Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Βίντεο-Οι τοποθετήσεις της Αρ. Πα. στο δημοτικό συμβούλιο, σχετικά με τα προβλήματα της εκπαίδευσης στο Βύρωνα

Την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε μονοθεματική συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου με συμμετοχή πολλών φορέων της πόλης, για το θέμα της παιδείας στο Βύρωνα. Αναρτούμε βίντεο με την αρχική τοποθέτησή μας ως Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα. Ακολουθούν δύο ακόμα βίντεο με τις ερωτήσεις και την δευτερομιλία που κάναμε. Παραθέτουμε γραπτώς και το κείμενο της αρχικής τοποθέτησής μας. 

Η τοποθέτηση γραπτώς: Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και σίγουρα έχει μια γενική διάσταση. Και σε αυτό η εισήγηση της δημοτικής αρχής είναι λίγο επιλεκτική, διότι η κυβερνητική πολιτική που ασκείται από τη ΝΔ για την παιδεία που υψώνει ταξικούς φραγμούς, υπονομεύει τη δημόσια παιδεία, προμοτάρει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ομίλους, ακολουθώντας τις οδηγίες της ΕΕ, δυστυχώς είναι διαχρονική και υλοποιήθηκε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και αυτό παραλείπεται να αναφερθεί. Η υποχρηματοδότηση για χάρη των επιδοτήσεων σε επενδυτές, εργοδότες, βιομηχανίες όπλων, μηχανισμούς καταστολής από τη σημερινή κυβέρνηση οδηγεί σε μεθοδική απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης. 

Όσον αφορά τα του δήμου ακούγονται πολλά και προβάλλονται ως όμορφα και αν κάποιος δεν γνωρίζει την κατάσταση μπορεί να σκεφτεί ότι υπάρχει μια ιδανική κατάσταση. Θεωρούνται άξια απολογισμού ότι έγινε αλλαγή λαμπτήρων με led ή μιας σπασμένης μπασκέτας. Όμως, δεν μπορούμε με αυτά να παραβλέψουμε ότι υπάρχουν πολλές και σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα και για το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς για τις υποδομές και αυτά είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής. Το σωματείο εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς-νηπιαγωγεία και οι φορείς , περιέγραψαν κατατοπιστικά μια σειρά προβλημάτων. 

Θα ξεκινήσω από τα προβλήματα για τις πιο μικρές ηλικίες, περιέγραψε αρκετά το σωματείο δεν θα σταθώ σε αυτά. Αλλά θα πω για το πρόβλημα που επισημαίνει και στην ανακοίνωση που έβγαλε για την έλλειψη παιδαγωγών με βάση την αύξηση του αριθμού των νηπίων που φοιτούν και κάνει επιτακτική την ανάγκη, να αλλάξει η αναλογία σε 18 παιδιά ανά τάξη στα νηπιακά τμήματα. Συμφωνούμε σε αυτό. Και αυτό είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής να το διεκδικήσει και να το παλέψει. 

Πάω στο θέμα των υποδομών για παιδικούς σταθμούς-νηπιαγωγεία. Θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα οξυμένο και μιλάμε για τις πιο τρυφερές ευαίσθητες ηλικίες. Είπατε ότι οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία έχουν πιστοποιητικά καταλληλότητας, όμως φαίνεται ότι οι περισσότεροι είναι κατά παρέκκλιση κατάλληλοι. Μικροί αύλειοι χώροι, περιορισμένοι εσωτερικοί, σε ισόγεια πολυκατοικιών. Είναι καταλληλότητα αυτό; Είναι κατάλληλος ο παιδικός σταθμός της Ταύρου; Είναι κατάλληλα τα κοντέινερ για νηπιαγωγεία που είναι μέσα σε αύλειους χώρους δημοτικών;

Επιτακτικό το να υπάρξουν κατάλληλοι δημόσιοι χώροι για παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. Να μην στεγάζονται σε κοντέινερ τα νήπια, να μη στοιβάζονται σε μικρούς και ακατάλληλους χώρους τα βρέφη. Και σε αυτό υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για το ότι δεν υπάρχει ένας μακροχρόνος σχεδιασμός για να βρεθούν χώροι και να προχωρήσει η κάλυψη των αναγκών. Αυτό για τη Βουτζά το ξέρουμε μήνες τώρα. Το ίδιο και για την Κολοκοτρώνη. Πρέπει με μεγαλύτερη ένταση και με μεγαλύτερη ταχύτητα να προχωρήσουν οι ενέργειες. Όταν βρίσκονται και εντοπίζονται χώροι να προχωρά το πρόγραμμα. Το τσάτρα πάτρα και το κατά παρέκκλιση δεν είναι σωστή, ούτε αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των αναγκών. 

Ενδεικτικό παράδειγμα η μεταφορά νηπίων του 4ου νηπιαγωγείου με την εύρεση του χώρου που στέγασε μέρος μόνο των νηπίων με 12χρονη μίσθωση έναντι 2.300 € το μήνα, στην Αρύβου. Ακόμα περιμένουμε αυτό που ζητήσαμε πριν 2 συνεδριάσεις, για το που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του δήμου η διακήρυξη για την εύρεση χώρου. γιατί δεν το είχαμε εντοπίσει. Δεν το φέρατε, το ξαναψάξαμε και τυπώσαμε οθόνη-οθόνη τις ημερομηνίες που είναι οι άλλες διακηρύξεις του δήμου από 31/3 έως 14/7/2022 και δεν υπάρχει αναρτημένη εκεί. Δεν έγινε με δημόσια διαφανή διαδικασία μίσθωσης του παιδικού σταθμού. 

Αναφέρατε ότι είναι δήθεν διαφορετικές και ειδικού τύπου για πλειστηριασμούς, για εύρεση χώρων οι εφημερίδες ΧΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ. Μπήκα, λοιπόν, και είδα ότι είναι του ίδιου χαρακτήρα με τις τοπικές του Βύρωνα, μοιράζονται δωρεάν (0,05 η τιμή τους) στην περιοχή Ν. Ιωνίας και πέριξ αυτής. Ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη, έναν επ’ ονόματι Αντώνη Κατωπόδη. Μιλάμε λοιπόν για τον ίδιο ιδιοκτήτη. Δεν βρήκαμε ούτε στο ιστολόγιο τους τη διακήρυξη. Για μας λοιπόν, υπάρχει θέμα και τήρησης των απαιτούμενων διαδικασιών και σχεδιασμού και πολιτικού προσανατολισμού. 

Πάμε στα δημοτικά. Σε πολλά οι αύλειοι χώροι ακούστηκε είναι μικροί χώροι, είναι προκάτ, τα κτίρια είναι παλιά, δεν έχουν την επαρκή συντήρηση, διαδικασίες για καθαριότητα κλπ. Τι θα γίνει με το 4ο δημοτικό; Πόσα παιδιά και για πόσα ακόμα χρόνια θα μετακινούνται με πούλμαν στον Καρέα; Λέτε προμελέτη που περιμένει έγκριση. Αναφέρετε, όμως, όχι στην εισήγηση, αναφέρετε στο δελτίο τύπου που βγάλατε δημόσια ότι αισιοδοξείτε για δυνατότητα χρηματοδότησης, άρα ούτε αυτό ακόμα έχει εξασφαλιστεί. Θα είναι ένα ακόμα από αυτά που ακούστηκαν και εδώ για καθυστερήσεις μια με το κτηριακό, μια με την έγκριση της μελέτης που το καθυστερούν. Που είναι ο προγραμματισμός λοιπόν;

Γυμνάσια και Λύκεια: Σε επίσκεψη που έγινε στην Ταταούλων από την Αριστερή Παρέμβαση τώρα, με το άνοιγμα των σχολείων καταγγέλθηκαν από τους εκπαιδευτικούς πολλά προβλήματα. Τουαλέτες στο 5ο Λύκειο που θέλουν ανακατασκευή. Το θυμάμαι, ο γυιος μου είναι 28, δηλαδή πριν πάνω από 10 χρόνια και το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και τότε, επί Χαρδαλιά δηλαδή χρόνιο πρόβλημα. 3ο Λύκειο πρόβλημα με τα παράθυρα. Γενικά χρειάζονται μονώσεις, φωτοτυπικά, υπολογιστές, εξοπλισμός, επαρκής θέρμανση. Ελλείψεις σε προσωπικό και περιορισμένη κάλυψη. Το 60% των παιδαγωγών στους παιδικούς σταθμούς είναι με συμβάσεις εργασίας προσωρινές. Το προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία είναι λιγότερο από το απαιτούμενο με τα επακόλουθα προβλήματα, Η αναλογία 1 καθαρίστρια για κάθε 174 παιδιά-εκπαιδευτικούς. Καταλαβαίνουμε τι προβλήματα θα δημιουργηθούν και πόσο σοβαρό είναι αυτό τώρα σε σχέση με την πανδημία. 

Για το θέμα της χρηματοδότησης, όλα επαφίονται σε χρηματοδοτήσεις που πρέπει να κυνηγιούνται και να εξασφαλίζονται από διάφορα προσωρινά προγράμματα. Ενδεικτικό για το Ηλέκτρα που είπατε, είναι πως η συγχρηματοδότησή του απαιτεί μεγάλο ποσοστό από ίδια χρηματοδότηση του δήμου, άρα τελικά θα βρεθεί να υπάρχουν αυτά και να μην γίνει ακύρωση. 

Θέλω να πω μια κουβέντα για το θέμα που ακούστηκε για την παραβατικότητα. Αυτό και αν είναι ευθύνη του δήμου που μπορεί να αντιμετωπίσει, πέρα από το πρόγραμμα της εκπαίδευσης και τη δουλειά που γίνεται μέσα στα σχολεία. Θα μπορούσε τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών και την καλλιτεχνική δημιουργία να την υποδέχονται δημόσιες κοινωνικές δομές, πράγμα που δεν γίνεται με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Που είναι τα στέκια νεολαίας; Που είναι οι χώροι για να στεγάζεται η ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία των μαθητών, ώστε τα παιδιά να μην πέφτουν στα χέρια του κάθε χρυσαυγίτη, όπως ακούστηκε νωρίτερα, που δίνει δήθεν δωρεάν μαθήματα, για να κάνει στρατολογήσεις. Πολλοί λοιπόν μαθητές δεν έχουν που να πάνε και χρειάζονται τέτοια στέκια να γίνουν σε κάθε γειτονιά και να μπορούν τα παιδιά να μη φοβούνται και να βγαίνουν έξω στις πλατείες και στα πάρκα. Και να μην στοχοποιούνται τελικά, όταν μαζεύονται, ως παραβατικά. Αλλά να μπορούν δημιουργικά να εκφραστούν και να καλύψουν τις ανάγκες τους, μέσα από τέτοιες δράσεις. Ο δήμος λοιπόν, χρειάζεται να πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες. 

Η Αριστερή Παρέμβαση ξαναθέτει την ανάγκη να βρεθούν χώροι και όταν βρίσκονται να προχωρά η αξιοποίηση τους. Υπάρχουν τελικά ακόμα χώροι και τους βρίσκουν οι κατασκευαστές και σηκώνουν πολυκατοικίες. 

Να απαιτηθεί προσωπικό και να προσληφθεί με μόνιμες σχέσεις.

Είμαστε μπροστά σε μια επιχείρηση από το σύστημα για την ιδιωτικοποίηση των πάντων και η υποχρηματοδότηση πλήττει ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της ακρίβειας, της ανεργίας και αυτά που γίνονται με τα τιμολόγια της ενέργειας, τα λαϊκά στρώματα. Αυτή η υποχρηματοδότηση δημιουργεί συνθήκες αποκλεισμού για αυτά τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων. Και υπάρχει τεράστια ευθύνη για το τι δημόσια παιδεία θα έχουμε και πως μπορούμε να προσφέρουμε για τη δημόσια παιδεία και τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών στο Βύρωνα. 

Ακολουθεί βίντεο με τις ερωτήσεις μας: 


Βίντεο με τη δευτερομιλία μας και την εμπλοκή-αντιπαράθεση, από τη δημοτική αρχή: