήτων, όπως αυτές που έγιναν τις τελευταίες μέρες στα γραφεία της δημοτικής κίνησης «Εκτός σχεδίου» στη Ν. Ιωνία και στα κεντρικά γραφεία του Νέου Αριστερού Ρεύματος, καθώς και σε Κολωνό, Ακαδημία Πλάτωνος, Εξάρχεια κ.α... Πιθανά σχετίζονται και με αφίσες και αυτοκόλλητα με τον αγκυλωτό σταυρό και ναζιστικά συνθήματα που μια νύκτα του Δεκέμβρη του 2012 έβαλαν «εθνικοσοσιαλιστές» ειδικά και μόνο στα τζάμια του χώρου της Λαμπηδόνας που λειτουργεί το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα.
Έτσι, αυτές οι φασιστικές ομάδες που δρουν με κάλυψη και στενή διασύνδεση με μηχανισμούς μέσα στην αστυνομία, με αυτή την ενασχόληση και τις απειλές προσπαθούν να αποκτήσουν κάποια δημοσιότητα για να δηλώνουν την ύπαρξή τους και πιθανά φαντάζονται ότι μπορούν να μας φοβίσουν. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να αποτελούν χρήσιμα συμπληρώματα σε κυβέρνηση, κράτος, παρακράτος και πολιτικό σύστημα, που επιτίθενται με νόμους, δικαστήρια, κρατική και παρακρατική καταστολή ενάντια στους αγωνιζόμενους χώρους και συλλογικότητες, ενάντια στις εργατικές κινητοποιήσεις, τις λαϊκές συγκεντρώσεις, τους μετανάστες και ενάντια στην αριστερά. Είναι η άλλη βρώμικη πλευρά που χρησιμοποιούν, μαζί με τα ΜΜΕ, για να προωθήσουν την αντιλαϊκή πολιτική εξυπηρέτησης της οικονομικής ολιγαρχίας και εφαρμογής των υπαγορεύσεων της τρόικας.
Δεν μας φοβίζουν και δε μας τρομοκρατούν τέτοιου είδους ενέργειες. Η Αριστερή Παρέμβαση θα συνεχίσει τη δράση της στηρίζοντας τους δίκαιους αγώνες των κατοίκων, υπερασπίζοντας τους μαζικούς φορείς, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που γεννά η αντεργατική πολιτική κεντρικού και τοπικού κράτους, θα εναντιώνεται στις αντιλαϊκές αποφάσεις και πράξεις της δημοτικής αρχής και θα αποκαλύπτει τα διαπλεκόμενα συμφέροντα του δημοτικού και οικονομικού κατεστημένου. Αυτή η δράση μας ξέρουμε ότι ενοχλεί την κεντρική και τοπική εξουσία. Οι ύβρεις και οι θεωρίες περί άκρων που ανασύρονται από τον δήμαρχο ξανά τις τελευταίες μέρες σε συνέντευξή του και στη συγκέντρωση των εργαζόμενων του δήμου κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας στις 6/6/2013 ενθαρρύνουν και ενισχύουν τέτοιου είδους επιθέσεις, όπως αυτή που έγινε στα γραφεία μας.
Η ανεξάρτητη μαζική συλλογική δράση των κατοίκων για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας, θα βάλει φρένο στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και φασιστικών αποβρασμάτων που θέλουν να μας γυρίσουν στο μεσαίωνα του σκοταδισμού, του φόβου, της ανυπαρξίας εργατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, να επιβάλλουν σύγχρονο σφαγείο κεφαλαιοκρατών, Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ..
9/6/2013

5/6/13
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που κατατέθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Μανιτάκη, για τη δημόσια διοίκηση, προωθεί την υλοποίηση των μνημονίων με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. για τις απολύσεις στο δημόσιο και τη συρρίκνωση κοινωνικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα μεθοδεύουν φόρμουλα μέσω διάταξης του νομοσχέδιου να μπορούν να καταργούν ή να συγχωνεύουν Ν.Π.Δ.Δ. ή να τα μετατρέπουν σε Ν.Π.Ι.Δ. με προεδρικό διάταγμα. Αυτό οδηγεί στην κατάργηση υπηρεσιών και ανοίγει το δρόμο για απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Έτσι θα υλοποιήσουν το διακηρυγμένο στόχο τους για 2.000 απολύσεις και 12.500 διαθεσιμότητες μέχρι το καλοκαίρι.
Δεν είναι μόνο ότι χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους και θα προστεθούν στο 1,5 εκατομμύριο ανέργους, αλλά ταυτόχρονα προωθείται και το κλείσιμο δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών με κοινωνικό ρόλο, που σήμερα καλύπτουν βασικές ανάγκες των κατοίκων. Θέλουν, συρρικνώνοντας το δημόσιο, να παραχωρήσουν υπηρεσίες και πεδίο δράσης στους ιδιώτες επιχειρηματίες, αλλά ακόμα και ό,τι μείνει στο δημόσιο να λειτουργεί με ανταποδοτικότητα, δηλαδή με πρόσθετο κόστος για τους κατοίκους και άρα να υπάρξει και έμμεση ιδιωτικοποίηση.
Η Αριστερή Παρέμβαση είχε έγκαιρα επισημάνει στους εργαζόμενους στο δήμο και είχε τοποθετηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο στις 28/11/2012, ότι οι λίστες για διαθεσιμότητες, ήταν μόνο η μια πλευρά και ότι η κυβέρνηση θα μεθόδευε τις απολύσεις και μέσα από την κατάργηση υπηρεσιών, οργανισμών και νομικών προσώπων. Για αυτό λέγαμε ότι δεν αρκούσε μόνο η δήλωση εναντίωσης στις λίστες και ένα ομόφωνο ψήφισμα, αλλά ήταν επιτακτικό να εναντιωθούμε και στην κατάργηση θέσεων και υπηρεσιών και είχαμε ζητήσει να δεσμευτεί και για αυτό η δημ. αρχή, αλλά δεν είχαμε εισακουστεί. Τονίζαμε ότι :. «Η κυβέρνηση έχει βρει αρκετά κόλπα για να εφαρμόσει την πολιτική της και να μειώσει τον αριθμό των εργαζόμενων. Εκτός από την εφεδρεία και τις διαθεσιμότητες, έχει βρει την αξιολόγηση, την κατάργηση οργανισμών, την κατάργηση των οργανικών θέσεων, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και λειτουργιών των δήμων..»
Σήμερα, δυστυχώς, οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν. Όλοι πρέπει να πάρουν θέση. Η Αριστερή Παρέμβαση στηρίζει με όλες τις δυνάμεις τους αγώνες των εργαζόμενων στο δήμο Βύρωνα. Η πολιτική της κυβέρνησης που υπαγορεύεται από την Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Κ.Τ. και τα συμφέροντα των ισχυρών του χρήματος ισοπεδώνει κάθε εργατικό δικαίωμα, καταργεί δημοκρατικά δικαιώματα, όπως την απεργία και βάζει στο γύψο τους εργαζόμενους. Η πολιτική αυτή υιοθετείται από τη δημοτική αρχή του Βύρωνα, που υποστηρίζει και εκθειάζει την πολιτική της Ε.Ε.. Αυτό τελικά έχει ως αποτέλεσμα τη «συμμόρφωση προς τις υποδείξεις», την υποβάθμιση των υπηρεσιών του δήμου προς τους κατοίκους, την περικοπή των μισθών και απολύσεις εργαζόμενων. Επανερχόμαστε στους στόχους, που εδώ και χρόνια προβάλλουμε ως αναγκαίους, όταν τονίζαμε ότι έπρεπε να μη μείνει εκτός δήμου κανένα Ν.Π. και όλα να περάσουν στο δήμο μαζί με τους εργαζόμενους και η δημοτική αρχή για τους δικούς τους λόγους ενεργούσε αντίθετα.
· Απαιτούμε και διεκδικούμε εδώ και τώρα την ενσωμάτωση των Νομικών Προσώπων και των εργαζομένων τους στο δήμο.
· Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Καμιά κατάργηση θέσης, καμιά απόλυση.
· Προσλήψεις τώρα για να καλυφτούν οι ανάγκες. Λιγότερες ώρες δουλειά, δουλειά για όλους.
· Αγωνιστικό Μέτωπο όλων των εργαζόμενων και πληττόμενων στρωμάτων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και όσων την εφαρμόζουν.


Ιούνιος 2013

19/5/13
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Η κυβέρνηση προώθησε αιφνιδιαστικά πριν το Πάσχα νομοσχέδιο με μέτρα για την εκπαίδευση, που προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι αναγκαία για το καλό της χώρας και της παιδείας και υποχρεωτικά λόγω μνημονίων. Καλλιέργησε, μέσω των δημοσιογράφων, που υποστηρίζουν την πολιτική του ΔΝΤ, της Ε.Ε. των τραπεζών και των κεφαλαιοκρατών, το κλίμα του κανιβαλισμού απέναντι στους καθηγητές. Τακτική που εφαρμόζει κατά καιρούς απέναντι σε όσους κλάδους εργαζομένων θέλει να συντρίψει, μιας και μαζί με τα αντιλαϊκά μέτρα που αφορούν όλους μας, προωθεί και περικοπές σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, δημόσιες υποδομές.
Τα κυβερνητικά μέτρα αυξάνουν τους μαθητές ανά τμήμα, σταματούν το διορισμό εκπαιδευτικών, απολύουν ουσιαστικά 10.000 αναπληρωτές. Για τις ανάγκες διδασκαλίας προβλέπουν αύξηση του ωραρίου των καθηγητών και λένε, επίσης, ότι οι υπόλοιπες ανάγκες θα καλύπτονται με προσωρινές θέσεις μέσω ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα, συγχωνεύουν δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα και καταργούν χιλιάδες οργανικές θέσεις και τμήματα, θεσπίζουν την αναγκαστική μετάθεση των εκπαιδευτικών, την «αξιολόγηση»-χειραγώγηση, «ανακαλύπτουν» εκπαιδευτικούς που είναι «υπεράριθμοι», ώστε να απολυθούν, στήνουν βιομηχανία «επίορκων». Ετοιμάζουν νέους νόμους για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο, με εξετάσεις τύπου πανελλαδικών στις 3 τάξεις. Έχουν στόχο τα σχολεία να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως οι επιχειρήσεις, οι μαθητές να μετατραπούν σε πελάτες και οι διευθυντές των σχολείων σε managers, η ουσιαστική γνώση να αντικατασταθεί από αποσπασματικές πληροφορίες και δεξιότητες και η διδασκαλία από συνεχείς εξετάσεις και φραγμούς. Γι’ αυτό διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και τους εξαθλιώνουν, υποχρεώνοντάς τους να μετακινούνται σε απομακρυσμένες περιοχές για πολλά χρόνια και με επίδομα αντί για μισθό. Όλα αυτά σε μια κοινωνία που ήδη το 64% των νέων είναι άνεργοι και χιλιάδες μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά.
Και όταν οι καθηγητές ξεκινούν τις διαδικασίες των συνελεύσεων τους για να αποφασίσουν πάνω στην πρόταση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις τους επιστρατεύει. Από κοινού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή επιτίθενται στο δικαίωμα της απεργίας και υποκριτικά δηλώνουν ότι νοιάζονται για τους μαθητές και τις εξετάσεις τους, την ίδια ώρα που τα μέτρα της κυβέρνησης διαλύουν τις ζωές των γονιών και καταστρέφουν το μέλλον των παιδιών. Η προπαγάνδα τους είναι κανιβαλική και ανάλγητη. Για να επιτεθούν σε κάθε κλάδο προβάλλουν και μεγενθύνουν ό,τι τους βολεύει. Χθες ο στόχος ήταν «οι γιατροί που παίρνουν φακελάκια, οι αγρότες που παίρνουν επιδοτήσεις μαϊμού, οι υδραυλικοί που παίρνουν μαύρα, οι εργάτες των δήμων που πλήττουν τη δημόσια υγεία, οι ναυτεργάτες που πλήττουν τον τουρισμό, οι εργαζόμενοι στο μετρό και στις συγκοινωνίες που έχουν προνόμια και μας εμποδίζουν να πάμε στις δουλειές μας». Τελικά, θέλουν να μας πείσουν ότι «ένοχοι είμαστε όλοι γιατί ζούσαμε πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια της φτώχειας, γιατί τα φάγαμε μαζί, τσιμπήσαμε στις διαφημίσεις των τραπεζών και πήραμε στεγαστικό δάνειο και σπίτι. Ο πλούτος δεν μπορεί να μοιράζεται έστω και ελάχιστα και εικονικά σε όσους δουλεύουν, αλλά πρέπει να συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων και πρέπει να ξαναγυρίσουν στις τράπεζες και στους πλούσιους σπίτια και υπάρχοντα».
Όμως, όλοι όσοι πλήττονται καταλαβαίνουν πια ότι εχθρός του άνεργου δεν είναι ο εργαζόμενος, του ανασφάλιστου ο ασφαλισμένος, του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα ο εργαζόμενος στο δημόσιο, του προσωρινά εργαζόμενου ο μόνιμος, του νέου ο παλιός, του ντόπιου ο μετανάστης, του αγρότη ο κάτοικος της πόλης και πάει λέγοντας. Οι εχθροί όλων μας είναι το σάπιο κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικό σύστημα, όσοι αρπάζουν το φαί απ’ το τραπέζι και την ίδια ώρα κηρύττουν τη λιτότητα.
Γι’ αυτό είναι υποχρέωση όλης της κοινωνίας να δηλώσει την αλληλεγγύη της σε όσους αντιστέκονται, να συμπαρασταθεί ενεργά στους αγωνιζόμενους κλάδους και στους καθηγητές, να συντονίσει τους αγώνες της σε ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο. Είναι υποχρέωση των γονιών να ξεσκεπάσουν τους στόχους όσων δήθεν ενδιαφέρονται για την πιο γρήγορη διεξαγωγή των αγχωτικών, ψυχοφθόρων, αλλοπρόσαλλων πανελλαδικών εξετάσεων και ξεχνούν ότι το πιο σπουδαίο για τους μαθητές δεν είναι το ξεδιάλεγμα, αλλά η καθημερινή μορφωτική διαδικασία και το μέλλον σε μια κοινωνία ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, αλληλεγγύης. Είναι υποχρέωση των καθηγητών να μη σκύψουν το κεφάλι, να μην κιοτέψουν και να δώσουν στους μαθητές τους το τελευταίο πιο σπουδαίο μάθημα της σχολικής χρονιάς, το μάθημα της αξιοπρέπειας και της ελπίδας.
Οι καθηγητές και καθηγήτριες απεργούν για όλους μας και γι' αυτό είμαστε στο πλευρό τους! Η νίκη τους μπορεί να γίνει αφετηρία για να απαλλαγεί όλος ο λαός με τους αγώνες του από τον εφιάλτη των μνημονίων, του χρέους και των αντεργατικών μέτρων. Όχι στα μέτρα εκφασισμού της κοινωνίας, στη χουντική επιστράτευση, στην αυταρχική, δικαστική, αντισυνταγματική, ολοκληρωτική αντιμετώπιση κάθε αγωνιστικής κινητοποίησης! Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην παιδεία, στη δημοκρατία, στην εργασία και στη ζωή, αλλά και το δικαίωμα να παλεύουμε για όλα αυτά.
 
9/3/13
ΧΩΡΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑ ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ
ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Για μια ακόμη φορά, και παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής, ήρθαν στην επιφάνεια τα αδιέξοδα της οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται τόσο ο ίδιος ο δήμος Βύρωνα, όσο και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του.
Πέντε παιδικοί σταθμοί (1ος, 5ος, 6ος, 7ος ,9ος ) δεν έχουν πλέον θέρμανση. Το νομικό πρόσωπο αδυνατεί να πληρώσει το πετρέλαιο και έτσι τα δεκάδες βρέφη και νήπια που φιλοξενούνται σε αυτούς δεν μπορούν να ζεσταθούν. Τα κλιματιστικά δεν επαρκούν για τη θέρμανση των χώρων αυτών, αλλά και δεν είναι υγιεινός τρόπος θέρμανσης για χώρους βρεφών και νηπίων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Δ.Π.Σ. αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η βάρβαρη πολιτικού του μνημονίου που με ευλάβεια εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση, αλλά και η πολιτική της δημοτικής αρχής έχουν οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τους παιδικούς σταθμούς.
Καλούμε τη δημοτική αρχή να λύσει άμεσα το θέμα της θέρμανσης στους παραπάνω σταθμούς. Είναι απαράδεκτο την ίδια ώρα που βρίσκει χρήματα για δαπάνες δημοσίων σχέσεων και επιβάλλει υπέρογκα δημ. τέλη να υπάρχει αυτή η κατάσταση. Να μην προσπαθήσει για άλλη μια φορά να μεταφέρει τις ευθύνες σε τρίτους, καθώς αυτή ασκεί διοίκηση και έχει την πλήρη ευθύνη για την οικονομική κατάσταση του νομικού προσώπου και του δήμου συνολικότερα.
Καλούμε τους κατοίκους και ειδικά τους γονείς να οργανωθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και δικαιώματα των παιδιών.

Μάρτης 2013

11/12/12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΜΟΥ & ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Βυρωνιώτισσες και Βυρωνιώτες,
Στο δήμο μας τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Οι κάτοικοι υποφέρουν, όπως και όλος ο λαός, από τα κυβερνητικά μέτρα. Ανεργία, φοροληστεία, ακρίβεια, περικοπές μισθών και συντάξεων μας οδηγούν στην εξαθλίωση, για να προστατευθούν οι τοκογλύφοι, οι τράπεζες, η οικονομική ολιγαρχία, τα αρπακτικά. Τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής γίνονται ορατά στην περιοχή μας και με την υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας, το σταδιακό κλείσιμο της εφορίας, τη συγχώνευση των παραρτημάτων του ΕΟΠΥΥ, τη μεταφορά του ΙΚΑ, τη συγχώνευση τμημάτων στα σχολεία, τον αποκλεισμό νηπίων από τους παιδικούς σταθμούς.ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ  ΧΑΡΔΑΛΙΑ
· Έχουν χρεοκοπήσει τη χώρα με δάνεια που τα καρπώθηκαν οι ημέτεροι και οι τραπεζίτες και έχουν δέσει το λαό στα δεσμά των τοκογλύφων, της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Κ.Τ.
· Ο δήμος είναι σε καθεστώς χρεοκοπίας και από τους πιο υπερχρεωμένους. Βρίσκεται σε επιτήρηση «εξυγίανσης» και συνεχίζει να δανείζεται με επαχθείς όρους, ενώ με το 3ο μνημόνιο μπαίνει υποχρεωτικά σε «παρατηρητήριο» & πρόγραμμα περικοπών που επιβάλλει το μάρμαρο να πληρώσουν οι κάτοικοι.
· Έχουν οδηγήσει στην ανεργία εκατομμύρια στον ιδιωτικό τομέα και ξεκινούν απολύσεις στο δημόσιο.
· Δεν δεσμεύεται ότι δεν θα δεχτεί κατάργηση υπηρεσιών και οργανικών θέσεων, που και αυτό φέρνει απολύσεις, παρά τις φραστικές καταδίκες των μνημονίων.
· Επιβάλλουν άδικους και  δυσβάσταχτους φόρους στους πολλούς και νομοθετούν φοροαπαλλαγές και χάρισμα χρεών για τους μεγαλοκαρχαρίες.
· Μετατρέπεται σε φορομπήχτη για τους κατοίκους με δημοτικά τέλη που παραμένουν πανάκριβα, παρά την απόσυρση, μετά τους αγώνες που έγιναν, της τεράστιας αύξησης που υποστήκαμε επί 3 χρόνια. Προωθεί την ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες.
· Περικόπτουν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας και συρρικνώνουν ασφαλιστικές καλύψεις.
· Χρωστάει αμοιβές δύο χρόνων σε εργαζόμενους στον Οργανισμό Πολιτισμού. Καθυστερεί να πληρώσει τους εργαζόμενους του δήμου.
· Διαλύουν δημόσια παιδεία, υγεία, ασφάλιση, πρόνοια.. Δεν αποδίδουν τα χρήματα που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία τους.
· Δεν αποδίδει στις σχολικές επιτροπές τα χρήματα της  κρατικής επιχορήγησης για τα σχολεία. Άφησε έξω από τους παιδικούς σταθμούς νήπια.  Τα  ΚΑΠΗ υπολειτουργούν,
· Δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, παιδεία, δήμους, μικροεπαγγελματίες.
· Παρακρατεί για μέρες τις ασφαλιστικές εισφορές και τις δόσεις των δανείων των εργαζόμενων. Δεν πληρώνει τα χρωστούμενα στους μικροεπαγγελματίες της περιοχής, οδηγώντας τους σε ασφυξία.
· Θεσμοθετούν το δουλεμπόριο μέσω ΜΚΟ
· Συμπράττει με ΜΚΟ για προσλήψεις με μισθούς πείνας.
· Βγάζουν στο σφυρί τη δημόσια περιουσία, το νερό, το φυσικό πλούτο, τις πηγές ενέργειας. Χαρίζουν τράπεζες. Ξεπουλούν λιμάνια, αεροδρόμια, ακτές, δάση.
· Παραχωρεί στους επιχειρηματίες δημοτικούς χώρους για ιδιωτικά παρκινγκ και ετοιμάζει την εκχώρηση σε επιχειρηματίες της διασκέδασης δημόσιων χώρων μέσα στα 2 μοναδικά άλση (Αγ. Τριάδας & Ανάληψης)
· Προσλαμβάνουν με αποζημιώσεις εκατομμυρίων εξωτερικές εταιρείες νομικών και οικονομικών συμβούλων για τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις
· Προσλαμβάνει εταιρείες συμβούλων για αξιολόγηση κόστους, επικοινωνία, δημόσιες σχέσεις και μελέτες. Επιβαρύνει το δήμο με πρόστιμα 300.000 € από το ΣΔΟΕ για τη διαχείριση των χρημάτων του Φεστιβάλ Βράχων.
· Διαλύουν κάθε δημόσια υποδομή και κοινωφελή υπηρεσία.
· Υποβαθμίζει την καθαριότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και του πρασίνου. Δεν στηρίζει τον πολιτισμό, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και δημιουργία. Τα σχολεία, οι δημόσιοι χώροι, το πράσινο  δεν συντηρούνται.
· Και όσα έργα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια ήταν κυρίως για την κερδοφορία του κεφαλαίου (Ολυμπιάδα, Αττική οδός, αεροδρόμιο) και δευτερευόντως για τις ανάγκες.
· Έργα βιτρίνας, αμφίβολης ποιότητας και χρησιμότητας, συνήθως προεκλογικά (αναπλάσεις) και υπερτιμημένα (στίβος, ασφαλτοστρώσεις, μηχανολογικός εξοπλισμός, παιδικός σταθμός Γρανικού). Και όχι έργα υποδομών ( πχ με τη πρώτη νεροποντή οι δρόμοι πλημυρίζουν). Κανένας νέος δημόσιος χώρος για τις ανάγκες των κατοίκων.
· Άλλα τάζουν προεκλογικά και άλλα κάνουν μετεκλογικά. Πριν έλεγαν ότι θα μείωναν το χρέος, τώρα το αυξάνουν, ότι τα μέτρα τους θα φέρουν πτώση της ανεργίας και έφεραν αύξηση.
Οι χορτάτοι δεν ρίχνουν πια ούτε ψίχουλα από το τραπέζι για να ξεγελάσουν τους πεινασμένους.  
· Προεκλογικά έταζε «Το μετρό στο Βύρωνα» και «Τη μεγαλύτερη πράσινη διαδρομή της Ευρώπης»,μετά παραδίδει καθυστερημένα ένα σχολικό κτίριο και ετοιμάζει ένα κολοβό υπερτιμημένο κολυμβητήριο, αφού μας χρέωσε για αποζημιώσεις με την ακύρωση του άλλου. Τώρα, τρέχει μόνο πίσω από τις πρωτοβουλίες των πολιτών και έρχεται δεύτερος είτε στις διεκδικήσεις για το Κέντρο Υγείας, είτε για φτηνά αγροτικά προϊόντα. Ενώ, η στήριξη των οικονομικά αδύναμων επαφίεται στις συλλογικότητες της περιοχής.
· Αντικαθιστούν τις θέσεις εργασίας, τους αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις με την προβολή της φιλανθρωπίας των συζύγων όσων θησαυρίζουν στις πλάτες μας.
· Αντί για κοινωνική μέριμνα και πρόνοια έχουμε ανέξοδες υποσχέσεις για προγράμματα «Στηρίζω», κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, που μάλιστα δεν προχωρούν. Ακόμα και την απόφαση για  δικαστική υποστήριξη μόνο των ευπαθών ομάδων από τα χαράτσια της ΔΕΗ, δεν την προχώρησε.  
ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ  ΧΑΡΔΑΛΙΑ
· Χρησιμοποιούν βουλή και δικαστήρια, μόνο για να επικυρώνουν τις αποφάσεις τους με την τρόικα. Όταν δεν τους συμφέρουν, δεν σέβονται και προσπερνούν, όπως με την απόφαση για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ.
· Το δημοτικό συμβούλιο απλά επικυρώνει όσα υποχρεωτικά χρειάζεται να τεθούν και έχει προαποφασίσει η δημ. αρχή που, ελέω εκλογικού νόμου, έχει το 60% των εδρών.
· Συκοφαντούν τους εργαζόμενους (συντεχνίες, τεμπέληδες) με σύμμαχο τα ΜΜΕ και τα παπαγαλάκια τους,  με σκοπό να τους διασπούν και να περνούν την πολιτική τους.
· Συκοφαντεί τους κατοίκους ότι υποκινούνται από κόμματα, με τις αραχνιασμένες συνταγές, που ανακαλύπτουν πίσω από κινητοποιήσεις, όχι τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιουργούν, αλλά κάποιο εξωτερικό δάκτυλο.
·   Επαναφέρουν τη μισαλλοδοξία και τη θεωρία των 2 άκρων, ταυτίζοντας τους μαχητικούς αγώνες με τη φασιστική βία, ώστε να αποπροσανατολίζουν και να καθηλώνουν. Οι ναζιστικές συμμορίες, όπως η Χ.Α. είναι εργαλείο του συστήματος και μαζί με την κυβέρνηση δουλεύουν ενάντια στο λαό. 
· Χρησιμοποιεί τη θεωρία των 2 άκρων και βρίζει τους εργαζόμενους που αντιδρούν ως χρυσαυγίτες και τους κατοίκους που διεκδικούν ως τραμπούκους, χαφιέδες και τις κινητοποιήσεις τους ως φασιστικές.
·  Και όταν τα ιδεολογήματά τους δεν πιάνουν χρησιμοποιούν την κρατική καταστολή των κινητοποιήσεων με χημικά, επιθέσεις των ΜΑΤ, αστυνομοκρατία.
·  Με πρωτοφανή ενέργεια στα χρονικά του δήμου καλεί αστυνομία, ομάδα δέλτα, εισαγγελέα και ΓΑΔΑ για να κάνει με κλειστές πόρτες τις δημόσιες, ανοικτές δημοπρασίες για τα αναψυκτήρια.  
· Κυβερνητικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί προσπαθούν με κάθε μέσο να περάσουν την πολιτική τους ασκώντας, ακόμα και σωματική βία.
· Ακόμα και μέσα στο δημαρχείο ο δημ. σύμβουλος του Χαρδαλιά, Ρεϊζίδης, τραυματίζει στο κεφάλι (4 ράμματα) τον εκπρόσωπο της Αριστερής Παρέμβασης, Σταύρο Τζιορτζιώτη, γιατί δήλωσε διαφωνία με την πολιτική τους.
· Διώξεις, απειλές διώξεων και απολύσεων,  ποινικοποίηση των αγώνων είναι στην ημερήσια διάταξη.
· Αγωγές ενάντια σε όσους αποκαλύπτουν ή αντιδρούν στην πολιτική του. Μηνύσεις για τους κατοίκους που κινητοποιούνται.  Απειλές για όσους ζητούν οικονομικά στοιχεία από τις διάφορες επιτροπές.  

Βυρωνιώτες, Βυρωνιώτισσες,
Δεν πάει άλλο με αυτή την πολιτική που ξεθεμελιώνει τις ζωές μας. Απαιτείται να αντισταθούμε.  Ως Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, θα συνεχίσουμε την προβολή των θέσεων μας, τη διατύπωση και δημόσια της ριζικής μας αντίθεσης με την ασκούμενη πολιτική της δημοτικής αρχής, την ανάδειξη των ταξικών και οικονομικών συμφερόντων που υπηρετεί, την αποκάλυψη των συγκλίσεων της με την κυβερνητική πολιτική των μνημονίων, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ, την ενασχόλησή μας με τα προβλήματα και τη στήριξη των δίκαιων διεκδικήσεων των κατοίκων. 


Καλούμε τους κατοίκους, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, να οργανώσουν την πάλη τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί την κάλυψη των αναγκών τους, μέσα από τις συλλογικότητες της πόλης μας. Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. 

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΡΜΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ
ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΡΑ – ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

5/12/12
ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας καλούμε, με αφορμή την συμπλήρωση 78 χρόνων από τα Δεκεμβριανά του 44,
την Πέμπτη 20 Δεκέμβρη, ώρα 7.00 μμ σε συζήτηση-εκδήλωση με θέμα :
«Όψεις του ΕΑΜικού Κινήματος στην Αθήνα και την περιοχή μας».
Ομιλητές οι συγγραφείς – ιστορικοί :
· ΙΑΣΟΝΑΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ, (Το τιμωρό χέρι του λαού- Η δράση του ΕΑΜ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη πρωτεύουσα 1942-1944)
· ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ, ( Η εμπειρία της κατοχής και της αντίστασης στην Αθήνα)

Η συζήτηση θα γίνει στη Λαμπηδόνα, Άλσος Αγ. Τριάδας Αγ. Σοφίας, Κορδελιού & Κωνσταντιλιέρη, Βύρωνας,

4/12/12
ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΛΑΜΠΗΔΟΝΑ ΜΕ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΑΠΟ ΔΗΜ. ΑΡΧΗ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΒΥΡΩΝΑ : ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΛΑΜΠΗΔΟΝΑ ΜΕ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ

Η 3μελής μονοπαραταξιακή επιτροπή δημοπρασιών του Δήμου, με απόφαση της 30/11/2012, αναβάλλει τη δημοπρασία για την εκχώρηση της Λαμπηδόνας σε ιδιώτες, που ήταν να γίνει την Τετάρτη 5/12/2012, για την Πέμπτη 20/12//2012.
Στην απόφαση, που υπογράφουν Χαρδαλιάς, Ζούμπος και Μπαστέα, περιέχονται ψέματα, συκοφαντίες και απειλές. Επανέρχονται λογικές ότι πίσω από την παρουσία των κατοίκων και των συλλογικοτήτων τους υπάρχουν πολιτικές οργανώσεις, ψέματα ότι υπάρχει «παράνομη κατάληψη» του χώρου της Λαμπηδόνας και ότι εμποδίστηκαν οι αόρατοι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη δημοπρασία.

Διαβάστε περισσότερα »  


1/12/12
ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜ. ΑΡΧΗΣ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΜΑΣΚΑ,

ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜ. ΑΡΧΗΣ,
ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Βιώνουμε μια πολιτική που εξαθλιώνει το λαό με την ανεργία, τη φοροληστεία, την ακρίβεια, τις περικοπές μισθών και συντάξεων και προστατεύει τις τράπεζες, την οικονομική ολιγαρχία, τα αρπακτικά που τα ονομάζει επενδυτές. Στο σύστημα για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής χρησιμεύουν : - η επίθεση σε όσους δεν συναινούν και αντιστέκονται σε αυτή την πολιτική, - η διάσπαση των πληττόμενων, ώστε να τσακώνονται μεταξύ τους για να τη βγάζουν καθαρή οι κυρίαρχοι, - ο αποπροσανατολισμός, - τα αυταρχικά μέτρα, - ο φόβος, - οι διώξεις.
Οι κυβερνητικοί, τα τσιράκια τους, τα ΜΜΕ και βέβαια οι καπιταλιστές επιστρατεύουν πάλι τις θεωρίες για τα 2 άκρα, επιδιώκοντας να ταυτίσουν τη βία της συστημικής Χ.Α. ενάντια στους αδύναμους με τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων, τις απεργίες, τις καταλήψεις ενάντια σε κυβέρνηση και τρόικα. Μας νουθετούν να κάτσουμε φρόνιμα στο «κέντρο» της υπακοής. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι το ένα άκρο αποτελούν η κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, η ΕΕ, το ΔΝΤ, η Χ.Α. (που παρεπιπτόντως αρνήθηκε έλεγχο για το χάρισμα της Αγροτικής στο Σάλλα, ψήφισε φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές και χάρισμα χρεών των μεγάλων επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου), η οικονομική εξουσία και όσοι τους στηρίζουν και ωφελούνται από αυτή την κατάσταση και το άλλο άκρο οι άνεργοι, οι εργάτες, η νεολαία, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και όλοι όσοι υποφέρουν από την εκμετάλλευση. Οι πρώτοι χαρακτηρίζουν βία τις αντιδράσεις στην βίαιη και αυταρχική πολιτική των δεύτερων, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, για να δεχτούν ορισμένοι ότι έτσι είναι, αν έτσι μας λένε.
Που συμβαίνουν όλα αυτά ;
- Στο κεντρικό κράτος. Με τη βουλή να επικυρώνει τις απαιτήσεις της τρόικας και των επενδυτικών κεφαλαίων, με τη δημόσια κυριαρχία και περιουσία να έχει περάσει στη διαχείριση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, με την δίωξη όσων εμφανίζουν τις λίστες αυτών που έβγαλαν εκατομμύρια έξω και την προστασία όσων τις κρύβουν, με τις φοροαπαλλαγές και την ασυλία όσων κατασπάραξαν τα κρατικά δάνεια και το ξεζούμισμα της πλειοψηφίας για να αποπληρώσουμε το φαγοπότι τους και να αβγατίζουν τα κέρδη των ισχυρών. Με τη Ν.Δ. σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα να οξύνει την επίθεση σε όσους διαφωνούν με την πολιτική της με βία, συκοφαντία, διώξεις. Με τον υπουργό της ΔΗΜΑΡ να απειλεί ότι θα απολύσει όλους αν δεν του στείλουν λίστες εργαζομένων με ονόματα προγραφών. Με το Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ να κατακευραυνώνει με αλαζονεία όσους διεκδικούν δικαιώματα. Με το κράτος να σιγοντάρει και το βαθύ κράτος να συνεργάζεται με τις παρακρατικές ναζιστικές οργανώσεις για να πατάξει με βία τις φωνές όσων αντιδρούν.

- Στο τοπικό κράτος, το δήμο του Βύρωνα. Το δημοτικό συμβούλιο επικυρώνει τυπικά τις αποφάσεις της δημ. αρχής που έχει την πλειοψηφία, ελέω εκλογικού νόμου. Θέματα που θέτουν οι κάτοικοι με τις απαιτούμενες υπογραφές δεν συζητούνται καν. Σε συλλογικότητες κατοίκων δεν δίνεται ο λόγος. Τα πρακτικά συνεδριάσεων εδώ και μήνες δεν δίνονται στις παρατάξεις. Μεγάλα ζητήματα (ακόμα και έργα μεγάλου κόστους) δεν συζητιούνται καν στο δημ. συμβούλιο (πράσινη διαδρομή κ.α.). Εκχώρηση δημόσιας περιουσίας αποφασίζεται από κοινού από την παράταξη της ΝΔ με την παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Δημόσιες δημοπρασίες ο δήμαρχος επιδιώκει να τις κάνει στο γραφείο του με κλειστές τις πόρτες με μονοπαραταξιακή επιτροπή δημοπρασίας.
Ασκείται ακόμα και σωματική βία απέναντι σε όσους έχουν διαφωνίες στην πολιτική του δήμου, όπως έκανε ο σύμβουλος της και πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Ρεϊζίδης, τραυματίζοντας τον εκπρόσωπό μας, Σταύρο Τζιορτζιώτη, μετά το τέλος της συνεδρίασης της επιτροπής. Ενέργειες που καλύπτονται και επικυρώνονται από την δημοτική αρχή, αφού τον διατηρούν στη θέση του, μη αποδεχόμενοι την παραίτησή του, παρά την φραστική καταδίκη της πράξης του. Ενώ, μάθαμε ότι ο συγκεκριμένος έχει προχωρήσει και σε απειλές εκπροσώπου άλλης παράταξης στο Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης, όταν αυτός ζήτησε ενημέρωση για οικονομικά στοιχεία. Η αντιστροφή της πραγματικότητας είναι ακόμα μια τακτική τους. Ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν ότι ο Ρεϊζίδης απειλείται ή ότι απειλήθηκε, ότι τον έπιασαν από το γιακά πριν, ή ότι τα 3 ράμματα στο μέτωπο του συμβούλου μας είναι απλώς ένα κτύπημα στο γιακά. Δεν θα αφήσουμε το ψέμα να κυριαρχεί, ούτε το πέρασμα του χρόνου να αφήσει τα γεγονότα να ξεχαστούν.
Όσοι αντιδρούν στην πολιτική της εξυβρίζονται με απίθανους χαρακτηρισμούς. Ο κ. Χαρδαλιάς βρίζει ως τραμπουκοειδή κατοίκους που διεκδικούν να παρακολουθήσουν τις δημόσιες δημοπρασίες, ως χρυσαυγίτη εκπρόσωπο των εργαζόμενων Χρ. Παναγιωτόπουλο, ως χαφιέδες και μαφιόζους κοινωνικούς αγωνιστές, ως φασισμό την απαίτηση των κατοίκων για δημόσιες διαδικασίες. Χαρακτηρίζει κατάληψη την παρουσία των κατοίκων σε δημόσιο δημοπρασία και καλεί την αστυνομία, κλούβα και ομάδες δέλτα μεθοδεύοντας την τρομοκράτηση. Διαδίδει συκοφαντίες και λάσπη απέναντι σε συλλογικότητες κατοίκων (που βρίσκουν τα λεφτά, είναι μια παρέα). Ενώ, στα δυο τελευταία δημοτικά συμβούλια αναφέρει τις θεωρίες των 2 άκρων, προφανώς θεωρώντας τον εαυτό του μετριοπαθή οπαδό της κυβέρνησης και της τρόικας.
Θεωρούμε επικίνδυνα, αν και γελοία και άνευ αξίας σχολιασμού ή μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμιση, τα λεχθέντα του δημοτικού συμβούλου της δημ. αρχής, αστυνομικού κ. Καπάνταη, ότι αυτοί που αντιδρούν στην εκχώρηση της Λαμπηδόνας σε επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι αυτοί που έβαλαν βόμβα στο σπίτι του πριν χρόνια για να σκοτώσουν τα παιδιά του.
Αποτελεί επίδειξη αυταρχισμού της δημοτικής εξουσίας η απόφαση της 3μελούς μονοπαραταξιακής επιτροπής να καλέσει τη ΓΑΔΑ και εισαγγελέα για να μην κάνει φανερή τη δημόσια δημοπρασία για την εκχώρηση της Λαμπηδόνας. Ήδη στη δεύτερη δημοπρασία κάλεσε αστυνομία, ομάδες δέλτα και κλούβα. Ενώ, η γραπτή απειλή μήνυσης από το δήμαρχο σε κατοίκους (ανάμεσά τους και δημοτικοί σύμβουλοι) που θέλησαν να είναι παρόντες στις ανοικτές δημοπρασίες στις 15/12 και 21/12 συνιστά ευθέως επιχείρηση τρομοκράτησης.
Όλα τα παραπάνω δεν στοχεύουν μόνο τους συγκεκριμένους κατοίκους που αγωνίζονται. Συνιστούν την προώθηση ενός αντιδημοκρατικού κλίματος, που ανοίγει άλλες ατραπούς και γίνεται επικίνδυνο για όλους όσους διατυπώνουν την παραμικρή αντίρρηση, αλλά και για όλους που ανήκουν στο λαό και όχι στους κυρίαρχους. Ακόμα και οι σημερινοί θύτες στρώνουν το χαλί σε μια κατάσταση, που αύριο μπορεί να τους μετατρέψει σε θύματα.
Εμείς δεν μπαίνουμε στο παιχνίδι του κ. Χαρδαλιά της όξυνσης με βία, της συκοφαντίας και των αντεγκλήσεων χωρίς πολιτικούς όρους. Θα επιμένουμε στην αντιπαράθεση με πολιτικούς όρους, γιατί δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε όταν κάνουμε αντιπολίτευση, αφού δεν μας έχουν στο χέρι. Δεν μπαίνουμε σε κλίμα συναίνεσης, δήθεν υπεύθυνου καθωσπρεπισμού και αναζήτησης καλών σημείων της πολιτικής Χαρδαλιά.
Θα συνεχίσουμε την προβολή των θέσεων μας, τη διατύπωση και δημόσια των διαφωνιών μας με την ασκούμενη πολιτική της δημοτικής αρχής, την ανάδειξη των ταξικών και οικονομικών συμφερόντων που υπηρετεί, την αποκάλυψη των συγκλίσεων της με την κυβερνητική πολιτική των μνημονίων, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ, την ενασχόλησή μας με τα προβλήματα και τη στήριξη των δίκαιων διεκδικήσεων των κατοίκων.


29/11/12
ΟΧΙ ΜΙΣΟΛΟΓΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ


Ο δήμαρχος αρνήθηκε πεισματικά να περιλάβει ότι : α. Δεν θα καταργήσει καμιά υπηρεσία και καμιά οργανική θέση στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (λέγοντας ότι αυτά δεν είναι στο χέρι τους γιατί τα καθορίζουν νόμοι!). β. Δεν θα γίνει ιδιωτικοποίηση δημοτικής περιουσίας (περιέλαβε μόνο ότι δεν θα γίνει εκποίηση, για να εφαρμόζει τις μακρόχρονες παραχωρήσεις-ενοικιάσεις) γ. δεν δεσμεύτηκε σε κινητοποιήσεις και συγκεκριμένες ενέργειες συντονισμού.
Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση με τα γεγονότα


Διαβάστε περισσότερα »


21/11/12
ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ


Για το Βύρωνα, μόνο η υποχρεωτική αύξηση του ΤΑΠ στο 0,3% από 0,035%, που είναι σήμερα, σημαίνει περίπου 10πλασιασμό, δηλαδή, αν με ένα λογ/σμό της ΔΕΗ δίναμε το 2μηνο 5 € ΤΑΠ και μπορεί να φαινόταν αμελητέο, τώρα θα δίνουμε 43 € το 2μηνο, συν τα δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους που είναι άλλα 27 € (αν δεν αυξηθούν και αυτά), θα φτάνουμε στα 70 €. Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση

Διαβάστε περισσότερα »


ΑΓΟΝΗ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΑΓΟΝΗ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ
ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜ. ΑΡΧΗ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ

Σήμερα Τετάρτη 21/11/2012 η δημοτική αρχή στο δημαρχείο Βύρωνα έκανε δημοπρασία για τη μίσθωση από ιδιώτη για 8 χρόνια του αναψυκτήριου και περιβάλλοντος χώρου στην παιδική χαρά της Ανάληψης. Αναψυκτήριο, που έχει αφήσει εγκαταλελειμμένο να ερημώνει εδώ και χρόνια. Είναι η δεύτερη προσπάθεια εκχώρησης δημόσιων χώρων σε ιδιώτες από τις 3 που έχει βάλει μπροστά, ανάμεσα τους και της Λαμπηδόνας, που είναι στο άλσος της Αγ. Τριάδας.
Η δημοπρασία, σύμφωνα με τη διακήρυξη, ήταν ανοικτή, δημόσια και προφορική στο δημοτικό κατάστημα και ξεκινούσε στις 11 πμ. Πολλοί κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς. Στις ερωτήσεις των κατοίκων για το που θα γίνει η δημοπρασία και που είναι η επιτροπή δεν δινόταν απάντηση από τους παράγοντες της δημ. εξουσίας. Από το γραφείο του δημάρχου ενημέρωσαν ότι δεν είχε προσέλθει ο δήμαρχος ή κάποιος άλλος από την επιτροπή διενέργειας της δημοπρασίας εντός του γραφείου του, όπου είχε γίνει και η προηγούμενη δημοπρασία. Μέχρι και τις 11.30 δεν είχε εμφανιστεί ούτε και ενδιαφερόμενος. Ξαφνικά μάθαμε ότι η δημοπρασία ήταν σε εξέλιξη μέσα στις κλειστές πόρτες του γραφείου του δημάρχου. Ο οποίος είχε μπει μαζί με μέλη της επιτροπής από το μπαλκόνι (!!).

Διαβάστε περισσότερα »


15/11/12
ΑΓΟΝΗ Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΑΓΟΝΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜ. ΑΡΧΗΣ

H ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΕΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η εκμίσθωση σε ιδιώτες δημόσιων χώρων του Βύρωνα, κάτω από τη μαζική παρουσία κατοίκων στο ξεκίνημα της διαδικασίας, φάνηκε ότι δεν θα είναι ένας απρόσκοπτος περίπατος για τη δημοτική αρχή.
Σήμερα Πέμπτη 15/11 ήταν ο διαγωνισμός για τη μίσθωση του πρώτου αναψυκτήριου και περιβάλλοντος χώρου του στην παιδική χαρά της Ν. Ελβετίας. Πολλοί κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς περιμένοντας τις εξελίξεις. Κανένας ενδιαφερόμενος δεν κατέθεσε τελικά προσφορά και ο διαγωνισμός ήταν άγονος. Ο δήμαρχος Βύρωνα ενοχλήθηκε από την παρουσία των κατοίκων, παρόλο που σύμφωνα με τη διακήρυξη «Η δημοπρασία είναι φανερή και προφορική» και γίνεται στο χώρο του δημαρχείου. Αποφάσισε να την κάνει στο γραφείο του και κεκλεισμένων των θυρών. Δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σύμφωνα με το πρόγραμμά του και απεκάλεσε φασιστική μέθοδο την απαίτηση των κατοίκων να παρακολουθήσουν και να καταγράψουν τη διαδικασία, την ίδια ώρα που και από τη δημ. αρχή γινόταν καταγραφή. Μάλιστα για να οξύνει τη συζήτηση χαρακτήριζε κατάληψη την παρουσία των κατοίκων. Υπεραμύνθηκε των ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας ότι και πριν οι χώροι, ανήκοντας στη δημοτική επιχείρηση, λειτουργούσαν ως ιδιωτικοί και δήλωσε ότι θα συνεχίσει και με δεύτερη ημερομηνία διαγωνισμού και χαμηλότερες τιμές και αν και τότε δεν υπάρχει ενδιαφέρον, μετά θα κάνει απευθείας ανάθεση. 


Διαβάστε περισσότερα »
 
9/11/12
Ο ΔΗΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Η ΔΗΜ. ΑΡΧΗ ΒΓΑΖΕΙ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Η δημοτική αρχή ετοιμάζει την παραχώρηση σε ιδιώτες δημόσιων χώρων μέσα στα άλση και στις παιδικές χαρές της γειτονιάς μας.
Προωθεί την εκμίσθωση 3 αναψυκτηρίων και μεγάλου τμήματος περιβάλλοντος χώρου, σε πρώτη φάση για 8 χρόνια. Προκηρύσσει διαγωνισμό για το αναψυκτήριο 174 τμ, βοηθητικούς χώρους 35 τμ και εξωτερικό χώρο 400 τμ (!!) του Άλσους Αγίας Τριάδας, την Τετάρτη στις 5/12/2012, στις 11 π.μ. για 4.500 € ευρώ το μήνα. Για το αναψυκτήριο 172 τμ και εξωτερικό χώρο 200 τμ του Αλσους Ανάληψης την Τετάρτη 21/11/2012, 11 π.μ., για 3.500 € ευρώ το μήνα. Για το αναψυκτήριο 15 τ.μ. και εξωτερικό χώρο 165 τμ στην παιδική χαρά της Ν. Ελβετίας την Πέμπτη 15/11/2012 στις 11π.μ., για 1.500 ευρώ το μήνα.
Από καιρό τώρα τονίζαμε ότι οι πράξεις και τα λεγόμενα της δημ. αρχής και του δημάρχου κ. Χαρδαλιά κατευθύνονται στην ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων και υπηρεσιών. Προωθεί τη λειτουργία του δήμου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του οικονομικού κατεστημένου, αρχής γενομένης από την παραχώρηση δημόσιων χώρων του Βύρωνα για παρκινγκ ιδιωτικών εταιρειών.

Διαβάστε περισσότερα »
 
4/11/12
ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΦΡΑΣΤΙΚΕΣ ΥΒΡΕΙΣ ΔΗΜ. ΑΡΧΗΣ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ και ΥΒΡΕΙΣ από τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Την ίδια στιγμή που ο δήμος είναι σε οικονομική ασφυξία (δεν πληρώνει εργαζόμενους του, καθυστερεί τους μισθούς των περισσότερων, δεν εξοφλεί τις υποχρεώσεις του προς προμηθευτές κ.α.), η δημοτική αρχή αποφάσισε την πρόσληψη ενός ακόμα συμβούλου της με λεφτά του δήμου (δηλαδή των κατοίκων) με αμοιβή 73.800 € με σκοπό τη «διαμόρφωση συστήματος κοστολόγησης βάσει δραστηριοτήτων στο Δήμο Βύρωνα».

Η παραπάνω διαδικασία γίνεται, σύμφωνα με το νόμο και τον Καλλικράτη, με απλή απόφαση της δημ. αρχής. Το θέμα τυπικά είναι νομότυπο, δεν είναι όμως και ηθικό. Ο ρόλος των συμβούλων της δημ. αρχής Χαρδαλιά για επικοινωνία-δημόσιες σχέσεις, εξεύρεση κονδυλίων, μελέτες, εκδηλώσεις κ.α. δεν καλύπτει ανάγκες των κατοίκων, αλλά της δημ. αρχής. Η νέα θέση για σύμβουλο κοστολόγησης δεν γίνεται για να υπάρξουν προτάσεις περιορισμού των περιττών εξόδων του δήμου. Το πρόβλημα βρίσκεται στην όλη πολιτική της δημ. αρχής με τα έργα βιτρίνας μεγάλου ύψους (ασφαλτοστρώσεις, πράσινη διαδρομή, κ.α.), τις ανακοστολογήσεις προ τα πάνω του κόστους των έργων (στίβος, κ.α.) και το φουσκωμένο κόστος άλλων έργων (κολυμβητήριο, προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, κ.α.), στα οποία έχουμε αναφερθεί με άλλες ανακοινώσεις μας. Ολα αυτά έχουν οδηγήσει στον υπερδανεισμό και στην επερχόμενη χρεωκοπία του δήμου. Αυτή η κατάσταση τώρα επιβάλλει στη δημ. αρχή να προσπαθήσει από τη μια να δικαιολογήσει αυτές τις δαπάνες και από την άλλη να περιορίσει δαπάνες για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων σε πρόνοια, παιδεία, έργα υποδομών, καθαριότητα, συντήρηση, φύλαξη, προστασία του περιβάλλοντος. Ενώ, παράλληλα επιδιώκει τη μείωση του αριθμού των σταθερά εργαζόμενων του δήμου, προωθεί την εμπορευματοποίηση παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων, σύμφωνα με τις επιταγές των μνημονίων της συγκυβέρνησης, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. Χρειάζεται να εμφανίσει προσπάθειες εξορθολογισμού και εξυγίανσης για τους δανειστές του δήμου. Όποιο και να είναι το έργο και η αποστολή αυτού του συμβούλου δεν δικαιολογείται ούτε η πρόσληψή του, ούτε το ίδιο το κόστος της, που είναι ακριβώς στην κατεύθυνση, που ίσχυε και μέχρι τώρα, δηλαδή οι δαπάνες για ημέτερους σκοπούς πλεονάζουν, την ίδια ώρα που επικαλούνται ανάγκη περιορισμού των εξόδων.


Διαβάστε περισσότερα »
 
30/10/12
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΡΕΪΖΙΔΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜ. ΑΡΧΗ


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΛΛΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
ΤΗΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΡΕΪΖΙΔΗ

Όπως έχουμε ήδη καταγγείλει, στις 3/10/2012 μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής του δημοτικού συμβουλίου για θέματα Περιβάλλοντος, ο πρόεδρος της και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Χαρδαλιά, Μενέλαος Ρεϊζίδης, επιτέθηκε απρόκλητα και τραυμάτισε τον εκπρόσωπο της Αριστερής Παρέμβασης Σταύρο Τζιορτζιώτη. Μετά την τραμπούκικη αυτή επίθεση και τον τραυματισμό του εκπροσώπου μας, επί 20 μέρες, παρά τις προσπάθειες μας, δεν έγινε δυνατό να βρεθεί ο δήμαρχος και ζητήσαμε εγγράφως το θέμα να συζητηθεί σε συνεδρίαση του δημ. Συμβουλίου.
Η δημ. αρχή συγκάλεσε δημοτικό συμβούλιο στις 30/10, χωρίς να περιλάβει το θέμα στην ημερήσια διάταξη, όπως όφειλε. Κάτω από την παρουσία και την αλληλεγγύη δημ. συμβούλων και μελών από άλλες γειτονικές αριστερές-αντικαπιταλιστικές κινήσεις πόλης η δημ. αρχή έθεσε το θέμα προ ημερήσιας διάταξης επιδιώκοντας μια σύντομη συζήτηση. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι δημ. σύμβουλοι της πλειοψηφίας Καπάνταης και Βώβος, πρότειναν να μη συζητηθεί το θέμα. Πέρα από κάθε διαδικασία, η συζήτηση, αντί να ξεκινήσει με ανάγνωση του αιτήματος της Αριστερής Παρέμβασης, που έθετε το θέμα, ξεκίνησε με ανάγνωση μιας επιστολής παραίτησης του Ρεϊζίδη, στην οποία ναι μεν ζητά συγγνώμη για το γεγονός, αλλά δεν διστάζει να αναφέρεται σε «μειοψηφική στείρα πολιτική αντιπαράθεση βασισμένη στις κομματικές γραμμές και συμφέροντα» (ποιοι μιλούν !) και σε απειλές (!) ενώ στο ίδιο κείμενο αναφέρει ότι του «είναι δύσκολο να μείνει με σταυρωμένα χέρια» (!). Μετά από τις τοποθετήσεις των δημ. συμβούλων της αντιπολίτευσης, η συζήτηση έκλεισε με την τοποθέτηση του δημάρχου που, μετά από την καταδίκη και τον διαχωρισμό του από την επίθεση και θεωρίες για τη βία των 2 άκρων, ανέφερε ότι είναι ακραίο να ζητείται παραίτηση από έναν που έχει εκλεγεί με τις ψήφους του Βυρωνιώτικου λαού (λες και τον εκλέγει με εντολή να κτυπά) και, δεδομένου ότι ο δήμαρχος είναι που κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις, κατέληξε ότι το αν θα γίνει αποδεκτή η παραίτηση, θα το κρίνει η παράταξή του.

Διαβάστε περισσότερα »

6/10/12
ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή συμπληρώνονται και ο Βύρωνας, ο συνοικισμός των προσφύγων, που άλλαξε στο πέρασμα του χρόνου φυσιογνωμία, σκαλίζει τη μνήμη του. Ποια η σειρά των γεγονότων, σε ποιο διεθνές περιβάλλον εξελίχτηκαν, τι έφταιξε, ποιες πολιτικές οδήγησαν στον ξεριζωμό; Ποιος ο ρόλος των αστών πολιτικών και της «Μεγάλης Ιδέας τους;» Πως αντιμετωπίστηκαν οι πρόσφυγες; Υπάρχει σχέση του τότε και του σήμερα; Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις και χρειάζεται να φωτιστούν από όλες τις πλευρές και όχι μόνο με τις κυρίαρχες ερμηνείες.
Γιατί χρειάζεται μνήμη και κρίση στο σύγχρονο κοινωνικό Αρμαγεδδώνα, που ρίχνει στο βάραθρο την πλειοψηφία της κοινωνίας, που οδηγεί στην οικονομική καταστροφή τη χώρα, που προωθεί τα σχέδια προωθώντας όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στους πιο αδύναμους και και δημιουργεί στρατιές νέων οικονομικών προσφύγων από τη χώρα μας που αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό, ενώ την ίδια ώρα διώκει και μετατρέπει σε εξιλαστήρια θύματα τους οικονομικούς πρόσφυγες και τα θύματα σύγχρονων πολέμων που φτάνουν στην Ελλάδα, κλείνοντας τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Αυτά όλα θέλουμε να συζητήσουμε στην εκδήλωση με θέμα «-Μικρασιατική καταστροφή & «Μεγάλη Ιδέα»- Οι πρόσφυγες και το σήμερα».
Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή ντοκυμαντέρ.
Στη συζήτηση παίρνουν μέρος :
- ΄Αλκης Ρήγος, πανεπιστημιακός-ιστορικός
- Τάσος Κωστόπουλος, δημοσιογράφος
- Βυρωνιώτες πρόσφυγες από τη Μ. Ασία.
Σας καλούμε την Τετάρτη 10/10, ώρα 8 μμ στο άλσος Αγ. Τριάδας, Λαμπηδόνα, στο Βύρωνα.

3/10/12
ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΡΕΪΖΙΔΗ ΣΕ ΤΖΙΟΡΤΖΙΩΤΗ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Καταγγέλλουμε την τραμπούκικη επίθεση και τον τραυματισμό του μέλους της Αριστερής Παρέμβασης και πρώην δημοτικού συμβούλου μας Σταύρου Τζιορτζιώτη από το δημοτικό σύμβουλο της δημοτικής αρχής (που στηρίζεται από τη Ν.Δ.) Μενέλαο Ρεϊζίδη, με τη λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής του δήμου για θέματα Περιβάλλοντος.
Η πρωτοφανής στα χρονικά του δήμου βίαιη επίθεση και ο τραυματισμός έγινε μέσα στο Δημαρχείο σήμερα Τετάρτη 3 Οκτωβρίου το απόγευμα. Ο Μ. Ρεϊζίδης πρότεινε επιβολή προστίμων από το δήμο και σε συλλογικότητες, φορείς και επιτροπές για αφίσες-πανό και ο εκπρόσωπος της Αριστερής Παρέμβασης διαφώνησε και αντιτάχτηκε. Στη συνεδρίαση δεν βρισκόταν οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων της αριστεράς. Ο Σταύρος Τζιορτζιώτης απαίτησε εύλογα να κρατηθούν πρακτικά και να καταγραφούν οι διαφωνίες. Ο Μ. Ρεϊζίδης επιτέθηκε φραστικά στο Σταύρο Τζιορτζιώτη γιατί «χαλάει το κλίμα, επιμένει στις απόψεις του, ενοχλεί με τη στάση του τη λειτουργία της επιτροπής ως παρέα» και άλλες παρόμοιες φράσεις και όξυνε την αντιπαράθεση. Με τη λήξη της συνεδρίασης και κατά την αποχώρηση του Σταύρου Τζιορτζιώτη μπήκε μπροστά του και χωρίς άλλη κουβέντα τον κτύπησε στο μέτωπο και εξαφανίστηκε. Αποτέλεσμα ο Σταύρος να χρειαστεί μεταφορά σε κλινική και 4 ράμματα στο μέτωπο.

Διαβάστε περισσότερα »
 
2/10/12
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΛΑΪΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ

Η κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑ.ΣΟ.Κ. - ΔΗ.ΜΑ.Ρ. εξαγγέλλει νέο εξοντωτικό πακέτο μέτρων με μειώσεις μισθών και συντάξεων και αυξήσεις άμεσων φόρων και ορίων ηλικίας για σύνταξη. Διαλύει δημόσια παιδεία, πρόνοια, υγεία. Πολλαπλασιάζει τα χαράτσια και αυξάνει και τους έμμεσους φόρους. Πληρώνεις πλέον ακόμα και για να κλείσεις ραντεβού με γιατρό του ΕΟΠΠΥ. Οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών αυξάνονται. Αυξάνουν την ανεργία και οδηγούν στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και στην απόγνωση όλο και περισσότερους.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ανακοινώνει μειώσεις φόρων για εισοδήματα άνω των 70 χιλ. €, για Α.Ε. και για μερίσματα μετοχών. Χαρίζει δημόσιες τράπεζες, μαζί και την υποθηκευμένη αγροτική γη, σε τραπεζίτες. Ξεπουλάει δημόσια γη σε «επενδυτές» και δημόσια περιουσία σε αρπακτικά. Παραχωρεί λιμάνια, αεροδρόμια και επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας σε κεφαλαιούχους. Συνεχίζει την ενίσχυση των τραπεζών με δισ. από χρήματα, που ανεβάζουν το δημόσιο χρέος. Σκορπάει άφθονο χρήμα για επιδότηση εταιρειών, αμοιβές εταιριών συμβούλων, ανεξέλεγκτα προγράμματα «αλληλεγγύης», στήνει εταιρείες, χρηματοδοτεί ΜΚΟ ημετέρων.

Η ΣΚΟΝΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

Μας λένε ότι όλα αυτά είναι απαραίτητα για να πάρουμε νέες δόσεις (δάνεια), γιατί δεν υπάρχουν λεφτά. Μόνο που οι νέες δόσεις δεν πάνε σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες. Πάνε στις τράπεζες και στην αποπληρωμή των ήδη χιλιοπληρωμένων τοκογλυφικών δανείων. Καλύπτονται πίσω από το ότι η κρίση είναι παγκόσμια και πλήττει πολλές καπιταλιστικές χώρες για να την «αξιοποιήσουν» στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, για ισχυροποίηση του καπιταλιστικού συστήματος και της εξουσίας τους, ανεβάζοντας την εκμετάλλευση των πολλών, ληστεύοντας το δημόσιο και αυξάνοντας τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών.

Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους πολλούς με διάφορους τρόπους. Για να καλύψουν την ταξική πολιτική τους προβάλλουν ως υπαίτιους της κατάστασης τους μετανάστες, τους «τεμπέληδες και υπεράριθμους» δημοσίους υπάλληλους, τους πολλούς συνταξιούχους, τους ανάπηρους «μαϊμού». Για να κουκουλώσουν τις δικές τους κυβερνητικές ευθύνες προσπαθούν να τις διαχύσουν προς όλους: μαχόμενη αριστερά, ανυπότακτους συνδικαλιστές, αγωνιζόμενους και απεργούς. Χρησιμοποιούν τη μέθοδο του διαίρει και βασίλευε, ρατσιστική και ξενοφοβική προπαγάνδα, ακόμα και φασιστικά τάγματα εφόδου για επιθέσεις. Ιδιωτικά και κρατικά ΜΜΕ πρωταγωνιστούν στην επιχείρηση.


Διαβάστε περισσότερα »

11/9/12
ΓΙΑ ΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Πληροφορηθήκαμε ότι, μετά από μήνυση του διοικητή του 586 ΤΠ/Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Γρεβενών, Δ. Βούτση, για συκοφαντική δυσφήμηση σε σχέση με περιεχόμενο δημοσιεύσεων σε ιστολόγιο της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων που αφορά ενέργειες του στο στρατόπεδο, έχει ξεκινήσει διαδικασία κλήσης στον εισαγγελέα μελών της Επιτροπής.Διαβάστε περισσότερα »
 
31/7/12
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΠΑΥ ?

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ Σ.Π.Α.Υ. ?

Ήρθε σε γνώση μας επιστολή της νέας αντιπροέδρου του Σ.Π.Α.Υ., (Σύνδεσμου Προστασίας και Ανάπτυξης (;;) Υμηττού), ο οποίος συγκροτείται από τους δήμους πέριξ του Υμηττού και στον οποίο είναι όλα τα τελευταία χρόνια πρόεδρος ο κ. Χαρδαλιάς, η οποία αναφέρεται σε κακώς κείμενα του ΣΠΑΥ. Θυμίζουμε ότι η λειτουργία του ΣΠΑΥ χρηματοδοτείται από τους δήμους, το κράτος, ευρωπαϊκά προγράμματα (κοινώς δικά μας χρήματα) και δωρεές. Ενώ, τα έσοδα του κυμαίνονται ετησίως από 2 έως 2,5 δις. (από αυτά 1,3 δις από χρήματα των δήμων), σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στην επιστολή της νέας αντιπροέδρου, δημοτικής συμβούλου από την Ηλιούπολη, καταγγέλλονται τα παρακάτω:


Διαβάστε περισσότερα »


7/6/12
ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΜΠΗΔΟΝΑΣ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Η ΛΑΜΠΗΔΟΝΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

Στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Βύρωνα της 7/6/2012 η δημοτική αρχή Χαρδαλιά αποφάσισε να παραχωρήσει για μίσθωση σε ιδιώτες τα δημοτικά αναψυκτήρια των παιδικών χαρών Αγ. Τριάδας (Λαμπηδόνα), της Ανάληψης και της Ν. Ελβετίας. Η απόφαση αυτή πάρθηκε από κοινού και ομόφωνα με τους εκπρόσωπους της παράταξης του κ. Κόνσουλα. Το δημοτικό συμβούλιο θα καλεστεί εκ των υστέρων να επικυρώσει τους πλειοδότες της μίσθωσης. Δείγμα και αυτό της νέας αντιδημοκρατικής λειτουργίας του δήμου από τη δημ. αρχή που «αξιοποιεί» τον «Καλλικράτη».Διαβάστε περισσότερα »
 
16/5/12
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΔΙΩΞΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΤΗ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

Συμπαραστεκόμαστε στον Νίκο Κατσίφη, συνδικαλιστή του συνδικάτου οικοδόμων Καλλιθέας, που συμμετείχε στη συγκέντρωση που έγινε στις 12/5 στην πλατεία Κύπρου στην Καλλιθέα και την επόμενη μέρα συνελήφθη και εναντίον του ασκήθηκε δίωξη. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από φορείς και πολλούς κατοίκους ως έκφραση διαμαρτυρίας για τις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις φασιστικών συμμοριών την τελευταία βδομάδα στην Καλλιθέα ενάντια σε μετανάστες. Επιθέσεις με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς τους, που περιλάμβαναν ακόμα και τοποθέτηση αυτοσχέδιων βομβιστικών μηχανισμών έξω από σπίτια που μένουν μετανάστες και προσπάθειες πυρπόλησης τους. Επιθέσεις που καλύπτονται και συνδέονται με αστυνομικούς της περιοχής με χαρακτηριστικό τις απειλές που δέχτηκαν 3 μετανάστες από αστυνομικούς του Α.Τ. Καλλιθέας, λίγο πριν χτυπηθούν το βράδυ της Τρίτης 08.05.11 στην πλ. Κύπρου, από φασιστική συμμορία.

Διαβάστε περισσότερα »


29/4/12
ΓΙΑ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜ. ΑΡΧΗ ΒΥΡΩΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ

Περίπου 1,5 χρόνο οι εργαζόμενοι ως δάσκαλοι καλλιτεχνικών μαθημάτων με φορέα εργοδότη τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Βύρωνα είναι απλήρωτοι. Από τις 24 μέχρι τις 30/4 κάνουν αποχή από τα μαθήματα για να γνωστοποιήσουν τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους και την υπογραφή σύμβασης. Την Παρασκευή 27/4 έγινε συγκέντρωση γονιών των παιδιών και κατοίκων που παρακολουθούν αυτά τα μαθήματα και των δασκάλων του Οργανισμού με παρουσία από τη δημ. αρχή, της προέδρου του Οργανισμού κ. Δάφνη. Απαίτηση όλων των γονέων και κατοίκων, που πληρώνουν μάλιστα συνδρομές για αυτά τα μαθήματα, ήταν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι για τη δουλειά τους. Η κ. Δάφνη επανέλαβε τις αόριστες υποσχέσεις περί εξόφλησης των δεδουλευμένων, χωρίς δέσμευση για το πότε θα γίνει αυτή.

Διαβάστε περισσότερα »
 
11/4/12
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΣΕ ΘΟΛΑ ΝΕΡΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ

Βυρωνιώτες, Βυρωνιώτισσες,

Στο όνομα της συγκράτησης των δημόσιων δαπανών, της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους, και για την υποχρεωτική λήψη νέων δανείων παίρνονται μέτρα περικοπής κοινωνικών παροχών, μείωσης μισθών και συντάξεων. Μέτρα που οδηγούν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στη φτώχεια και στην ανεργία. Την ίδια ώρα είναι σκάνδαλο να γίνονται τεράστιες σπατάλες με το δημόσιο χρήμα. Χωρίς επαρκείς λόγους τα κυβερνητικά δημοτικά όργανα να αποφασίζουν για έξοδα πέρα από τον προγραμματισμό.

Αυτό έγινε με την απόφαση του δημοτικού συμβούλιου της Τρίτης 10/4 όπου η δημ. αρχή έφερε για ψήφιση αναπροσαρμογή του κόστους κατασκευής του κολυμβητήριου από τα 10,97 εκατ. € σε 17,38 εκατ. € συν ΦΠΑ 23% και την οποία το δημ. συμβούλιο ψήφισε με 22 ψήφους υπέρ, 1 μόνο ψήφος κατά (η δική μας) και 9 αποχές από τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Σαν αιτία της τεράστιας αυτής υπέρβασης προβλήθηκε από τη δημοτική αρχή η δυσκολία εκτέλεσης του έργου. Αυτό σημαίνει είτε ότι η προεκλογική μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών ήταν άρπα κόλα για να προλάβει να δημοπρατηθεί το έργο για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας, είτε ότι η αύξηση του κόστους του έργου κατά περίπου 70% εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.

Η επιθυμία και ανάγκη των κατοίκων για να γίνει κολυμβητήριο στο Βύρωνα έγινε πολλές φορές αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης από τις δημ. αρχές, με εξαγγελίες χωρίς πραγματικό αντίκρισμα. Ας θυμηθούμε ότι εξαγγέλθηκε από τον κ. Χαρδαλιά 2 φορές προεκλογικά. Στις τελευταίες εκλογές η δημοτική αρχή μεθόδευσε την κατασκευή και θεμελίωσε το κολυμβητήριο σε προστατευόμενη περιοχή που αποτελεί δασικό χώρο, στην β’ ζώνη προστασίας του Υμηττού, εκμεταλλευόμενη το παράθυρο του νόμου ότι θα αποτελεί «οικολογική» αθλητική κατασκευή.

Η όλη μεθόδευση γεννά πάρα πολλά ερωτηματικά. Γιατί αυξήθηκε τόσο πολύ το κόστος? Πως δικαιολογείται? Δεν έγιναν γεωτεχνικές μελέτες νωρίτερα? Γιατί επιλέχτηκε αυτός ο χώρος και μπαζώθηκε ο προηγούμενος που είχαν ξεκινήσει εκσκαφές και πληρώθηκαν διπλά οι εργολάβοι?

Την ίδια περίοδο που ο δήμος δεν έχει να πληρώσει έγκαιρα τους μισθούς των εργαζόμενων, δεν έχει να πληρώσει την ΕΥΔΑΠ, τους προμηθευτές, ακόμα και την ασφάλιση των οχημάτων, που είναι φορτωμένος με δάνεια για να καλύψει τις υποχρεώσεις του, πως χρεώνεται ακόμα περισσότερο αυξάνοντας κατά 70% το ήδη υψηλό κόστος του έργου ; Είναι φανερό ότι τα επιπλέον 7 εκ. € είναι δημόσιο χρήμα δηλ. δικό μας (ακόμα και αν ένα μέρος του προέρχεται από κοινοτικά κονδύλια ή από το πρόγραμμα δημ. επενδύσεων) που θα λείψει από άλλα απαραίτητα έργα και που θα μετακυλιστεί στις πλάτες των κατοίκων.

Θεωρούμε ότι η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι και αφορμή για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και τελικά σε βάρος των κατοίκων μέσω της υπερκοστολόγησης έργων.

Εμείς δηλώνουμε ότι μόνο ο συλλογικός αγώνας θα ανατρέψει τις αντιλαϊκές πολιτικές, που συνδυάζονται με απαράδεκτη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, και καλούμε τις Βυρωνιώτισσες και τους Βυρωνιώτες να αντισταθούν σε αυτές και να καταδικάσουν τις δυνάμεις που τις ασκούν.

Καμιά εμπιστοσύνη στους διαχειριστές των αντιλαϊκών πολιτικών.
11/4/2012


3/4/12
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Βυρωνιώτες, Βυρωνιώτισσες,

Αυτοί που βυθίζουν το λαό στη φτώχεια, στην ανεργία, στην απελπισία θέλουν να μας πείσουν ότι είναι θυσίες για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτοί που μας φορτώνουν συμφωνίες για νέα τοκογλυφικά δάνεια θέλουν να μας πείσουν ότι προορίζονται για δημόσιες δαπάνες, την ίδια ώρα που με αυτά μπουκώνουν τις τράπεζες και αποπληρώνουν τους ξένους και ντόπιους τοκογλύφους. Αυτοί που εκχωρούν το δημόσιο πλούτο, τις αποφάσεις και τη νομοθετική κυριαρχία στους ξένους και στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κεφάλαιο θέλουν να μας πείσουν ότι είναι πατριώτες και όλα είναι για το καλό μιας αδιαίρετης Ελλάδας. Όμως, δεν μπορούν πια να κρύψουν από κανένα ότι υπάρχουν 2 Ελλάδες, του κόσμου της δουλειάς και του κόσμου των καπιταλιστών και του πολιτικού τους προσωπικού που πάντα συνεργάζεται με το ξένο κεφάλαιο, ξεπουλά για το συμφέρον του την περιουσία της χώρας και απομυζά το λαό. Οι μεγιστάνες του πλούτου μόνο το 2010 έβγαλαν έξω άλλα 104 δισ. €. Δεν μπορούν να κρύψουν ότι αυτό συμβαίνει και στις άλλες χώρες του κόσμου. Για αυτό οι λαοί ξεσηκώνονται και ο αγώνας για ψωμί, δουλειά, παιδεία, ελευθερία είναι κοινός ενάντια σε υποτακτικές κυβερνήσεις, κεφάλαιο, Δ.Ν.Τ. και Ε.Ε.


Διαβάστε περισσότερα »
 

29/3/12
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

Την Πέμπτη 29/3 στις 3 το μεσημέρι επί της οδ. Αγ. Σοφίας στο ύψος της οδ. Κωνσταντινουπόλεως, καθώς περπατούσε ένας μετανάστης δέχτηκε δολοφονική επίθεση, πιθανόν με σιδερογροθιά από 3 άτομα που βγήκαν μέσα από ένα διερχόμενο αυτοκίνητο. Ο μετανάστης χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο για περίθαλψη.


Διαβάστε περισσότερα »


17/3/12
ΓΙΑ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΕΗ ΣΕ ΕΥΔΑΠ ΑΠΟ ΔΗΜΟ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

Οι εργαζόμενοι του δήμου Βύρωνα για μια ακόμα φορά δεν πληρώνονται τα δεδουλευμένα στην ώρα τους. Δεν καταβλήθηκε κανονικά το δεύτερο 15θήμερο του Μαρτίου 2012. Το καινούργιο και ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι τα χρήματα αυτή τη φορά μπλοκαρίστηκαν λόγω χρεών στην ΕΥΔΑΠ ύψους 942.000 € και η ΕΥΔΑΠ προχώρησε σε εντολή δέσμευσης χρημάτων του δήμου.

Σταθερά προχωρά η χρεοκοπία του δήμου, στα πρότυπα του κεντρικού κράτους, που μεθοδικά έφτασε σε ομηρία στους δανειστές, στο ξεπούλημα-ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου και στη συντριβή του κόσμου της δουλειάς. Έτσι και ο δήμος Βύρωνα, εντασσόμενος στο «πρόγραμμα εξυγίανσης», λόγω του ύψους του χρέους του, κατευθύνεται προς τη συρρίκνωση των κοινωνικών-δημόσιων υπηρεσιών του, την απαξίωση και παράδοση στους ιδιώτες της δημόσιας περιουσίας και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων του.


Διαβάστε περισσότερα »


15/3/12
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΔΙΩΞΕΙΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συλληφθέντες στη Χαλκίδα, που παραπέμπονται σε δίκη την Παρασκευή 30/3 για «προσβολή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας» (Αρθρ. 168.2 Π.Κ) και απαιτούμε να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος τους.


Διαβάστε περισσότερα »
 
26/1/12
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 'ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ" ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Γενάρης 2012
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ»ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Ο Δήμος Βύρωνα, με απόφαση του δημάρχου, εξήγγειλε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Αγκαλιάζω - Τοπικό σύμφωνο αλληλεγγύης 2010-2013». Στη συζήτηση του δημοτικού συμβούλιου για το θέμα, τελικά δεν τέθηκε από τη δημ. αρχή για έγκριση. Δεν γνωρίζουμε αν η δημ. αρχή θα ξεκινήσει κάτι από αυτά που διαφήμισε. Με βάση, όμως, τα μέχρι σήμερα δεδομένα, θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που μόνο κατ’ ευφημισμό αναφέρεται στην αλληλεγγύη.

Η δημοτική αρχή την ίδια ώρα που αποφασίζει την τσιμεντένια ¨πράσινη¨ διαδρομή των 48 εκ. €,(τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα λεγόμενα της, και προφανώς την ακριβότερη) εξαγγέλλει αυτό το πρόγραμμα, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό ούτε 1 €. Η απάντηση ήταν ότι θα καλυφτεί από τις προσφορές των επαγγελματιών του Βύρωνα, τις ΜΚΟ (που θα εισπράττουν δημόσιο χρήμα για το έργο τους), από χορηγίες ιδιωτικών εταιρειών (που θα διαφημίζονται και προφανώς θα εγείρουν απαιτήσεις για ανταλλάγματα από το δήμο) και από εθελοντική δουλειά.

Διαβάστε περισσότερα »


10/1/12
ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΕΡΑΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Νεαπόλεως 25, http://aristeriparemvasivyrona.blogspot.com, arpa_vyrona@yahoo.gr
Γενάρης 2012

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΕΡΑΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΑΘΛΗΣΗΣ.
Η ΜΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΑ ΝΤΑΜΑΡΙΑ.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού του δήμου Βύρωνα, με παρουσία και συμφωνία του δημάρχου Βύρωνα, αποφασίστηκε (αρ. απόφασης 55) η έγκριση της εγκατάστασης 2 κεραιών κινητής τηλεφωνίας της Cosmote σε δημοτικούς αθλητικούς χώρους. Η μία στο δημοτικό στάδιο, που είναι δίπλα τα 2 ανοικτά γήπεδα μπάσκετ και το κλειστό γυμναστήριο, και η άλλη στο Αθλητικό Κέντρο της Εργάνη, που είναι δίπλα στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία του συγκροτήματος.


Η απόφαση αυτή, στο όνομα της είσπραξης από το Νομικό Πρόσωπο του δήμου 14.800 € το χρόνο, δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των παιδιών των σχολείων και των κατοίκων της περιοχής.

Διαβάστε περισσότερα »


9/1/12
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Γενάρης 2012

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ!
ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

Η δημόσια παιδεία, όπως και κάθε άλλος τομέας της κοινωνικής πολιτικής, βάλλεται από τη βάρβαρη επίθεση του μαύρου μετώπου κυβέρνησης, Ε.Ε. Τρόικα, Δ.Ν.Τ. κεφαλαίου και τραπεζών.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με συγχωνευμένα χιλιάδες σχολεία, με τους λιγότερους εκπαιδευτικούς και διορισμούς από κάθε άλλη χρονιά, με τα βιβλία να μην έχουν έρθει όλα, παρόλο που πλησιάζουμε στα μέσα Γενάρη. Οι επιχορηγήσεις στις σχολικές επιτροπές είναι μειωμένες κατά 50%, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων. Τα φαινόμενα υποσιτισμού αυξάνονται καθημερινά στα σχολεία. Χιλιάδες γονείς είτε άνεργοι, είτε με κουτσουρεμένους μισθούς, λόγω των περικοπών και της φορολογικής λαίλαπας, δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμη και τα στοιχειώδη είδη που χρειάζονται οι μαθητές στο σχολείο.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά στο δήμο Βύρωνα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πολιτική της δημοτικής αρχής η οποία δεν έχει καταμερίσει στα σχολεία ούτε ένα ευρώ από την επιχορήγηση που έχει εισπράξει, συμβάλλοντας με τον τρόπο της στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Ο δήμος Βύρωνα, ενώ έχει εισπράξει 323.134 € για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και 92.300 € για τη συντήρηση και επισκευή των σχολικών κτηρίων,αποφάσισε μόλις στις 21/12/2011 να κατανείμει το ποσό των 162.000 € στις σχολικές επιτροπές.

Διαβάστε περισσότερα »
 
23/12/11
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Νεαπόλεως 25, http://aristeriparemvasivyrona.blogspot.com, arpa_vyrona@yahoo.gr
Δεκέμβριος 2011

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ

Για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι στο Δήμο Βύρωνα δεν πληρώνονται στην ώρα τους. Μόνο που αυτή η φορά δείχνει ότι θα είναι η αρχή μιας γενικότερης στάσης πληρωμών του κεντρικού κράτους και των δήμων προς τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους. Την ίδια ώρα λεφτά υπάρχουν για την ενίσχυση των τραπεζών και την εξόφληση των ξένων τοκογλύφων δανειστών. Η προτεραιότητα των κεντρικών και τοπικών αρχόντων δεν είναι οι εργαζόμενοι, αλλά η ικανοποίηση των ισχυρών του χρήματος. Το 52% των δαπανών του προϋπολογισμού του 2012 προβλέπεται να πάει σε αυτούς και όχι για μισθούς συντάξεις, κοινωνικές υπηρεσίες.

Οι εργαζόμενοι στο δήμο, στους παιδικούς σταθμούς και στον πολιτιστικό και αθλητικό οργανισμό ταλαιπωρούνται και ζουν με τη συνεχή αβεβαιότητα αν και πότε θα πάρουν τους μισθούς τους.

Διαβάστε περισσότερα »
 

22/12/11
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Νεαπόλεως 25, http://aristeriparemvasivyrona.blogspot.com , arpa_vyrona@yahoo.gr

ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ 2012
Ο ΔΗΜΟΣ ΣΕ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Βύρωνα για το 2012 ύψους 57,5 εκ. €, που ψήφισε η Δημοτική αρχή Χαρδαλιά, στο δημοτικό συμβούλιο 21/12/2011, αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης του τραπεζίτη Παπαδήμου, των ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ. Καθρεπτίζει τις επιταγές Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ. Αποτυπώνει τον προσανατολισμό της πολιτικής που η δημοτική αρχή άσκησε όλα τα προηγούμενα χρόνια και θα συνεχίσει να ασκεί με πιο στυγνό τρόπο.

Βέβαια, μπορεί κάποιος να σχολιάσει ότι πρόκειται για εικονικούς προϋπολογισμούς, μιας και τα σχέδια προϋπολογισμών αναθεωρούνται επανειλημμένα στη διάρκεια της χρονιάς. Ενώ, δεν υλοποιούνται ούτε καν με σχετικό τρόπο. Αυτό έγινε και το 2011, που είχε εγκριθεί προϋπολογισμός ύψους 57,8 εκ. €, αναθεωρήθηκε στα 59,25 εκ. € και τελικά κλείνει στα 26,4 εκ. € στις 30/11/2011. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν εισπράχτηκαν τα προβλεπόμενα έσοδα από την κρατική επιχορήγηση και επειδή οι περισσότερες δαπάνες είναι ανελαστικές ότι είχαμε περικοπές κοινωνικών υπηρεσιών, απλήρωτη εργασία, μειωμένη συντήρηση χώρων, ελλιπή λειτουργία, κανένα έργο υποδομών. Ενώ, ταυτόχρονα είχαμε έλλειμμα και δημιουργούνται νέες ανάγκες δανεισμού και ομηρία στις τράπεζες. Φέτος σχεδιάζει να πάρει νέα δάνεια ύψους 10 εκ. €, παρότι ήδη έχει παλιά χρέη ύψους 30,539 εκ. € το 2010 (ποσό 101% των εσόδων του 2010), με ότι αυτό σημαίνει σε ετήσιες δαπάνες για τοκοχρεολύσια κάθε χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα »
 
10/11/11
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 9/11 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΕΗ.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Στο δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη 9/11, η δημοτική αρχή αρνήθηκε να στηρίξει τους κατοίκους του Βύρωνα με συγκεκριμένα μέτρα, όταν δεν πληρώνουν το χαράτσι ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η Αριστερή Παρέμβαση ζήτησε με γραπτό κείμενο-πρόταση να υπάρξει υλοποίηση της προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβούλιου της 10/10, που είχε ψηφιστεί κατά πλειοψηφία μετά από πρόταση της Αριστερής Παρέμβασης, και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σαν δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα θα στηρίξουμε τους κατοίκους μας να μπορούν να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ανεξάρτητα αν μπορούν ή όχι να πληρώσουν αυτό το φόρο. Θα σταθούμε δίπλα στους αγώνες των κατοίκων, των σωματείων, των πρωτοβουλιών, των επιτροπών αγώνα, των λαϊκών συνελεύσεων και των φορέων της πόλης μας που συλλογικά και οργανωμένα δρουν στη κατεύθυνση της μη πληρωμής των χαρατσιών.»

Προτείναμε ο δήμος να στηρίξει οργανωτικά και τεχνικά τους κατοίκους και τις επιτροπές που δραστηριοποιούνται για το θέμα. Στο δήμο να υπάρξει γραφείο, που να συγκεντρώνει δικαιολογητικά (φωτοτυπία του λογαριασμού της ΔΕΗ, του αποδεικτικού πληρωμής του ηλεκτρικού ρεύματος πλην του χαρατσιού και τα στοιχεία του κατοίκου), ώστε να προβεί σε όλες τις ενέργειες προς την ΔΕΗ, για την κάλυψη της μη πληρωμής του χαρατσιού και να μην κοπεί το ρεύμα αυτών των ανθρώπων. Εάν η ΔΕΗ κόψει το ρεύμα κάποιου κατοίκου, τότε να επανασυνδέεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Διαβάστε περισσότερα »
 
7/11/11
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

 
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ,
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΝΕΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΔΗΓΕΤΗΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ

Το οικονομικό και το πολιτικό σύστημα βυθίζουν το λαό και τη νεολαία στη φτώχεια, την ανεργία, την ανέχεια, την ανασφάλεια. Για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου ξεζουμίζουν τους ανθρώπους, βιάζουν τη φύση, καταστρέφουν το περιβάλλον. Για να καλύψουν τις τράπεζες και να αποπληρώσουν τα προηγούμενα τοκογλυφικά δάνεια, αυξάνουν το δημόσιο χρέος. Αλυσοδένουν τη χώρα στις αποφάσεις της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ., της Ε.Κ.Τ., υποθηκεύουν το δημόσιο πλούτο στους ξένους δανειστές. Έχουν παραδώσει τα κλειδιά στους Μέρκελ, Σαρκοζί, που συνεδριάζοντας από κοινού με τους εκπρόσωπους των «αγορών», καθορίζουν «εθνικές» κυβερνήσεις, πότε θα γίνουν εκλογές, τι είδους δημοψήφισμα επιτρέπουν. Ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία σε ξένους & ντόπιους καπιταλιστές, αφού πριν την απαξιώνουν. Την πορεία της Ελλάδας βαδίζουν όλες οι χώρες, στις οποίες νωρίτερα ή αργότερα ξεσπά η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και δεν αλλάζουν ρότα.

Τόσο καιρό μας τρομοκρατούν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, του ανταγωνισμού, της Ε.Ε. και του ευρώ, από την υποταγή στην εξουσία όσων κατέχουν τον πλούτο, την υποτέλεια στους υπερεθνικούς οργανισμούς. Είδαμε με αυτό το δρόμο που φτάσαμε και τα χειρότερα είναι μπροστά μας, αν δεν αντιδράσουμε.

Το «σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ, το εθνικιστικό ΛΑΟΣ, η συντηρητική Ν.Δ., είναι κομμάτια του ίδιου πολιτικού συστήματος, που αλληλοσυμπληρούμενα με τα ΜΜΕ, ευθύνονται για αυτή την κατάληξη. Σωτήρες δεν υπάρχουν και βέβαια δεν βρίσκονται στους κόλπους τεχνοκρατών-αχυράνθρωπων των κεφαλαιοκρατών, εκπροσώπων των τραπεζών, του Δ.Ν.Τ, της Ε.Ε., «πετυχημένων» επιχειρηματιών, φωτισμένων διανοούμενων ή της ακροδεξιάς. Η εθνική συναίνεση είναι μια απάτη, οι σφαγείς συμμαχούν για να κρατήσουν τη εξουσία και αναζητούν μαϊντανούς για στήριξη. Οι κυβερνήσεις «εθνικής σωτηρίας» από όσους υποκλίνονται σε μνημόνια - Ε.Ε. – ΟΝΕ – νόμους της αγοράς, επιτήρηση δε σώζουν το λαό από αυτά.

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΑΔΙΑΒΑΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ – ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ

Ο λαός μπορεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Δεν έχει να χάσει πια τίποτα. Μας τα παίρνουν όλα : δουλειά, μισθούς, συντάξεις, σπίτια, παρόν και μέλλον. Με τους φόρους απομυζούν ό,τι έχει μείνει. Οι αυταπάτες καταρρέουν και ο φόβος αλλάζει στρατόπεδο. Η μαζική αποδοκιμασία αυτής της πολιτικής, στο 48ωρο 19&20/10, στις παρελάσεις 28/10, στην άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, κλόνισε την κυβέρνηση. Μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα. Να απαλλαγούμε μια και καλή από όλες τις δυνάμεις του συστήματος.

Να βγούμε στους δρόμους να απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας. Σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης να επιβάλλουμε το δίκιο μας. Ο κόσμος που παράγει μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την εξουσία όσων τον εκμεταλλεύονται. Σε κάθε εργοστάσιο, κάθε επιχείρηση, κάθε σχολή, κάθε γειτονιά να δημιουργήσει τα δικά του λαϊκά όργανα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του: - Δουλειά για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις. Λιγότερες ώρες εργασίας με μόνιμη-σταθερή εργασιακή σχέση. - Να μην ξεπουληθεί τίποτα δημόσιο. Αντίθετα να περάσουν τράπεζες, δημόσιες επιχειρήσεις και όλοι οι νευραλγικοί τομείς της οικονομίας σε κοινωνική ιδιοκτησία και εργατικό-κοινωνικό έλεγχο.

Το χρέος δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Όσοι εισέπραξαν τα δάνεια μέσα από επιδοτήσεις, μίζες, αναθέσεις, προμήθειες και φοροαπαλλαγές είναι υπεύθυνοι. Το χρέος να διαγραφεί. Να φορολογηθούν οι πλούσιοι. Να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα. Καμιά περικοπή, αλλά αύξηση δαπανών για παιδεία, υγεία, πρόνοια, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, για υποδομές και νέους ελεύθερους δημόσιους χώρους για τις ανάγκες των κατοίκων, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο που λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα και τη δημόσια περιουσία και υπηρετείται από τους κρατικούς μηχανισμούς.

Η αριστερά, που προσδοκά μια κοινωνία της κοινωνικής απελευθέρωσης και της εργατικής χειραφέτησης, χωρίς εκμετάλλευση, κρίσεις, πολέμους, διακρίσεις, φτώχεια και πείνα, μπορεί να αξιοποιήσει την θετική και αρνητική εμπειρία από τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας και των άλλων λαών του κόσμου, να στηρίξει την ανάπτυξη μαζικών-ενωτικών-λαϊκών αγώνων και λαϊκών θεσμών, για να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή του υπάρχοντος συστήματος και να πάρει ο λαός τη ζωή του στα χέρια του, να μη γίνει πειραματόζωο για την καταστροφή, αλλά ο μπροστάρης που ανοίγει τους ορίζοντες για το μέλλον.

Σας καλούμε τη Δευτέρα 14/11/2011, ώρα 7.30 μ.μ. στα γραφεία της Αριστερής Παρέμβασης να συζητήσουμε με θέμα : «Μορφές, τρόποι και όργανα πάλης του λαού στις νέες συνθήκες-ιστορική εμπειρία». Εισηγητές: Αντώνης Αντωνίου- υπ. διδάκτωρ ιστορίας, Νίκος Πετράκης - εργαζόμενος σε μεγάλο εργοστάσιο.

ΑΝΥΠΑΚΟΗ - ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ – ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ.


2/11/11
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΞΑΝΑ ΤΗ ΛΑΜΠΗΔΟΝΑ ΚΑΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Επί της διαδικασίας.
Για μια ακόμα φορά η δημοτική αρχή αρνήθηκε να συζητήσει στο δημοτικό συμβούλιο θέμα που έθεσε συλλογικότητα κατοίκων. Τη Δευτέρα 31/10/2011, στο δημ. συμβούλιο, που έγινε στις 3 το μεσημέρι, ο δήμαρχος αρνήθηκε να δώσει το λόγο για 5’ σε κατοίκους που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για το Κοινωνικό-Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, όταν ο ίδιος μίλαγε για το θέμα αρκετή ώρα, μη δίνοντας το λόγο ακόμα και σε δημοτικούς συμβούλους άλλων παρατάξεων, επικαλούμενος την απόφαση της παράταξής του να μην τεθεί ως θέμα στη συνεδρίαση. Στο μονόλογό του, ενώ δεν έδωσε το λόγο στους κατοίκους, είπε ότι οι κάτοικοι δε σέβονται το διάλογο, δεν ανταποκρίθηκαν σε ανύπαρκτη πρόσκληση, μίλησε για ιδεοληψίες, ευπρέπεια, κ.α..

Διαβάστε περισσότερα »
 

20/10/11
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΒΥΡΩΝΙΩΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

Την τελευταία του πνοή άφησε ο βυρωνιώτης συναγωνιστής Δημήτρης Κοτζαρίδης, στην απεργιακή διαδήλωση σήμερα Πέμπτη 20/10/2011. Ο Δημήτρης από νωρίς το πρωί με το συνδικάτο οικοδόμων του Βύρωνα, μέλος του ΠΑΜΕ, συμμετείχε στην τεράστια, μαχητική, κοινή διαδήλωση, που θορύβησε τη χούντα κυβέρνησης-κεφαλαίου-τρόικας και κινητοποίησε όλους τους μηχανισμούς του κράτους και του παρακράτους για να κατασταλεί και να διαλυθεί. Η κρατική καταστολή, η χρήση χημικών, οι ασφαλίτικες ομάδες, η τυχοδιωκτική δράση ομάδων τυφλής βίας οδήγησαν μόνο στον Ευαγγελισμό 40 διαδηλωτές.
Στον Ευαγγελισμό, επίσης, οδηγήθηκε νεκρός και ο Δημήτρης. Η ρήψη χημικών από τις δυνάμεις καταστολής συνεχώς επί 2 μέρες, ακόμα και μέσα στο σώμα των διαδηλωτών, αποδεικνύεται δολοφονική, όπως καιρό τώρα έχουμε όλοι προειδοποιήσει. Η κυβέρνηση, μαζί με την αστυνομία, φέρει ακέραια την ευθύνη για αυτή τη δολοφονία. Η καταστολή συνοδεύει την οικονομική και πολιτική βία που ασκεί.
Ο Δημήτρης έφυγε στον αγώνα ενάντια στην αντεργατική-αντικοινωνική επίθεση της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της τρόικας. Από μικρός ήταν πάντα παρών στις μικρές και μεγάλες μάχες για το δίκιο της εργατικής τάξης.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του και σε όλους τους φίλους και συντρόφους του.
Ο Δημήτρης ζει μέσα στις καρδιές μας.
Ένας στο χώμα – χιλιάδες στον αγώνα. Ο αγώνας συνεχίζεται, το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Όλοι ενωμένοι με μαζική-ανατρεπτική δράση. Κάτω η κυβέρνηση της βίας, του αίματος και της καταστολής.

20/10/2011


18/10/11
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. ΠΡΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να πετύχει το στόχο της συντριβής των εργαζόμενων που κινητοποιούνται. Τώρα θέλει να ξεκαθαρίσει με τους εργαζόμενους των ΟΤΑ για να προχωρήσει και στους υπόλοιπους.
Προσφεύγει στα δικαστήρια για να κηρύξει την απεργία παράνομη και καταχρηστική. Αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρείες την αποκομιδή απορριμμάτων. Μεθοδεύει τη χρησιμοποίηση του στρατού και την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Διατάζει επιστράτευση με ατομικά φύλλα πορείας και επίταξη των απορριμματοφόρων που διαθέτουν οι δήμοι. Παράλληλα, οργιάζει η προπαγάνδα της μέσω και των αργυρώνητων δημοσιογράφων της για «συντεχνίες, προνόμια» και το υποκριτικό ενδιαφέρον τους για τη δημόσια υγεία.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΟΤΑ
Οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ απεργούν αντιμετωπίζοντας: - τη μείωση των μισθών με τις περικοπές που ήδη έχουν υποστεί όλοι οι κλάδοι και με την εξαΰλωση των μισθών μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, - τη λεηλασία του εισοδήματος με τη φορομπηξία, - την απόλυση μέσω του μέτρου της «εργασιακής εφεδρείας», - τη δραματική μείωση του αριθμού των εργαζόμενων στις κρίσιμες υπηρεσίες εξυπηρέτησης όλων μας, - τη μεθοδική ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στις κερδοσκοπικές εταιρείες των μεγαλοεπιχειρηματιών που προετοιμάζονται για νέο μεγάλο φαγοπότι.
Η επίθεση της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας είναι κοινή και συντονισμένη. Ο δήμαρχος Αθήνας, Γ. Καμίνης, δηλώνει στο Σκάι ότι: "το μόνο που απομένει για την αποκομιδή είναι να συμμετάσχει ο στρατός". Ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης ζητά από τον Υπουργό Άμυνας τη συνδρομή του στρατού. Ο Πάνος Μπεγλίτης κάνει πρόθυμα τις σχετικές ετοιμασίες για τη χρησιμοποίηση στρατιωτών και μόνιμων υπαξιωματικών ως οδηγών στα φορτηγά ιδιωτών και στα δημοτικά απορριμματοφόρα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ασκεί κριτική στη Δικαιοσύνη για τη μη πιστή και έγκαιρη εκτέλεση των οδηγιών του για αποφάσεις ποινικοποίησης των απεργιών. Μετά το υπουργικό συμβούλιο της 17/10 ανακοινώνουν ότι προσφεύγουν στην επιστράτευση και τυπώνουν τη διαταγή. Οι βαρόνοι των ΜΜΕ και των εταιρειών που έχουν συμφέροντα στη διαχείριση των απορριμμάτων πιέζουν.
Κοινή και συντονισμένη χρειάζεται να είναι και η δική μας αντεπίθεση. Οι μαζικές δυναμικές εργατικές κινητοποιήσεις που ξετυλίγονται αυτές τις μέρες κλονίζουν τη δύναμη της κυβέρνησης και της οικονομικής ολιγαρχίας. Όλοι μαζί ενωμένοι και με αλληλεγγύη μπορούμε να τα καταφέρουμε.
18/10/2011

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ - Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.
ΜΑΖΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

14/10/11
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΜΑΖΕΜΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
Οι απειλές, ο αυταρχισμός, η ωμή βία και η καταστολή είναι το απαραίτητο όπλο της κυβέρνησης για να προχωρήσει τα σχέδια της για το βάρβαρο κτύπημα κάθε εργασιακού δικαιώματος, τη διάλυση κάθε κοινωνικής υποδομής και την πλήρη παράδοση όλου του δημόσιου πλούτου και υπηρεσιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Η Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ και η Ε.Κ.Τ. ζητούν τα πάντα για να πατρονάρουν τις τράπεζες και τους τοκογλύφους και μαζί με τους πρόθυμους εκτελεστές της κυβέρνησης, τα δεκανίκια αυτής της πολιτικής Ν.Δ. και ΛΑΟΣ μιλούν για «συντεχνίες και προνόμια των δημοσίων υπαλλήλων». Πίσω από αυτή τη μαύρη προπαγάνδα που θέλει μια να φταίνε οι αγρότες, μια οι δημόσιοι, μια οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ βρίσκεται ένα γνωστό από χρόνια σχέδιο για τη διάσπαση των εργαζόμενων. Είναι η μέθοδος τους για να παραμένουν στην εξουσία και να είμαστε αδύναμοι.
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Καστανίδης, ο κ. περιφερειάρχης κ. Σγουρός και όλοι οι κυβερνητικοί υπηρέτες της τρόικας χρησιμοποιούν άριστα και τη καταστολή και την φαιά προπαγάνδα ενάντια στους εργαζόμενους των ΟΤΑ, δείχνοντας και τα απώτερα σχέδια τους για την παράδοση της διαχείρισης σκουπιδιών σε ιδιώτες. Αλλά δεν είναι ανοιχτό το μέτωπό τους μόνο ενάντια στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Την εισαγγελική παρέμβαση αντιμετωπίζουν όλοι όσοι κινητοποιούνται, ακόμα και οι μαθητές των σχολείων της περιοχής μας. Ήδη διευθυντές και πρόεδροι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων καλούνται προφορικά (!!!) στα αστυνομικά τμήματα να δώσουν κατάθεση.
Απέναντι σε όλα αυτά οι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία έχουν ένα και μόνο δρόμο. Την ενότητα και τον αγώνα για να πέσει αυτή η κυβέρνηση και κάθε επίδοξος διαχειριστής αυτής της πολιτικής των μνημονίων και της αντιλαϊκής επίθεσης.
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
Οι μαζικές δυναμικές εργατικές κινητοποιήσεις που ξετυλίγονται αυτές τις μέρες κλονίζουν τη δύναμη της κυβέρνησης και της οικονομικής ολιγαρχίας. Όλοι μαζί ενωμένοι και με αλληλεγγύη μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει από τον πλούτο που παράγουμε και τώρα τον καρπώνονται οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό.
- Δουλειά για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις. Λιγότερες ώρες εργασίας με μόνιμη-σταθερή εργασιακή σχέση.
- Να μην ξεπουληθεί τίποτα δημόσιο. Αντίθετα να περάσουν τράπεζες, δημόσιες επιχειρήσεις και όλοι οι νευραλγικοί τομείς της οικονομίας σε εργατικό κοινωνικό έλεγχο και ιδιοκτησία.
- Το χρέος δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Όσοι το καρπώθηκαν με επιδοτήσεις, μίζες, αναθέσεις, προμήθειες και φοροαπαλλαγές είναι υπεύθυνοι. Το χρέος να διαγραφεί. Να φορολογηθούν οι πλούσιοι. Να γυρίσουν τα κλεμμένα.
- Καμιά περικοπή, αλλά αύξηση δαπανών για παιδεία, υγεία, πρόνοια, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, για υποδομές και νέους ελεύθερους δημόσιους χώρους για τις ανάγκες των κατοίκων, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο που λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα και τη δημόσια περιουσία και υπηρετείται από τους κρατικούς μηχανισμούς.
13/10/2011
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΜΑΖΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ


12/9/11
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ – ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ
Το ξεκίνημα των σχολείων έχει τα σημάδια της διάλυσης που οδηγούν τη δημόσια παιδεία, όπως και κάθε κοινωνική παροχή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και οι τράπεζες.
Οι μαθητές δεν θα πάρουν τα περισσότερα βιβλία, αφού δεν έχουν τυπωθεί λόγω διάλυσης του ΟΕΔΒ, και το Υπουργείο παραπέμπει σε dvd, στο ιντερνετ ή σε χρήση φωτοτυπιών που μπορεί να πληρώσουν οι γονείς ή οι σχολικές επιτροπές. Σε κάθε τμήμα τα παιδιά θα είναι περισσότερα, με βάση το σχέδιο για εξοικονόμηση χρημάτων και τις συγχωνεύσεις. Βέβαια, λεφτά περισσεύουν στο Υπουργείο Παιδείας για συμβούλους, προγράμματα, απευθείας προμήθειες. Η ύλη θα αλλάξει, για να προσαρμοστεί στις «νέες αξίες» του ανταγωνισμού και στις απαιτήσεις των εργοδοτών για φτηνή, ευέλικτη εργασία. Το άγνωστο σύστημα εισαγωγής για τη φετινή α’ λυκείου και η μείωση του αριθμού των εισακτέων για τις β’ και γ΄ λυκείου εντείνουν την ανασφάλεια των παιδιών για το μέλλον . Ενώ, ο νέος νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση με την 3ετή διάρκεια και από κει και μετά με πληρωμή, τη μείωση της χρηματοδότησης, τη συμμετοχή οικονομικά ισχυρών εξωπανεπιστημιακών στη διοίκηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ, τη σύνδεση με τις επιχειρήσεις, την κατάργηση του ασύλου, την απαξίωση των πτυχίων πάει πακέτο με την ανεργία και την παράδοση όλης της κοινωνίας βορά στα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και των τραπεζών.
Οι εκπαιδευτικοί θα είναι λιγότεροι από κάθε άλλη φορά και τα κενά δεν θα καλυφτούν. Για τις 11.000 αποχωρήσεις έγιναν μόνο 119 διορισμοί στην α’ βάθμια εκπαίδευση, και 424 στη β’ βάθμια.

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΘΥΣΙΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Από την άλλη οι γονείς, εργαζόμενοι με μειώσεις μισθών ή και άνεργοι αντιμετωπίζουν την ακρίβεια που καλπάζει, τους νέους φόρους και θα έχουν περισσότερη δυσκολία φέτος να ανταπεξέλθουν στα έξοδα για γραφική ύλη, φροντιστήρια για ξένες γλώσσες, παραπαιδεία.
Οι εξαγγελίες της Διαμαντοπούλου περί «νέου σχολείου», «μεταρρυθμίσεων» κ.α. αποδεικνύονται εντεταλμένη υπηρεσία, όπως μαρτυρούν και τα έγγραφα του wikileaks για τις επαφές της με την αμερικάνικη πρεσβεία και όπως απαιτεί και η Ε.Ε. και η τρόικα για την προώθηση των ιδιωτικών σχολείων και της αναγνώρισης των κολλεγίων.
Τα όσα συμβαίνουν στην παιδεία είναι μέρος του γενικότερου σχεδιασμού των ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ για να διαλύσουν το δημόσιο περνώντας τα όλα σε ιδιώτες, να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία, να συντρίψουν κάθε εργατικό δικαίωμα, ώστε να εξασφαλίσουν όχι μόνο τα δάνεια που πάνε στις τράπεζες, αλλά την ασυδοσία του κεφαλαίου και την πολιτική εξουσία των υπηρετών του για τα επόμενα χρόνια.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ
Στο Βύρωνα τα προβλήματα με την έλλειψη αιθουσών και κτιρίων, ακόμα και παιδικών σταθμών, την λειψή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών είναι παρόντα και φέτος.
Γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, όλοι μαζί μπορούμε να απαιτήσουμε και να αγωνιστούμε να αλλάξει η κατάσταση. Ο αγώνας όταν γίνεται με μαζικότητα και αποφασιστικότητα μπορεί να κλονίσει ακόμα και κυβερνήσεις, όπως έδειξαν οι κινητοποιήσεις στις 15/6 και 28-29/6.
Δραστήριοι και μαχητικοί σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικών σε κοινές δράσεις μαζί με τους αγωνιζόμενους σπουδαστές είναι το ζητούμενο της νέας περιόδου.
Η Αριστερή Παρέμβαση θα συμβάλλει με τις δυνάμεις της σε αυτή την κατεύθυνση. Όλες και όλοι να πάρουμε τις ευθύνες μας σε αυτή την υπόθεση, αν θέλουμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΣΩ ΜΚΟ και ΔΗΜΩΝ
Μέσα σε 3 χρόνια οι άνεργοι στη χώρα μας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί. Από 324.000 το 2008, έφτασαν σε 822.000 το 2011. Η ιλιγγιώδης αυτή αύξηση, που στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερη από αυτήν που δίνουν τα επίσημα στοιχεία, είναι ένα ακόμη αποτέλεσμα της πολιτικής του Μνημονίου. Και αν επίσημα φτάνει το 17%, υπολογίζεται στους νέους να προσεγγίζει το 40%.
Μπροστά σε αυτή τη φοβερή και συνέχεια επιδεινούμενη κατάσταση η κυβέρνηση με κατεύθυνση της Ε.Ε., παρουσίασε πρόσφατα ένα πρόγραμμα για προσωρινή απορρόφηση στους δήμους και άλλους δημόσιους φορείς 55.000 ανέργων για 5 μήνες με μηνιαία αμοιβή 625 € (μεροκάματο 25 €), διαθέτοντας ένα κονδύλι 280 εκ. €. σε ΜΚΟ. Χαρακτηριστικά, το πρόγραμμα ονομάζεται καινοτομία, οι ΜΚΟ ονομάζονται δικαιούχοι, η εργασία ονομάζεται απασχόληση και οι εργαζόμενοι ονομάζονται ωφελούμενοι. Πρόκειται για ξεκάθαρο εμπαιγμό, γιατί η διάρκεια της απασχόλησης είναι μικρή και η αμοιβή εργασίας εξευτελιστική, ωστόσο είναι βέβαιο ότι χιλιάδες άνθρωποι θα θελήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την ανεργία.
Το αποκορύφωμα όμως της ανηθικότητας είναι ότι οι άνεργοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό δεν θα επιλέγονται με δημόσια-διαφανή-αντικειμενικά κριτήρια, αλλά παρακάμπτοντας τον ΑΣΕΠ και τον ΟΑΕΔ, από κάποιες ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις), που έχουν στήσει διάφοροι παράγοντες από βουλευτές μέχρι δημάρχους και κομματικά στελέχη των μεγάλων κομμάτων. Ήδη έχουν βγει στη φόρα στοιχεία για το στημένο κόλπο από κυβερνητικούς με αυτές τις προσλήψεις (το τηλέφωνο της ΜΚΟ-ήταν το τηλέφωνο του γραφείου βουλευτή Σερρών). Τα λαμόγια-ημέτεροι των ΜΚΟ, που πάντα βρίσκουν πρόθυμους χρηματοδότες τις εκάστοτε κυβερνήσεις που διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα, θα κάνουν πάλι χρυσές δουλειές. Μάλιστα, η κάθε ΜΚΟ θα παίρνει ως αμοιβή 150 € το κεφάλι για την κάθε πρόσληψη που στέλνει (5% μίζα). Είναι φανερό ότι με αυτή την με ανεξέλεγκτη διαδικασία επιλογής θα έχουμε εμπόριο παροχής εξυπηρετήσεων σε πολιτικούς και προσωπικούς φίλους, φαινόμενα διαφθοράς και ομηρίας των εργαζόμενων.
Η κυβέρνηση, οι συμπαραστάτες της και το σύστημα θέλουν να προλάβουν κοινωνικές εκρήξεις, αλλά και να επεκτείνουν-καθιερώσουν τις ευέλικτες-ελαστικές-προσωρινές μορφές απασχόλησης, καταργώντας και περιορίζοντας την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων, όπως απαιτεί και η τρόικα και προωθείται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.. Μάλιστα, το Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει παρόμοιο πρόγραμμα ύψους 3 δισ. για την προσωρινή απορρόφηση άλλων 100.000 ανέργων.

Ο ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΓΚΡΟΣΟ ΜΕ ΤΙΣ ΜΚΟ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ
Ο Δήμος Βύρωνα πρόθυμα έτρεξε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ως καλός υλοποιητής του μνημονίου. Με απόφαση της δημοτικής πλειοψηφίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «παρέχεται εξουσιοδότηση στο δήμαρχο να υπογράψει μνημόνιο με τους δικαιούχους». Έτσι, να «καλύψει» θέσεις για τις ανάγκες δημοτικών υπηρεσιών, ακόμα και στον τομέα της δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, με ότι αυτό σημαίνει, όταν αυτές οι εργασίες δεν καλύπτονται με μόνιμο κατάλληλο προσωπικό, που αποκτά την εμπειρία και την ευθύνη για την εκτέλεσή τους. Θα συνεχίσει, δηλαδή, το καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στο δήμο, με τις συμβάσεις έργου, τα stage, τις προσωρινές συμβάσεις, τους εξτρατζήδες που γενικεύουν την ομηρία, τις πελατειακές σχέσεις, την εξαγορά συνειδήσεων και εντείνουν την εκμετάλλευση. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε και ποιες ΜΚΟ θα χρηματοδοτηθούν από το περιβάλλον του κ. Δημάρχου.
Καταγγέλλουμε τόσο το απαράδεκτο αυτό πρόγραμμα, συνέχεια των προγραμμάτων stage, που υποτίθεται καταργήθηκαν κάτω από τη γενική κατακραυγή, όσο και τη ρουσφετολογική και ανήθικη διαδικασία επιλογής και το λιγότερο που απαιτούμε από τους υπεύθυνους του Δήμου Βύρωνα είναι να μην προσπαθήσουν να επωφεληθούν από την «ευκαιρία» με εμπόριο ελπίδας και τακτοποίηση «ημετέρων».
Απαιτούμε, προσλήψεις προσωπικού για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δημόσιες-διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά-κοινωνικά κριτήρια. Να καλυφτούν όλες οι ανάγκες που υπάρχουν στις υπηρεσίες του Δήμου.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΗΘΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΠΙΔΩΝ
08/09/2011


8/7/11
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Νεαπολέως 25, e-mail :arpa_vyrona@yahoo.gr, ιστοσελίδα : http://aristeriparemvasivyrona.blogspot.com

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ – ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ
Βυρωνιώτισσες και Βυρωνιώτες,

Ο κοινωνικός πόλεμος που κήρυξαν κυβέρνηση-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.-Ε.Κ.Τ. ενάντια στον εχθρό-λαό μπήκε σε νέα φάση. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο ρυθμιστικός νόμος δρομολογούν την εξαθλίωση της νεολαίας, των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των ανέργων και την παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας σε όφελος του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και των ”δανειστών”. Καταργούν δικαιώματα και κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα υπέρ όσων κατέχουν τον πλούτο και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους. Αυτός ο πόλεμος εξελίσσεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Αυτή είναι η μια πλευρά. Η άλλη είναι η αντίσταση των λαών.
Κάτι νέο γεννιέται στις πλατείες από την Ταχρίρ μέχρι τη Βαρκελώνη και την Ελλάδα. Οι συνειδήσεις αλλάζουν. Η προπαγάνδα ότι «τα μέτρα παίρνονται για το καλό μας, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος» δεν έχει πια λαϊκή απήχηση. Η υποταγή στους εκβιασμούς παίρνει τέλος. Χιλιάδες άνθρωποι γεμίζουν τις πλατείες και τους δρόμους του αγώνα. Η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση. Ξεγέλασε, ψηφίστηκε και τώρα κρατιέται με τη στήριξη της συμμορίας της Ε.Ε. και των προθύμων του ΛΑΟΣ και της Ν.Δ. που συνδράμουν, όποτε το σύστημα τους χρειάζεται. Κυβερνούν ακόμα με όπλο τη βία και την καταστολή της αστυνομίας, που κτύπησε τις μαχητικές απεργιακές και λαϊκές διαδηλώσεις στις 15, 28 και 29 Ιούνη. Υπάρχουν ακόμα με στήριγμα τα ΜΜΕ, που συνεχίζουν να αποπροσανατολίζουν και να τρομοκρατούν το λαό εμφανίζοντας, στη θέση των μαζικών διαδηλώσεων, εικόνες που τους βολεύουν από σπασίματα και καταστροφές.
Οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις κλόνισαν τη δύναμή τους, οδήγησαν σε κυβερνητική κρίση και αναζήτηση άλλων συμμαχιών. Για αυτό, όσο δεν απομονώνονται οι πολιτικές δυνάμεις που αποτελούν στυλοβάτες του συστήματος και όσο ο λαός δεν παίρνει στα χέρια του τις ζωές του με δικές του συλλογικότητες στους εργασιακούς χώρους και στις γειτονιές, καμιά κυβερνητική λύση με εκλογές ή με συνεργασίες δεν θα μπορέσει να αλλάξει την κατάσταση. Οι εργαζόμενοι και η νέα γενιά των κινητοποιήσεων ξέρουν πια το ρόλο τους. Είναι πιο μαχητικοί και πιο αποφασισμένοι από κάθε άλλη φορά για να φύγουν «αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια» και πιο προβληματισμένοι για το μέλλον. Αναζητούν έναν καινούργιο κόσμο «χωρίς όλους όσους μας εκμεταλλεύονται» (από το 1ο ψήφισμα της πλ. Συντάγματος).

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ
Ο εφαρμοστικός νόμος είναι σαφής. Η περιουσία των ΟΤΑ (ακίνητη και κινητή), όπως και των άλλων δημόσιων οργανισμών, περνάει στην ανώνυμη εταιρεία «Ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου» τα έσοδα του οποίου πάνε «αποκλειστικά στην εξόφληση των δανειστών για το δημόσιο χρέος». Η ρύθμιση αυτή έρχεται να προστεθεί στα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων, του «Καλλικράτη», της εξαγγελίας για μνημόνιο στους υπερχεωμένους δήμους, της περικοπής των κοινωνικών δαπανών και είναι προάγγελος για όσα ακολουθούν.
Ήδη, στο Κέντρο Υγείας δρομολογήθηκαν περικοπές και η ανανέωση συμβάσεων ορισμένων γιατρών, που εξαγγέλθηκε μετά τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις των ίδιων των εργαζόμενων και των κατοίκων, τελικά δεν έγινε. Τα σχολεία έχουν πια μειωμένη χρηματοδότηση για τις ανάγκες συντήρησης και λειτουργίας τους. Οι ελλείψεις στη σχολική στέγη είναι εμφανείς. Εκατοντάδες βρέφη νήπια θα μείνουν πάλι εκτός των παιδικών σταθμών και των δημόσιων νηπιαγωγείων. Ενώ, οι συμπτύξεις οδηγούν στα δημοτικά σχολεία ακόμα και οι τάξεις της πρώτης δημοτικού να έχουν 27 παιδάκια. Οι υπηρεσίες στο δήμο υπολειτουργούν. Στα ΚΑΠΗ δεν γίνονται προγράμματα. Οι δομές πρόνοιας καταργούνται. Πολιτισμός και αθλητισμός πάνε πίσω. Η Λουίζα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο κλεισίματος. Δημόσιοι χώροι παραχωρήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες για εκμετάλλευση (κτίσιμο πολυόροφου πάρκινγκ σε Ευαγγ. Σχολής και γκαράζ στον Καρέα). Άλλοι εγκαταλείπονται, ρημάζουν και μεθοδεύουν την παραχώρησή τους σε ιδιώτες για εκμετάλλευση (Λαμπηδόνα, Ανάληψη, Άστρα, κ.α.). Οι προμηθευτές του δήμου δεν πληρώνονται έγκαιρα και οι συνέπειες στους παιδικούς σταθμούς και στην καθαριότητα έχουν επισημανθεί και σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας.
Ο Υμηττός αντιμετωπίζεται από δημ. αρχή, το κράτος και εταιρείες ως χώρος για εκμετάλλευση, στάθμευση και «ανάπτυξη» με κτίρια, εγκαταστάσεις πάσης φύσεως, (κτίρια στα στρατόπεδα, κτίρια για αθλητικές και πολιτιστικές ανάγκες, τροχοφόρα, κοντέινερ, μηχανήματα κ.α.). Το δάσος του Υμηττού (και στις περιοχές Γρανικού, Πικ Νικ, Λόφος Αράπη) κινδυνεύει άμεσα από τις πυρκαγιές καθώς δεν έχει καθαριστεί από τα ξερόχορτα και δεν έχει επαρκή προστασία από πυρκαγιές. Αντίθετα, ο δήμος εναποθέτει έξω από τα κοντέινερ εύφλεκτα απορρίμματα στο σταθμό μεταφόρτωσης και δεν προβάλλει καμιά αντίσταση στις κυβερνητικές εξαγγελίες για αυτοκινητόδρομους, αλλαγή του καθεστώτος προστασίας, κ.α..
Τα όποια έργα έγιναν ήταν αναντίστοιχα ακριβά με την αξία τους, δεν ήταν έργα υποδομών, έργα σχολικής στέγης, παιδικών σταθμών, νέων ελεύθερων χώρων, για πολιτισμό και αθλητισμό. Ή όταν έγινε τέτοιο έργο (π.χ. κλειστό της Εργάνη) δεν αποδόθηκε για τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά για τον επαγγελματικό αθλητισμό προβολής και διασύνδεσης του δημάρχου (επαγγελματική γυναικεία ομάδα μπάσκετ).
Ο δήμος οφείλει δεδουλευμένα παρελθόντων ετών σε εργαζόμενους στο Πνευμ. Κέντρο, που καλέστηκαν ακόμα και να δηλωθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες και να έχουν πληρώσει το φόρο για τις αμοιβές, που δεν έχουν εισπράξει. Σε άλλους δεν εξοφλούνται υπερωρίες. Υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων στα ΚΑΠΗ, στο Π.Κ και στον αθλητικό οργανισμό.
Τώρα ο Δήμος είναι προ χρεωκοπίας με ελλείψεις σε όλους τους τομείς και δηλώνει οικονομική αδυναμία για κάλυψη ακόμα και των στοιχειωδών αναγκών. Η δημοτική αρχή επικαλείται ότι για όλα φταίει η έλλειψη πόρων από το κεντρικό κράτος. Και όλα αυτά, ενώ, όλα τα προηγούμενα χρόνια περίσσευαν τα χρήματα για επικοινωνιακές φιέστες και έργα βιτρίνας, αμφίβολης χρησιμότητας και αναμφίβολα κακής ποιότητας. Χρήματα που προέρχονται από τη φορολόγηση των κατοίκων, από το 3χρονο έκτακτο χαράτσι και από προγράμματα, κρατική επιχορήγηση και δάνεια. Τα δάνεια που έπαιρνε ο δήμος τα προηγούμενα χρόνια, τώρα διατάσσεται να αποπληρωθούν άμεσα (μνημόνιο υπερχρεωμένων δήμων). Ο δήμος δηλώνει ότι δεν έχει χρήματα και παίρνει νέα δάνεια για την αποπληρωμή των προηγούμενων, σε ένα φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και ομηρίας στις τράπεζες. Το μάρμαρο θα καλεστούν να πληρώσουν οι δημότες με πρόσθετους φόρους και περικοπές. Ήδη έχουμε νέα αύξηση δημ. τελών φέτος. Το τοπικό κράτος, κατ΄ εικόνα και ομοίωση του κεντρικού κράτους, λειτουργεί για να αναδιανέμει το χρήμα υπέρ των οικονομικά ισχυρών, μειώνοντας όλο και περισσότερο την κοινωνική του παρέμβαση, αυξάνοντας τον επιχειρηματικό – ανταποδοτικό του χαρακτήρα και αντιμετωπίζοντας το δημότη ως πελάτη.
Είναι φανερό ότι αυτή η πολιτική της δημοτικής αρχής πάει μαζί με την αδιαφάνεια και τον αυταρχισμό. Οι διεκδικήσεις των κατοίκων ακόμα και όταν υποβάλλονται με όλους τους τύπους και το γράμμα του νόμου είτε δεν φτάνουν για συζήτηση στο δημ. συμβούλιο, είτε δεν γίνονται δεκτές. Η αλαζονεία, το δημαρχοκεντρικό μοντέλο, η κακοδιαχείριση αποτελούν πρόσθετα χαρακτηριστικά στη λειτουργία του δήμου. Αυτό αποδείχτηκε και με την αντιμετώπιση του αιτήματος για δημόσιο απολογισμό της δημ. αρχής, που τελικά εκφυλίστηκε σε φιέστα, αφού δεν έγινε ανάλογη προετοιμασία, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία και πραγματοποιήθηκε με μόνη καθωσπρέπει παρουσία της Λαϊκής Συσπείρωσης και των προσκείμενων σε αυτή φορέων. Οι αυταπάτες όσων θεωρούν ότι στο δήμο μπορεί να υπάρξει καλή συνεργασία όλων για το καλό του και δυσκολεύονται να ασκήσουν αντιπολίτευση, καταρρέουν. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι παρόντα και η πολιτική πράξη είναι αδυσώπητη. Ή με το κατεστημένο ή με τις λαϊκές ανάγκες.
Έχουμε να κάνουμε με ένα σύμπλεγμα τοπικού και κεντρικού κράτους. Πολιτικής που ασκείται και από την κεντρική και από την τοπική εξουσία με τις ίδιες δυνάμεις να εναλλάσσονται σε ρόλο κυβέρνησης ή αντιπολίτευσης, να ασκούν την ίδια πολιτική, να αλληλοσυμπληρώνονται και να υποστηρίζονται όταν το σύστημα το χρειάζεται. Εχθρός ο ίδιος: οι κάτοικοι όταν απαιτούν και αγωνίζονται.

ΜΑΖΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Αδιέξοδο αποδεικνύεται αυτό το σύστημα «ανάπτυξης». Γεννά κρίσεις, χρεωκοπίες, φτώχεια, ανεργία, γκρέμισμα κάθε κοινωνικής παροχής. Ακόμα και στα καλύτερα του υποθηκεύει το μέλλον της ανθρωπότητας με Φουκοσίμες και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αδιέξοδη αποδεικνύεται η πολιτική της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της ΛΑΟΣ και Ν.Δ., που μεγαλώνουν το βραχνά του χρέους και των ελλειμμάτων και οδηγούν πιο βαθιά στην εκμετάλλευση και στο ξεπούλημα κάθε δημόσιας περιουσίας, για να προστατεύουν τους τραπεζίτες και τα κέρδη των πλουσίων. Αδιέξοδη αποδεικνύεται και η πολιτική των δημάρχων που διαχειρίζονται τους δήμους ασκώντας αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές. Αδιέξοδες και οι αυταπάτες όσων θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν καλύτερη διαχείριση αυτού του συστήματος.
Η μόνη σήμερα «εφικτή» διέξοδος είναι να επιβάλλουμε αυτό που μας λένε ότι είναι «ανέφικτο». Να ανατρέψουμε την εξουσία τους. Να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει από τον πλούτο που παράγουμε και τώρα τον καρπώνονται οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό.
- Δουλειά για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις. Λιγότερες ώρες εργασίας με μόνιμη-σταθερή εργασιακή σχέση.
- Να μην ξεπουληθεί τίποτα δημόσιο. Αντίθετα να περάσουν τράπεζες, δημόσιες επιχειρήσεις και όλοι οι νευραλγικοί τομείς της οικονομίας σε εργατικό κοινωνικό έλεγχο και ιδιοκτησία.
- Το χρέος δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Όσοι το καρπώθηκαν με επιδοτήσεις, μίζες, αναθέσεις, προμήθειες και φοροαπαλλαγές είναι υπεύθυνοι. Το χρέος να διαγραφεί. Να φορολογηθούν οι πλούσιοι. Να γυρίσουν τα κλεμμένα.
- Καμιά περικοπή, αλλά αύξηση δαπανών για παιδεία, υγεία, πρόνοια, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, για υποδομές και νέους ελεύθερους δημόσιους χώρους για τις ανάγκες των κατοίκων, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο που λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα και τη δημόσια περιουσία και υπηρετείται από τους κρατικούς μηχανισμούς.
ΙΟΥΛΙΟΣ 2011
 
27/6/11
ΔΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜ. ΕΞΟΥΣΙΑΣ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Η Δημοτική αρχή Βύρωνα, καλεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου με θέμα τον απολογισμό τη Δευτέρα 27/6 στο χώρο του δημαρχείου. Ο κ. δήμαρχος αποφεύγει συστηματικά τη δημόσια έκθεση και κρίση της δημοτικής εξουσίας. Προχωρά στη συνεδρίαση την παραμονή της μεγάλης λαϊκής κινητοποίησης και 48ωρης γενικής απεργίας, που απαιτούν τη ματαίωση της ψήφισης του βάρβαρου, αντιλαϊκού μεσοπρόθεσμου προγράμματος της κυβέρνησης από τη Βουλή. Την ίδια ώρα, που οι πλατείες γεμίζουν και ο λαός ζητά να πάρει τις ζωές του στα χέρια του, οι «ειδικοί της εξουσίας» ταμπουρώνονται πίσω από τις δομές της.
Είναι γνωστό ότι έχει ζητηθεί από φορείς και κατοίκους να γίνει δημόσιος απολογισμός των πεπραγμένων της Δημ. Αρχής. Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου στις 14/6 ο κ. δήμαρχος, απαντώντας σε αυτές τις απαιτήσεις, ανακοίνωσε ότι ο δημόσιος απολογισμός θα γίνει στο χώρο Άστρα. Σε αναντιστοιχία με αυτή τη δέσμευση τελικά ανακοινώνεται ότι ο «δημόσιος» απολογισμός θα γίνει στο χώρο του δημαρχείου στις 27/6. Πρόκειται για κλειστή, μη ουσιαστική συνεδρίαση από τη στιγμή που: δεν υπάρχει πλατιά ενημέρωση-πρόσκληση στους κατοίκους, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία του απολογισμού, ώστε να υπάρχει πραγματική γνώση των θεμάτων, ο χώρος είναι μικρός και δεν εξυπηρετεί τη παραμονή και συμμετοχή των πολιτών, όπως έχει φανεί από το γεγονός ότι, όσες φορές προσήλθαν πολίτες μαζικά για διάφορα θέματα, δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν ή να συμμετέχουν στη διαδικασία.
Ως Αριστερή Παρέμβαση έγκαιρα ζητήσαμε από την πρόεδρο του δημ. Συμβουλίου κα Αλιφραγκή την πραγματοποίηση του δημ. συμβούλιου για τον απολογισμό σε μεγάλο ανοικτό-δημόσιο χώρο και με σωστή προετοιμασία. Το μόνο, που άλλαξε μετά από αυτό, είναι η ανακοίνωση ότι θα υπάρχει ηχητική ιντερνετική αναμετάδοση από την ιστοσελίδα του δήμου. Δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση. Για άλλη μια φορά απευθυνθήκαμε σε ώτα μη ακουόντων.
ΔΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Μια διαδικασία δημόσιου απολογισμού είναι ανάγκη να δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να μιλήσει, να προτείνει, να αμφισβητήσει, ακόμα και να απορρίψει. Να προετοιμάζεται με πλατιά-ανοικτή πρόσκληση και ενημέρωση όλων και για όλα τα θέματα. Να γίνεται σε ανοικτό-δημόσιο χώρο. Μέλημα της να είναι η ενημέρωση και η ενεργοποίηση των κατοίκων για τα κοινά.
Αντίθετα, η συγκεκριμένη συνεδρίαση αποτελεί μια επικοινωνιακή φιέστα, την οποία εμείς δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας και καλούμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να κάνουν το ίδιο. Η συνεδρίαση μεθοδεύεται με αυτό τον τρόπο, ώστε η δημοτική εξουσία να αποφύγει τη δοκιμασία της κριτικής και της έκθεσης στην ανάγκη να δώσει απαντήσεις σε αναπάντητα ερωτήματα για τον προσανατολισμό, το κόστος και τα αποτελέσματα της πολιτικής που ασκείται στο Δήμο. Η τακτική της αποφυγής του να δίνονται στοιχεία από τα πεπραγμένα του δήμου, της αδιαφάνειας στην άσκηση της πολιτικής και των στεγανών ανάμεσα στους κατοίκους και στην δημοτική εξουσία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής πολιτικής που ασκείται στο δήμο.
Είναι φανερό ότι πρόκειται για καρικατούρα δημόσιας συνεδρίασης, αφού δεν προβλέπεται δυνατότητα για να συμμετέχουν οι κάτοικοι, δεν προετοιμάστηκε κατάλληλα με όλα τα απαραίτητα στοιχεία στη δημοσιότητα. Δεν θα γίνουμε κομμάτι της επικοινωνιακής πολιτικής του δημάρχου. Η τυπική εφαρμογή της πρόβλεψης για δήθεν δημόσιο απολογισμό, που επιβάλλει το αντιδημοκρατικό σχέδιο «Καλλικράτης», δείχνει και την επίφαση της συμμετοχικής διαδικασίας που επικαλείται.
Η Αριστερή Παρέμβαση είναι υπέρ της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση και της ουσιαστικής και συνεχούς δημόσιας και συμμετοχικής διαβούλευσης των πολιτών και όχι μόνο, αλλά και της πραγματικής συμμετοχής στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Οι θέσεις μας για τον οικονομικό, διοικητικό και τεχνικό απολογισμό του δήμου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς. Σε όλα τα πεδία πιστεύουμε και επαναλαμβάνουμε ότι ο Δήμος κινείται σε αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες και απαιτήσεις. Ταυτίζεται με την κυβερνητική πολιτική της διαμεσολάβησης του κράτους για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των οικονομικά ισχυρών. Αυτό, μαρτυρά και το δελτίο τύπου του Δήμου στις 6/5/2011 που αναφέρει ότι «τα βασικά και αρχικά στοιχεία μιας τέτοιας πολιτικής έχουν συμπεριληφθεί και αποτυπωθεί και στους προϋπολογισμούς του Δήμου και των Νομικών Προσώπων». Η πολιτική της δημοτικής αρχής συμπλέει πλήρως με την πολιτική της κυβέρνησης, του μνημονίου, του ΔΝΤ και της Ε.Ε..
Και για αυτό είμαστε και θα είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες πολιτικές.
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ- ΝΑ ΔΩΘΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ
26/6/2011
 
22/6/11
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΒΥΡΩΝΑ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑΝεαπόλεως 25, http://aristeriparemvasivyrona.blogspot.com, arpa_vyrona@yahoo.gr

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΥΡΩΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Εδώ και καιρό μεθοδεύεται η πορεία διάλυσης του Κέντρου Υγείας Βύρωνα. Τώρα, σε εφαρμογή των μνημονίων της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ που απαιτούν περικοπές κοινωνικών παροχών για υγεία, παιδεία, πρόνοια, δρομολογείται με συγκεκριμένες ενέργειες. Από ότι καταγγέλλει το ίδιο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας έχει ξεκινήσει η μείωση του προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων είτε με τη μορφή της απόσπασής τους στο Ιπποκράτειο, είτε με τη μη ανανέωση συμβάσεων ιατρών, έτσι ώστε το Κέντρο Υγείας αδυνατεί να εφημερεύει, αφού θα παραμείνουν σε αυτό μόνο δύο ειδικευμένοι γιατροί.

Η χρησιμότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που αντιπροσωπεύει το Κέντρο Υγείας Βύρωνα είναι φανερή από τους αριθμούς. Καθημερινά εξυπηρετεί 250 άτομα κατά μέσο όρο. Μόνο φέτος από 1/1 έως 31/5 αντιμετώπισε 10.674 επείγοντα περιστατικά, από τα οποία μόνο 59 χρειάστηκε να διαμετακομιστούν σε νοσοκομείο. Ενώ, κάλυψε 6.500 συνταγογραφήσεις και παιδιατρικές εξετάσεις. Το Κέντρο Υγείας Βύρωνα καλύπτει και εξυπηρετεί και τις περιοχές Καισαριανής, Ηλιούπολης, Υμηττού Ζωγράφου, Αγ. Αρτεμίου και Παγκρατίου βοηθώντας έτσι πληθώρα ασθενών να μην ταλαιπωρούνται σε αναζήτηση νοσοκομειακής φροντίδας και αποσυμφορίζοντας τα νοσοκομεία.

Η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, όταν πληροφορήθηκε τις εξελίξεις που μεθοδεύονται από το Υπουργείο Υγείας, επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας για πληρέστερη ενημέρωση από τους γιατρούς. Δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στις προσπάθειες τους για να αποφευχτεί η διάλυση του Κέντρου Υγείας και καλεί όλους τους κατοίκους του Βύρωνα και ειδικά όσους εξυπηρετούνται από το Κέντρο Υγείας να πάρουν τις δικές τους πρωτοβουλίες και να απαιτήσουν όχι μόνο τη διατήρηση, αλλά και την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας με περισσότερους γιατρούς και ώρες λειτουργίας.

Η Αριστερή Παρέμβαση θα κάνει ότι μπορεί για να υπάρξει κινητοποίηση για το θέμα και κοινή δράση όλων των κατοίκων. Για να απαιτήσουμε δημόσια - δωρεάν – πλήρη και αναβαθμισμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Για να καταργηθεί άμεσα το χαράτσι των 5 €, που εισπράττεται και στο Κέντρο Υγείας Βύρωνα. Κατάργηση που απαιτεί και το ίδιο το νοσηλευτικό προσωπικό, όπως με πρωτοβουλία των φορέων τους έκαναν και την Τετάρτη 1/6/2011 και στο Κέντρο Υγείας Βύρωνα, ταυτιζόμενοι και με τη λαϊκή απαίτηση, που είχε εκφραστεί και από τη Λαϊκή Συνέλευση του Βύρωνα στις 31/5/2011. Όχι στις απολύσεις - Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού τώρα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΥΡΩΝΑ
ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ
ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΔΡΑΣΗ

22/6/2011

26/5/11
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Στο ίδιο έργο θεατές…
Πέντε μήνες από την εφαρμογή του Καλλικράτη και λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων του Υπουργείου Εσωτερικών για την οικονομική κατάσταση των δήμων, σύμφωνα με τα οποία ο Δήμος βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση, και παρά τις συνεχιζόμενες «διαψεύσεις» του κ. Δημάρχου για τα οικονομικά του, η σκληρή πραγματικότητα καταρρίπτει έναν-έναν τους μύθους της Δημοτικής Αρχής.
Η έλλειψη καυσίμων για τα οχήματα, οι καθυστερήσεις στην πληρωμή της μισθοδοσίας και των υπερωριών, η έλλειψη στοιχειωδών αναλώσιμων υλικών, η υποβάθμιση όλων των υπηρεσιών αποτελούν καθημερινά φαινόμενα.

Στους παιδικούς σταθμούς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη σίτιση των φιλοξενούμενων βρεφών και νηπίων καθώς το Νομικό Πρόσωπο των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών (Ν.Π.) οφείλει χρήματα στους προμηθευτές και αυτοί δεν τους τροφοδοτούν με τα απαραίτητα είδη. Τέτοιου είδους προβλήματα είχαν εμφανιστεί και μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Αντί, όμως, η διοίκηση του Ν. Π. να φροντίσει να μην επαναληφθούν, συνεχίζει την ίδια πρακτική. Πρόκειται για απαράδεκτο γεγονός, αφού οι γονείς των βρεφών και των νηπίων καταβάλλουν κάθε μήνα σε τραπεζικό λογαριασμό τα τροφεία, τα οποία υποτίθεται ξοδεύονται για την καθημερινή διατροφή των παιδιών τους. Η δημοτική αρχή και η διοίκηση του Ν.Π. έχουν σοβαρές ευθύνες για τη συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση. Τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς, και τα οποία πρέπει να καταργηθούν, δεν δίνονται για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών.
Τα προβλήματα που εμφανίζονται στη σίτιση αποτελούν πρόκληση για τους γονείς. Επίσης, την ίδια στιγμή η πλειοψηφία του Ν.Π. (πρόσκειται στη Δημοτική αρχή) ανερυθρίαστα σε μια περίοδο, όπου το εισόδημα των εργαζομένων πλήττεται από την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, αποφάσισε την αύξηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Οι προεκλογικές εξαγγελίες για την κατάργηση των τροφείων σε ορισμένες κατηγορίες συμπολιτών ξεχάστηκαν προκειμένου να βγει το Ν.Π. από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται.
Οι όποιες διαψεύσεις δεν μπορούν πλέον να κρύψουν την πραγματικότητα. Ο Δήμος βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση, τόσο εξαιτίας των παρακρατημένων πόρων, της μειωμένης επιχορήγησης από την κεντρική εξουσία, μέσω και του Καλλικράτη (τον οποίο ψήφισαν η παράταξη του κ. Χαρδαλιά και του κ. Κόνσουλα), όσο και της κακοδιαχείρισης και της σπατάλης που επικρατούν στο Δήμο και έβρισκαν λεφτά για έργα βιτρίνας, ενώ δεν βρίσκουν για τις κοινωνικές ανάγκες. Το μάρμαρο καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες οι οποίοι βλέπουν όλο και πιο συχνά όγκους απορριμμάτων στους δρόμους της πόλης, τα δημοτικά τέλη και τα τροφεία να αυξάνονται, τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς να μη σιτίζονται κανονικά.

• Καλούμε για άλλη μια φορά τη διοίκηση του Νομικού Προσώπου να λύσει το πρόβλημα, ώστε να αρχίσει η προμήθεια των τροφίμων στους παιδικούς σταθμούς.
• Όχι στην αύξηση του ωραρίου εργασίας. Λιγότερη δουλειά-δουλειά για όλους.
• Διεκδικούμε δημόσιους, δωρεάν, δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
• Απαιτούμε να καταργηθούν τώρα τα τροφεία.
Μάιος 2011
 

8/5/11
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ"


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

Νεαπόλεως 25, arpa_vyrona@yahoo.gr aristeriparemvasivyrona.blogspotcom

ΣΕ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ-«ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ» Ο ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ

Ο Υπουργός Εσωτερικών Ραγκούσης ανακοίνωσε στις 5/5 σε συγκέντρωση περιφερειαρχών ότι με Υπουργική Απόφαση θα οριστεί πρόγραμμα εξυγίανσης 58 δήμων που είναι υπερβολικά χρεωμένοι, δηλαδή έχουν χρέη πάνω από 100% των τακτικών ετήσιων εσόδων τους, συμπεριλαμβανομένης και της ΣΑΤΑ. Ο Δήμος Βύρωνα περιλαμβάνεται ως 17ος στους 24 δήμους που είναι στο κόκκινο, δηλαδή έχουν χρέη πάνω από 150% των εσόδων του.
Το πρόγραμμα «εξυγίανσης» περιλαμβάνει επιτήρηση, έλεγχο, περικοπές δαπανών και ποινές. Για αυτά και για την άμεση σχέση του με τα μνημόνια και τα χρέη της κεντρικής κυβέρνησης χαρακτηρίζεται ως «ειδικό μνημόνιο», ενώ η τριμελής επιτροπή επιτήρησης των δήμων με μέλη από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών χαρακτηρίζεται ως «τρόικα». Η πορεία αυτή προβλεπόταν από τις ρυθμίσεις του «Καλλικράτη» και από το 1ο μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ.. Έχει ευθεία σχέση με την προωθούμενη επιχειρηματικοποίηση των δήμων, την ανταποδοτική-φορομπηχτική λειτουργία του, που αντιμετωπίζει τον κάτοικο ως πελάτη.

Στα πρότυπα της πολιτικής, που χαράζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δήθεν για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, επιβάλλει και στους δήμους μέτρα δήθεν για τη μείωση των χρεών τους ως ποσοστό επί των εσόδων, μέτρα που φέρνουν άμεσα μείωση των όποιων κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων. Συγκεκριμένα, πάγωμα προσλήψεων και συμβάσεων, πάγωμα νέων έργων, διάθεση των εσόδων των δήμων και της ΣΑΤΑ πρωταρχικά για διακανονισμό των δανείων. Αυτά τα μέτρα και με την περαιτέρω εξειδίκευσή τους φέρνουν αποδυνάμωση από προσωπικό των νευραλγικών τομέων της καθαριότητας των δήμων, των παιδικών σταθμών, των υπηρεσιών πρόνοιας, κ.α.. Η «κατά περίπτωση έγκριση διάθεσης κονδυλίων από τη ΣΑΤΑ μόνο για συντήρηση και επισκευές υποδομών» είναι φανερό ότι σημαίνει δραστικές περικοπές στη συντήρηση-επισκευή των σχολείων, των δημόσιων χώρων και κτιρίων. Για ξεκάρφωμα ανακοινώνονται και περικοπές-πάγωμα των δαπανών των δήμων για δημόσιες σχέσεις και εκδηλώσεις. Όλα αυτά για να αποπληρωθούν οι δανειστές των δήμων. Δηλαδή, η κεντρική χρηματοδότηση που προέρχεται από τους δικούς μας φόρους θα πάει στις τράπεζες και οι δήμοι θα επιβάλλουν και άλλους νέους φόρους στους κατοίκους.

Η κεντρική κυβέρνηση που παραδέχεται στην ίδια ανακοίνωση ότι η κατάσταση του δικού της χρέους είναι πολλαπλά χειρότερη, έρχεται ως αδέκαστος κριτής να δώσει συνταγές «εξυγίανσης» των δήμων. Φυσικά και δεν τους πιστεύουμε. Ο στόχος τους είναι να επιβληθεί παραπέρα διάλυση κάθε κοινωνικής υπηρεσίας για παιδεία, υγεία, πρόνοια, καθαριότητα, δημόσιες υποδομές. Να ξεπουληθούν τα πάντα και να παραδοθούν στο κεφάλαιο και στις τράπεζες.

Από την άλλη η δημοτική αρχή Βύρωνα έχει σοβαρές ευθύνες για την τελική κατάληξη της πολιτικής της. Η οικονομική διαχείριση της όλα αυτά τα χρόνια είναι συνυπεύθυνη που έφτασε ο δήμος σε αυτή την κατάσταση. Έργα βιτρίνας για τις ανάγκες των κατασκευαστικών εταιρειών και όχι τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, υπερτιμημένες κοστολογήσεις και αδιαφανείς αναθέσεις έργων και προμηθειών, φορομπηξία των κατοίκων που δεν έλυσε κανένα οικονομικό πρόβλημα. Να θυμίσουμε από τη διακήρυξή μας το 2010 ότι επισημαίναμε: «Η δημοτική αρχή παίρνει συνεχώς δάνεια. Το 2009 δανείστηκε 5,7 εκ. €. Το έλλειμμα έχει ξεπεράσει τα 15 εκ. €. Την ίδια χρονιά ξόδεψε 400 χιλ. € για δημόσιες σχέσεις, συμβούλους, εκδηλώσεις, επικοινωνιακή πολιτική…. Η χρεωκοπία του δήμου, παρά τη φορομπηξία, έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό στα πρότυπα της κεντρικής κυβέρνησης…».

Με αφορμή την ψήφιση από τη δημ. αρχή του προϋπολογισμού για το 2011 τοποθετηθήκαμε ξανά στο δημ. συμβούλιο και με ανακοίνωση και αφισάκι για την οικονομική πολιτική της δημ. εξουσίας και τη δική μας αντίληψη. Μόλις, πριν λίγες μέρες, στις 18/4, με προβλήματα που εντοπίσαμε από την έλλειψη δυνατότητας του δήμου για πληρωμή καυσίμων των απορριμματοφόρων, για καθυστερήσεις σε πληρωμές εργαζόμενων και προμηθευτών βγάλαμε νέα ανακοίνωση που επισημαίναμε ότι ο δήμος παρουσιάζει σημάδια οικονομικής κατάρρευσης. Σε απάντηση όλων αυτών ο κ. δήμαρχος με ανακοίνωση του χαρακτήρισε «πολιτική αλητεία» τις επισημάνσεις μας, «συκοφαντικά και ψευδή» τα περί έλλειψης χρημάτων, μας κατήγγειλε ως «συμπλεγματικούς και ιδεοληπτικούς παράγοντες», ότι «καταψηφίζουμε» τα έργα του, «δεν συνεισφέρουμε με εφικτές προτάσεις».

Δυστυχώς, επαληθευτήκαμε και πολύ σύντομα διαψεύστηκε ο κ. δήμαρχος, που απέκρυπτε την πραγματική οικονομική κατάσταση του δήμου. Αναμένουμε ότι πάλι ο κ. δήμαρχος θα αποποιηθεί τις ευθύνες του, όπως με τη δήλωση του: «Οι μειώσεις των θεσμοθετημένων πόρων, με άλλοθι την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο και απειλούν με οικονομική κατάρρευση όλους τους Δήμους της Ελλάδας». Το πραγματικό, όμως, πρόβλημα της μη απόδοσης του συνόλου της κρατικής χρηματοδότης , δεν εξηγεί γιατί ο Δήμος Βύρωνα είναι στους πρώτους 17 πιο χρεωμένους από τους 325 δήμους της χώρας. Ο κ. δήμαρχος οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και οι παρατάξεις της «αντιπολίτευσης», που αποφεύγουν τόσο καιρό μια δημόσια τοποθέτηση, να πάρουν θέση. Η πολιτική της δημοτικής εξουσίας είναι αντίγραφο της πολιτικής της κυβέρνησης. Και μάλιστα θεωρούμε ότι όπως η κυβέρνηση βολεύεται να επικαλείται την τρόικα για να πάρει τα αντιλαϊκά μέτρα, έτσι τώρα και η δημ. αρχή θα βολεύεται να επικαλείται το πρόγραμμα «εξυγίανσης» για τους νέους φόρους και την κατάρρευση των υπηρεσιών του δήμου. Και αφού ο κ. Χαρδαλιάς επικαλείται ότι φταίει η κεντρική πολιτική της κυβέρνησης, τότε είναι διπλά υπόλογος που ψήφισε υπέρ του «Καλλικράτη» από κοινού με τον κ. Κόνσουλα, ενώ ήξερε ότι αυτά προωθούνται από τον «Καλλικράτη».

Αδιέξοδο αποδεικνύεται αυτό το σύστημα «ανάπτυξης». Γεννά κρίσεις, χρεωκοπίες και αντικαθιστά τα όνειρα για καλυτέρευση της ζωής με τη φτώχεια, την ανεργία, τη μαζική εξάπλωση της εξαθλίωσης, το γκρέμισμα κάθε κοινωνικής παροχής. Αδιέξοδη αποδεικνύεται η πολιτική της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της ΛΑΟΣ και Ν.Δ., που όχι μόνο δεν οδηγούν σε απαλλαγή από το βραχνά του χρέους και των ελλειμμάτων που δημιούργησαν, αλλά μας οδηγούν ακόμα πιο βαθιά στην εκμετάλλευση και το ξεπούλημα κάθε δημόσιας περιουσίας για να προστατεύουν τους τραπεζίτες και τα κέρδη των πλουσίων. Αδιέξοδη αποδεικνύεται και η πολιτική των δημάρχων που διαχειρίζονται τους δήμους ασκώντας αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές. Αδιέξοδες και οι αυταπάτες όσων θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν καλύτερη διαχείριση αυτού του συστήματος.

Η μόνη σήμερα «εφικτή» διέξοδος για τον κόσμο της εργασίας, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους άνεργους είναι να επιβάλλουμε αυτό που μας έχουν εμποτίσει να θεωρούμε «ανέφικτο». Να ανατρέψουμε την εξουσία τους.
Να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει από τον πλούτο που παράγουμε και τώρα τον καρπώνονται οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό.
- Δουλειά για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις. Λιγότερες ώρες εργασίας με σταθερή εργασιακή σχέση.
- Να μην ξεπουληθεί τίποτα δημόσιο. Αντίθετα να περάσουν τράπεζες, δημόσιες επιχειρήσεις και όλοι οι νευραλγικοί τομείς της οικονομίας σε εργατικό κοινωνικό έλεγχο και ιδιοκτησία.
- Το χρέος δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Όσοι το καρπώθηκαν με επιδοτήσεις, μίζες, αναθέσεις, προμήθειες και φοροαπαλλαγές είναι υπεύθυνοι. Το χρέος να διαγραφεί. Να φορολογηθούν οι πλούσιοι. Να γυρίσουν τα κλεμμένα.
- Καμιά περικοπή, αλλά αύξηση δαπανών για παιδεία, υγεία, πρόνοια, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, για υποδομές και νέους ελεύθερους δημόσιους χώρους για τις ανάγκες των κατοίκων, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο που λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα, τη δημόσια περιουσία και υπηρετείται από τους κρατικούς μηχανισμούς.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ»
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΑΖΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
6/5/2011
 

21/4/11
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΥΒΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ κ. ΧΑΡΔΑΛΙΑ


Ο κ. Χαρδαλιάς, σχολίασε με ανακοίνωσή του, ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης.
Η Αριστερή Παρέμβαση έβγαλε την παρακάτω σχετική ανακοίνωση για το θέμα.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Νεαπόλεως 25, http://aristeri paremvasivyrona.blogspot.com, arpa_vyrona@yahoo.gr

ΚΑΙ ΟΜΩΣ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΡΕΟΚΟΠΟΥΝ.
Ο κ. Χαρδαλιάς με προσωπική ανακοίνωση-σχόλιο του γεμάτο ύβρεις και χαρακτηρισμούς απαντά σε ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης, για γεγονότα που αποδεικνύουν ότι ο δήμος έχει περιέλθει σε οικονομική δυσπραγία. Η έλλειψη ψυχραιμίας, αποκαθηλώνει το επικοινωνιακό προσωπείο του «επικοινωνιακού» κ. δημάρχου. Είναι συνήθης τακτική του να μεταθέτει τις ευθύνες και τις λαθεμένες πολιτικές επιλογές του σε τρίτους. Η ανακοίνωσή του αποκρύπτει την κατάσταση, δεν απαντά για την ουσία των γεγονότων, ούτε πείθει για την έλλειψη ευθυνών του. Θυμίζουμε στον κ. Χαρδαλιά ότι διοίκηση στο δήμο ασκεί η παράταξή του εδώ και οκτώ χρόνια και όχι η Αριστερή Παρέμβαση. Ας μην αναζητά άλλοθι και συνενόχους στην οικονομική διαχείριση του Δήμου. Τα οικονομικά προβλήματα ήταν γνωστά, τα αδιέξοδα ορατά και ο ίδιος έχει την εξουσία και είναι επιλογή του να ασκεί αυτή την πολιτική.

1. Στο μόνο από τα γεγονότα που αναφέρεται η ανακοίνωση του κ. Χαρδαλιά είναι η περικοπή δρομολογίων των απορριμματοφόρων, όπως λέει «προληπτικά», λόγω μη πληρωμής της ΕΚΟ, με ευθύνη της επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνέδριου. Η ουσία δεν αλλάζει. Οι πληρωμές προμηθευτών του δήμου έχουν καθυστερήσει και οι υπηρεσίες που παρέχει ο δήμος συρρικνώνονται. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το μπαλάκι των ευθυνών πάει από τον ένα στον άλλο. Η επίτροπος θα πει ότι πάντα τα παραστατικά απαιτούν 1-2 μήνες για έγκριση, αυτή είναι γνωστή διαδικασία και για αυτό ο κάθε δήμος πρέπει να παίρνει μέτρα για την ομαλή λειτουργία του.
2. Τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε ορίζονται ως ανταποδοτικά για τα καύσιμα και ότι άλλο αφορά την καθαριότητα. Αποτελεί επιλογή του κ. δημάρχου η μη απόδοση όλου του ποσού των δημοτικών τελών στην καθαριότητα, γεγονός που υπερασπίζεται δηλώνοντας στο δημοτικό συμβούλιο ότι, ποτέ δεν αποδίδονταν όλο το ποσό στην καθαριότητα, γιατί να αποδοθεί και τώρα.
3. Ο κ. δήμαρχος λέει ότι για το πρόβλημα φταίει και η κακή εφαρμογή του «Καλλικράτη». Όμως θυμίζουμε ότι , παρόλο που γνώριζε τα προβλήματα της εφαρμογής και της προσαρμογής και τις σαρωτικές αλλαγές που θα έφερνε στην τοπική «αυτοδιοίκηση», τον υποστήριξε-ψήφισε μαζί με τον κ. Κόνσουλα, καλύπτοντας την κυβέρνηση για να τον προχωρήσει.
4. Μένουν αναπάντητα τα άλλα ζητήματα που αναφέρουμε σχετικά με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζόμενων, τις καθυστερήσεις εξόφλησης προμηθευτών, κ.ά..
5. Τονίζαμε ότι για την οικονομική ασφυξία του Δήμου δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία εκείνο που πάντα χρησιμοποιεί και επαναλαμβάνει στην ανακοίνωση για μια ακόμα φορά ότι «μειώνονται οι θεσμοθετημένοι πόροι των Δήμων από το κράτος». Ο ίδιος αλλά και η ένωση των δημάρχων η ΚΕΔΚΕ, δεν έκαναν τίποτε επί της ουσίας για αυτό. Αντίθετα το αποδέχτηκαν, ακολουθώντας φορομπηκτική πολιτική, αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη, μετατρέποντας τους δήμους σε επιχειρήσεις και τους δημότες σε πελάτες, οι οποίοι πληρώνουν για οποιαδήποτε υπηρεσία τους παρέχει ο δήμος. Στο δήμο Βύρωνα τα δημοτικά τέλη και φέτος αυξήθηκαν κατά 3,5%, τα αναψυκτήρια έκλεισαν και κάποια από αυτά σχεδιάζει να δοθούν σε ιδιώτες για εκμετάλλευση, η ΛΟΥΪΖΑ θα κλείσει, τα τροφεία παραμένουν στους παιδικούς σταθμούς, όπως και οι συνδρομές στις δραστηριότητες του Πνευματικού Κέντρου και του Αθλητισμού.
6. Η αντεργατική-αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της, ΛΑΟΣ και Ν.Δ., ακολουθείται και από τους διαχειριστές παρόμοιας πολιτικής στους δήμους, όσο και να επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση κατά καιρούς.
7. Όσο για το ότι καταψηφίζουμε τα έργα, που γίνονται με το δημόσιο χρήμα, δηλώνουμε ότι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και να τα καταγγέλλουμε όσο υπάρχουν αδιαφανείς διαδικασίες, έργα που κρίνουμε ότι δεν εξυπηρετούν τους κατοίκους, αλλά τα κέρδη των κατασκευαστικών εταιρειών και είναι έργα αμφίβολης σκοπιμότητας και αναμφίβολα, πια, κακής ποιότητας και μερικά αντιπεριβαλλοντικά. Να θυμίσουμε: προεκλογικές ασφαλτοστρώσεις, υπερτιμημένη κατασκευή παιδικού σταθμού στη Γρανικού, οικονομικά σκανδαλώδης επέκταση στίβου στο γήπεδο, παιδικός σταθμός μέσα στο δάσος στην περιοχή των Αναπηρικών, κ.α..
8. Οι θέσεις και οι προτάσεις μας είναι διαφορετικής λογικής και κατεύθυνσης και αυτό είναι καταγεγραμμένο και στο μαζικό κίνημα και στις διαδικασίες του δημ. συμβούλιου. Εμείς ζητάμε κοινωνικές υποδομές για παιδεία, πρόνοια, υγεία, αθλητισμό, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, νέους ελεύθερους δημόσιους χώρους για τις ανάγκες των κατοίκων και δεν διστάζουμε να συγκρουστούμε με το κεφάλαιο που λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα, τη δημόσια περιουσία και υπηρετείται από τους κρατικούς μηχανισμούς.
9. Δηλώνουμε ότι δε θα συναινέσουμε και δε θα γίνουμε συνένοχοι στην αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική που έχει επιλέξει. Εμείς θα συνεχίσουμε να ασκούμε αντιπολίτευση και έλεγχο, χωρίς να διαπραγματευόμαστε ανταλλάγματα για τη σιωπή μας. Ας αναζητήσει αλλού συνοδοιπόρους.

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

20/4/2011

19/4/11
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ "ΣΤΑΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Νεαπόλεως 25, http://aristeri paremvasivyrona.blogspot.com, arpa_vyrona@yahoo.gr
Ο ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

Το Σάββατο και την Κυριακή 16 & 17/4/2011 δεν έγινε η προγραμματισμένη αποκομιδή απορριμμάτων στο Δήμο Βύρωνα, λόγω έλλειψης χρημάτων για τα καύσιμα. «Αν έβγαιναν το Σαββατοκύριακο δεν θα μπορούσαν να βγουν από Δευτέρα», δήλωσε ο κ. Ανδρίτσος από τη δημοτική αρχή στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου τη Δευτέρα 18/4/2011.
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τις περικοπές των κονδυλίων της κεντρικής κυβέρνησης, αφού τα χρήματα για την καθαριότητα ο Δήμος τα εισπράττει απευθείας από τους κατοίκους, τη στιγμή, μάλιστα, που οι κάτοικοι πληρώνουν στο δήμο, φόρους και δημοτικά τέλη ύψους 10,0 εκ. €.. Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής, που ακολουθεί ο δήμος, στα πρότυπα της κυβέρνησης. Φορομπηξία και περικοπές κοινωνικών δαπανών για τους κατοίκους, αναθέσεις και χορηγίες για το κεφάλαιο, αύξηση του τραπεζικού δανεισμού..
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα κρούσματα, που δείχνουν ότι και στο δήμο εφαρμόζεται η στάση πληρωμών προς τους οφειλέτες με πρώτο θύμα τους εργαζόμενους. Προβλήματα υπάρχουν στη μισθοδοσία των υπαλλήλων του ΚΑΠΗ και του Πνευματικού Κέντρου, καθώς δεν έχουν πληρωθεί το δώρο του Πάσχα και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Δεν είναι μάλιστα βέβαιο ότι θα καταβληθούν τα χρήματα τις επόμενες μέρες. Η στάση πληρωμών που κάνει ο δήμος στους προμηθευτές έχει οδηγήσει αρκετούς από αυτούς να μην παρέχουν πλέον τις υπηρεσίες τους στο δήμο. Η μη πληρωμή των ασφαλίστρων των λεωφορείων καθώς και η έλλειψη χρημάτων για τη συντήρηση τους είχε σαν αποτέλεσμα για αρκετό καιρό να μην εκτελούνται τα δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας. Ενώ, δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για την αλλαγή ελαστικών σε απορριμματοφόρα, με αποτέλεσμα να παραμείνουν ακινητοποιημένα στη χωματερή.
Απαιτούμε :
- Ο Δήμος να μην περικόπτει χρήματα από τις δαπάνες για παιδεία, υγεία, πρόνοια, υποδομές, πολιτισμό αθλητισμό, προστασία του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων. Να χρησιμοποιεί τα χρήματα των κατοίκων για το δικαίωμά μας σε μια πόλη καθαρή και βιώσιμη.
- Η αποκομιδή των απορριμμάτων να γίνεται έτσι ώστε η πόλη να είναι συνεχώς καθαρή . Να υπάρχει τακτική και ολοκληρωμένη καθαριότητα των δρόμων και των πλατειών.
- Όχι στα σχέδια κυβέρνησης και δήμων για την εκχώρηση της διαχείρισης και αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικές εταιρείες, που μέλημά τους είναι μόνο το κέρδος.
- Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με διαφανείς διαδικασίες, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες και να λειτουργεί το 5θήμερο και το ωράριο εργασίας χωρίς παραβιάσεις με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. καλοκαιρινές άδειες, έκτακτες ανάγκες κ.ά.). Να μην υπάρχουν ελαστικές και ανασφαλείς σχέσεις εργασίας στο Δήμο.
- Να καταργηθεί ο σημερινός τρόπος φορολόγησης των δημοτών, γιατί έχει κεφαλικό χαρακτήρα.
- Αύξηση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
- Να πάψει ο δήμος να αποτελεί μεσάζοντα των οικονομικών συμφερόντων. Να σταματήσει να παίρνει δάνεια και να διοχετεύει το χρήμα στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Το θέμα των εσόδων να μη γίνεται μπαλάκι ανάμεσα σε κεντρικό κράτος και δήμο για να υποβαθμίζονται οι κοινωνικές παροχές, να αποδοθούν οι χρωστούμενοι πόροι στους δήμους.
- Να διαγραφεί το χρέος. Να πληρώσουν οι τράπεζες και το κεφάλαιο την κρίση και όχι ο λαός.
Κεντρική και τοπική εξουσία αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία στην αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική. Να ανατρέψουμε τα σχέδια τους με συλλογικούς αγώνες.

18/4/2011


5/4/11
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Νεαπόλεως 25, http://aristeri paremvasivyrona.blogspot.com, arpa_vyrona@yahoo.gr
ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2011 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Βύρωνα για το 2011 ύψους 57,8 εκ. €, που ψήφισε η Δημοτική αρχή Χαρδαλιά, είναι ο πρώτος μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» και εν μέσω της κυβερνητικής επίθεσης για μείωση των κοινωνικών δαπανών, για κτύπημα κάθε εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματος και για τεράστια αναδιανομή του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου. Με την πολιτική της κυβέρνησης των μνημονίων και του πολέμου μειώνεται το εισόδημα των εργαζόμενων και συνταξιούχων, αυξάνονται η ανεργία και οι φόροι, επιχορηγούνται οι τράπεζες και το κεφάλαιο, ξοδεύονται 7, 5 εκ. € τo μήνα για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο κατά της Λιβύης. Η πολιτική της δημοτικής αρχής διαχειρίζεται τα δημόσια οικονομικά του δήμου μας, μέσα σε αυτό το τοπίο, με τον ίδιο αντιλαϊκό-φορομπηχτικό προσανατολισμό.
Ο Προϋπολογισμός προεγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή και την Οικονομική Επιτροπή (που εκ του νόμου του Καλλικράτη έχει την απόλυτη πλειοψηφία η δημ. εξουσία). Επίσης, πέρασε από την κατ’ επίφαση Επιτροπή Διαβούλευσης (που εκ του διορισμού της ελέγχεται από τη δημοτική πλειοψηφία), χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο. Ακόμα και αυτοί που υπερψήφισαν δεν τον είχαν καν διαβάσει. Με τον ίδιο τρόπο εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός και από τα μέλη της δημοτικής πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, παρότι πρόκειται για το κατεξοχήν θέμα, που καθορίζει την πολιτική του δήμου.
Ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε αποτυπώνει τις επιταγές της τρόικας (Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ.), τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, την εξάρτηση από τις τράπεζες, την αύξηση των φόρων, την εκποίηση δημόσιας περιουσίας, την προωθούμενη χρεοκοπία, την επιβάρυνση των κατοίκων για κάθε υπηρεσία.
Ενδεικτικά στα έσοδα:
1. Από τα 27,9 εκ. € των τακτικών εσόδων, τα 10,0 εκ. € προέρχονται από τη φορομπηξία και την ανταποδοτική παροχή υπηρεσιών στους κατοίκους του Βύρωνα (7,0 εκ. € από δημ. φόρους, 2,8 από το νεκροταφείο, 0,15 εκ. € από παράβολα μεταναστών, κ.α.). Είναι χαρακτηριστικό, ότι η δημ. αρχή με απόφαση προηγούμενου δημ. συμβούλιου αύξησε τα δημοτικά τέλη κατά 3.5% για τους κατοίκους σε σχέση με το 2010.
2. Μόνο τα 11,7 εκ. € των τακτικών εσόδων είναι κρατικοί πόροι (και αυτοί προερχόμενοι από έμμεσους και άμεσους φόρους μας), που αποτελούν μέρος των θεσμοθετημένων κρατικών επιχορηγήσεων στο δήμο και πιθανά ούτε αυτοί θα αποδοθούν στο σύνολο τους. Ενώ, δεν προβλέπεται να χορηγηθούν ούτε τα προηγούμενα οφειλόμενα από την κεντρική κυβέρνηση.
3. Προσμετράται στα έσοδα πώληση περιουσιακού στοιχείου του δήμου (ένα δημόσιο υπόγειο γκαράζ επί της Ευαγγ. Σχολής που μένει 10 χρόνια κλειστό με ευθύνη της δημ. αρχής). 6 εκ. € εσόδων προβλέπονται από εκποίηση και μίσθωση δημόσιας-δημοτικής περιουσίας (οικόπεδο στην Πεντέλη 25 στρεμμάτων, αναψυκτήρια σε παιδικές χαρές Μυρακτής και Αγ. Τριάδας).
Για τα έξοδα :
1. Παρά το πέρασμα με τον «Καλλικράτη» κοινωνικών υπηρεσιών και ευθυνών από το κεντρικό κράτος στο δήμο, δεν προβλέπεται καμιά αύξηση για κοινωνικές υπηρεσίες. Προφανώς οδηγούμαστε σε συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών για σχολεία, παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, κ.α.. Χαρακτηριστικά μόνο το 2% των εξόδων προβλέπεται για τα έξοδα των σχολείων και να δούμε αν θα δοθεί. Γιατί κρίνοντας και από την υλοποίηση των προηγούμενων προϋπολογισμών του δήμου, φαίνεται ότι ακολουθείται η λογική «το τάξιμο δεν βλάφτει το δόσιμο βλάφτει»!!!.
2. Το 12% των τακτικών εσόδων πάει για εξυπηρέτηση δανείων.
Γενικά :
1. Στα έξοδα του τεχνικού προγράμματος δεν υπάρχει πρόβλεψη για κανένα καινούργιο έργο υποδομών (νέοι παιδικοί σταθμοί, νέα σχολεία, νέα νηπιαγωγεία, εξεύρεση χώρων για πολιτισμό, αθλητισμό, παιδικές χαρές, για νέους ελεύθερους χώρους, κ.α..) Προϋπολογίζονται 18,6 εκ. € (έναντι 34,4 εκ. € την προεκλογική χρονιά του 2010) για αποπεράτωση έργων που ξεκίνησαν προεκλογικά (ασφαλτοστρώσεις, σταματημένο κτίριο του Γυμνασίου Καρέα και για το νέο κολυμβητήριο –που πιθανόν δεν θα προχωρήσει λόγω χρηματοδότησης από Πρόγραμμα Δημ. Επενδύσεων).
2. Αναμένεται ότι θα δημιουργηθεί σύντομα νέο έλλειμμα και θα καλυφθεί με νέα δάνεια και λόγω υπερεκτίμησης των εσόδων και λόγω μη συνέπειας της κεντρικής κυβέρνησης στις οφειλές της.
3. Το έλλειμμα αντιμετωπίζεται, στα πρότυπα της κεντρικής κυβέρνησης, με δανεισμό και ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Η δημοτική αρχή παίρνει συνεχώς δάνεια. Το 2010 δανείστηκε 5,7 εκ. €. και για το 2011 ήδη έχει δανειστεί 2,95 εκ. €. Η εξάρτηση από τον τραπεζικό δανεισμό, θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2011 με 2,6 εκ. € για τόκους και χρεολύσια και στο τέλος του 2011 θα υπάρχει ακόμα υπόλοιπο χρέους 17,9 εκ. €.. Όλο αυτό μετακυλύεται στους κατοίκους, που καλούνται να το πληρώσουν με τις αυξήσεις των φόρων της κεντρικής κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής.
4. Η χρεωκοπία του δήμου, παρά τη φορομπηξία, έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό στα πρότυπα της κεντρικής κυβέρνησης.
5. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν και στον προϋπολογισμό του 2011, όπως και στους προηγούμενους, δαπάνες για δημόσιες σχέσεις, ειδικούς συμβούλους και μια σειρά άλλα παρόμοια.

Οι πολίτες πληρώνουν τα πάντα (αν μπορούν βέβαια). Δημοτικά τέλη από τα μεγαλύτερα στην Αττική, γκαράζ, αθλητικές δραστηριότητες, Νεκροταφείο, Παιδικούς Σταθμούς, κ.λ.π. και φορτώνονται με δάνεια για έργα που, αν τα κάνουν, θα έχουν ήδη παραχωρήσει ή θα τα παραχωρήσουν σε ιδιώτες για να κερδοσκοπήσουν και αρκετά από αυτά είναι αμφισβητούμενης χρησιμότητας και αναμφίβολα κακής ποιότητας. Σε πλήρη συνέπεια με τη συντηρητική πολιτική σε ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζόμενων, των νέων και των συνταξιούχων της περιοχής μας.
Και αυτός ο προϋπολογισμός, αποτυπώνει λιτότητα για τους κατοίκους, περικοπή κοινωνικών δαπανών και φορομπηξία. Λειτουργεί ως μηχανισμός μεταφοράς χρημάτων των κατοίκων στις εταιρείες που νέμονται το δημόσιο χρήμα. Από την όλη διαχείριση των οικονομικών του δήμου αυτοί που ωφελούνται είναι οι μεγάλες κατασκευαστικές και άλλες εταιρείες προμηθειών, συμβούλων και παροχής υπηρεσιών που αναλαμβάνουν έργα και προμήθειες του δήμου. Οι προτεραιότητές δεν είναι στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών αλλά είναι σε κατεύθυνση εξυπηρέτησης των επιχειρηματιών και γενικότερα των κερδοσκοπικών συμφερόντων και μάλιστα των αεριτζίδικων.
Καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό για όλους τους παραπάνω λόγους. Είναι ταξικός, φορομπηχτικός με σταθερό προσανατολισμό την ιδιωτικοποίηση, το κέρδος και την ανταποδοτικότητα – επιχειρηματικότητα, τον υπέρμετρο δανεισμό. Ο προϋπολογισμός είναι πέρα, μακριά και αντίθετος από τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων.
Επανερχόμαστε και απαιτούμε:
- Να καταργηθεί ο σημερινός τρόπος φορολόγησης των δημοτών, γιατί έχει κεφαλικό χαρακτήρα.
-Μείωση-κατάργηση των δημοτικών φόρων-τελών για τους κατοίκους χαμηλών εισοδημάτων, π.χ. κατάργηση τους για την πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ..
- Αύξηση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
- Να πάψει ο δήμος να αποτελεί μεσάζοντα των οικονομικών συμφερόντων. Να σταματήσει να παίρνει δάνεια και να διοχετεύει το χρήμα στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Να μην γίνεται μπαλάκι ανάμεσα σε κεντρικό κράτος και δήμο το θέμα των εσόδων για να υποβαθμίζονται οι κοινωνικές παροχές, να αποδοθούν οι χρωστούμενοι πόροι στους δήμους.
- Λεφτά για τις κοινωνικές δαπάνες, για μισθούς και συντάξεις και τις λαϊκές ανάγκες σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, υποδομές, πολιτισμό και αθλητισμό.
- Να διαγραφεί το χρέος. Να πληρώσουν οι τράπεζες και το κεφάλαιο την κρίση και όχι ο λαός.

31/3/2011


29/3/11
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ


Νεαπόλεως 25, http://aristeri paremvasivyrona.blogspot.com, arpa_vyrona@yahoo.gr
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Η Δημοτική αρχή Βύρωνα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου στις 23 Μάρτη εισηγήθηκε και αποφάσισε, με την πλειοψηφία που διαθέτει και καθορίζει όλες τις αποφάσεις του Δημ. Συμβούλιου, την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 3,5 %.
Πρόκειται για μια ακόμα αύξηση των φόρων, που επιβάλλει και πάλι η δημοτική αρχή κατά την πάγια τακτική της. Την ίδια ώρα που με τη βάρβαρη οικονομική πολιτική της κεντρικής εξουσίας μειώνονται οι μισθοί, οι συντάξεις και αυξάνεται η ανεργία. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους και τις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης, των τροφίμων, των δημόσιων υπηρεσιών και των κοινωνικών αγαθών (συγκοινωνίες, ρεύμα, νερό, πετρέλαιο, κ.α.). Στο ίδιο μήκος κύματος και η δημοτική αρχή δεν υπολόγισε τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των κατοίκων του Βύρωνα και μετά το χαράτσι της αύξησης κατά 75 % των δημοτικών τελών που πληρώναμε για 3 χρόνια, επανέρχεται με νέες αυξήσεις. Ο ισχυρισμός της ότι το 3,5% είναι μικρό και μεταφράζεται σε λίγα ευρώ, είναι κυνικός. Τότε γιατί δεν μείωσε τα δημοτικά τέλη κατά 3,5%. Η δικαιολογία της ότι τα λεφτά χρειάζονται για να μπορεί να ασκήσει την κοινωνική πολιτική, που διαφήμιζε προεκλογικά, δεν ισχύει. Από τα μέτρα ελάφρυνσης μερικών οικογενειών από τα τροφεία των παιδικών σταθμών ή τα προγράμματα γυμναστικής δεν προκύπτει επιβάρυνση για το δήμο. Η νέα φορομπηχτητική αύξηση των δημοτικών τελών είναι κοινωνικά άδικη και αποτελεί μια ακόμα πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής της δημ. αρχής Χαρδαλιά, που στα λόγια δήθεν καταγγέλλει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, αλλά πράττει ακριβώς τα ίδια.
Είναι φανερό ότι από τα δημοτικά τέλη, την αύξησή τους και την όλη διαχείριση των οικονομικών του δήμου αυτοί που ωφελούνται είναι οι μεγάλες κατασκευαστικές και άλλες εταιρείες προμηθειών, συμβούλων και παροχής υπηρεσιών που αναλαμβάνουν έργα και προμήθειες του δήμου. Να θυμίσουμε τα έργα ασφαλτοστρώσεων και τα όσα έχουμε κατά καιρούς καταγγείλει, το κόστος των εκδηλώσεων ή τις προσλήψεις συνεργατών του δημάρχου.
Το πρόγραμμα τεχνικών έργων, που κατατέθηκε και ψηφίστηκε επίσης σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο, αποτελεί υλοποίηση στο μεγαλύτερο μέρος του, προεκλογικών ανοιγμάτων του 2010. Είναι πέρα, μακριά και αντίθετο από τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, που είναι τα έργα υποδομών και έργα για σχολεία, κοινωνική προστασία, πολιτισμό και αθλητισμό.
Επανερχόμαστε και απαιτούμε:
- Να καταργηθεί ο σημερινός τρόπος φορολόγησης των δημοτών, γιατί έχει κεφαλικό χαρακτήρα.
-Μείωση-κατάργηση των δημοτικών φόρων-τελών για τους κατοίκους χαμηλών εισοδημάτων, π.χ. κατάργηση τους για την πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ..
- Αύξηση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
- Να πάψει ο δήμος να αποτελεί μεσάζοντα των οικονομικών συμφερόντων. Να σταματήσει να παίρνει δάνεια και να διοχετεύει το χρήμα στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Να μην γίνεται μπαλάκι ανάμεσα σε κεντρικό κράτος και δήμο το θέμα των εσόδων για να υποβαθμίζονται οι κοινωνικές παροχές, να αποδοθούν οι χρωστούμενοι πόροι στους δήμους.
26/3/2011


24/3/11
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Διεύθυνση: Νεαπόλεως 25, e-mail :arpa_vyrona@yahoo.gr, ιστοσελίδα: http://aristeriparemvasivyrona.blogspot.com
Μάρτης 2011

- ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
- ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Βυρωνιώτισσες, Βυρωνιώτες,
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συμπαράσταση της ΝΔ, αποφάσισε να εμπλακεί άμεσα στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, με τέσσερα F-16, δύο ελικόπτερα, δύο φρεγάτες και ένα αεροσκάφος εναέριας προειδοποίησης και βέβαια με την πλήρη παραχώρηση του Ελληνικού εδάφους.
Η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη δεν γίνεται για την προστασία του λιβυκού λαού, όπως υποκριτικά κόπτονται οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ιταλίας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Δεν ενδιαφέρονται για το αίμα που κυλάει στο έδαφος, αλλά για τον ορυκτό πλούτο και κυρίως το πετρέλαιο, που είναι αποθηκευμένο στο υπέδαφος. Δεν ενδιαφέρονται για τις δημοκρατικές ελευθερίες, αλλά για τη χειραγώγηση και την καταστολή κάθε γνήσια λαϊκής εξέγερσης όπως στην Τυνησία και την Αίγυπτο. Τη «δημοκρατία» των ιμπεριαλιστών, την πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αντίθεση μας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση δεν σημαίνει ανοχή στο καταπιεστικό καθεστώς Καντάφι και στις αποτροπιαστικές ενέργειες του. Αντίθετα, οι ιμπεριαλιστές, που μέχρι χθες στήριζαν το καθεστώς, σήμερα, με την κρίση και τις εσωτερικές τους αντιθέσεις, του επιτίθενται γιατί θέλουν να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο ο καθένας για λογαριασμό του, επιδιώκουν να ξαναμοιράσουν τις σφαίρες εκμετάλλευσης, να ελέγξουν τις εξελίξεις.

Μαζί με το αυτό τον πραγματικό πόλεμο στον οποίο η Ελλάδα, συμμετέχει «υποστηρίζοντας» με όπλα, στρατιωτική δύναμη, βάσεις, θάλασσα, αέρα, εξελίσσεται και ο κοινωνικός πόλεμος στη χώρα μας ενάντια στα δικά μας δικαιώματα από τους καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό.
Το 4ο μνημόνιο κυβέρνησης-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.-Ε.Κ.Τ. προχωρά ακόμα παραπέρα. Απαιτεί να ξεπουληθεί δημόσια περιουσία 50 δισ. €, μειώσεις κοινωνικών δαπανών, περισσότερες μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Στο Βύρωνα ανακοινώθηκε η συγχώνευση 2 σχολείων της 1βάθμιας εκπαίδευσης και 4 της 2βάθμιας, 2 Γυμνασίων και 2 Λυκείων. Στόχος τους η μείωση των δαπανών με την λειτουργία τμημάτων με περισσότερους μαθητές. Ήδη ο προϋπολογισμός του 2011, και η απόφαση για 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις και στην εκπαίδευση δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για διάλυση – υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Οδηγούμαστε σε μεγαλύτερες ανισότητες και ένταση των ταξικών φραγμών. Φτηνή εκπαίδευση για το κράτος και ακριβή για μαθητές και γονείς. Ακόμα περισσότεροι μαθητές θα αναγκάζονται να εγκαταλείπουν νωρίτερα το σχολείο και ακόμα περισσότερα παιδιά να οδηγούνται στην παραπαιδεία για να καταφέρνουν να το τελειώσουν. Ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη του εισοδήματος της οικογένειας από τα φροντιστήρια. Η παράδοση του δημόσιου σχολείου στη ζούγκλα της «αγοράς» μεθοδεύεται με την υποχρηματοδότηση του από το κράτος, με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του, και με τη μέθοδο αναζήτησης χρηματοδότησης από χορηγούς-εταιρείες, με τα ανάλογα ανταλλάγματα. Παράλληλα, προχωρά μέσα από την προσαρμογή του περιεχομένου και του προσανατολισμού των μαθημάτων στις ανάγκες των επιχειρήσεων για μαθητές περιορισμένης-μερικής-εξειδικευμένης γνώσης, αυριανούς φτηνούς-ευέλικτους- υποταγμένους εργαζόμενους.

Αυτά τα σχέδια, που προωθούνται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ουσιαστική συναίνεση της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ εξυπηρετούν τα γενικότερα σχέδια τους για ισχυροποίηση της εξουσίας του κεφαλαίου. Πάνε μαζί με τις συγχωνεύσεις στους φορείς υγείας, πρόνοιας και τις περικοπές όλων των κοινωνικών δαπανών, μισθών και συντάξεων. Είναι μέτρα του «Καλλικράτη» και υλοποιούνται από τους δημάρχους του συστήματος.
Δεν μας πείθουν ότι γίνονται για την κάλυψη των ελλειμμάτων και των δανείων. Αφού, την ίδια ώρα διπλασιάζουν των αριθμό των σχολικών συμβούλων, έχουν δώσει εκατομμύρια για διαδραστικούς πίνακες και άλλα αμφιβόλου ποιότητας και χρησιμότητας προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας κλείνουν τον ΟΕΔΒ και τον ΟΣΚ.
Παράλληλα, στηρίζουν με 108 δισ. τις τράπεζες, ξοδεύουν 1 εκ. € τη μέρα για την «υποστήριξη» στον πόλεμο της Λιβύης, κ.α.

Είναι φανερό ότι αυτή η πολιτική εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καπιταλιστών και την πολιτική κυριαρχία τους. Να τους ανατρέψουμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.


17/3/11
ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΜΑΔΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ΄"ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ" ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Διεύθυνση: Νεαπόλεως 25, e-mail :arpa_vyrona@yahoo.gr, ιστοσελίδα: http://aristeriparemvasivyrona

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ “ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ” ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ

-“ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ” ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ
-“ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ” <ΠΡΑΣΙΝΩΝ> ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
- ΧΟΡΗΓΙΕΣ – <ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ> ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ

-ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΑ ΔΑΣΗ ?
-ΠΟΙΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ ?
-ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ?

Εδώ και αρκετό καιρό μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αλλά και μεσαίου μεγέθους εταιρείες (πχ ΣΚΑΪ, ΤΙΤΑΝ, ΕΛ.ΠΕ, ΦΟΥΡΛΗΣ, κλπ) ασχολούνται με τις αναδασώσεις σε δημόσιες δασικές εκτάσεις είτε οργανώνοντας μεγάλης έκτασης (από πλευράς κόσμου) εθελοντικές αναδασώσεις, είτε μέσα από στοχευμένες χορηγίες προς τα Δασαρχεία, τη Δ/νση Αναδασώσεων ή τους Φορείς Διαχείρισης , είτε εκτελώντας οι ίδιες (με δικά τους μέσα) αναδασωτικές εργασίες σε καμένες εκτάσεις μέσω της “υιοθεσίας” αυτών.

ΓΙΑΤΙ ασχολούνται με τις αναδασώσεις ;

1. Σίγουρα αξιοποιούν την υπαρκτή οικολογική ευαισθησία των χιλιάδων εθελοντών και την υπαρκτή κοινωνική ανάγκη για προστασία του δασικού περιβάλλοντος και αποκατάσταση των μεγάλων περιβαλλοντικών καταστροφών των τελευταίων χρόνων (Ηλεία, Πάρνηθα, Βόρεια Αττική και πολλά άλλα μέρη σε όλη την Ελλάδα).

2. Σίγουρα όμως οι εταιρείες δεν έγιναν ξαφνικά “πράσινες” λόγω οικολογικής ή κοινωνικής ευαισθησίας , αλλά γιατί :
- (σήμερα) αποκομίζουν άμεσα κέρδη μέσω της διαφήμισης των “πράσινων” δράσεών τους, αλλά και μέσω της ένταξής τους σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα πράσινων επενδύσεων.
- (μεσοπρόθεσμα) εξασφαλίζουν “πράσινα πιστοποιητικά” ως διαβατήρια εισόδου τους στις νέες αγορές και ως εμπειρία-πιστοποίηση ποιότητας για την επικράτησή τους στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον της πράσινης επιχειρηματικότητας.
- (μακροπρόθεσμα) βοηθούν το κράτος και συνολικά το κεφάλαιο να εξασφαλίσει ένα κατάλληλο πράσινο περιβάλλον τόσο μεταφορικά ως “νέα γη” όσο και κυριολεκτικά, για την προσέλκυση των επιχειρηματιών και των επενδύσεων όπου και όσο θεωρούν αυτοί ότι χρειάζεται ( στις μητροπολιτικές περιαστικές περιοχές ή κατά μήκος των μεγάλων οδικών αξόνων). Ακόμη, διασφαλίζουν τις ίδιες τους τις επενδύσεις από πιθανές περιβαλλοντικές καταστροφές (π.χ. μεγάλοι οδοί ή βιομηχανικά κτήρια ή οικισμοί στα κατάντι δασικών εκτάσεων με μεγάλη κλίση).

Επιπλέον, οι αναδασώσεις είναι για τις εταιρείες η αφορμή για να αρχίσουν σταδιακά να έχουν λόγο πάνω σε ένα δυνητικά μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται ΔΑΣΗ και ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ (το 70 % της έκτασης της Ελλάδας) με πολλές αξιοποιήσιμες παραμέτρους, το οποίο προς το παρόν βρίσκεται σε λήθαργο. Στα δικά τους χέρια μπορεί να “αναπτυχθεί” με δυναμικό κερδοφόρο τρόπο (π.χ. αξιοποίηση των καθαρά “βιομηχανικών” δασών που αποτελούν το 25% της έκτασης της Ελλάδας, αξιοποίηση των “άγονων εκτάσεων”, αξιοποίηση ως χώρου για την εγκατάσταση ΑΠΕ ή αυτοκινητόδρομων, τουριστική αξιοποίηση, αξιοποίηση των υδρολογικών λεκανών - και των υδάτων-)

Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ στη θέση του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ;

ΓΙΑΤΙ οι εταιρείες εφαρμόζουν την πολιτική της ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ για την προστασία των δασών και γενικά του περιβάλλοντος ενώ αυτό μέχρι τώρα ήταν υποχρέωση του κράτους ;

Όλο και περισσότερες εταιρείες στα καταστατικά τους περιλαμβάνουν τον όρο της “εταιρικής ευθύνης” που αναλύεται σε συγκεκριμένες “περιβαλλοντικές δράσεις” και συμμετοχή σε σχετικούς παγκόσμιους οργανισμούς .

Γιατί το κάνουν αυτό ;

Σίγουρα, αξιοποιούν την υπαρκτή πλέον ανικανότητα του κράτους να παίξει τον υποθετικά μέχρι τώρα “κοινωνικό” του ρόλο στην προστασία των δασών και του περιβάλλοντος (μέσω νομοθεσίας, χρηματοδότησης των δασικών υπηρεσιών κλπ). Σήμερα το κράτος (κατ΄εντολή των εταιρειών βέβαια) ούτε θέλει, ούτε μπορεί να νομοθετήσει θετικά για τα δάση, ούτε να χρηματοδοτήσει π.χ. τις αναδασώσεις.

Ποιος λοιπόν θα το κάνει;

Οι εταιρείες απαντούν «εμείς». Γιατί έχουμε τα μέσα, τα χρήματα, την οργάνωση , τους στόχους αλλά και την συναίσθηση της οικολογικής και περιβαλλοντικής μας ευθύνης απέναντι στην κοινωνία. Δεν χρειαζόμαστε το κράτος (αφού έχουμε αφαιρέσει χρήματα, προσωπικό και αρμοδιότητες από τις Δασικές Υπηρεσίες και έτσι τις αχρηστεύσαμε). Εξάλλου, το κράτος στο πρόσφατο παρελθόν λόγω κοινωνικών πιέσεων δεν μπόρεσε να καταργήσει π.χ. το άρθρο 24 του συντάγματος για τα δάση. Άρα κι εμείς τα λεφτά μας δεν τα δίνουμε μέσω της φορολόγησης στο κράτος, γιατί θα πάνε “τζάμπα” σε “άσχετες” με εμάς δραστηριότητες. Κι εξάλλου, το κόστος για μας δεν θα είναι όσο του κράτους, γιατί δεν θα αναδασώσουμε βέβαια ΟΛΑ όσα χρειάζονται, αλλά επιλεκτικά αυτά που εμείς θεωρούμε αναγκαία κι απαραίτητα για τους στόχους μας.

Έτσι λοιπόν οι εταιρείες , στην πράξη:

- παρακάμπτουν το άχρηστο κράτος άρα και τον στοιχειώδη δημοκρατικό κοινωνικό έλεγχο πάνω στην δασική πολιτική, στο πού θα πάνε οι χρηματοδοτήσεις, με ποιά κριτήρια, με ποιές προτεραιότητες, σε ποιές περιοχές (Για παράδειγμα στην Πάρνηθα, με χορηγία εταιρείας, αναδασώνεται έκταση 20 περίπου στρεμμάτων δίπλα στο δρόμο για το Καζίνο και απέναντι από αυτό, σε μέρος με άμεση ορατότητα από αυτό).
- οργανώνουν αναδασώσεις και άλλες παρεμφερείς δράσεις όπου και όπως θέλουν με μοναδικό κριτήριο το άμεσο και έμμεσο κέρδος.
- αξιοποιούν (ως ένα μεταβατικό στάδιο;) εκείνους τους τομείς του κράτους ή και δημιουργούν νέους (όπως το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ) που μπορούν σήμερα να ελέγξουν ευθέως (βλ. Δ.Σ. Πράσινου Ταμείου) έτσι ώστε παρακάμπτοντας γραφειοκρατία και ελέγχους, να απορροφήσουν άμεσα τα κονδύλια της ΕΕ κλπ, για Πράσινες επενδύσεις, περιβάλλον κ.ά.
- δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο δημοκρατικής συμμετοχής –ούτε καν επιρροής - στη λήψη των αποφάσεων, όχι μόνο σε επίπεδο “εκπροσώπων” που νομοθετούν αλλά ούτε καν σε επίπεδο υπαλλήλων των δημόσιων φορέων που ως τώρα υποτίθεται ότι εξυπηρετούσαν ως ένα βαθμό το δημόσιο συμφέρον.

ΓΙΑΤΙ οι εταιρείες χρησιμοποιούν τους παραπάνω τρόπους (διοργάνωση εθελοντικών αναδασώσεων, χορηγίες για αναδασώσεις και “υιοθεσίες” δασικών εκτάσεων);

Σίγουρα όχι γιατί είναι υπέρ του εθελοντισμού, γιατί οι ίδιοι δεν προσφέρουν εθελοντικά τις βασικές υπηρεσίες τους στο κοινό. Εκμεταλλεύονται την υπαρκτή οικολογική ευαισθησία των χιλιάδων εθελοντών και τη διάθεσή τους για εθελοντική κοινωνική προσφορά, για να πετύχουν (εκτός των άμεσων και μακροπρόθεσμων οικονομικών και πολιτικών στόχων) τα εξής:

1. Θέλουν να μας πείσουν ότι τα δάση και το περιβάλλον γενικά, δεν είναι κάτι δεδομένο που το δικαιούνται όλοι σε αυτό τον κόσμο άρα είναι υποχρέωση όλου του κοινωνικού συνόλου και των εκπροσώπων του η προστασία τους. Από δω και πέρα, η ύπαρξη των δασών, η αποκατάσταση των καμένων, η προστασία τους, εξαρτάται καταρχήν από την καλή θέληση των εταιριών, από τη χρηματοδότηση των εταιριών. Επομένως, έγκειται σε μας, μέσω μιας καλής διαπραγμάτευσης με την εταιρεία, να πετύχουμε μια χορηγία αναδάσωσης ή μια διοργάνωση εθελοντικής αναδάσωσης ή μια υιοθεσία καμένης έκτασης, όπως ακριβώς αντικείμενο προσωπικής διαπραγμάτευσης γίνεται πλέον και το δικαίωμα σε ένα καλό μισθό ή στην ίδια τη δουλειά. Επειδή είναι “καλή” η εταιρεία θα μας δώσει δουλειά, θα μας δώσει έναν καλό μισθό, θα μας φτιάξει ένα γυμναστήριο, επειδή είναι καλή η εταιρεία θα μας φτιάξει το καμένο δασάκι πάνω από τον οικισμό (όχι βέβαια σε όλους τους οικισμούς ).

2. Θέλουν να μας πείσουν ότι η προστασία των δασών και του περιβάλλοντος, εκτός από την καλή θέληση των εταιριών, εξαρτάται και από την χριστιανικά εννοούμενη προσφορά του κάθε εθελοντή με την προσταγή «σκάβε, φύτευε και μη ερεύνα» και μάλιστα τζάμπα. Χωρίς να έχει προηγηθεί η συμμετοχή σου με οποιονδήποτε τρόπο στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων, χωρίς να έχεις γνώση ουσιαστική για το τι κάνεις, πώς, πού, γιατί και αν αυτό είναι χρήσιμο και αποτελεσματικό ή αν κάτι άλλο θα ήταν αποτελεσματικότερο. Η εταιρεία αποφασίζει για όλα κι εσύ απλά σκάβεις ακολουθώντας τις οδηγίες της, βοηθώντας τη διαφήμισή της, εξυπηρετώντας τους άμεσους και έμμεσους στόχους της. Αυτό δεν είναι εθελοντική κοινωνική προσφορά αλλά μάλλον εθελοντική καπιταλιστική εκμετάλλευση (Εκτός από “εθελοντική”, το αν είναι και αναδάσωση και μάλιστα αποτελεσματική θα το δούμε παρακάτω).

3. Θέλουν να μας πείσουν για το ότι όποιος φροντίζει μια έκταση, τη συντηρεί ή την υιοθετεί και την χρηματοδοτεί για χρόνια, δεν μπορεί παρά με κάποιο τρόπο να του ανήκει. Ό,τι γίνεται ή θα γίνεται στο άμεσο μέλλον με τα σχολεία, τα νοσοκομεία κλπ. Όταν μια εταιρεία χρηματοδοτεί, κάποια στιγμή δεν θα το κάνει πλέον τζάμπα και χωρίς όρους, δεν θα ανεχτεί για πολύ καιρό να επηρεάζουν άλλοι τις αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας π.χ. του νοσοκομείου ή για τον τρόπο αξιοποίησης μιας δασικής έκτασης. Θα φροντίσει άμεσα ή έμμεσα για την ιδιωτικοποίησή τους. Κι αυτό στην πράξη οι εταιρείες ήδη το έχουν επιβάλλει σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς να περιμένουν την αλλαγή του νόμου (Στα περιαστικά δημόσια δάση της Αττικής υπάρχουν πολλές περιφραγμένες δασικές εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί σε εταιρείες για “υιοθεσία”, με μεγάλες πινακίδες με το όνομα της εταιρείας, οι οποίες έχουν παραμείνει έτσι ήδη για μερικά χρόνια, στις οποίες υποτίθεται ότι γίνονται αναδασωτικές εργασίες και στις οποίες δεν επιτρέπεται η πρόσβαση). Από την ΥΙΟΘΕΣΙΑ στην ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ;

Είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ (από τεχνοκρατική άποψη) οι εθελοντικές αναδασώσεις κι αυτές που γίνονται με χορηγίες ή υιοθεσίες;

1. Κατά κανόνα έχουν μεγάλα ποσοστά αποτυχίας , λόγω:

• άγνοιας των φυτευτικών κανόνων από τους εθελοντές

• λανθασμένης επιλογής ειδών (λόγω αυξημένων αναγκών και έλλειψης στα δημόσια δασικά φυτώρια, οι οργανωτές καταφεύγουν σε ιδιωτικά και παίρνουν ό,τι φυτά βρουν )

• λανθασμένης εποχής φύτευσης από τους οργανωτές

• έλλειψης των απαραίτητων προεργασιών (καθαρισμοί καμένης βλάστησης, εργασίες συγκράτησης εδαφών, οδοί προσπέλασης, εξασφάλιση κατάλληλων λάκκων κλπ)

• έλλειψης των απαραίτητων εργασιών συντήρησης των φυτών τουλάχιστον τα δύο πρώτα χρόνια (διόρθωση των φυτεύσεων, διαμόρφωση λεκάνης άρδευσης, σκάλισμα, βοτάνισμα, λίπανση, άρδευση)

2. Πραγματοποιούνται μόνο σε προσβάσιμες από τον κόσμο περιοχές, με ομαλές κλίσεις, που όμως αποτελούν ένα ελάχιστο μέρος των συνολικών εκτάσεων στις οποίες χρειάζεται ολοκληρωμένη παρέμβαση με αναδασωτικές κι άλλες δασοτεχνικές εργασίες. Τι γίνεται σε όλες τις υπόλοιπες “δύσκολες” εκτάσεις; Αφήνονται στη μοίρα τους;

3. Οι δασοτεχνικές μελέτες αναδάσωσης πολλές φορές είναι πρόχειρες, ελλιπείς ή γίνονται κατά παραγγελία αφού πρώτα έχει αποφασιστεί η εθελοντική δράση, ενώ η επίβλεψη των εργασιών από τους ειδικούς και οι οδηγίες τη μέρα της εθελοντικής αναδάσωσης συνήθως είναι αδύνατο να εφαρμοσθούν (με 3000 άτομα στην πλαγιά του βουνού).

4. Η μεγάλη συγκέντρωση ατόμων τη μέρα της αναδάσωσης, συνήθως σε ευαίσθητες καμένες δασικές εκτάσεις, έχει πολλές φορές περισσότερες αρνητικές συνέπειες από τα θετικά αποτελέσματα (καταστροφή φυσικής αναγέννησης, συμπίεση γόνιμου επιφανειακού εδάφους κλπ)

Παρακάτω ακολουθεί ένα απόσπασμα από σχετικό κείμενο της ΕΕΔΕΠ (δασολόγοι εργολήπτες):

« …. Το θέμα όμως και η επιτακτική ανάγκη είναι ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση αυτών των εκτάσεων. Σίγουρα για ευνόητους λόγους ένα κομμάτι πρέπει να καλυφθεί από τον εθελοντισμό. Αρκεί όμως αυτό;…
…Μήπως θα έπρεπε να γίνει κάποια ανάλυση των οικονομικών μεγεθών σχετικά με το κόστος των εθελοντικών εργασιών; Μήπως τελικά μας κοστίζουν πιο ακριβά σαν κοινωνία όταν λόγω αποτυχίας (που συχνά είναι μεγάλη) θα πρέπει οι ίδιες επιφάνειες να ξανα-αναδασωθούν; …
…Τελικά μήπως πληρώνουμε πολύ ακριβά την προβολή κάποιων μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις εθελοντισμού; Μήπως η υπαρκτή οικολογική ευαισθησία και ο κοινωνικός σκοπός των χιλιάδων εθελοντών «αξιοποιούνται» από συμφέροντα άσχετα με το περιβάλλον, συνθλίβονται από ιδιοτελείς σκοπούς επιχειρηματικών και μικροπολιτικών σχηματισμών; …
…Όσον αφορά το γενικότερο πλαίσιο μελέτης και εκτέλεσης των αναδασώσεων στη χώρα μας, παρακολουθούμε τις καλές προθέσεις και ιδέες κάποιων οι οποίοι θέλουν άμεσο αποτέλεσμα σύμφωνα με τις αρχές της κηποτεχνίας, της αρχιτεκτονικής τοπίου , της γλυπτικής κλπ. Όμως η εφαρμογή όλων αυτών θα οδηγήσει σε ένα φυσικό περιβάλλον ή σε ένα ακόμα πάρκο, άλσος κλπ, με μεγάλο κόστος συντήρησης και με πολύ έντονη την ανθρώπινη παρέμβαση;
Δηλαδή θα μετατρέψουμε τον εθνικό Δρυμό Πάρνηθας που αποτελεί μνημείο της φύσης και κληρονομιά σε Πεδίο του Άρεως;
Η αναδάσωση είναι το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα ενός συνόλου εργασιών, που προϋποθέτει έναν οργανωμένο και πλήρη σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, με άξονα την αειφορική ανάπτυξη και απαιτεί εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις, τεχνογνωσία αλλά και ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό ….»

-ΠΩΣ πρέπει να απαντήσουμε σε όλα τα παραπάνω;
-ΠΟΙΟΣ πρέπει να διαχειρίζεται τον δασικό πλούτο;
-Υπάρχουν ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ να αποσπάσουμε κάτι θετικό για τα δάση από το Κράτος, Δήμο κλπ;
-Είμαστε κατά του ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ;

1. Τα ΔΑΣΗ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ είναι κοινωνικός πλούτος. Ανήκουν σε όλους μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουν ΚΕΦΑΛΑΙΟ προς «αξιοποίηση» από τις εταιρείες.

2. Η αποκατάσταση και προστασία των δασών και γενικά του περιβάλλοντος είναι κοινωνική ανάγκη και “κοινωνική ευθύνη”. Ούτε “εταιρική” ούτε “κρατική” (αν πάρουμε υπόψη ότι το κράτος γίνεται από τη μια όλο και περισσότερο εχθρικό και άχρηστο για τις διεκδικήσεις του κινήματος κι από την άλλη όλο και περισσότερο καθαρό πιόνι στα χέρια των εταιριών που το χρησιμοποιούν όταν θέλουν και το παρακάμπτουν όταν επίσης θέλουν). Άρα, ζητούμενο είναι να βρούμε τις μορφές με τις οποίες το κίνημα θα επιβάλλει στην πράξη μια Κοινωνική Δασική Πολιτική, αξιοποιώντας στην πορεία οτιδήποτε ίσως αποσπάσει από το κράτος. Σήμερα, π.χ. στον Υμηττό, οι εταιρείες (Λιοσάτος κ.ά.) κάνουν “κουμάντο”. Καταλαμβάνουν ένα χώρο (πάρκινγκ Κουταλά) και το χρησιμοποιούν σαν δικό τους για την φορτοεκφόρτωση κάδων, ρυπαίνοντας και το ρέμα δίπλα με μπάζα και σκουπίδια. Κι όλα αυτά, πλέον, τα κάνουν στο πιο ορατό σημείο για τον κόσμο του Βύρωνα, δίπλα στο χώρο αναψυχής και τα γήπεδα γιατί δεν φοβούνται κανέναν. Το Κράτος κι ο Δήμος είναι σιωπηροί υποστηρικτές τους. Εμείς τι θα κάνουμε; Θα βρούμε με ποιο τρόπο, με ποιες συλλογικές, ανεξάρτητες, δημοκρατικές μορφές θα κερδίσουμε στην πράξη το αυτονόητο; Να προστατέψουμε τον Υμηττό, το “κουμάντο” να το κάνουμε εμείς;

3. Ο εθελοντισμός σαν τρόπος κοινωνικής δράσης, υπάρχει από παλιά. Ειδικά σε ότι αφορά τις αναδασώσεις, υπήρχε κυρίως ως ένα πολύ καλό παιδαγωγικό μέσο για την οικολογική-περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση συνήθως των μικρών μαθητών (και πιο συχνά βέβαια -λόγω κόστους- το συναντούσαμε αυτό στα ιδιωτικά σχολεία και λιγότερο στα δημόσια). Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως ,δεν συζητούσαμε καν για αποτελεσματικότητα. Οι φυτεύσεις γίνονταν καθαρά για λόγους περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Σήμερα, οι πατροναρισμένες εθελοντικές αναδασώσεις που οργανώνονται από ιδιωτικές εταιρείες (ή από Δήμους κλπ, με χορηγία εταιριών) σαν κύριους στόχους τους έχουν αυτά που αναλύσαμε πιο πάνω και δευτερευόντως έχουν παιδαγωγικό στόχο. Επειδή όμως διοργανώνονται κυρίως από δημοσιοσχεσίτες , με την ελάχιστη ή και καθόλου συμβολή ειδικών, με πρόχειρες ή κάκιστες και ακατάλληλες μελέτες που πολλές φορές δεν περνάνε καν για τυπική έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και πάλι τα ποσοστά αποτυχίας είναι πολύ μεγάλα

Το κύριο ζήτημα όμως είναι ότι σήμερα έχουμε να κάνουμε με ένα διαστρεβλωμένο τρόπο εθελοντικής προσφοράς. Στην ουσία ο εθελοντής δεν είναι παρά ένας απλός (και μάλιστα άμισθος) εργάτης των εταιριών, που τον εκμεταλλεύονται για να πετύχουν τα δικά τους άμεσα κι έμμεσα κέρδη, ενώ ένα απειροελάχιστο μόνο μέρος της εργασίας του πραγματοποιείται προς όφελος του περιβάλλοντος και του κοινωνικού συνόλου (κι αυτό ίσως – λόγω κακών στόχων, λειψών μελετών, λανθασμένης επιλογής ειδών, αναποτελεσματικότητας κλπ). Κι ας έχει αυτός την ψευδαίσθηση για το αντίθετο.

Ναι, πρέπει να είμαστε υπέρ της εθελοντικής προσφοράς, όταν εμείς όλοι αποφασίζουμε συλλογικά και δημοκρατικά πώς θα προστατέψουμε τα δάση μας, τι θα αναδασώσουμε, με ποια κριτήρια, κλπ, όταν δηλαδή η εθελοντική προσφορά ξέρουμε ότι θα είναι πράγματι υπέρ του κοινωνικού συνόλου και θα εξυπηρετεί τους στόχους που εμείς, το κοινωνικό σύνολο θέσαμε.

Εξάλλου για αυτό είναι δημοφιλής ο εθελοντισμός σε πολύ κόσμο σήμερα, γιατί μέσα από αυτόν εκφράζεται, στρεβλά βέβαια, η ανάγκη του ανθρώπου για ελεύθερη δημιουργική κοινωνική εργασία. Επίσης, ο εθελοντισμός σήμερα έτσι όπως αξιοποιείται από κάποιους, δρα ως υποκατάστατο της ανάγκης για συλλογική κοινωνικοπολιτική δράση για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και για μια άλλη κοινωνία. Ζητούμενο είναι πως Η ανάγκη του κόσμου για εθελοντική προσφορά θα συνδεθεί με την γενικότερη συλλογική δράση.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011

ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
 
2/3/11
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ Ν.Π. ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Νεαπόλεως 25, http://aristeri paremvasivyrona.blogspot.com, arpa_vyrona@yahoo.gr
1/3/2011
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Η Δημοτική αρχή Βύρωνα αρνήθηκε να ενσωματώσει στο Δήμο το Νομικό Πρόσωπο (Ν.Π.) των Παιδικών Σταθμών και το Ν.Π. του Πολιτισμού - Αθλητισμού (πρώην Πνευματικού Κέντρου και Αθλητικού Οργανισμού), παρά τις διαφωνίες όλης της αντιπολίτευσης και του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο. Εκτός όμως από αυτό, η πλειοψηφία της Δημοτικής εξουσίας στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου αποφάσισε τον αποκλεισμό της εκπροσώπησης της Αριστερής Παρέμβασης από το Δ.Σ. του Ν.Π. Πολιτισμού-Αθλητισμού και από τα Ν. Π. των Σχολικών Επιτροπών α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης, που αντικαθιστούν τις σχολικές επιτροπές των σχολείων, με βάση το σχέδιο «Καλλικράτης».
Για άλλη μια φορά ο δήμαρχος ανέτρεψε τα Μαθηματικά, λέγοντας ότι, αν εκπροσωπηθούν όλες οι παρατάξεις, θα χάσει την πλειοψηφία των Νομικών Προσώπων. Δεν μας εξήγησε πως τα τέσσερα μέλη της αντιπολίτευσης μαζί με τον ένα εκπρόσωπο των εργαζομένων, θα ανατρέψουν τα δέκα μέλη της πλειοψηφίας, εκτός αν ο κ. Δήμαρχος φοβάται ότι, αυτοί που διορίζει δεν θα εμφανίζονται στις συνεδριάσεις, όπως συνηθίζεται.
Η απόφαση αυτή της δημοτικής πλειοψηφίας δείχνει, για άλλη μια φορά, πως αντιλαμβάνεται τη δημοκρατική λειτουργία και τη διαφάνεια. Θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο, την ενημέρωση και να μπορούν απρόσκοπτα να περνούν τα σχέδια τους, χωρίς να υπάρχει πληροφόρηση των δημοτών. Αυτό θα τους είναι πολύ βολικό την επόμενη περίοδο, που η κυβέρνηση προγραμματίζει περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, εκχωρήσεις δημόσιων υπηρεσιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο και συμπράξεις με τις ιδιωτικές εταιρείες, πολιτική που βρίσκει σύμφωνο τον κ. Χαρδαλιά.
Ταυτόχρονα με τον αποκλεισμό των εκπροσώπων μας ο κ. Χαρδαλιάς διορίζει στο Δ.Σ. του Ν.Π. Πολιτισμού και Αθλητισμού πολλούς από τους ανθρώπους, που ήταν και στο Δ.Σ. του προηγούμενου Ν.Π. του Πνευματικού Κέντρου, παρά τα προβλήματα, που είχαν έρθει στην επιφάνεια, με την παράλληλη διαχείριση των οικονομικών του. Είναι γνωστό ότι είχε αποκλείσει την εκπροσώπησή μας στα Ν.Π. του Πνευματικού Κέντρου και του Αθλητικού Οργανισμού και στην προηγούμενη τετραετία, ενώ είχαμε εκπροσώπηση στο δημ. συμβούλιο. Οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το καλοκαίρι και σχετίζονται με την οικονομική διαχείριση του Πνευματικού Κέντρου αποδεικνύουν γιατί η Δημοτική Αρχή δεν θέλει την παρουσία της ΑΡ.ΠΑ στα Ν.Π.. Είναι φανερό ότι δεν είμαστε αρεστοί και γινόμαστε ενοχλητικοί με τα στοιχεία και τις αποκαλύψεις που δημοσιοποιούμε, όταν έρχονται σε γνώση μας. Είναι άλλωστε αποκαλυπτικό το γεγονός ότι την προηγούμενη τετραετία, ενώ είχαν πει ότι θα μας ενημερώνουν για να παρακολουθούμε τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Πνευμ. Κέντρου, μετά την πρώτη συνεδρίαση, που ζητήσαμε να δούμε τον ψηφισθέντα (με μόνο ένα κατά) προϋπολογισμό, δεν μας ειδοποίησαν ποτέ για τις επόμενες συνεδριάσεις.
Καταλαβαίνουμε τους λόγους που, ο κ. Χαρδαλιάς μας απέκλεισε καθώς και γιατί δεν ήθελε να περάσουν τα Νομικά Πρόσωπα στο Δήμο. Όμως, μας κάνει εντύπωση η στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης (που στηρίζεται από το ΚΚΕ, όπως η ίδια τονίζει) που, παρότι αρχικά είπε να συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις, στο τέλος ψήφισε την πρόταση Χαρδαλιά, λέγοντας ότι διεκδικεί μόνο για τον εαυτό της, αυτό που της ανήκει. Όταν όμως τα πράγματα γίνουν ακόμα πιο ολοκληρωτικά, τότε θα επικαλούνται τη δημοκρατική υποχρέωση των άλλων να τους υπερασπίσουν από τους αποκλεισμούς. Μετά από όλες αυτές τις μεθοδεύσεις η Στάση Βύρωνα αρνήθηκε τη συμμετοχή της στο Δ.Σ. του Αθλητισμού και του Πολιτισμού.
Δηλώνουμε ότι, όσο και αν η παράταξή του κ. Χαρδαλιά προχωρά σε αποκλεισμούς, για να μην συναντά εμπόδια στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής της, εμείς θα συνεχίσουμε τη δράση μας. Είναι πολύ γελασμένοι αν νομίζουν ότι με αυτούς τους τρόπους θα σταματήσουμε τις αποκαλύψεις. Αυτού του είδους οι ενέργειες δεν μας πτοούν, αντίθετα μας δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.
Ο αυταρχισμός, η καταστολή και η αντιλαϊκή πολιτική της δημ. αρχής δεν θα περάσουν.


26/2/11
Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑΝεαπόλεως 25, http://aristeri paremvasivyrona.blogspot.com, arpa_vyrona@yahoo.gr
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Καταγγέλλουμε τη νέα αντεργατική ενέργεια και τον αυταρχικό κατήφορο της δημοτικής αρχής του Βύρωνα, που προσέφυγε στα δικαστήρια και ζήτησε να βγει παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στο δήμο. Η πράξη αυτή έγινε γνωστή στο Σωματείο των Εργαζόμενων σήμερα, αφού έγινε η προσφυγή (18/2), αλλά και η εκδίκαση από το Δικαστήριο (21/2). Δηλαδή, φτάσαμε στο σημείο να γίνονται δίκες και να αποφασίζονται καταδίκες εν αγνοία των ίδιων των άμεσα εμπλεκόμενων. Είναι φανερό ότι αυτά θυμίζουν άλλες εποχές.
Δυστυχώς για τη δημοτική αρχή, οι μάσκες έπεσαν. Στη θέση του υποτιθέμενα προοδευτικού προφίλ, που με τόσο κόπο και με τη συμβολή διαφόρων προσπάθησε να χτίσει ο κ. δήμαρχος, βγήκε στην επιφάνεια ένα αντεργατικό, νεοφιλελεύθερο προσωπείο.
Η δημοτική αρχή αντί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και είκοσι μέρες, καταφεύγει στα δικαστήρια. Την ίδια στιγμή απολύει 47 εργαζόμενους που δούλευαν ανασφάλιστοι, χωρίς καμία σύμβαση (με εξαίρεση τους δύο τελευταίους μήνες) στη δημοτική επιχείρηση. Φανερό είναι ότι θέλει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, ώστε να σταματήσουν να διεκδικούν και να αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματά τους. Ταυτόχρονα, θέλει να επιβάλλει ένα σύνολο από αντιλαϊκά μέτρα που αφορούν τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τους κατοίκους.
Ο κ. Χαρδαλιάς δε διστάζει να συκοφαντεί το σωματείο εργαζομένων, να καταφεύγει στα δικαστήρια και να αλλοιώνει την πραγματικότητα, προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις σε μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και τα υιοθετεί και ο ίδιος. Η προσφυγή στα δικαστήρια είναι μια πρωτοφανής ενέργεια στην ιστορία της πόλης μας, καθώς τέτοιες πρακτικές έχουν να εφαρμοστούν στο δήμο από την εποχή της χούντας. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Χαρδαλιάς επιλέγει παρόμοιες πρακτικές καταστολής. Δε δίστασε το 1992, ως στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, να συνοδεύει τα ΜΑΤ που προστάτευαν ιδιωτικές εταιρείες, που μάζευαν απορρίμματα από τις γειτονιές της πόλης, υλοποιώντας την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Από τις ενέργειες αυτές αποδεικνύεται ότι οι πύρινοι λόγοι ενάντια στο μνημόνιο και την τρόικα αποτελούν κούφια λόγια. Η δημοτική αρχή εναρμονίζεται και υλοποιεί πλήρως την πολιτική της τρόικας, του ΔΝΤ και της κυβέρνησης.

Δηλώνουμε τη συμπαράσταση μας στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Η αντεργατική πολιτική της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης δε θα περάσει. Οι μαζικοί αγώνες των εργαζόμενων και των δημοτών θα ανατρέψουν τα σχέδια τους.25/2/2011

16/2/11
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

 
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Νεαπόλεως 25, http://aristeri paremvasivyrona.blogspot.com, arpa_vyrona@yahoo.gr
ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2011
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

Η αντεργατική-αντικοινωνική επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματά μας ξετυλίγεται μαζί με την επίθεση στους μετανάστες. Είναι κομμάτι της πολιτικής, αλλά και της προπαγάνδας όλων όσων στηρίζουν το σύστημα, που για τα δεινά των δημόσιων οικονομικών, για την ανεργία, για την εγκατάλειψη των δημόσιων χώρων, την αύξηση της εγκληματικότητας θέλουν να μας πείσουν ότι φταίνε οι μετανάστες και να δεχτούμε να αποτελέσουν τα κατεξοχήν εξιλαστήρια θύματα. Μια πρωτοφανούς έκτασης ρατσιστική επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στους μετανάστες είναι σε εξέλιξη.
Φράχτης στον Έβρο, πλωτά στρατόπεδα συγκέντρωσης, απελάσεις, φυλακίσεις, κέντρα κράτησης μεταναστών με άθλιες συνθήκες, νόμοι που καθιστούν απαγορευτική τη νομιμοποίηση των μεταναστών και την μετακίνησή τους στις χώρες της Ευρ. Ένωσης, επαναπροωθήσεις, μη εξέταση των αιτήσεων πολιτικού ασύλου είναι πλέον η πολιτική στη χώρα του Ξένιου Δία. Αφού η κυρίαρχη πολιτική τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποίησε τους μετανάστες με φτηνή και συχνά ανασφάλιστη εργασία για τα μεγάλα έργα, για τις οικοδομές, για τις αγροτικές και οικιακές δουλειές, τώρα θέλει να τους ξεφορτωθεί χωρίς να αναγνωρίζει τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις της. Σαν στημένες λεμονόκουπες μετανάστες, που το 2010 δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν τα 150 ένσημα, χάνουν το δικαίωμα παραμονής, μετατρέπονται σε παράνομους και τους περιμένει η απέλαση. Πολιτικοί πρόσφυγες εμπαίζονται και οι αιτήσεις τους για πολιτικό άσυλο δεν εξετάζονται. Ήδη η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για τους τρόπους απόδοσης ασύλου, καθώς εκκρεμεί η εξέταση πάνω από 50.000 αιτήσεων. Η κυβέρνηση όμως του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνει ότι θα αφαιρέσει ακόμα και τη νομιμοποίηση που είχαν κερδίσει το 2008 με τους αγώνες τους 18 μετανάστες στην Κρήτη.
Αγώνες των μεταναστών για τα δικαιώματά τους είναι σε εξέλιξη. 300 μετανάστες βρίσκονται σε απεργία πείνας από τις 25/1 ζητώντας τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και μεταναστριών χωρίς προϋποθέσεις. Πάνω από ένα μήνα Ιρανοί και Παλαιστίνιοι μετανάστες στο Πολυτεχνείο και Αφγανοί στα Προπύλαια κάνουν απεργία πείνας ζητώντας άσυλο. Αυτό το οριακό μέσο πάλης, στην ουσία μας διαφωτίζει για τις οριακές συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων.
Ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι να ξεπεράσουν την αδράνεια και την αμηχανία απέναντι στο πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο κομμάτι της εργατικής τάξης, τους μετανάστες και να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη της. Να αποκρούσουν τη ρατσιστική, μισσαλόδοξη προπαγάνδα. Ο ρατσισμός που δυστυχώς φανερά ή συγκαλλημένα υιοθετείται και από εργαζόμενους αποτελεί μια από τις πιο βίαιες μεθόδους της αστικής τάξης και του κεφαλαίου για την διαίρεση της εργατικής τάξης και την καταστολή των αγώνων της. Καταδικάζοντας ένα κομμάτι της τάξης, αυτό των μεταναστών, σε συνθήκες σκλαβιάς χωρίς πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και άρα ανήμπορο να διεκδικήσει και τα εργατικά του δικαιώματα, στερεί και το εργατικό κίνημα από μια σημαντική συνιστώσα του και το εθίζει να δέχεται και την αφαίρεση των δικών του δικαιωμάτων. Απαιτείται να αντιστραφεί ο αυξανόμενος συντηρητισμός της κοινωνίας και της ρατσιστικής κατρακύλας που σιγοντάρεται όλο και περισσότερο και με τον πιο χυδαίο τρόπο από τα Μ.Μ.Ε. με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τρόπο που παρουσίασαν την παραμονή των μεταναστών στη Νομική: «Μαυριδεροί και βρωμιάρηδες καταληψίες που καταπατούν το άσυλο!» Και όμως η παραμονή των μεταναστών στη Νομική για την διεξαγωγή του αγώνα τους αποτελούσε μια ουσιαστική χρήση του ασύλου. Άσυλο σημαίνει όχι μόνο φιλοξενία εκδηλώσεων και συζητήσεων, αλλά και προστασία των διωκόμενων και των αγωνιζόμενων.
Η ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής του μνημονίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των συνεργατών της, του ρατσιστικού ΛΑ.Ο.Σ και της Ν.Δ., της Ε.Κ.Τ., του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε., προϋποθέτει τον μαζικό αγώνα όλων των εργαζομένων, την ενότητα ελλήνων και ξένων εργατών.
 Σεβασμός στα δικαιώματα των μεταναστών στη δουλειά και στην παραμονή.
 Να μην περάσουν τα απάνθρωπα σχέδια για τείχος, στρατόπεδα συγκέντρωσης, απελάσεις, φυλακίσεις κλπ. Απελευθέρωση της εξόδου από την χώρα χιλιάδων μεταναστών εφόσον το επιθυμούν και νομιμοποίηση των υπολοίπων. Ιατροφαρμακευτική φροντίδα, περίθαλψη, σίτιση, στέγαση, επίδομα διαβίωσης, διερμηνεία και δωρεάν νομική υποστήριξη.
 Ίση αμοιβή για ίση δουλειά. Όχι στη μαύρη ανασφάλιστη εργασία και στην τρομοκρατία του κεφαλαίου.
 Ανατροπή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη μετανάστευση και το Άσυλο. Να καταργηθεί το απαράδεκτο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ, η Συνθήκη Σένγκεν και ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ.
 Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και δικαίωμα μετακίνησης στην ΕΕ σε όσους μετανάστες το επιθυμούν. Κατάργηση του συνοριακού σώματος FRONTEX.
 Αποφασιστικό χτύπημα του φαινομένου της σωματεμπορίας της βιομηχανίας του sex, του λεγόμενου trafficking.
 Πολιτικό άσυλο στους πρόσφυγες – θύματα του ιμπεριαλισμού. Κάθε άνθρωπος που διώκεται και κινδυνεύει στη χώρα του δικαιούται και πρέπει να λαμβάνει άσυλο.
 Άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, να σπάσει ο φαύλος κύκλος παρανομία – εξαθλίωση – παρανομία. Ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων με πλήρη κοινωνικά – πολιτικά – εργασιακά δικαιώματα. Να απλοποιηθεί και να διευρυνθεί χρονικά η απόκτηση άδειας παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα, χωρίς τα απαράδεκτα χαράτσια που βαρύνουν τους μετανάστες. Δικαίωμα επιλογής της ελληνικής ιθαγένειας, χωρίς απώλεια της ιθαγένειας της χώρας προέλευσης. Δικαίωμα ιθαγένειας σε όλα τα παιδία των μεταναστών τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Αυτόματη απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στους 200.000 μετανάστες της λεγόμενης δεύτερης γενιάς, στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, καθώς και σε όλα τα παιδιά που συμπληρώνουν τρία χρόνια παραμονής στη χώρα μας.
 Κατοχύρωση όλων των κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών (μαζί και των θρησκευτικών) δικαιωμάτων για όλους τους μετανάστες. Πολιτικά δικαιώματα και δικαίωμα ψήφου σε όλες τις εκλογές. Βοήθεια στην εκπαίδευση, τάξεις υποδοχής και γλώσσας για μαθητές και ενήλικες, προγράμματα εκμάθησης της μητρικής τους γλώσσας και της ιστορίας των λαών τους. Δικαίωμα για Λατρευτικούς χώρους και κοιμητήρια για τις θρησκείες που δεν διαθέτουν.
 Άμεση αποχώρηση της Ελλάδας από όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, άμεση επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων από όλες τις χώρες, όπου ασκούν καθήκοντα στρατού κατοχής. Άμεση μεγάλη περικοπή των εξοπλιστικών δαπανών. Διάθεση των κερδισμένων κονδυλίων για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών στον τόπο μας.-


16/2/11
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑΝεαπόλεως 25, http://aristeri paremvasivyrona.blogspot.com, arpa_vyrona@yahoo.gr
ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2011

ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ

Από την περασμένη βδομάδα οι εργαζόμενοι στο Δήμο Βύρωνα είναι σε κινητοποιήσεις. Τα αιτήματα που προβάλλονται από το Σωματείο τους είναι τα παρακάτω :

• Ένταξη των Νομικών Προσώπων στο Δήμο, κατάργηση της Δημοτικής Επιχείρησης και ενσωμάτωση της στο Δήμο, όχι δημιουργία Δημοτικής Επιχείρησης για τον πολιτισμό.
• Εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης της ΠΟΕ-ΟΤΑ στη Δημοτική Επιχείρηση.
• Άμεσες προσλήψεις στις υπηρεσίες του Δήμου για να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και να αποτραπεί κάθε περίπτωση περάσματος δραστηριοτήτων του Δήμου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
• Καταβολή στο προσωπικό του Δήμου των υπερωριών που τους οφείλονται για την περίοδο Νοέμβρης – Δεκέμβρης 2010 καθώς και των χρημάτων που οφείλονται σε εργαζόμενους του Δήμου (φύλακες, Αθλητικός Οργανισμός, Πνευματικό Κέντρο). Διασφάλιση της μισθοδοσίας των εργαζομένων για την επόμενη περίοδο.

Πιστεύουμε ότι τα αιτήματα αυτά είναι δίκαια και η ικανοποίηση τους είναι προς το συμφέρον, όχι μόνο των εργαζομένων στο Δήμο, αλλά και όλων των δημοτών. Αυτό για τους παρακάτω λόγους :

- Η ένταξη των δραστηριοτήτων και του προσωπικού των Νομικών Προσώπων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων στο Δήμο περιορίζει τον κίνδυνο της παροχής των υπηρεσιών τους με τη λογική της ανταποδοτικότητας, δηλαδή να μας βάζουν να πληρώνουμε επιπλέον για αυτές. Γίνεται οικονομία χρημάτων των δημοτών, γιατί δεν χρειάζονται έξτρα διοικητικές υπηρεσίες. Επίσης, με την ένταξη στο Δήμο οι δραστηριότητες αυτές ελέγχονται στοιχειωδώς από το Δημοτικό Συμβούλιο, αντί να διαχειρίζονται από τα ανεξέλεγκτα, διορισμένα από το Δήμαρχο Διοικητικά Συμβούλια. Τέλος έτσι διασφαλίζονται καλύτερα τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού τους

-Η κλαδική σύμβαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις δραστηριότητες του Δήμου, τόσο για τη διασφάλιση του προσωπικού, όσο και για την αποφυγή περιπτώσεων ευνοιοκρατίας.

-Οι προσλήψεις προσωπικού από το Δήμο είναι αναγκαίες, το έχουμε άλλωστε επισημάνει πολλές φορές, για να βελτιωθεί το επίπεδο των υπηρεσιών του στους δημότες. Φυσικά οι προσλήψεις αυτές πρέπει να γίνουν με δημόσιες-διαφανείς-αντικειμενικές διαδικασίες και το προσωπικό που θα προσληφθεί να είναι ισότιμο με εκείνο που ήδη υπηρετεί, δηλαδή μόνιμο και με αποδοχές, που καθορίζονται από την κλαδική σύμβαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

-Το να καταβληθούν στους εργαζόμενους δεδουλευμένα και υπερωρίες, που ήδη έχουν κάνει, και το να εξασφαλισθεί η περαιτέρω μισθοδοσία τους, είναι τόσο προφανή, που το γεγονός και μόνο ότι φτάσαμε σε απεργία και για το θέμα αυτό δείχνει την πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση που υπάρχει στο Δήμο και τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής για την πολιτική που ασκεί.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί. Ειδικά σήμερα, την περίοδο που όλοι βιώνουμε τις αντεργατικές κυβερνητικές επιλογές με περικοπές μισθών συντάξεων και αύξηση του κόστους βασικών ειδών και υπηρεσιών, που προετοιμάζουν, με όχημα το πρόγραμμα Καλλικράτης, διάλυση κάθε δημόσιας κοινωνικής παροχής σε υγεία, παιδεία, πρόνοια είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να αντιδράσουμε σε αυτή την πολιτική και να είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι.

Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή την άμεση ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων και την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Δήμου σε όφελος των δημοτών.
15/2/2011
 

6/2/11
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Ν.Π. ΧΟΡΟΥ¨ " ΙΣΙΔΩΡΑ ΝΤΑΝΚΑΝ"


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Νεαπόλεως 25, http://aristeri paremvasivyrona.blogspot.com, arpa_vyrona@yahoo.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα, συνεδρίασε πρώτη φορά μετά τη συγκρότησή του, στην εποχή του Καλλικράτη. Ένα σοβαρό θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η αναγκαστική, σύμφωνα με το Καλλικράτη, λήψη απόφασης για το αν θα περάσει το «Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν» στον οργανισμό του Δήμου ή θα παραμείνει ως αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο. Για τη συγκεκριμένη απόφαση ήταν απαραίτητο να υπάρχει η πλειοψηφία των ⅔ των μελών του δημοτικού συμβουλίου, που δεν διαθέτει η σημερινή δημοτική αρχή.
Η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα έχει ταχτεί από την ίδρυσή της υπέρ της ενσωμάτωσης των Νομικών Προσώπων στο Δήμο. Πιστεύουμε ότι όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού, πρόνοιας που παρέχονται από το Δήμο πρέπει να έχουν δημόσιο, κοινωνικό χαρακτήρα, να στηρίζουν τους δημότες, να μην συνδέονται με επιχειρηματικά συμφέροντα και να μην διέπονται από ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτή η λειτουργία θεωρούμε ότι μπορεί να εξασφαλίζεται περισσότερο με την ένταξη αυτών των υπηρεσιών στις λειτουργίες του δήμου και όχι όταν οι υπηρεσίες αυτές εκτελούνται από ανεξέλεγκτα από τους δημότες Νομικά Πρόσωπα. Δεν υπάρχει για μας δίλλημα γραφειοκρατία ή ευελιξία. Με αυτή την πολιτική της δημ. αρχής τίποτα δεν επιτελείται σωστά ούτε πριν, ούτε τώρα. Το ζήτημα είναι να εξασφαλίζεται ο κοινωνικός προσανατολισμός τους, η διαφάνεια στη λειτουργία τους, η ποιοτική προσφορά τους προς τους δημότες χωρίς αντίτιμο και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζόμενων σε αυτές..
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι μάσκες έπεσαν και ο βασιλιάς αποκαλύφθηκε γυμνός. Ο δήμαρχος κ. Χαρδαλιάς ο οποίος ήταν και εισηγητής παρουσίασε μια σειρά επιχειρημάτων για να στηρίξει τη θέση του για να παραμείνει αυτοτελές Ν.Π. το Κέντρο Χορού. Οι ύμνοι προς το έργο του Κέντρου Μελέτης, έγιναν για να καλύψουν το βαθύτερο και ουσιαστικότερο στόχο του, που είναι η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και της τέχνης, η ιδιωτικοποίηση του κέντρου μέσα από τις προγραμματικές συμβάσεις με ιδιώτες, τα ΣΔΙΤ, την παραχώρηση του χώρου σε επαγγελματίες ιδιώτες. Οι παραπάνω στοχεύσεις διαφάνηκαν ήδη από το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουνίου με θέμα: «Διοργάνωση Φεστιβάλ: τάσεις, εξελίξεις και προκλήσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση», όπου παρέλασαν οι ιδιωτικές εταιρείες και διάφοροι καθηγητές μάναντζερ. Η Δημοτική Αρχή έχει δείξει και στο παρελθόν πώς αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό με το Πνευματικό Κέντρο, που λειτουργώντας ως αυτοτελές Ν.Π., οργάνωνε το Φεστιβάλ των Βράχων, ως επιχείρηση, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αδιαφανή λειτουργία, παράλληλα διπλά βιβλία, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Αλήθεια μια τέτοια διοίκηση θέλει να φέρει και στη λειτουργία του Κέντρου Μελέτης;
Η άρνηση του δημάρχου στις θέσεις της αντιπολίτευσης (Αριστερή Παρέμβαση, Λαϊκή Συσπείρωση, Καθαρή Επιλογή) και του Σωματείου Εργαζομένων για να ενσωματωθεί το Νομικό Πρόσωπο στο δήμο, αποδεικνύουν την εμμονή του για τη εφαρμογή και υλοποίηση του βασικού πυρήνα του Καλλικράτη, δηλαδή, τη μετατροπή του δήμου σε όχημα για την εισβολή των επιχειρήσεων και των ιδιωτών σε όλους τους τομείς ευθύνης του δήμου. Αυτή η άρνηση συνδυάστηκε με φραστικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς απέναντι στους εργαζόμενους του Δήμου που ήρθαν να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση αυτή. Δυστυχώς, αυτά αποτελούν συνήθη τακτική κάθε εξουσίας, όταν θέλει να επιβάλλει την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της, όπως φαίνεται από την τακτική που ακολουθεί και η κυβέρνηση στοχοποιώντας και μετατρέποντας σε αποδιοπομπαίο τράγο κάθε κομμάτι εργαζομένων που αντιστέκεται στα σχέδια της.
Οι απόψεις και οι πρακτικές του κ. Χαρδαλιά και της παράταξής του είναι γνωστές και δεν μας προκαλούν καμία εντύπωση. Αλλά, για να εξασφαλίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία των ⅔, που χρειαζόταν η απόφαση, εξασφάλισε 3 ψήφους ακόμα από την «αντιπολίτευση». Στυλοβάτες βρήκε στο πρόσωπο του κ. Χαλικιά από την «Καθαρή Επιλογή» και στους δημοτικούς σύμβουλους της παράταξης «Στάση Βύρωνα», που έδωσαν την ψήφο τους. Η θετική ψήφος του κ. Χαλικιά, δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση, καθώς ιδεολογικά ταυτίζεται με τις αντιλήψεις της επιχειρηματικής δράσης του δήμου, του Καλλικράτη και των πολιτικών του. Εντύπωση προκαλεί η «Στάση Βύρωνα», που με τη θετική ψήφο της, στήριξε τη δημοτική εξουσία Χαρδαλιά ως αριστερός ψάλτης, όταν την χρειάστηκε σε μια κρίσιμη ψηφοφορία. Δεν είναι τυχαίο ότι στήριξαν αυτή την απόφαση αυτοί που κάλυψαν και τις επιλογές του κ. Χαρδαλιά στο Πνευματικό Κέντρο.
Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, απαιτείται να αντιπαλέψουμε τις πολιτικές του μνημονίου, του Καλλικράτη και τις απολήξεις τους. Να αντισταθούμε στην πολιτική της κυβέρνησης, της τρόικας και του κεφαλαίου, που ισοπεδώνουν κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, οδηγούν στην εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας και στη μετατροπή του δήμου σε επιχείρηση, με τους δημότες-πελάτες.

2/2/2010


2/2/11
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Διεύθυνση: Νεαπόλεως 25, e-mail :arpa_vyrona@yahoo.gr, ιστοσελίδα: http://aristeriparemvasivyrona.blogspot.com
1/2/2011
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 4 ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Βυρωνιώτισσες, Βυρωνιώτες,
Μεγάλης έκτασης επιχείρηση για την υποβάθμιση των δημόσιων σχολείων είναι σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση ξεκινά με τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων και με συμπτύξεις τμημάτων στο όνομα της περικοπής των δαπανών που επιβάλλουν η τρόικα, το Δ.Ν.Τ. και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο Βύρωνα η αρμόδια Διεύθυνση της 2βάθμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει τη συγχώνευση-κατάργηση 4 σχολείων της 2βάθμιας εκπαίδευσης στο Βύρωνα, 2 Γυμνασίων και 2 Λυκείων. Το προωθούν συγκεκριμένα με τη συγχώνευση του 1ου Γυμνασίου με το 2ο Γυμνάσιο, του 1ου Λυκείου με το 2ο Λύκειο και με την κατάργηση του 5ου Γυμνασίου και του 5ου Λυκείου.
Οι στόχοι τους δεν κρύβονται, γιατί ταυτόχρονα, το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει τη λειτουργία τμημάτων με 30 μαθητές σε γυμνάσια και λύκεια και με 25 σε δημοτικά. Αυτά σε συνδυασμό με την ακόμα μεγαλύτερη περικοπή των δαπανών για την παιδεία, που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011, και με τα μέτρα του μνημονίου, που ορίζουν 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις, δηλαδή μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για διάλυση – υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Οι καταργήσεις σχολείων, ο μεγάλος αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, η μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών και η μείωση συνολικά των δαπανών για τη δημόσια παιδεία. κατατείνουν σε μια φτηνή, υποβαθμισμένη, δημόσια εκπαίδευση, με ανισότητες και ένταση των ταξικών φραγμών. Φτηνή εκπαίδευση για το κράτος και ακριβή για μαθητές και γονείς. Έτσι, ακόμα περισσότεροι μαθητές θα αναγκάζονται να εγκαταλείπουν νωρίτερα το σχολείο και ακόμα περισσότερα παιδιά να οδηγούνται στην παραπαιδεία για να καταφέρνουν να το τελειώσουν. Σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη του εισοδήματος της οικογένειας από τα φροντιστήρια.
Η παράδοση του δημόσιου σχολείου στη ζούγκλα της «αγοράς» μεθοδεύεται με την υποχρηματοδότηση του από το κράτος, με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του, και με τη μέθοδο αναζήτησης χρηματοδότησης από χορηγούς-εταιρείες, με τα ανάλογα ανταλλάγματα. Παράλληλα, προχωρά μέσα από την προσαρμογή του περιεχομένου και του προσανατολισμού των μαθημάτων στις ανάγκες των επιχειρήσεων για μαθητές περιορισμένης-μερικής-εξειδικευμένης γνώσης, αυριανούς φτηνούς-ευέλικτους- υποταγμένους εργαζόμενους.
Αυτά τα σχέδια, που καταστρώνονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ουσιαστική συναίνεση της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ και στην ούγια τους γράφουν Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., μνημόνιο, εξυπηρετούν τα γενικότερα σχέδια τους για ισχυροποίηση της εξουσίας του κεφαλαίου. Πάνε μαζί με τις συγχωνεύσεις στους φορείς υγείας, πρόνοιας και τις περικοπές όλων των κοινωνικών δαπανών, μισθών και συντάξεων. Είναι μέτρα του «Καλλικράτη». Δεν μας πείθουν ότι γίνονται για την κάλυψη των ελλειμμάτων και των δανείων. Αφού, την ίδια ώρα διπλασιάζουν των αριθμό των σχολικών συμβούλων, έχουν δώσει εκατομμύρια για διαδραστικούς πίνακες και άλλα αμφιβόλου ποιότητας και χρησιμότητας προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, στηρίζουν με δισεκατομμύρια τις τράπεζες και ξοδεύουν επίσης δισεκατομμύρια για εκστρατείες στο εξωτερικό, νατοϊκούς εξοπλισμούς και αγορές όπλων. Είναι φανερό ότι αυτή η πολιτική απαξιώνει το δημόσιο, δωρεάν σχολείο και το ρόλο του.
Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι τεράστιες. Η άρνηση της στην πρόταση της Αριστερής Παρέμβασης από τις 20/1 για να συζητηθεί το θέμα της κατάργησης σχολείων έκτακτα στο δημ. συμβούλιο με παρουσία των εκπαιδευτικών και συλλόγων γονέων δεν αποτελεί ολιγωρία. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία ούτε για την άρνηση να το συζητήσει στη συνεδρίαση στις 31/1, όπως ζητούσαν και σύλλογοι εκπαιδευτικών. Αποτελεί απόληξη της πολιτικής της που υποτιμά τις ανάγκες για αναβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση και εκφράζεται με την αντιμετώπιση των προβλημάτων σχολείων που αφορούν το κτιριακό, τη συντήρηση, τις ανάγκες υποδομών. Είναι η ίδια πολιτική που βρίσκει λεφτά να ξεκινά ασφαλτοστρώσεις δρόμων με επικίνδυνες κακοτεχνίες, αλλά δεν βρίσκει λεφτά για να αποπερατώσει το σχολείο του Καρέα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από το Υπουργείο και το Δήμο να μην γίνουν καταργήσεις σχολείων.
• ΖΗΤΑΜΕ την αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε κτίρια και σε υποδομές.
• ΚΑΛΟΥΜΕ τη Δευτέρα 7/2, ώρα 8.30 μ.μ. όλους τους φορείς της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές να παραστούν στο δημ. συμβούλιο, που αποφασίστηκε κάτω από την πίεση της μαζικής συμμετοχής και απαίτησης στο χθεσινό δημ. συμβούλιο.
ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ
ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ
 
15/1/11
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ


Για μια ακόμη φορά, η αστυνομία έδειξε το αποκρουστικό της πρόσωπο στο Βύρωνα. Την Πέμπτη 13.1 στην οδό Κορδελιού άντρες της Αντιτρομοκρατικής συνέλαβαν, χτύπησαν και μετέφεραν στη ΓΑΔΑ τον συμπολίτη μας, μέλος του ΣΥΝ και της δημοτικής παράταξης "Στάση Βύρωνα", Δημοσθένη Παπαδάτο-Αναγνωστόπουλο. Αφού τον κράτησαν και τον ανέκριναν για αρκετές ώρες, τον άφησαν δηλώνοντας του ότι έκαναν λάθος. Η σύλληψη ενός ατόμου, γνωστού στο Βύρωνα, η άσκηση βίας σε βάρος του και η πολύωρη και βάναυση διαδικασία που ακολούθησε αποδεικνύει ότι δεν έγινε κανένα «λάθος», αλλά έχουμε μια συνειδητή επιλογή από τη μεριά της αστυνομίας και της κυβέρνησης με στόχο τη δημιουργία κλίματος φόβου τόσο στη γειτονιά μας, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.
Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα της αστυνομικής βαρβαρότητας κατά οποιουδήποτε διεκδικεί τα δικαιώματα του έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας : από τις απειλητικές περιπολίες των μοτοσικλετιστών στις γειτονιές, που οδήγησε στο θάνατο ενός μικρού παιδιού στο Μενίδι, μέχρι τις γενικευμένες επιθέσεις κατά των διαδηλώσεων (όπως στις 13/12 και στις 15/12).

Η προσπάθεια αυτή να τρομοκρατήσουν όποιον δε σκύβει το κεφάλι στην εξουσία έρχεται τη στιγμή που η αντεργατική και αντικοινωνική επίθεση που είναι σε εξέλιξη από την κυβέρνηση και την τρόικα (Ε.Ε., Ε.Τ., ΔΝΤ) βρίσκει όλο και μεγαλύτερες αντιστάσεις, που η αγανάκτηση ξεχειλίζει, οι διαδηλώσεις μεγαλώνουν (15/12) και όλο και περισσότεροι κλάδοι (όπως οι αστικές συγκοινωνίες) κινητοποιούνται για να περισώσουν το βιοτικό τους επίπεδο από εκείνους που θέλουν να μας οδηγήσουν στην εξαθλίωση. Κατασκευάζουν ένα νομικό οπλοστάσιο με τους παλιούς, νέους και επερχόμενους τρομονόμους που στοχοποιεί τους πάντες, καθιερώνει τις παρακολουθήσεις και ποινικοποιεί ακόμα και τις ιδέες.
Η κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι μέσα για να περάσει η πολιτική της είναι ο φόβος και η καταστολή. Το φόβο έχουν αναλάβει να καλλιεργούν κυρίως τα ΜΜΕ. Επειδή όμως η επιρροή τους όλο και μειώνεται και οι αντιδράσεις μεγαλώνουν, χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την καταστολή, τα δικαστήρια και τη βία της αστυνομίας.

Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι αυτές οι αστυνομικές βαρβαρότητες (χτες η δολοφονία του Τόντι, σήμερα η σύλληψη και κακοποίηση του Δημοσθένη, αύριο τι..) στρέφονται εναντίον όλων μας και για να τις σταματήσουμε ο μόνος τρόπος είναι η άμεση και ενωτική κινητοποίηση μας για την καταγγελία τους και την απόκρουση τους.

Απαιτούμε:
- Να σταματήσει εδώ και τώρα η αστυνομοκρατία στις γειτονιές μας.
- Διάλυση των δολοφονικών αστυνομικών ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ.
- Κατάργηση των τρομονόμων.
- Διάλυση των ΜΑΤ
- Να πάρει σαφή θέση καταδίκης της αστυνομικής βαρβαρότητας το Δημοτικό Συμβούλιο!

Βύρωνας 15/1/2011

14/1/11
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ


AΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου και τις δηλώσεις του δημάρχου σύμφωνα με τις οποίες «ο Δήμος Βύρωνα θα είναι ο τελευταίος που θα έχει οικονομικά προβλήματα» η πραγματικότητα έρχεται να τον διαψεύσει.
Τα πρώτα προβλήματα παρουσιάστηκαν ήδη στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους τη νέα χρονιά οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί δεν εφοδιάζονται με κρέας καθώς σταμάτησε η τροφοδοσία εξαιτίας των καθυστερημένων οφειλών του Νομικού Προσώπου στο συγκεκριμένο προμηθευτή. Ο Δήμος εδώ και τέσσερις μήνες δεν έχει καταβάλει τα χρήματα που οφείλει στον προμηθευτή. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλοι προμηθευτές στο τομέα των τροφίμων, αφού ο Δήμος τους οφείλει χρήματα
Πρόκειται για απαράδεκτο και πρωτοφανές γεγονός την στιγμή που οι γονείς των βρεφών και των νηπίων καταβάλλουν κάθε μήνα σε τραπεζικό λογαριασμό τα τροφεία, τα οποία υποτίθεται ξοδεύονται για την καθημερινή διατροφή των παιδιών τους. Η δημοτική αρχή και η διοίκηση του νομικού προσώπου έχουν σοβαρές ευθύνες για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς και τα οποία πρέπει να καταργηθούν δεν δίνονται για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών.
Τέτοια φαινόμενα θα αυξηθούν στην εποχή της πολιτικής του μνημονίου και του Καλλικράτη με τις τεράστιες περικοπές στις επιχορηγήσεις των δήμων και των νομικών προσώπων από την κυβέρνηση και την τρόικα. Οι γονείς και οι δημότες θα καλούνται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες των παιδικών σταθμών.
Καλούμε τη δημοτική αρχή να αλλάξει πολιτική και να καταβάλει άμεσα τα χρήματα που οφείλει ώστε να και να αρχίσει η προμήθεια των σταθμών σε κρέας χωρίς καμία καθυστέρηση. Αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση των Δ. Π. Σταθμών, που πρέπει να έχουν δημόσιο, δωρεάν χαρακτήρα. Να καταργηθούν τώρα τα τροφεία.

Ιανουάριος 2011