Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

8 Μάρτη μέρα της γυναίκας και μέρα αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, Ανακοίνωση-Κάλεσμα

 

Τιμούμε με τους σύγχρονους αγώνες την 8 Μάρτη - Παγκόσμια μέρα της γυναίκας

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις Παρασκευή 8/3/2024

-      Μαζί με τους φοιτητές και όλο τον κόσμο στην κινητοποίηση στα Προπύλαια στην Αθήνα & σε όλες τις πόλεις της χώρας ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

-      Με το φεμινιστικό κίνημα στην πλ. Κλαυθμώνος στις 6 μμ για τη μέρα της γυναίκας.

 

Έχουν περάσει 167 χρόνια από τη μέρα που οι εργάτριες στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης προχώρησαν σε απεργία και συγκρούστηκαν με εργοδότες και κρατικές δυνάμεις καταστολής, για να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, 10ωρη εργασία και ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους, γράφοντας με το αίμα τους μια από τις πολλές φωτεινές σελίδες στην ιστορία του εργατικού κινήματος.
Τιμάμε την ιστορική επέτειο της 8ης Μαρτίου, παγκόσμιας ημέρας των γυναικών, που καθιερώθηκε πριν από 113 χρόνια από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη Σοσιαλιστριών Γυναικών. Το αγωνιστικό της μήνυμα φωτίζει στις σύγχρονες συνθήκες την κοινή μας πάλη για ίσα δικαιώματα γυναικών και ανδρών στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνική δράση.

Οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας. Οι γυναίκες πλήττονται σε μεγαλύτερη έκταση από την περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων, την επέκταση των προσωρινών και ελαστικών εργασιακών σχέσεων, την εντατικοποίηση, την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων. Ενώ βιώνουν πιο δραματικά τις συνέπειες των αντεργατικών πολιτικών με την ακρίβεια, τη συρρίκνωση της δημόσιας υγείας και πρόνοιας που κτυπούν πιο ιδιαίτερα τις γυναίκες οι οποίες επωμίζονται πολλαπλά βάρη στο σπίτι και την οικογένεια.

Παράλληλα, όλο και περισσότερες καταγγελίες έρχονται στο φως για αύξηση περιστατικών βίας (κυρίως κατά γυναικών και παιδιών), κακοποιητικές συμπεριφορές, εργοδοτικές και σεξουαλικές παρενοχλήσεις, κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος γυναικών. Οι γυναικοκτονίες συνεχίζονται, καθώς και οι βιασμοί και οι παιδοβιασμοί και συχνά η βία σε βάρος λοατκια+ προσώπων. Κυκλώματα μαστροπών και βιαστών, αποκαλύπτονται με θύματα ανήλικα παιδιά και γυναίκες, αλλά κράτος και κυβερνώντες προσπαθούν να συγκαλύψουν τις καταγγελίες και δίνουν προστασία στους υψηλά ιστάμενους που εμπλέκονται σε αυτά.

Τελικά, η έμφυλη βία, οι διακρίσεις και προκαταλήψεις με βάση το φύλο ή το σεξουαλικό προσανατολισμό δεν έχουν εκλείψει. Και σημαντικές κατακτήσεις, όπως το δικαίωμα στην άμβλωση, η προστασία της μητρότητας κ.α., αμφισβητούνται από οπισθοδρομικές αντιλήψεις στο όνομα της υπογεννητικότητας, είτε στο βωμό της αύξησης της παραγωγικότητας. Οι κυβερνητικές πολιτικές συντηρούν και υποστηρίζουν αυτό το σύστημα διακρίσεων, πάρα τα όποια διαφημιζόμενα καλέσματα για καταγγελία κακοποιητικών συμπεριφορών και βιασμών, αφού δεν προσφέρουν καμιά ουσιαστική βοήθεια και προστασία στα θύματα. Αντίθετα, πολλές γυναίκες βρίσκονται στη συνέχεια μπλεγμένες στα γρανάζια τιμωρητικών και ποινικών διώξεων.

Η σημερινή επέτειος συμπίπτει με την γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος του Ισραήλ που εξελίσσεται με τη στήριξη των χωρών του ΝΑΤΟ και της χώρας μας και δημιουργεί καραβάνια εκτοπισμένων μανάδων που κρατούν στα χέρια τους τα πεινασμένα μωρά και τα νεκρά από τους βομβαρδισμούς παιδιά τους. Συμπίπτει με την έξαρση της ακρίβειας και της φτώχειας που πλήττει περισσότερο τις γυναίκες.  Συμπίπτει με τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση κόντρα στο νομοσχέδιο της  κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που θα σημάνει μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς με πρώτα θύματα τα κορίτσια των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Το αστικό πολιτικό σύστημα χρειάζεται τις διακρίσεις με βάση το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη φυλή, χρειάζεται το ρατσισμό και κάθε άλλου είδους ανισότητες και προκαταλήψεις για τη διατήρηση της εξουσίας του και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, επιβάλλοντας αντιπαλότητες και διαχωρισμούς στους καταπιεσμένους.

Παλεύουμε και Διεκδικούμε στο σήμερα:

-        Ίσα δικαιώματα γυναικών, ενάντια σε κάθε διάκριση με βάση το φύλλο ή το σεξουαλικό προσανατολισμό.

-        Προστασία της μητρότητας-γονεϊκότητας και των θυμάτων έμφυλης βίας.

-        Τέρμα στις κακοποιητικές συμπεριφορές, το σεξισμό, την κάλυψη των κυκλωμάτων traffiking.

Αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη ζωή, για ισότητα και ειρήνη, ενάντια σε διακρίσεις, καταπίεση και κάθε είδους  εκμετάλλευση !