Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Για την υποβάθμιση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Βύρωνα

Η παρακάτω παρέμβαση κατατέθηκε από την Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα ενόψει της νέας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στις 13/4. 
Παραθέτουμε το κείμενο που καταθέσαμε και παρακάτω την απάντηση της δημοτικής αρχής. 

 Για τη διεξαγωγή του δημοτικού συμβουλίου

 Για μια ακόμα φορά, το δημοτικό συμβούλιο συγκαλείται με μικτό τρόπο παρακολούθησης και περιορισμούς συμμετοχής, ενώ όλα τα θέατρα, κινηματογράφοι κλπ λειτουργούν με υγειονομικά μέτρα μεν, αλλά όχι αυτής της μορφής. Με αυτό τον τρόπο και τη μηδαμινή συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων δια ζώσης, υπάρχει  υποτίμηση της λειτουργίας του συμβουλίου που μαζί με τα τεχνικά προβλήματα που κάθε φορά εμφανίζονται, δυσχεραίνουν τη δημοκρατική διεξαγωγή της διαδικασίας.

Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο ενώ προβλέπεται ότι "αίρεται η υποχρέωση οι διά ζώσης συνεδριάσεις να πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών. Στις συνεδριάσεις που διεξάγονται, επομένως, είτε αποκλειστικά δια ζώσης είτε δια ζώσης σε συνδυασμό με τηλεδιάσκεψη, μπορεί να παρευρίσκονται με φυσική παρουσία πολίτες..." από πλευράς της δημοτικής αρχής αναφέρατε στους κατοίκους που υπέβαλλαν το αίτημα συζήτησης για τη σχολάζουσα κληρονομιά της οδ. Νικηφορίδη, ότι μόνο ένας από αυτούς μπορεί να παραστεί δια ζώσης στη συζήτηση.

Τα παραπάνω καθιστούν τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ακόμα περισσότερο διεκπεραιωτικές και παραγνωρίζουν ότι οφείλουν να λειτουργούν δημοκρατικά και δημόσια.

Επισημαίνουμε​, επίσης, ότι ο τρόπος αναμετάδοσης της συνεδρίασης και αναμετάδοσης των ομιλιών όσων παραβρίσκονται δια ζώσης, στις προηγούμενες συνεδριάσεις (με μόνιμη εστίαση μόνο στο προεδρείο και όχι στους ομιλούντες) εκθέτει τη λειτουργία του συμβουλίου και το προεδρείο του και υποβαθμίζει τη διαδικασία. Δείτε σχετικό βίντεο εδώ .

Καλούμε να ληφθούν τεχνικά μέτρα για την αναμετάδοση των ομιλητών με την εικόνα τους κανονικά από την αυριανή συνεδρίαση.

 12/4/2022                                                      Για την Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα                         Η δημοτική σύμβουλος  Μαρία Μπικάκη                               

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 13/4 η δημοτική αρχή υπεραμύνθηκε του τρόπου διεξαγωγής των συμβουλίων με ελάχιστους παριστάμενους, επικαλούμενη την εγκύκλιο και τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου. Όμως, το εμβαδόν όλου του ανοικτού χώρου επιτρέπει σύμφωνα με τα υγειονομικά μέτρα, τη συμμετοχή όλων των δημοτικών συμβούλων και την παρουσία κατοίκων. Ειδικά δε των κατοίκων, όταν τα έδρανα των συμβούλων των παρατάξεων της δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ και των παρατάξεων Γώγου και Μπαντή της Ν.Δ. είναι επί το πλείστον κενά, λόγω απουσιών.  

Επίσης, είναι αστεία η δικαιολογία ότι δεν μπορεί, λόγω κόστους, να βρεθεί τρόπος αναμετάδοσης των ομιλιών των παρόντων δια ζώσης συμβούλων, παρά μόνο με την εικόνα του προεδρείου, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα πριν την πανδημία υπήρχε εικόνα της αίθουσας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Τρόπος υπάρχει ακόμα και με την εγκατάσταση μιας μικρής κάμερας ή ενός κινητού σε ένα σημείο που να αναμεταδίδει εικόνα και ήχο ζωντανά από τις ομιλίες των συμβούλων . 

Η διεκπεραιωτική και αντιδημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου είναι επιταχυνόμενη και σε πορεία καθιέρωσής της με ευθύνη της δημοτικής αρχής.