Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Το ψήφισμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία που καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα στις 2/3/2022

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΥΡΩΝΑ
 
Η επικίνδυνη κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών – καπιταλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. από τη μια και της Ρωσίας από την άλλη, έφτασε  με ευθύνη και των δύο πλευρών στη στρατιωτική αντιπαράθεση, με την καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στον πόλεμο που εξελίσσεται. Η υπερεικοσαετής τακτική ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ε.Ε. επέκτασης και εγκατάστασης νατοϊκών βάσεων, παραβιάζοντας κάθε συμφωνία και η εμπλοκή τους στη διαμόρφωση κυβερνητικών σχηματισμών με τη θεσμική κατοχύρωση ναζιστικών ένοπλων ταγμάτων, προκειμένου να υλοποιήσουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια, διαμόρφωσαν συνθήκες για τη σημερινή πολεμική έκρηξη.  
 
Πίσω από τους πολεμικούς ανταγωνισμούς υπάρχουν τα οικονομικά συμφέροντα για το μοίρασμα των αγορών, των ενεργειακών πηγών και δρόμων, τον έλεγχο των περιοχών για την ισχυροποίηση των κερδών των ολιγαρχών που κυβερνούν σε όλες τις χώρες. 
 
Ο πόλεμος δεν έχει να κάνει με τα συμφέροντα των λαών. Κανένα δίκαιο ή δικαιολογία, για «ειρήνη», «διεθνές δίκαιο» ή «δικαιώματα των λαών» δεν υπάρχει σε καμία από τις πλευρές που συγκρούονται. Πολύ περισσότερο είναι υποκρισία ότι ενδιαφέρονται για τον λαό της Ουκρανίας. Ο πόλεμος αυτός μόνο φτώχεια και αίμα φέρνει για τους λαούς. Μπορεί να γενικευτεί με απρόβλεπτες συνέπειες και καταστροφική κατάληξη για  όλο τον κόσμο.
 
Η χώρα μας δεν είναι μακριά και η ειρήνη είναι εύθραυστη στη γειτονιά μας. Η δραματική εμπειρία από τους πολέμους της «Δύσης» στην περιοχή μας εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, της Συρίας, της Λιβύης και η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο δεν επιτρέπουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση της Ν.Δ., με την αποστολή όπλων και τη στήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ  και των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας,  είναι συμβολή στην κλιμάκωση του πολέμου, την ένταση των ανταγωνισμών, παρασύρει τη χώρα μας σε επικίνδυνες δρόμους και είναι επιτακτικό για τις ζωές μας να σταματήσει εδώ και τώρα. 
 
Απαιτούμε ως δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα
•    Καμιά εμπλοκή και καμιά συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο με οποιοδήποτε τρόπο (αποστολές εξοπλισμού και στρατιωτικών δυνάμεων, χρησιμοποίηση βάσεων, αεροδρομίων και λιμανιών, οικονομικές κυρώσεις, ακυρώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων, κλείσιμο ειδησεογραφικών πρακτορείων κ.α.).
•    Κανένας φαντάρος και στρατιωτικός έξω από τα σύνορα.
•    Να κλείσουν οι βάσεις. Να φύγουμε από το ΝΑΤΟ.
•    Όχι στο κυνήγι των εξοπλισμών. Λεφτά για τις Κοινωνικές Ανάγκες.
• Όχι στον πόλεμο και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Άμεση κατάπαυση του πυρός, απόσυρση όλων των ξένων στρατών από την περιοχή, προστασία όλων των κατοίκων της Ουκρανίας από εκκαθαρίσεις και δολοφονικές επιθέσεις. Στήριξη όλων των προσφύγων χωρίς διαχωρισμούς.  
•    Αλληλεγγύη– Ειρήνη – Φιλία των λαών
 
 
2/3/2022
Για την Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
Μαρία Μπικάκη
Το ψήφισμα στηρίχτηκε-ψηφίστηκε και από την Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα, Τάσο Μαυρόπουλο