Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή. Ήταν εξέγερση και υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς πολέμους, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο!

Φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Στιγμές σαν αυτές, σημαδεύουν τη συλλογική μνήμη και συντροφεύουν κάθε άνθρωπο και κάθε νέο κίνημα που ξεσπά! Οι φοιτητές πολιορκούμενοι από το στρατό και την αστυνομία, από την ΚΥΠ και τους παρακρατικούς φασίστες εξέπεμπαν κραυγές ανατροπής, μηνύματα ειρήνης και δημοκρατίας! Τα αρχικά τους αιτήματα για κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και του πανεπιστημιακού ασύλου ήρθαν να γιγαντωθούν από την απαίτηση να πέσει η αμερικανόφερτη δικτατορία, από την απαίτηση για ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές.

Σήμερα, ενάντια στις προσταγές των καιρών για σιωπηλή ανοχή στη δυστοπία, έρχεται η ανάμνηση των φοιτητών που ζητούσαν Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία να μας καλέσει σε ανυπακοή! Στην εποχή μας, αίρεται κάθε μεταπολιτευτικός συμβιβασμός και η κυβέρνηση επιτίθεται σε ο,τιδήποτε θεωρήσαμε ως εργατική και λαϊκή κατάκτηση: Από τους μισθούς και τις συντάξεις, μέχρι την ασφάλιση, την εκπαίδευση, την περίθαλψη, τα ίδια τα σωματεία, την απεργία και φυσικά και στο πανεπιστημιακό άσυλο. 

Είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που όπως και οι προηγούμενες, μας σέρνει σταδιακά στον πόλεμο για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου και του ΝΑΤΟ. Για αυτό και στηρίζει την γενοκτονική επίθεση του κράτους του Ισραήλ στον παλαιστινιακό λαό και επιχειρεί να φιμώσει κάθε φωνή που καλεί για εκεχειρία και λευτεριά στην Παλαιστίνη! Η φετινή επέτειος 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του Νοέμβρη του '73, συνδέονται άμεσα με την αντίσταση των Παλαιστίνιων και όλων των λαών, κατά της γενοκτονικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στην Γάζα.

ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ, ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ!

ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΤΩΡΑ! ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ! 

Καλούμε για συμμετοχή  στις συγκεντρώσεις και στη μεγάλη πορεία, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου!

Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα