Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων δήμου Βύρωνα για την ανάγκη αντικατάστασης παλιού σχολικού λεωφορείου

Σωματείο Εργαζομένων 19/3/24
Δήμου Βύρωνα Α.Π : 15
Το σχολικό λεωφορείο που εξυπηρετεί τις μετακινήσεις των παιδιών του 7ου βρεφονηπιακού σταθμού στην περιοχή του Καρέα, αλλά και μετακινήσεις παιδιών όλων των παιδικών σταθμών του Δήμου στα πλαίσια εξωτερικών δράσεων είναι ένα πολύ παλαιό όχημα. Συγκεκριμένα στο τέλος του 2025 αποσύρεται δια νόμου, καθώς συμπληρώνει 25 χρόνια κίνησης.
Στο εν λόγω όχημα:
· Λόγω παλαιότητας αποσυντίθενται τα πλαστικά του μέρη. Τα «μπράτσα» των καθισμάτων των παιδιών μένουν σταδιακά «γυμνά» και αποκαλύπτεται το μεταλλικό τους μέρος.


· Οι ζώνες ασφαλείας δεν έχουν λειτουργία επαναφοράς και για λόγους ασφαλείας των παιδιών έχει βρεθεί ως άτυπη λύση το δέσιμο των ζωνών με κόμπο, κάτι το οποίο κανονικά δεν επιτρέπεται. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 19 ζώνες ασφαλείας παιδιών (δύο σημείων), οι υπόλοιπες έχουν φθαρεί πλήρως.
· Τους ζεστούς μήνες η θερμοκρασία εντός του σχολικού είναι επικίνδυνα υψηλή για την υγεία κι ασφάλεια παιδιών και συναδέλφων (οδηγού και συνοδού παιδιών). Στο λεωφορείο λόγω παλαιότητας δε δύναται να τοποθετηθεί κλιματισμός κι οι θερμοκρασίες εντός της καμπίνας φτάνουν συχνά τους 40+ βαθμούς κελσίου, κυρίως τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Ακόμα και το άνοιγμα των παραθύρων (που δεν είναι λύση με τόση ζέστη) δεν είναι εφικτό, καθώς τα παιδιά βγάζουν τα χέρια τους έξω.
· Στο όχημα υπάρχει διαρροή λαδιού ως μόνιμο πρόβλημα που έχει “ποτίσει” όλο το όχημα από κάτω.
Και στα δύο σχολικά της διεύθυνσης παιδικών σταθμών η άδεια κυκλοφορίας ορίζει την κίνηση των σχολικών λεωφορείων από το σπίτι στον παιδικό σταθμό και αντιστρόφως.
Ο βρεφονηπιακός σταθμός του Καρέα στηρίζει σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία του στην ύπαρξη σχολικού λεωφορείου καθώς φιλοξενεί παιδιά που δεν μένουν ΜΟΝΟ στην περιοχή αυτή, αλλά ΚΑΙ στον υπόλοιπο Βύρωνα.
Επίσης η ύπαρξη ενός λειτουργικού κι αξιοπρεπούς οχήματος μεταφοράς μικρών παιδιών πέραν της χρησιμότητάς του για την καθημερινή μετακίνηση παιδιών του Καρέα, ευνοεί και το «άνοιγμα» και την «εξωστρέφεια» όλων των παιδικών σταθμών με οργάνωση δράσεων εκτός σταθμού.
Ενδεικτικά αναφέρουμε εκδρομές στο βουνό του Υμηττού κι επαφή με τη φύση, προγράμματα  εκπόνησης από τους παιδαγωγούς εμπνευσμένα από τα «σχολεία του βουνού» με ερευνητικά  αποδεδειγμένα οφέλη για την ψυχοσωματική τους ανάπτυξη, με επισκέψεις παιδιών στους άλλους σταθμούς και όμορφα ανταμώματα, περιηγήσεις σε ενδιαφέροντα σημεία του δήμου, εκπαιδευτικές
εκδρομείς διαφόρων τύπων κ.α. Η βιωματική διάσταση των δράσεων αυτών στηρίζεται ως προς τη μεγάλη της αξία από τη σύγχρονη παιδαγωγική επιστήμη.
Το όχημα διανύει το 24ο έτος κυκλοφορίας του.
Θεωρούμε ότι η αγορά σύγχρονου σχολικού λεωφορείου είναι επιβεβλημένη και
θα έπρεπε να έχει γίνει ΧΘΕΣ .
Δώστε άμεσα λύση στο πρόβλημα.
Το Δ.Σ.