Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Αντιδημοκρατική συμπεριφορά από τη δημ. αρχή Σωτηρόπουλου σε δημ. συμβούλιο "λογοδοσίας" χωρίς λογοδοσία

αναδημοσίευση Δεν χρειάστηκε να συμπληρωθούν ούτε 6 μήνες για να επιδείξει η δημ. αρχή Σωτηρόπουλου το αντιδημοκρατικό της πρόσωπο. Ο συνδυασμός μας τη Δευτέρα 17/6 κατέθεσε ερώτηση για το δημοτικό συμβούλιο «λογοδοσίας» της Πέμπτης 20/6, όπως ονομάζεται η συνεδρίαση, που οι παρατάξεις «μπορούν» να κάνουν ερωτήσεις και η δημοτική αρχή υποχρεούται να τις απαντά. Η ερώτηση αφορούσε το ποιες εργασίες έχει προγραμματίσει να κάνει στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς τους δύο μήνες που τα σχολεία είναι κλειστά, ώστε να είναι έτοιμα το Σεπτέμβρη. Η ερώτηση εδώ.

Η δημοτική αρχή δια του προέδρου του δημ. συμβουλίου κ. Αποστολάκη απέρριψε την υποχρέωσή της να απαντήσει στην ερώτηση, με το αιτιολογικό ότι ήταν εκπρόθεσμη, λέγοντας ότι τη στείλαμε τη Δευτέρα το απόγευμα και δεν έχει προλάβει να ετοιμαστεί, ενώ όπως φαίνεται και από την αλληλογραφία του Δημ. Συμβουλίου η ερώτηση στάλθηκε τη Δευτέρα 12.24’ το μεσημέρι στο τμήμα διοίκησης και σε όλα τα μέλη του δημ. συμβουλίου. Μάλιστα στο τακτικό συμβούλιο της ίδιας Δευτέρας 17/6 αναφέρθηκαν στην ερώτηση μας ο κ. Μπαντής και η Λαϊκή Συσπείρωση. Ναι, η ερώτηση στάλθηκε 4 ώρες αργότερα από το γράμμα του νόμου και αυτό εμπόδισε τον κ. Σωτηρόπουλο να προετοιμαστεί για την απάντηση που θα έδινε 3,5 μέρες αργότερα!!

Πόση υποκρισία για τήρηση των τυπικών, από όσους συστηματικά παραβιάζουν αποφάσεις και δεν τηρούν τους κανόνες ;

Αλήθεια, πόσες εισηγήσεις θεμάτων έχει στείλει ο πρόεδρος του δημ. συμβουλίου, κ. Αποστολάκης, την προηγούμενη μέρα ή και αυθημερόν για τις συνεδριάσεις των δημ. συμβουλίων τη στιγμή που είναι υποχρεωμένος μαζί με την πρόσκληση να συμπεριλαμβάνει και τις εισηγήσεις; Η παράταξη Σωτηρόπουλου δεν είναι αυτή που αρνήθηκε, από κοινού με την παράταξη Κατωπόδη, στο δημ. συμβούλιο ημ. 9/11/2023 να συζητηθεί η υλοποίηση της απόφασης του δημ. συμβουλίου Βύρωνα ημ. 28/9/2022 για προσφυγή ενάντια στην κατασκευή Υπουργούπολης στην ΠΥΡΚΑΛ, που όπως αναφέρει και η ίδια η επίσημη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η κατασκευή θα δημιουργήσει κυκλοφοριακό φόρτο στο Βύρωνα; Δείτε σχετικά εδώ στο χρονικό σημείο 1.07’.13’’-1.17’.. Η δημοτική αρχή δεν είναι αυτή, που ενώ η εγκύκλιος της Νέας Δημοκρατίας που επικαλείται υπ’ αριθμ: 98/8182/26.01.2024 για τις προθεσμίες κατάθεσης των ερωτήσεων στα συμβούλια λογοδοσίας προβλέπει ταυτόχρονα και ότι θα πρέπει η δημοτική αρχή να αναρτά δημόσια στην ιστοσελίδα του δήμου την πρόσκληση 10 μέρες πριν το συμβούλιο λογοδοσίας, την ανάρτησε αντί στις 9/6 στις 14/6 στην ιστοσελίδα του δήμου;

Δεν αποτελεί απλώς γραφειοκρατική αγκύλωση η επίκληση καθυστέρησης στην κατάθεση της ερώτησης. Φοβούμαστε ότι αποτελεί πράξη αυταρχισμού που χρησιμοποιείται από τις εξουσίες για να καλύψουν την ουσία. Και ότι η ουσία στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι δεν έχει δρομολογηθεί η εφαρμογή της απόφασης του δημ.  συμβουλίου για έλεγχο και εργασίες αμέσως μετά τη λήξη των μαθημάτων ώστε από Σεπτέμβρη οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία να λειτουργούν σε πιστοποιημένα ασφαλή κτίρια. Γιατί αλλιώς δεν χρειαζόταν καν 3,5 ολόκληρες μέρες για να δώσουν πληροφόρηση για τους ελέγχους και τις εργασίες στα σχολεία που έχουν προγραμματιστεί.

Από την πλευρά μας δεν αποδεχθήκαμε την άρνηση της δημοτικής αρχής να απαντήσει στην ερώτησή μας και αποχωρήσαμε.

Ο νόμος για τα λεγόμενα συμβούλια λογοδοσίας προβλέπει ότι η εκάστοτε Δημ. Αρχή κάθε δυο μήνες συγκαλεί υποχρεωτικά το λεγόμενο συμβούλιο «Λογοδοσίας» και σε αυτό κάθε δημ. σύμβουλος μπορεί να κάνει μόνο μια ερώτηση, δεν μπορεί να παρθεί καμία απόφαση, δεν χρειάζεται να έχει απαρτία και η δημ. αρχή απαντάει έως 10 ερωτήσεις. Αν οι ερωτήσεις είναι πάνω από δέκα, γίνεται κλήρωση ποια θα απαντηθεί. Ο νόμος είναι αντιδημοκρατικός, περιορίζει τον έλεγχο της διοίκησης και ταυτόχρονα αποστεώνει τη συζήτηση, συμπληρώνει το παζλ της μετατροπής των συμβουλίων σε διακοσμητικά όργανα, της συγκέντρωσης εξουσιών στη δημ. αρχή και μεταφέρει τα κοινοβουλευτικά χαρακτηριστικά στα δημ. συμβούλια.

Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι στο μέτρο των δυνάμεων μας θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των κατοίκων στο δημοτικό συμβούλιο και να ενημερώνουμε για τα τεκταινόμενα σε αυτό. Πιστεύουμε ότι μόνο η συλλογική δράση και διεκδίκηση μπορούν να ελέγξουν τις δημοτικές αρχές και να φέρουν αποτελέσματα κόντρα στην υποταγή των αναγκών των κατοίκων από κυβερνήσεις, Ε.Ε., τοπικές εξουσίες στις πολιτικές που υπηρετούν τη διαιώνιση της λεηλασίας ανθρώπων και περιβάλλοντος για τα κέρδη.